»

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Prodaja Windows 7 ne jenja

Microsoft sicer ni podrobneje razčlenil statistike, koliko odstotkov licenc odpade na prednaložene verzije in koliko na škatlaste verzije iz trgovine.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Odlična prodaja Windows 7 se nadaljuje, so povedali v Redmondu. V 18 mesecih, kolikor je nov operacijski sistem naprodaj, so prodali že 350 milijonov kopij. Preračunano to pomeni, da v povprečju prodajo kopijo vsakih 7,4 sekunde, pri čemer tempo v zadnjih mesecih sploh ne upada.

Spomnimo, da je bil sprejem Viste pravo nasprotje evforije ob Sedmici. Čeprav so v prvih dveh letih sicer uspeli prodati 330 milijonov kopij, so jo uporabniki često grajali, medtem ko je podjetja sploh niso vzela za...

106 komentarjev

Windows 7 z dvomestnim tržnim deležem

Ars Technica - Rezultati marčevskih analiz tržnega deleža operacijskih sistemov, ki jih izvaja podjetje Net Applications, kažejo, da se je novinec Windows 7 prebil do dvomestnih številk. Skupni tržni delež sistema Windows se je zmanjšal za pol odstotne točke na 91,58 odstotka, izmed katerih levji delež pripada Windows XP (64,46 odstotka). Na drugem mestu je Vista (16,01 odstotka), tretji pa že Windows 7 z 10,23 odstotka. Zanimiva je tudi primerjava tržnega deleža Windows 7 in Viste v enakem obdobju po izidu. V prvih petih mesecih dobavljivosti je Vista komajda prilezla na štiri odstotke, medtem ko ima Sedmica dvakrat več uporabnikov. Mac OS je pridobil četrtinko odstotne točke, tako da ima skupno...

108 komentarjev

Na Steamu kraljujejo nVidia, Intel in Windows XP

Grafične kartice

vir: CNet
CNet - Ker je Steam neločljivo povezan s spletom, Valveu ni posebej težko zbirati podatkov o komponentah in operacijskih sistemih, ki so v uporabi na povezanih računalnikih. S temi podatki pri Valveu nato izdelajo statistiko, ki nam pove, kateri proizvajalci določenih komponent oz. katera različica operacijskega sistema je na vrhu.

Januarska statistika je postregla z nekoliko zanimivimi rezultati, vsaj pri strojnem delu, saj je pri operacijskih sistemih na vrhu še vedno Windows XP z 42 odstotki pred Windows Vista in Windows 7. Slednji je pravzaprav drugi najpogostejši operacijski sistem v uporabi, sploh 64-bitna različica, kar pomeni, da uporabniki Steama radi uporabljajo najnovejše izdaje. Windows Vista je v celoti imela 19,09%...

47 komentarjev

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

IE izgublja, Chrome pridobiva

Slo-Tech - Podjetje Net Applications, ki marljivo meri tržne deleže različnih brskalnikov, je v svojih podatkih za julij objavilo, da se je delež Internet Explorerja vnovič zmanjšal, največji dobitek pa je zabeležil Googlov Chrome. Rezultati sicer niso neposredno primerljivi s starimi, saj so se odločili za uvedbo nove metodologije. Doslej so namreč objavljali samo surove številke, odslej pa bodo te fineje obdelali. Kot pravijo, so bile države, kot je denimo Kitajska, v prejšnjih poročil podcenjene, saj količina podatkov iz teh držav ni ustrezala dejanskemu številu različnih uporabnikov interneta, medtem ko je bil denimo vpliv ZDA prevelik. Z novimi ponderji nameravajo te nedoslednosti odpraviti.

Da bi bili podatki za ta mesec vendarle uporabni, so nove uteži retroaktivno uporabili tudi za prejšnjega, tako da nek standard vendarle imamo. Na prvem mestu je še vedno Internet Explorer, ki ima 67,7-odstotni tržni delež, sledijo mu Firefox z 22,5 odstotki, Safari s 4,1 in Chrome z 2,6 odstotka.

36 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Visti desetina

X-Bit Labs - Pri Net Applications so se poigrali s številkami in obelodanili sledeče statistične podatke o razširjenosti operacijskih sistemov na domačih računalnikih v letošnjem letu. Ugotavljajo, da se je delež Microsoftovega paradnega konja v zadnjem mesecu povečal za dobro odstotno točko, tako da je Vista sedaj nameščena na 9,19 odstotka računalnikov. Najbolj priljubljeni ostajajo XP-ji s 78,37 % deležem, sledijo pa Windows 2000 z 2,97 % in stara osemindevetdesetka z 0,76 %.

Skupno tako Microsoft obvladuje 92,24 % vseh računalnikov, kar je slabo odstotno točko manj kot pred letom dni. Na drugem mestu se je s 6,80 % okrepil Mac OS, sledi pa Linux s polodstotnim deležem. Pri Net Applications še napovedujejo, da bo do konca leta Vista naložena na desetini domačih računalnikov. Klik!

62 komentarjev