Slashdot - Sinteza DNK že sama po sebi ni preprost proces, da pa bi DNK uspeli izdelati iz skoraj popolnoma sintetičnih snovi, je bilo do danes nepredstavljivo - a so japonski znanstveniki uspeli premagati tudi to oviro in iz sintetičnih snovi ustvariti zelo stabilno, desnosučno strukturo, ki obeta nove napredke na področju genskih terapij, razvoja na DNK računalnikov in še nešteto drugih futurističnih konceptov.
Stvaritev japonskih inženirjev vsekakor ni zanemarljiva, saj so do danes uspeli sintetizirati DNK strukture z le delom umetnih delov, tokrat pa so novo stukturo ustvarili z štirimi popolnoma novimi, umetnimi bazami, ki so jih skupaj "šivali", dokler niso prišli do končnega rezultata, ki je presenetljivo podoben naravni DNK.
Ne rečem, da zadeva ni revolucionarna, ampak... Zakaj bi bilo to "končno nekaj" in pa "jurasic park here we come"?
Znanstveniki so se iz tegale gotovo nekaj novega naučili, so pa mnoge zadeve znali že prej. Manipulacija genov (gensko spremenjena živila, remember?), ovca Dolly...
Hmmm... Samo z DNA molekulo, najsi bo umetna ali naravna, ne moreš kar tako ustvarjati življenja. Če bi bilo to tako preprosto, bi to že sedaj lahko storili z obstoječo. Seveda rabiš tudi celico, kjer DNA molekula postane funkcionalna. DNA znamo ekstrahirat, znamo jo vstavljat v celice... Dolly je bila aktualna v devetdesetih.
Smo pa še daleč od tega, da bi kar na novo ustvarili življenje iz osnovnih gradnikov.
Ne zanikam pa pomena tega odkritja. Sam vidim prednosti predvsem v tem, da so znanstveniki spoznali nekaj novega o foldingu (dolgih molekul), kar je še posebej pomembno za nanotehnologijo. Pomembno vprašanje pa je tudi, ali je lažje naredit to umetno DNA molekulo, ali naravno - če je lažje naredit naravno in če je poleg tega še bolj stabilna, potem je spoznanje predvsem učnega pomena in ne toliko praktičnega, v biotehnologiji in nanotehnologiji se bo pa konec koncev uporabljala naravna DNA molekula.
še mal pa bo tale dnk že del kromosomov in tale kromosom v celici in ko se bo tole začel delit muhahahaha moj pes in moj sesalec bosta končno združena muahahaha!
To je tako, kot da ti dajo za eno keopsovo piramido lego kock. Iz njih lahko kaj zelo lepega, estetskega sestaviš ali pa čisto nekaj brezveznega. Lahko pa tudi samo dokaj dobro in ne dovršeno, le kakšna kocka postavljena malo napačno in imaš degeneriran izdelek. Naučiti se DNK zlagati dovršeno in smiselno, to bo pa višek znanosti. Tu nas čaka še ogromno učenja.
A si predstavljate kak pomen ima ta zadeva za šifriranje? Šifrirni ključ, skrit nekje v celici, primerno zaščiten (metiliran, z dodanimi konci), da ga DNAze in podobno ne uničijo takoj. Odlično :D
Vsi ki pravite, da so sedaj ljudje sposobni napraviti kar nova živa bitja iz tega, se motite. Žal zadeva ni tako enostavna kot si bi kdo predstavljal. Celica je tako kompleksna zadeva, da bi trajalo ogromno časa preden bi kaj sestavili iz ničle.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
A si predstavljate kak pomen ima ta zadeva za šifriranje? Šifrirni ključ, skrit nekje v celici, primerno zaščiten (metiliran, z dodanimi konci), da ga DNAze in podobno ne uničijo takoj. Odlično :D
DNA bi se lahko tudi uporabljal za hrambo informacij. V najboljšem primeru Amoeba dubia, v genom te lahko shranis skoraj 78 GB. Je pa problem v pisanju & branju DNA, z današnjo tehniko bi to vzelo kar nekaj ur.
Na ISS bi lahko naredili upgrade astronavta ki bi bil odporen na vse probleme ki jih poznamo sedaj ( degradacija misic in kosti itd. ).Pot v vesolje bo koncno odprta.
Hja, sej - DNA je samoreplicirajoča se molekula. That's its nature.
Pri prionih je druga zgodba, ampak sama DNA/RNA pa vseeno rabi sodelovanje celega stroja, da jo razcepi na polovico. Virusi sami po sebi niso sposobni razmnoževanja.
Če pa seveda hočemo pogledat mistično, je pa definitivno zanimiva samoorganizacijska narava snovi. Samo tukaj hitro pridemo na področje ezoterike, kjer bova trdila, da so pravzaprav vsi osnovni delci po svojem ustroju nagnjeni k samoorganizaciji oz. na nek način "živi" ali celo "navdahnjeni s supreme being".
All in all - dokler zagovarjamo razlage Ex Nihilo, me takšna argumentacija niti ne moti, samo mislim, da med slo-techovci takšne razlage ne dosegajo visoke priljubljenosti, zato se jim raje izogibam.
V Branetovem linku me je najbol presenetila spontana sinteza delov RNA iz osnovnih gradnikov:
In 1974, Manfred Eigen and his colleagues also experimented with a chemical broth containing Qb replication enzyme and salts, and an energized form of the four bases that make up the building blocks of RNA. They tried varying the quantity of viral RNA initially added to the mixture. As the amount of input RNA was progressively reduced, the experimenters found that, with little competition, it enjoyed untrammeled exponential growth. Even a single RNA molecule added to the broth was enough to trigger a population explosion. But then something truly amazing was discovered. Replicating strands of RNA were still produced even when not a single molecule of viral RNA was added!
Življenje je v mojih očeh ravnokar zgubilo en kos čudežnosti.
Pri meni je tako že en lep čas... Sem imel priliko spoznat delovanje celice in njenih gradnikov zelo podrobno in sem ugotovil, da smo ali zelo zapletena neživa snov, ki si je koncept "življenja" gladko izmislila, ker si sama umišlja, da "živi", ali pa morda osnovni gradniki le niso tako zelo neživi in vesolje kot celota morda le ima kak smisel.
Imaš dokaz, da nebesa ne obstajajo? Raje ne vlači tega v to temo.
A ti pa maš dokaz, da obstajajo?
Ponavadi je fora da cerkveni jeb*** znanost, če ničesa ne more 100% dokazat ... oni pa nasprotno vedno trdijo z gotovostjo na podlagi tega, ker pač znanost ne zna še čisto v nulo neki dokazat.
Mislim, da se ne razumema. Iz tvojega posta sem razbral, da ti trdiš, da nebesa ne obstajajo. V mojem postu sem te pozval, da mi dostaviš dokaze in pri tem opomnil, da je to že offtopic. Zdaj se pa nekaj izmikaš. Jaz ne trdim nič v tej temi (niti da niti ne) in zato mi ni treba nič dokazovati. Sicer pa tema nima veze s tem.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };: