» »

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

1 2 3
4
»

borchi ::

> Noup - preberi še enkrat poste lepo od začetka.

ni treba. spet se greš sestavljanje virtualnega pc-ja, če vzameš dobre fičerje 5 različnih pc-jev dobiš boljši stroj kot je applov za polovico cene. samo ko je treba pa poiskat 1, ki je v vseh pogledih primerljiv ali pa boljši in brez "razen", je pa suša. v najboljšem primeru je tak pc cenejši 100 EUR in grd ko sam satan...

on topic; naj mi nekdo pove kaj pomeni 'skriti' apple tax?! kako je skrit? v $1,5k softvera, ki ga genij v "raziskavi" naloži na mac-e? za pc-ješe se predvideva, da drugega kot minilovca itak ne bodo poganjali?

najlepše pri vsem je, da genij "pozabi" zaračunat eno ali dve nadgradnji OSX-a v petih letih. :))

(ker okence pod to rubriko pri PCju bi itak bilo prazno, z eno * za opombo pod katero bi pisalo "downgrade to WinXP")
l'jga

Stark ::

tudi ne vem kakšen plus je "životarjenje" na 8 let starem OS, proti katerem nimam 0, je pa roko na srce počasi za v zgodovino... Na dosti prenosnikov dobiš en kup šare, ki jo sploh ne potrebuješ. Za razliko od večine ostalih proizavajlcev dobiš z Macom en kup uporabnih programov, da ne omenjam možnosti namestitve Windowsov preko Boot Campa oz. virtualizacijo. Windowsi na Macu imajo nekaj omejitev (trackpad, gretje, postavitev tipk), je pa lažje naložiti Winse na Maca kot OS X na PC.

Meni neslišno delovanje, zelo hiter zagon tako OS X kot programov, praktično nobenega loadanja, zelo malo namestitev programov, trackpad, dizajn in še marsikaj odtehtajo razliko v ceni. Navsezadnje zakaj pa ljudje kupujejo drage avtomobile, če se od točke A do B prav tako pripelješ s cenejšim avtom?

Mislim, da bo tudi Apple počasi v Sloveniji dobil svoje mesto (na določenih faksih imajo samo Mace) in s tem spoznanje, da to ni računalnik za "elito" ampak zelo dobra izbira pri odločanju o nakupu novega mlinčka.

Zheegec ::

samo ko je treba pa poiskat 1, ki je v vseh pogledih primerljiv ali pa boljši in brez "razen", je pa suša. v najboljšem primeru je tak pc cenejši 100 EUR in grd ko sam satan...

Obljavljeno 15. 04. 2009 ob 11:57:33
Tole se dobi za cca 1800€ z DDV pri HP;

Procesor:Intel Core 2 Duo T9550 2.66GHz
1066MHz FSB, 6MB L2 cache; 45nm Penryn
mobile Intel PM45 Express Chipset
zaslon 15.4'' TFT WSXGA (1680x1050) anti glare
integrirana 2MP kamera, stereo mikrofon
pomnilnik: 1x4GB DDR2 800 MHz
(razširljiv do 8 GB, 1x prosta reža)
trdi disk 320 GB SMART SATA 7200 obr/min
upgrade bay: DVD+/-RW-SM DL, LightScribe
možnost RAID 0 ali 1 (upgrade bay 2nd HDD)
grafična: Nvidia FX770M 512MB GDDR3
128bit memory bus, DirectX 10
mrežna kartica 10/100/1000, modem V.92
Intel WLAN 802.11a/b/g/draft-n do 300Mbit/s
bluetooth v2.0, čitalec kartic 6 v 1
vmesniki 1xHDMI v1.3, 1xVGA, 1x e-SATA
1xFireWire, 4xUSB 2.0, 1x ExpressCard/54
čitalec prstnih odtisov,1x reža za port replikator
ambient senzor(prilagajanje svetilnosti zaslona)
enhanced Dual point (Point stick, touch pad),
TPM 1.2 Security module, Smart Card Reader
8 cell Li-Ion baterija 73WHr
Ohišje zaslona in nosilna struktura iz magnezija
Izboljšana zanesljivost: HP Dura Keys, Dura Finish
dimenzije: 2.82cm (spredaj) x26.35x35.5cm 2.86kg
Windows Vista Business 32bit SLO
DVD mediji za recovery Vista 32/64bit & XP pro
DVD mediji z gonilniki za Vista 32/64bit & XP pro
že vgrajena slovenska tipkovnica !!
garancija 3 leta (3/3/0)

No, recimo 1900€ z DDV z 8GB RAM, ali pa 1840€ s 6GB RAM. Pač prosta reža je prosta reža :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

IceIceBaby ::

Sicer se mi zdijo te primerjave precej zgrešene, ker prenosnika nista namenjena isti ciljni publiki, ampak vseeno.

- MBP je manjši in veliko tanjši. Tudi nekoliko lažji, čeprav tistih 30 dek res ne pomeni veliko.
- MBP je tišji
- Baterija v praksi zdrži cca 1 uro več
- MPB ima dejansko uporaben trackpad in osvetljeno tipkovnico.

Če si pogledaš oba prenosnika v živo je takoj jasno, komu je namenjen kateri. Elitebook je prenosna delovna postaja, ki verjetno precej časa preživi v docking stationu. Čeprav ni velik je MBP vseeno bolj mobilen in boljši za delo na terenu.

Kot sem rekel, primerjava ne pokaže nič pametnega. HP je odličen računalnik, MBP prav tako. Cena je tam tam. Kupiš tisto kar je bolj primerno za tvoje delo.

Je pa očitno, da Apple ni bistveno dražji, kot želijo pokazati nekateri. MBP je konkurenčen v svojem razredu, tako kot vsi ostali Maci.

root987 ::

Saj to je večina ljudi že ugotovila, sam nekateri se še vedno hočejo it pissing conteste v poskusu da naredijo... kaj že? :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zheegec ::

Jaz sem pa naveličan Apple fanov ki so tako zagreti v superiornost lastnega izdelka. Ko jim pokažeš boljšo stvar rečejo "samo ni Macbook". Kot da ima to takšno vezo. Ima pač drug logo, a isto drobovje. Naj bo še enkrat obrnjeno. No, konfig in cena je zgoraj.
samo ko je treba pa poiskat 1, ki je v vseh pogledih primerljiv ali pa boljši in brez "razen", je pa suša. v najboljšem primeru je tak pc cenejši 100 EUR in grd ko sam satan...

No evo, zgoraj imaš enega, ki je v vseh pogledih primerljiv. "razen" je lahko tudi v drugo smer. Nista pač popolnoma enaka (ne morata biti), se pa z lahkoto primerjata.
- MBP je manjši in veliko tanjši. Tudi nekoliko lažji, čeprav tistih 30 dek res ne pomeni veliko.
- MBP je tišji
- Baterija v praksi zdrži cca 1 uro več
- MPB ima dejansko uporaben trackpad in osvetljeno tipkovnico.

Macbook PRO je res primerljiv, samo mu manjka HDMI s 5.1 zvokom (podpira samo stereo preko Displayport-HDMI), Esata, nima čitalca kartic, možnost dock stationa, 8-bit matrika ekrana (za profi uporabo, pritožb čez Macbookpro ekrane je dosti), visoka ločljivost za dobro ceno, možnost 2 diskov (navadni+SSD), ima samo glossy ekrane (AFAIK), nima profi grafike (FireGL, Quadro), nima možnosti dodatne baterije, nima RAID (0, 1) funkcionalnosti z drugim diskom, HDMI ali VGA ima samo z dodatnimi pretvorniki (no, pa prenašaj TO vedno s seboj pa se pritožuj glede teže in velikosti), nima čitalca prstnih odtisov, nima 3 let mednarodne garancije,...

Tole nekje so razlike v "fičerjih", primerjavo v sami konfiguraciji pa še čakam. Aja pa novi MBP niso ravno tako zelo tihi, ker se nVidia čipset kar greje... Sicer nič kritičnega.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Stark ::

amm se greje... pa si uporabljal kdaj kak MBP? Ventilatorji so večino časa neslišni, če delajo pa do konca na vseh obratih (6000 rpm) pa je računalnik še vedno tišji od velike večine ostalih.

zdaj primerjati kaj vse kateri nima in kaj ima je bullshit. ravno omejena konfiguracija omogoča Applu (v navezi z operacijskim sistemom) zelo stabilno delovanje.

Ohišje je svetlobna leta pred večino ostalih. Robustno in trdno, brez kakršnegakoli flexa.

17" MBP imajo opcijo mate ekrana. Na netu najdeš trgovine, ki ti za nevelik denar zamenjajo glossy display za navadnega.

Noben laptop nima vsega. Tudi konfiguracija ni vse. Sem videl u iber močan Schenkerjev laptop z Extreme procom in 8 GB rama, samo kaj ko zadeva žre baterijo kot Hannibal Lecter ljudi, ohišje, ki je iz aluminija se pa upogiba da je veselje.

Za programiranje in kaj podobnega so še vedno bolje Winsi, vendar trdim, da v vseh 15+ letih od kar imam računalnik še nisem videl boljšega operacijskega sistema kot je OS X.

Tudi garancija nudi marsikaj več kot pri nekaterih drugih proizvajalcih. Res, da moraš za 3 leta doplačati (dobi se marsikaj na eBayu), je pa worldwide s čimer se vsi ravno ne morejo pohvaliti.

Overall je to samo en bullshit, kaj je bolje in kaj ni. Če imaš možnost poskusi oboje pa potem sodi. In izkoristi maksimalno iz obeh "svetov". Kot je rekel nekdo pred mano, Mac ni tako drag kot nekateri radi prikazujejo. Plus kar se tiče dizajna večina ostalih samo caplja za Applom in kopira njigove ideje (od MS z Windowsi do raznih "ultra tankih" prenosnikov).

Kdor je Maca videl samo v štacuni ne more biti ravno prava oseba za sodbe o tem kar je bolje.

Med izbiranjem med MBP in Lenovo T500 sem raje izbral prvega, ker mi je glossy ekran bolj všeč, ker ima LED display, ker me je zanimal OS X, ker mi je lepši (pa to niti ni tako pomembno) in, ker ima Apple en kup ostalih uporabnih stvari, ki najbolje funkcionirajo ravno z Macom.

Svet ni eden, svetova sta 2! ;)

root987 ::

Jaz sem pa naveličan Apple fanov ki so tako zagreti v superiornost lastnega izdelka.

Oni pa gotovi HP fanov, ki so tako zagreti v superiornost lastnega izdelka.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zheegec ::

Jaz sem pa naveličan Apple fanov ki so tako zagreti v superiornost lastnega izdelka.

Oni pa gotovi HP fanov, ki so tako zagreti v superiornost lastnega izdelka.

Če pa prebereš moje poste, boš videl da sem trdil sledeče:
Pri HP (pač konkretno sem izbral HP, lahko tudi Sony ali Lenovo, ali Toshiba Tecra, ker so mi pač všeč ti novi modeli) dobiš primerljiv izdelek (ne enak) za nižjo ceno. Žal o superiornosti še ni bilo govora.

Funkcionalna pismenost? No, da ti malo quotam samega sebe. Odgovore pa še vedno čakam...
No evo, zgoraj imaš enega, ki je v vseh pogledih primerljiv. "razen" je lahko tudi v drugo smer. Nista pač popolnoma enaka (ne morata biti), se pa z lahkoto primerjata.

Do neke mere, da. Samo je cena realtivno dosti višja. Kot sem rekel, dajmo konfige sem gor, pa po najboljši ceni. Za HP že imate zgoraj. Eno je price/performance, drugo je pa max config samo kot zanimivost.

Vidiš, vsak lahko najde tisto pomanjkljivost, ki si jo želi najti.

Elitebook za isto ceno kot mbp je povsod boljši od mbp. Sicer ima pomanjklivosti (osvetljena tipkovnica, multi-touch??) ima pa za isto ceno dosti več vsega. Za nižjo ceno od mbp imaš iste komponente s plusi elitebooka (ekran, priključki, hitrejši disk profi grafika, garancija) in z minimalnimi minusi - ni osvetljene tipkovnice, rahlo višja teža in pa malo manj avtonomije. Če pa želiš na MBP priključiti še kakšen zunanji monitor pa je teža enaka.

No, tukaj bi moral sicer omeniti, da "povsod boljši" je mišljeno po konfiguraciji, ekranu itd, ne pa po sami "superiornosti izdelka". Saj MBP je super prenosnik, to sem v temi "kater prenosnik" že dostikrat napisal - oziroma za novega Macbook13 Alu.
Saj nista direktno enaka, sta pa nekje v podobnem rangu.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

techfreak :) ::

>> ... Macbook PRO je res primerljiv, samo mu manjka HDMI s 5.1 zvokom (podpira samo stereo preko Displayport-HDMI) ...
In kaj potem? Pač priklopiš zvok preko optičnega avdio kabla in je.

Glede toplote ... v Mac OS je v redu, v Windowsu pa se lahko zelo zagreje in nekaterim je že grafična uničila zaradi tega.

Zgodovina sprememb…

zee ::

Graficna kartica je tem uporabnikom crknila zaradi napake v izdelavi s strani Nvidije (Apple nima nic pri tem).

Skozi moje roke je slo ze veliko prenosnikov najrazlicnejsih znamk in moram reci, da nobena znamka ni niti do boka Applu po kvaliteti izdelave. Se najvisje prideta Dell in Toshiba. Najnizje pa je po mojih izkusnjah HP.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

borchi ::

torej, apple tax-a je za ca. 10% v najslabšem primeru. zaradi mene ga lahko poimenujejo tudi OSX tax. ampak tega microsoft v "raziskavi" tudi na daleč ne bo omenil, da se ne bi še bolj govorilo okoli, da ljudje raje plačajo nekaj več, samo da se izognejo njegovim produktom...

ampak v vsaki temi, ki vsaj malo diši po apple-u, se vedno najde polno humoristov, ki kupujejo boljše "HPje" za pol cene. tu mamo enega, ki je sestavil garažnega mac pro-ja oz. bistveno boljši stroj za četrtino njegove cene (verjetno je ukradel vse njegove dele, ker za ta denar ne kupiš niti procesorjev)...

ker v vsakem postu probam zavit debato na on-topic, a je še kdo opazil, da je avtor "raziskave" v specifikacijah nalašč navajal podatke iz prejšnjih modelov mac-ov? no, vsaj to je popravil...
l'jga

Mavrik ::

amm se greje... pa si uporabljal kdaj kak MBP? Ventilatorji so večino časa neslišni, če delajo pa do konca na vseh obratih (6000 rpm) pa je računalnik še vedno tišji od velike večine ostalih.


Okej no, bojmo realni. MBPji so eni od daleč najbolj vročih prenosnikov naokoli. Meritve so pri prejšnji generaciji pokazale, da se pri polni obremenitvi brez težav segreje čez 100 stopinj. Pač v tako tankem ohišju ne morš narediti glih nevemkakega hladilnega sistema (in potem še zraven omejiš hitrost vrtenja venta, da sistem ne bo glasen). Zaradi tega niso glih najbolj prijetni za uporabo na kolenih pri polni obremenitvi (prej kot pride kdo nakladat: surfanje po netu ni polna obremenitev) pa tudi imajo kar nekaj težav z veliko hitrejšo degradacijo baterije kot ostali prenosniki. Me zanima kako bo z baterijo pri teh novih modelih, kjer ni zamenljiva.
The truth is rarely pure and never simple.

Stark ::

cena tudi ni tako velika, če ga kupiš v Angliji (ga od tam naročiš ali pa si privoščiš krajši izlet), se zapelješ v Avstrijo, ali pa greš v ZDA.

Ne vem kako je z elitebooki, samo večina, ki jih poznam, ki imajo HPje so rekli, da ne bi več nikoli kupili HPja, predvsem zaradi baterije, ki že po kratkem času zdrži zelo malo časa.

MBP je zasnovan za OS X in tam so temperature dosti boljše kot v Winsih. Večina prenosnikvo ima provbleme ali s temperaturo ali pa s trajanjem baterije (ponavadi oboje).

Če ti je važn samo performance pač lahko dobiš dosti boljši stroj za isti denar. Samo konfiguracija ni vse. Tudi pri avtih konjska moč ni vse. Potem si kupiš traktor :P

Nikoli ne bom obžaloval dneva, ko sem se odločil, da poskusim OS X. Za razliko od večine stvari, ki jih počneš na Winsih so zabavni in prijetni za uporabo. Ko se navadiš na OS X na Winsih hitro pogrešaš stvari, ki jih nimajo. Ok sej tudi OS X ni brez napak, samo je občutek pri uporabi vedno boljši. PC je zame delovni stroj. Mac je za zabavo in (prijetno) vsakodnevno delo...

Mavrik ::

MBP je zasnovan za OS X in tam so temperature dosti boljše kot v Winsih. Večina prenosnikvo ima provbleme ali s temperaturo ali pa s trajanjem baterije (ponavadi oboje).


Temperature so boljše kot v Winsih preprosto zato, ker so Apple Windows driverji kompletno in totalno zanič in niti ne znajo večine hardwara v powersaving način dat. Kar pomeni ogromno porabo baterije in s tem povezano segrevanje. Večina drugih prenosnikov z enakimi konfiguracijami preprosto ne dosega tako visokih temperatur kot MBP pod OS X.
The truth is rarely pure and never simple.

zee ::

Se ne strinjam. Po enem letu mi baterija na MBP se vedno zdrzi dobre stiri ure.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zheegec ::

Se ne strinjam. Po enem letu mi baterija na MBP se vedno zdrzi dobre stiri ure.

No, saj li-ion baterija po samo enem letu delovanja pač mora zdržati toliko časa. Domam imamo nekje 18mesecev starega 17" HP iz poceni "S" serije pa mi baterija zdrži okoli 3h z WLAN (je 6-cell), kar je točno toliko, kot ob nakupu.

Saj novi Li-poly baterije bi morale biti malo bolj prilagojene na višje temperature. Saj novi MBP se v idle niti ne greje - pač isto, kot vsak drug prenosnik (sprobano pri 12ur neprekinjenega delovanja obeh na DC power).
ampak v vsaki temi, ki vsaj malo diši po apple-u, se vedno najde polno humoristov, ki kupujejo boljše "HPje" za pol cene. tu mamo enega, ki je sestavil garažnega mac pro-ja oz. bistveno boljši stroj za četrtino njegove cene (verjetno je ukradel vse njegove dele, ker za ta denar ne kupiš niti procesorjev)...

Direktno sem bil izzvan, da ko je pa potrebno pokazati to konfiguracijo, pa ni odgovora. Konfiguracija je navedena zgoraj (je NA ZALOGI), cena z DDV je tudi zraven. Nadaljevanje pa še vedno čakam, očitno preveč dejstev debata o Apple vs PC ne more imeti, ker zaenkrat padajo na moj račun samo obtožbe. Ko nekdo omeni, da ima moj "prenosnik" kakšno pomanjklivost napram MBP (recimo osvetljeno tipkovnico), očitno vse pomanjklivosti v obratno smer prezre. Sedaj pa se gremo okoli konfiguracije. Če pa še tukaj ne bo odgovora, potem pa nimamo več kaj se za pogovarjati.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

techfreak :) ::

Stark >> ... se zapelješ v Avstrijo ...
Ko sem kupoval MBP sem zračunal, da bi brez prevoza v Avstriji bilo prb. 20€ ceneje.

JayKay ::

Ne, gres v Anglijo in ga tam kupis. Sem gledal cene (Apple UK). Stock model MBP:15-inch, 2.4GHz, 2GB, 250 Gb disk, 9400+9600 bi me prisel 1.163.80 funtov. Po danasnjem tecaju je to okvirno 1300 evrov.
V takem primeru se splaca. :D

root987 ::

MBP za 1163 funtov?

urlpls
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

IceIceBaby ::

Ta cena je kvečjemu brez DDV. Ko sem bil nazadnje v londonu so imeli na letališču v duty freeju zelo poceni Mace.

JayKay ::

z DDV .. education store, sem upravičen do 200 funtov popusta :D

techfreak :) ::

z DDV .. education store, sem upravičen do 200 funtov popusta :D

Ampak vsi nismo študenti v UK ...

JayKay ::

sem rekel, da bi mene prišel...
ni potrebno biti študent. tudi če gledaš redno ceno 1360 in preračunaš v evre dobiš manjšo ceno ko v Slo. Razlika je za izlet v London.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maci dobili prvi izsiljevalski virus

Oddelek: Novice / Kriptovalute
168393 (6044) b4d
»

Zla programska oprema tudi na macih

Oddelek: Novice / Varnost
3410820 (8767) bluefish
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516593 (12321) opeter
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747219 (6549) Gandalfar
»

Nov test!

Oddelek: Novice / Nova vsebina
223260 (3260) Gandalfar

Več podobnih tem