» »

Nove pridobitve videonadzornih sistemov v Sloveniji

1
2
3 4

Wirko ::

"V primeru, da bo sistem v fazi testiranja deloval zanesljivo, bodo sistem tudi kupili."

V enomesečnem preizkusnem obdobju so bili zabeleženi naslednji dogodki:
- 616x ulov policista na nenujni vožnji
- 703x ulov policista na zasebni vožnji
- 1120x ulov poslanca DZ ali ministra
- 490x ulov župana
- 2x ulov tistega od bogatejših Slovencev, ki nima mercedesa McLarna zato, da bo gnil v garaži
- 3x ulov tistega izdelovalca vrhunskih zavor, ki je povedal, da svoje izdelke testira pri vrhunski hitrosti na gorenjski avtocesti
- in tako naprej.

Varnostno-tehnična komisija, sestavljena iz uslužbencev policije, različnih ministrstev in lokalne samouprave ter predstavnikov gospodarstva, je sprejela sklep, da se proizvajalcu sistema da 12-mesečni rok, v katerem bo odpravil navedene pomanjkljivosti.
[:4{#]

urban99 ::

roflmao

Looooooka ::

edin problem te je to, da v sloveniji vedno najdejo cajt in denar za vse tehnoloske novosti, ki pri nas ne resujejo problema...da bi pa nekdo stopil na prste SCTju, ki dela slabe ceste, ki jih potem se 20 let vsako leto popravlja...rezka...ce se le da ob najbolj pocitniskih sezonah...tega pa ne bo nikol noben naredu.
Na konc bo itak 100 ljudi na teden slo za en mesec sedet....tam pa itak ni prostora.To je edin problem s temi "resitvami".
Pr nas mamo se zmer problem alkoholikov pa samomorilcev, ki iz "neznanega" razloga zapeljejo na drug pas...direkt v sleparja.Pa tud dvomim, da bojo postavl radarje tm kjer so te nesrece ampak verjetn tm ker je ravnina in lahko vozniki varno pritisnejo par kilometrov na uro hitreje od dovoljenega.
Vazno, da proracun dobi denar....enkrat na let poslat ministra na poptv z izjavo "potrebne bojo hujse sankcije" jih pa tko al tko ne bo ubil...

aljazh ::

Nekaj pomislekov - kako ta sistem deluje v dežju ali megli (lahko tudi rahlem rosenju ali meglici)? Kako kamera uspešno posname tablico v protisvetlobi (sončni vzhod, sončni zahod)? In kako deluje ponoči? Ima fleš in pobliska za vsak avto? In kaj se zgodi, če prižgem dolge luči in meglenke - torej protisvetloba kameri? Ali pa če namontiram na avto "Rally Saturnus style" daljinske luči direkt nad tablico in jih prižgem za tistih par sekund, ko se peljem mimo?

Ne vem, ali je zdaj to neka über tehnologija, ampak kdor je že kdaj fotografiral ali snemal (pa ne s trotl kompaktom ali kamero iz Hoferja), ve, da so zgoraj navedeni pogoji zelo velika ovira.

Nočem odgovorov v smislu "saj imajo Avstrijci to že par let, sigurno ne bi imeli, če se ne bi obneslo". Rad bi konstruktivne odgovore na moje pomisleke, po možnosti z linki. Ker tudi Britanci imajo ogromno kamer, pa se je izkazalo, da je njihov prevladujoč učinek samo zagotavljanje _občutka_ varnosti. Ker če ne, zmečimo še mi milijone evrov za zilijon nadzornih kamer, saj če jih imajo Britanci, so menda pa že v redu, ane?

poweroff ::

V članku piše :

Nato sistem izračuna povprečno hitrost in če je le-ta prekoračena, sistem 'poišče' podatke o vozilu, kar se nato uporabi pri izdaji plačilnega naloga.


Se pravi, da gre za prepoznavanje samo pri tistih, ki so naredili prekršek ? Meni se to ne zdi tako grozno, če sistem res sproti "pozablja" registrske tablice.


V bistvu zadeva dela tako, da prvič odčita registrsko tablico (' OR 1=1), potem jo odčita drugič in natoizračuna povprečno hitrost. Če je ta prevelika, to javi naprej, sicer se podatki izbrišejo.

Ampak ker podatke že imamo, ni razloga, da podatki o tem, da je nek avto ob tem in tem času peljal po tem odseku, ne bi ostali v sistemu še nekaj časa. Recimo kakšen teden, ali mesec.

Saj veste, če se slučajno zgodi kakšen umor, ali pa če novinarji zbirajo podpise za kakšno protivladno peticijo...
sudo poweroff

Thomas ::

Nobenega razloga ni, da ne bi imeli internetnega outputa tega, kaj počnejo nadzorniki. V zadnji uri vstopilo, bilo merjenih, izstopilo, bilo zbrisanih, bilo napisanih položnic v skupnem znesku .... datoteka zapomnjenih vsebuje trenutno .... itd. Za vsak avtocestni odsek.

Avtomatika LAHKO nadzira tudi nadzornike in sporoča rezultate javnosti. Zakaj ne? Preneumni ali preleni, da bi to naredili? Ne vsi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

3p ::

Seveda je problem, če je nadzora preveč, še posebej če lahko vsak še "za hobi malo not pokuka". Le nadzirati je potrebno tudi nadzornike, kajne? In pretehtati prednosti in slabosti. Zanimajo me realistični scenariji zlorabe tovrstnega sistema, danes ko itak vsak burek hodi naokoli z GSMom, ki se v realnem času javlja kje se giblje (evo primer (zlo)rabe)

Menda ne bomo vsi začeli hoditi k zeliščarjem, že samo zato, ker "navadni" dohtarji beležijo podatke v kartoteko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

znovak ::

"Norcem naj čimhitreje zmanjka denarja, da se nebodo mogli več vozit ali pa bili prisiljeni spremenit v nenorce."
Ne vem kaj bi bilo potem v nasem politicnem vrhu
Z.Novak

darkolord ::

Nekaj pomislekov - kako ta sistem deluje v dežju ali megli (lahko tudi rahlem rosenju ali meglici)?

Čisto v redu, če je seveda vidljivost dovolj dobra - če ni, pač ni (ampak v tem primeru tudi vozniki ne vidijo ničesar pred seboj in upam da ne gre pričakovat, da bo nekdo takrat divjal po cesti)


Kako kamera uspešno posname tablico v protisvetlobi (sončni vzhod, sončni zahod)? In kaj se zgodi, če prižgem dolge luči in meglenke - torej protisvetloba kameri? Ali pa če namontiram na avto "Rally Saturnus style" daljinske luči direkt nad tablico in jih prižgem za tistih par sekund, ko se peljem mimo?

Obrnjena je tako, da sonce (in luči na avtomobilu) ne sveti direkt vanjo.

In kako deluje ponoči? Ima fleš in pobliska za vsak avto?

IR flash.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BigWhale ::

A da mamo politicni vrh? ;>

gruntfürmich ::

pa sj to je to: da bi zdrkali avte da bi se lahko furali samo 130 km/u pa ne. kar bi bilo najbolj logično (seveda ne za politike, ker ne bi mogli kazni pisat, in za 90% folka v SLO).
v isti sapi bi še lahko avtomobilske motorje zdrkali na manjšo prostornino in s tem na manjšo porabo. ampak spet, kdo pa bi to podpiral?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Filo ::

ah ne no...kako bom pa sedaj dirkal po cesti? Ah saj ne bom jazst, sej bo moja super duper petka ^^

poweroff ::

Preberite si novico o Golden Shieldu Kitajske...
sudo poweroff

imagodei ::

Koliko bo tak sistem stal?

Če naj deluje na več kot na 5km odseku avtoceste, bodo vstopne-izstopne kamere morale biti postavljene na več mestih. Morda na posameznih mestih kar v verigah, tako da je prva kamera zgolj vstopna, druga pa je izstopna in hkrati vstopna za naslednji odsek. Potem je treba rešit še problem počivališč/bencinskih črpalk. Še tja postavimo kamere.

Takole, na relaciji LJ-Postojna vsaj kakih 20 kamer (na eno smer vožnje, torej skupaj najmanj 40). Plus nadzorni sistem, ki bo vse to obdeloval...

Ob vseh pomislekih glede možnosti zlorab, ki jih navajamo; ali je to res potrebno, smotrno? Lahko upravičimo cost/benefit?

Ali bi bilo vseeno, če bi namesto teh 40 kamer postavili na isti relaciji 40 radarjev, ki te slikajo, če greš prehitro, pa je stvar rešena?

Gotovo cenejše, za zelo podoben efekt. Mogoče toliko cenejše, da bi jih lahko postavili kar 80, če se komu zdi, da je pokritost pri štiridesetih premajhna.

Ampak, kot ponavadi, se tudi tokrat pokaže, da je vrh naše države gnil in da se takšni posli sklepajo samo zato, ker cela veriga fino zasluži. No, poleg tega pa je na ta način možno tudi fino polniti proračun: avtocesta, kjer običajno ni pešcev, mopedistov, konjskih vpreg ipd. in kjer vsi ponavadi vozimo v isto smer, je pač po defaultu precej bolj varna, kot razne magistralke. Sicer govorim na pamet, ampak bi si drznil trditi, da se več nesreč s smrtnim izidom ali težkimi poškodbami zgodi na lokalnih cestah in magistralkah, kot pa na avtocestah. Avtoceste je z nadzornim sistemom treba očino pokrit predvsem zato, ker se na njih da fino zaslužit.
- Hoc est qui sumus -

djordjevic ::

Sicer govorim na pamet, ampak bi si drznil trditi, da se več nesreč s smrtnim izidom ali težkimi poškodbami zgodi na lokalnih cestah in magistralkah, kot pa na avtocestah. Avtoceste je z nadzornim sistemom treba očino pokrit predvsem zato, ker se na njih da fino zaslužit.

Se ne bi mogel strinjati bolj in sem takisto prepričan, da bi ti statistika nesreč s smrtnim izidom prav gotovo pritrdila.

PerS ::

pa sj to je to: da bi zdrkali avte da bi se lahko furali samo 130 km/u pa ne. kar bi bilo najbolj logično (seveda ne za politike, ker ne bi mogli kazni pisat, in za 90% folka v SLO).
v isti sapi bi še lahko avtomobilske motorje zdrkali na manjšo prostornino in s tem na manjšo porabo. ampak spet, kdo pa bi to podpiral?


glede na to, da se pobira ven blokade motorja, dela razne chiptunninge ipd. je res zelo malo ljudem v interesu imeti max. speed pri 130km/h. Poleg tega, kdor hoče varčevati si bo že kupil majhen avto, z majhno porabo. Zdi se mi pa popolnoma nesprejemljivo, da bi morali sedaj kupovati dva avtomobila. Enega si bom kupil za vsak dan, da bom ustregel vam, enega si bom kupil pa za tisti en vikend v mesecu, ko se odpravim na dirkališče sprostit svojo potrebo po hitrosti. Sam nisem nikoli gledal na porabo kot na strošek, ker so mi avtomobili hobij in mi poraba 15L kolikor jo s svojim avtom minimalno dosežem ni problem. Niti mi ni problem 40L enkrat na mesec, ko se mašina malo zmatra. Jaz plačujem bencin z lastnim denarjem in nevem kaj se imate drugi za vtikati v to. Kdor hoče vozi majhen avto, kdor ne pač ne.

Dejstvo pa je, da se oblast problema loteva napačno. Mislim da sta potrebni 2 stvari. Kvalitetno in vsakemu mulcu dostopno dirkališče v središču Slovenije, kjer se bodo lahko sprostili ter veliko bol strikten nadzor prometa. Kazni so že dovolj visoke, bi rekel da celo prehude, sedaj jih morajo samo še redno nadzarovati, ne pa da po enem mesecu od dviga popustijo. Ker potem res ni efekta. Družba bo rabila nekaj let, da se bo "civilizirala"

Daedalus ::

Kaj ti bo na cesti avto, ki presega 130km/h, če se pa več kot tolko itak __ne smeš__ pelat? Čisto logično vprašanje, večina odgovorov pa še zdaleč ni logičnih... Ne gre se za "svobodo izbire," ker je itak nimaš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gruntfürmich ::

glede na to, da se pobira ven blokade motorja, dela razne chiptunninge ipd. je res zelo malo ljudem v interesu imeti max. speed pri 130km/h. Poleg tega, kdor hoče varčevati si bo že kupil majhen avto, z majhno porabo. Zdi se mi pa popolnoma nesprejemljivo, da bi morali sedaj kupovati dva avtomobila. Enega si bom kupil za vsak dan, da bom ustregel vam, enega si bom kupil pa za tisti en vikend v mesecu, ko se odpravim na dirkališče sprostit svojo potrebo po hitrosti. Sam nisem nikoli gledal na porabo kot na strošek, ker so mi avtomobili hobij in mi poraba 15L kolikor jo s svojim avtom minimalno dosežem ni problem. Niti mi ni problem 40L enkrat na mesec, ko se mašina malo zmatra. Jaz plačujem bencin z lastnim denarjem in nevem kaj se imate drugi za vtikati v to. Kdor hoče vozi majhen avto, kdor ne pač ne.

Dejstvo pa je, da se oblast problema loteva napačno. Mislim da sta potrebni 2 stvari. Kvalitetno in vsakemu mulcu dostopno dirkališče v središču Slovenije, kjer se bodo lahko sprostili ter veliko bol strikten nadzor prometa. Kazni so že dovolj visoke, bi rekel da celo prehude, sedaj jih morajo samo še redno nadzarovati, ne pa da po enem mesecu od dviga popustijo. Ker potem res ni efekta. Družba bo rabila nekaj let, da se bo "civilizirala"

haha, kake klamfaš. sploh ni problem v tvojem friziranju. avto v SLO z max hitrostjo 130 km/u in majhno porabo. in to je to. in sploh ni več tvoja stvar če si lahko privoščiš obilico bencina ali ne; zrak bi bil bolj čist pa če ti je všeč ali ne; na zahtevo!
in tko ali tko ni efekta v višjih kaznih - mislim da statistike kažejo ravno to. bolj kot da se policaji skrivajo za raznimi ovinki in 'streljajo z radarjem' bi bilo bolje da bi se postavili na zelo opazno mesto in od tam opazovali promet in izgrede v njem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

hamax ::

zrak bi bil bolj čist pa če ti je všeč ali ne; na zahtevo!

Zeleni teroristi na pohodu...

djordjevic ::

Tu pa se tud jaz pridružujem in pravim: Ne mi zavijat posesivne želje po oblasti nad slehernim vozilom v zeleni celofan. Vsi avti, ki so danes znotraj okvirne meje stopnje izpustov CO2, po kateri so 'kao' ekološki, zmorejo precej več kot 130. In to z lahkoto. Prius, bemfa 120d ipd.

edge540 ::

>>haha, kake klamfaš. sploh ni problem v tvojem friziranju. avto v SLO z max hitrostjo 130 km/u in majhno porabo. in to je to. in sploh ni več tvoja stvar če si lahko privoščiš obilico bencina ali ne; zrak bi bil bolj čist pa če ti je všeč ali ne; na zahtevo!

Zrak bi bil bolj čist, če nebi kurili biomase, drv in podobnih neumnosti.

Zakaj ne predlagaš še omejitve hitrosti letal? Na medcelinskem poletu bi krasno prišparal, če bi namesto z jetom letel preko Atlantika s turbopropom s 500km/h. Saj ni važno da bi se do ZDA vozil 14 ur, samo da bo zrak bolj čist ne?

Človek, zlezi iz jame in poglej malo okoli sebe. V realnem svetu živiš.

PerS ::

gruntfürmich: v vseh letih od kar vozim avto sem dobil le eno kazen zaradi prehitre vožnje, kar bi rekel, da je kar dober dokaz, da se kolikor se (mi) le da, držim predpisov. In problem ni nikakor v prevoznem sredstvu, pa naj je to motor, avto, letalo...
Problem je v voznikih in vse kar sem ti hotel povedati je, da je nekaj najbol neumnega omejevanje hitrosti na prevoznem sredstvu. Kako bi si potem lahko dirkaški navdušenci dali duška na za to urejenih cestah? Kupili posebej še en avto samo za ta namen? Idiotizem.. Avtomobili so taki kot so. Nemci npr. so že pogruntali da se da na primernih cestah voziti tudi več kot 130km/h. Zato ne moreš omejiti vozila. Vozilo mora biti unikatno, zmožno vsakih razmer.
Poštimati je potrebno zadeve v glavah voznikov. Prehitro vozijo zato, ker vedo da jih to ne stane ČISTO NIČ. Ko bodo poostrili nadzor za nekaj let, bodo ljudje hitro izračunali da se več kot po predpisih ne splača voziti, ker lahko zelo hitro nasankajo. In čez nekaj let ne bo nihče niti pomislil da bi vozil 200km/h po avtocesti, ker mu bo popolnoma jasno da ga čaka (huda) kazen.

edge540 ::

Še bolje bi bilo uvesti dinamične omejitve na avtocestah. Res je da nimamo autobahna, ampak na prazni cesti ni razloga, da ne bi peljali 200, če imamo temu primeren avto. Kdor ni sposoben voziti tako hitro oziroma nima denarja za gorivo pa bo vozil počasneje. Če bi imeli neko osnovno vozno kulturo, bi bil ta sistem povsem mogoč.

Luka Percic ::

Ni ga še avta ki bi bil sposoben varno vozit 200km/h (ter odreagirat, tudi na napake drugih).

Razem če te zelo skrbi ker mora Jereb malce počasneje od svojih zmožnosti peljat. Mene ne.

Poleg tega razlike v hitrosti med pasovi nesmejo bit prevelike. 200km bi mogoče bilo primerno za 4 pas, nikakor pa ne že za 2.

edge540 ::

Saj sem napisal ob minimalnem prometu. Drugače pa ne, jasno. Bi potrebovali več pasov.

Če greš mimo koga pač spustiš na 150. Če si sam ga lahko stisneš.

Avtomobili pa so taki, ki so pri 200 vozni kot povprečni Clio pri 120. Mnogo jih je.

poweroff ::

Čakajte - zakaj torej potrebujemo videonadzor in radarje na avtocesti?

Zato, ker hočemo loviti prehitre voznike? Več kot 130 km/h se itak NE SMEŠ peljat po avtocesti.

Zakaj pa potem raje ne vgradimo elektronskih blokad v avtomobile? Zato ker nekaj deset voznikov v Sloveniji rabi hitrejše avtomobile za dirkanje na dirkališčih?

Ne me hecat.

Problem je, da ste nekateri intimno navdušeni nad represivno tehnologijo. Želite si čim več nadzora, ker Hlapci pač rabijo trdega in avtoritarnega Gospodarja.

Hkrati pa si mislite, da boste te radarje že nekako prelisičili... da bo nadzorna tehnologija lovila druge.

Blokada v avtu pa bi prizadela neposredno vas.

No, jaz sem prišel do sklepa, da bi morali na ravni celotne EU uzakoniti vgradnjo elektronskih blokad v avtomobile. In če bi kdo blokado odstranil, sledi zaplemba avtomobila.

Potem pa elektronske znake za omejitve hitrosti in dirkanje ne bi bilo več mogoče.

Tak ukrep bi veliko bolj pripomogel h varnosti. In če se vam gre za varnost, da boste gotovo tudi podprli.
sudo poweroff

CoolBits ::

Zakaj pa nebi naredili blokade kar na 50 km/h, če bi že tko? Tam je še več nevarnosti in nesreč... mislim izven avtoceste.
Pa zakaj nebi enostavno kar prepovedali avtomobile saj so itak vsi prehitri in prenevarni, pa vse ljudi obvezno na kolo?

Aja pol pa omejevalc na kolo tudi, da slučajno ne greš 5km/h prehitro na pločniku.. pa obvezno registracijo, da ne govorimo i izpitu.

A se svet vrti naprej al nazaj?? Ni mi več jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

poweroff ::

Ja saj. Zakaj pa ne?

Zakaj pa pristanete le na videonadzor, na druge še bolj učinkovite ukrepe pa ne?
sudo poweroff

CoolBits ::

Ma kake ukrepe, da se bo hitreje in bolj avtomatizirano polnila državna blagajna? Nisem za... pa da me omejujejo tud ne... žal.

