»

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

OCZ z novimi prestižnimi SSD-ji

X-Bit Labs - OCZ Technology je ta teden uradno predstavil svojo prestižno serijo SSD-jev, ki se vdenejo v režo PCI Express x4. Na ta način so zaobšli ozko grlo počasnega vodila SATA, ki bi dušilo hitrost diskov. Poleg že prej predstavljenega terabajtnega diska je OCZ sedaj dodal še dvakrat in štirikrat manjši različici, ki bosta primerni za uporabnike z nekoliko plitvejšim žepom. Največja modela bereta s 500 MB/s in pišeta le nekaj počasneje, medtem ko 250 GB-model piše s 450 MB/s, bere pa s 300 MB/s. Vsi modeli imajo 256 MB predpomnilnika in deklarirani čas delovanja pred napakami (MTBF) 1,5 milijona ur. O cenah še ni podatkov. Pričakuje se, da bo največji SSD stal med 1500...

33 komentarjev

Pete Waterman oškodovan z Rickrollanjem

The Register - Pete Waterman je soavtor zdaj zelo znanega hita Ricka Astleyja Never Gonna Give You Up, ki je bil uporabljen za tako imenovano rickrollanje. Videospot hita naj bi bil na Youtubu predvajan kar 154 miljonkrat, zaradi česar je Waterman predvideval, da bo zaslužil lep kupček denarja. Takoj po božiču, ko se mu je porodila ta ideja, je poklical založnika, kolikšna vsota mu pripada. Njegovo premoženje je ocenjeno na 47 miljonov funtov, s čimer je bolj ali manj preskrbljen, vseeno pa je znesek 11 (enajstih) funtov, ki naj bi jih dobil od Googla za predvajanje skladbe, mizeren oz. praktično zafrkancija. Zaradi tega je Waterman mnenja, da ga je Google izkoristil ter povedal še, da mu več denarja prinese predvajanje skladbe na lokalni radijski postaji.

Člani združenja PRS for Music zdaj od Googla zahtevajo pravičen delež za predvajanje glasbe, s čimer se strinjajo tudi pri Googlu. Zataknilo se je pri licenci za izplačilo denarja, saj so jo do nedavnega imeli, trenutno pa so v pogajanjih za...

12 komentarjev

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

Corsair z ohišji

vir: Hexus
Hexus - Corsair, prvotno specialist za pomnilnik, ki je svojo ponudbo razširil tudi z USB ključki in SSDji (oboje logična koraka glede na prvotno področje proizvodnje), tuji pa mu niso niti visokorazredni napajlniki in vodna hlajenja, se podaja na novo področje. Na CeBITu so predstavili svoje prvo ohišje, ki bo, kot je za znamko značilno, v višjem razredu ponudbe.



Prototip, predstavljen na CeBITU, bo pred končno proizvodnjo doživel še 20 do 25 sprememb, že zdaj pa je vidna smer razvoja. Ohišje je izdelano iz aluminija, 4 trdi diski so na pladnjih, ki jih je moč izvleči...

13 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

1 TB SSD disk je tu...

techPowerUp! - Podjetje pureSilicon je na CES-u demonstriralo 2,5-palčni SSD pogon s kapaciteto 1 TB in najvišjo gostoto zapisa doslej (15,40 GB / cm2). Precej navdušujoče so tudi ostale specifikacije - bralna hitrost se povzpne do 240 MB/s, pisalna do 215 MB/s, odzivni čas je zahvaljujoč odsotnosti mehanskih delov nižji od 0,1 ms, poraba pa iz istega razloga znaša 4,8 W pod obremenitvijo in 0,1 W v mirovanju.

Vzporedno je bila predstavljena tudi serija Renegade z integriranim strojnim šifriranjem (256-bit AES).


Cene v korist bralcev s srčnimi spodbujevalniki ne objavljamo.

52 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev