»

Pametna navigacija proti načrtovalcem prometne ureditve

USA Today - Aplikacije, ko sta Waze ali Google Maps, ki nam med vožnjo sporočajo podatke o prometu in ob zastojih preusmerijo na alternativne poti, so pri načrtovalcih mestnega prometa naletele na hud odpor, piše USA Today. V ZDA ugotavljajo, da je zaradi vse bolj razširjene uporabe teh aplikacij čedalje teže načrtovati promet. Aplikacije ljudi preusmerjajo skozi majhne ulice v stanovanjskih soseskah, ki za tako količino prometa niso projektirane, kar hudo jezi lokalne prebivalce. Gre za klasično tragedijo skupnega.

Zamisel in namen teh aplikacij sta seveda plemenita. Če alternativna, v normalnih razmerah počasnejša pot zaradi prometa na glavni arteriji postane hitrejša, nas preusmerijo tja. Toda...

62 komentarjev

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti

Slo-Tech - Videonadzor menda izboljšuje varnost na vseh področjih, zato so videonadzorne kamere oz. sisteme za detekcijo prevožene rdeče luči pričeli uporabljati tudi pri kontroli prometa. Norce na cesti je vendar treba ustaviti, mar ne?

Žal so nekateri pri tem preveč goreči. Mednje sodi tudi 45-letni Stefano Arrighetti iz Genove, skupaj s 63 mestnimi policisti, 39 lokalnimi italijanskimi državnimi uradniki ter nekaj zaposlenimi v sedmih zasebnih podjetjih. Fantje so se namreč domislili zanimivega načina za povečanje mestnih proračunov. Arrighetti je namreč semaforje v Genovi preprogramiral tako, da so hitreje preklopili iz rumene na rdečo, posledično pa je sistem za detekcijo prevožene rdeče luči, T-Redspeed, "ujel" več voznikov motornih vozil. Sistem namreč s kamerami samodejno zazna prevoženo rdečo luč, zavijanje v levo in nekatere druge kršitve cestnoprometnih predpisov ter voznike samodejno kaznuje s 150 EUR kazni.

Zadevo je razkril šef lokalne policijske postaje Roberto Franzini, ki...

59 komentarjev

Microsoft ne dopušča brezplačne dodatne vsebine

The inquirer - Ustvarjalci igre, ki trenutno prodaja Xbox 360, Gears of War, so znani po svojem pozitivnem odnosu do skupnosti. Epic games so v preteklosti izdali obilico dodatkov za svoje uspešnice (recimo paketi map za predstavnike serije Unreal Tournament), pa tudi svoj odličen grafični pogon so pripravljeni z ostalimi razvijalci deliti pod občutno blažjimi pogoji, kot to počne večina ostalih studiev. A tokrat jim je njihove dobronamerne poteze preprečil Microsoft.

Fantje iz Epica so pripravili 6 novih večigralskih map za Gears Of War, a ko so jih želeli distribuirati igralcem preko spletne storitve Xbox Live, so naleteli na rdečo luč iz Redmonda. Microsoft je namreč postavil stroge pogoje glede tovrstnega početja, in ti določajo, da se večina dodatne vsebine ponuja v zameno za plačilo. Več o zlobnih kapitalistih v izvorni novici.

25 komentarjev

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne...

42 komentarjev

Microsoft pripravlja program Driver Quality Rating

Slo-Tech - Tokrat se je Microsoft odločil, da stopi na prste piscem slabših gonilnikov za strojno opremo. Program, poimenovan Driver Quality Rating, bo zahteval večjo odgovornost piscev teh gonilnikov. Tako bo OCA skupina pregledovala obsežnost posameznih napak, povzročenih zaradi gonilnikov, ter jim na podlagi teh informacij dodeljevala oceno v obliki zelene, rumene in rdeče barve.

Za gonilnike označene z zeleno barvo se bo moral proizvajalce le-teh zelo potruditi. Za začetek bodo morali biti na tržišču 120 dni ter se v tem času dokazati s stabilnim delovanjem. V primeru, da se gonilniku spremeni ocena iz zelena v rumeno ali rdečo, bodo proizvajalci imeli 90 dni časa, da popravijo napako in ponudijo popravljene gonilnike, ki morajo biti na voljo tudi preko Windows Update.

Računalniki, ki bodo dosegali takšen nivo standarda in stabilnosti, se bodo lahko prodajali pod Vista Premium logotipom. Več o tej novosti in zahtevah pa si lahko preberete na arstechnica.com.

42 komentarjev

Resnična resničnost, 119.

Slo-Tech - Danes, torek 7. februar, 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija zopet na sporedu edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp - Resnična resničnost.

Pozanimali smo se kako poteka vizualizacija gradbenih projektov in zakaj je sploh potrebna. Bodoče Savske elektrarne lahko že danes opazujemo in presojamo komu bodo kvarile veduto. Mestne duše pa so brezbrižne do čudovitih vedut. Zato pa jih toliko bolj razburijo rdeče luči na semaforjih. Šli smo k stricem in tetam, ki nas gledajo iz nadzornih kamer nad križišči in jih povprašali, če so kdaj tako prijazni, da nam kaj prej prižgejo zeleno luč (skrajšan odgovor: niso, to računalnik na podlagi senzorjev naredi samodejno).

Sergej je razpredal o ključih USB in absolutni nujnosti, da si vsak državljan lasti vsaj tri, Vesna pa o tem kako preko interneta najti zaposlitev, da si lahko financiramo tri prej omenjene ključke. Gašper bo poskušal razložiti kaj je ta famozni RSS (ki ga najdemo tudi na slo-techu v desnem stolpcu), na koncu pa...

29 komentarjev

6 italijanskih očalarjev za zapahi!

TV Slovenija - Zgodilo se je, za ameriške pojme, nedoumljivo: 6 mladoletnikov (15 - 23 let) je vdrlo v sistem Pentagona ter obšlo protivirusno programje v več kot 70 državah.

Vse skupaj se je začelo med srečanjem skupine G8 v Genovi, ko je posebna skupina GAT (TECHNOLOGIC ANTI-CRIME GROUP) izolirala eno hekersko skupino -- s tem so prišli še do petih udeležencev, vendar menijo, da jih je na prostosti še več.

Prve aretacije so italijanske oblasti izvedle v zadnjih tednih.

17 komentarjev