Nesreče so in BOJO... ker se vedno najde nekdo ob nepravem trenutku na nepravem mestu, tukaj ni kaj in tud kamere nebojo pomagale.

Avtomobili so vedno boljši in vedno bolj varni... le ceste in omejitve so vedno enake oz še slabše... idealno za skubit naivne državljane...
Videonadzor ja hehe.

Vlade bodo padale.

ahac ::

No, jaz sem prišel do sklepa, da bi morali na ravni celotne EU uzakoniti vgradnjo elektronskih blokad v avtomobile.

Na katero hitrost?
130km/h? Kaj ti to pomaga na cesti, kjer je omejitev 50? NIČ! Ravno tako rabiš radar!
Razen, če bi se seveda omejitev prilagajala glede na lokacijo... ampak kako bi ti reagiral na tak sistem nam je pa itak že jasno.

Problem je, da ste nekateri intimno navdušeni nad represivno tehnologijo. Želite si čim več nadzora, ker Hlapci pač rabijo trdega in avtoritarnega Gospodarja.

Mislim, da ni skoraj nihče (od STjevcev) preveč navdušen nad tem... ampak, če bo reševalo življenja potem bomo sprejel. Sigurno je treba nekje postavit mejo nadzora, ampak ne tam, kjer bi jo postavil ti.
Čisto nič se ti ni treba spravljat na tiste, ki se z tabo ne strinjajo... raje poglej sebe. Si sploh možen razmišljat še o čem drugem kot o tem kdo te opazuje?
Z STja ste pa itak naredil najhujši paranoja page. Sej ne rečem, da ni treba opozarjat na take stvari... je treba. Ampak tole napadanje čisto vsake stvari, ki bi jo lahko mogoče kdo nelegalno izrabil zato, da bi o kom kaj izvedel... z tem pa že resno najedate.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

poweroff ::

No, to, da bi imeli prometne znake, ki bi oddajali signal koliko je omejitev, avto pa bi potem to omejitev sprejel - s tem se čisto strinjam.

Poseg v zasebnost to ni, bi pa reševalo življenja. In ker bi to reševalo življenja sklepam, da boš tudi ti to sprejel, ne?
sudo poweroff

edge540 ::

Kaj je že kdo slišal za svobodo tukaj?

Nekaterih stvari preprosto ne moreš narediti, med drugim tudi ne moreš omejiti max hitrosti na 130. Propade 3/4 avtomobilske industrije. Ne ga srat no.

Zakaj bi bilo treba kaj omejevat? Tudi pri 130 se da pošteno pizdarijo naredit, če si imbecil. Hudiča, še pri 50 se da kvalitetno ubit! Izboljšati je treba vozno znanje, vozno kulturo in ljudem nazorno predstaviti kakšne so posledice takšnih in drugačnih bedarij.

Jebeš tako demokracijo, ko mi bodo za vsako stvar povedali kaj lahko delam in kaj ne. Počasi mi bo sledil robot s kamero ki mi bo povedal kdaj lahko grem srat in koliko časa lahko porabim na WCju.

Fajn bi blo če se na cesti nebi ubil nihče. Ampak omejiti hitrost na 130 zato, da bo mogoče kaka nesreča letno manj? Kaj vi to resno? Večina nesreč se zgodi zaradi pijanega folka in kretenizmov na cesti. Naša vrla policija pa seveda reče da je kriva hitrost, saj drugega peki tako ne znajo.

Ampak ja, vročina pripeka, odprimo hladilnik da bo hladneje....

poweroff ::

Če govorimo o svobodi, jo videonadzor ravno tako omejuje. Če bolj neselektivno.
sudo poweroff

edge540 ::

Saj je vse skupaj brezveze. Voziti varno in voziti po omejitvah sta pogosto dva različna pojma. Kot rečeno, z omejevanjem ne bomo dosegli nič razen kratenja svobode, folk pa se bo še naprej lepo klal. Kultura ljudnje, kultura. Če bo ta potem sploh ne potrebujemo 3/4 omejitev.

Daedalus ::

Glede max dovoljene hitrosti na cestah NIMAŠ svobode. Če si jo vzameš, pol bi v vsakem primeru moral bit kaznovan, če smo striktni. In v takih primerih je najboljše kar se da restriktivno preprečit kršenje predpisa - in to je z omejitvijo na ravni avta najlažje naredit. Pa kako dobro dirkališče za čez vikend, kjer omejitev ni.

Sam, pol bo pa folk jamral, da na dirkališču grejo hitro v k*rac bremze pa gume, kot mi je že enkrat en lokalni cestni dirkač... ki še danes veselo divja po navadnih cestah in "špara" gume pa bremze.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

3p ::

Matthai: Hmm. A javno vidne avtomobilske tablice ne omejujejo svobode? Nadzor na vsakem avtomobilu. Pohorci (z neregistriranimi avti) - borci za svobodo.

edge540 ::

Tudi tatvine je najbolje preprečiti tako, da med deseto zvečer in osmo zjutraj uvedemo policijsko uro in kršitelje streljamo na mestu. Boš videl kako malo bo tatov!

Kaj pa če mam privat cesto in mi paše da se peljem 250? Mi je kratena pravica do nakupa takega avta.

Svet ni črno bel, kdaj vam bo to jasno?

Daedalus ::

Kaj pa če mam privat cesto in mi paše da se peljem 250? Mi je kratena pravica do nakupa takega avta.


Tam pač ne bo pametnih znakov, ki bi ti diktirali, kolko se boš pelal. Simpl as that. 250 pa se NE SMEŠ že zdaj vozit po cestah. Če se, pol te je treba pač izsledit in ti to onemogočit. Rajt?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

edge540 ::

>>250 pa se NE SMEŠ že zdaj vozit po cestah.

Po privat cesti lahko. Torej super razlog, da avtomobilov ne omejimo.

Aja pa 250 se po AC ne vozim, ima avto že vprašljivo stabilnost. 200 pa po prazni gre komot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edge540 ()

Daedalus ::

Po privat cesti lahko. Torej super razlog, da avtomobilov ne omejimo.


Ne, avte se bo omejilo. Ker še vedno obstaja nemajhna možnost, da boš kuril prek omejitve tud tam, kjer ne smeš. Na privat cesti pa ne bo instrastrukture, ki bi tvojemu avtu povedala, da je trenutna dovoljena max hitrost tolko in tolko. To je najbolj učinkovita implementacija prepovedi prehitre vožnje. Vse ostalo pa pride z robotiziranimi vozili.

200 pa po prazni gre komot.


Za toko prekoračitev gre kaj - vozniška?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

edge540 ::

>>Ne, avte se bo omejilo. Ker še vedno obstaja nemajhna možnost, da boš kuril prek omejitve tud tam, kjer ne smeš.

Good luck with that one.

CoolBits ::

Ja omejitev na avtu bo kot DRM v avdio datotekah recimo... "najboljša" zasčita... sam kaj, ko malo kdo kupi hehe

BigWhale ::

Kaj je že kdo slišal za svobodo tukaj?


Ja, moja svoboda je ta, da se mi en kreten ne zaleti z 200 na uro v rit. Pride pa pred tvojo svobodo, da bi ti dirkal 200 na uro po javnih cestah. Po svoji privatni kar dirkaj. Po javnih pa nimas kaj. 130km/h je maksimalna hitrost, ki jo lahko razvijes na avtocesti.

Ce gre tvoj avto 250 in je stabilen kot Eiffelov stolp pri 0 je to tvoja stvar, mene pa niti najmanj ne zanima. Vozil bos toliko kolikor ti dovoljuje zakon. Ce tega ne razumes, ker si preneumen ali pa pretrmast, potem se cim prej javi na najblizji policijski postaji in deponiraj svojo voznisko.

edge540 ::

>>Ja, moja svoboda je ta, da se mi en kreten ne zaleti z 200 na uro v rit. Pride pa pred tvojo svobodo, da bi ti dirkal 200 na uro po javnih cestah.

Brez brige, 200 vozim samo če sem sam na cesti (ali pa v Nemčiji, kjer folk ni tako tup in razume poanto pasov za različne hitrosti). Če pa kot mumija menjavaš pasove sunkovito, brez da bi pogledal in brez smerokaza pa te bo prej ali slej nekdo nabil. Ti si sebi nevaren, ne tisti ki bo peljal 200 po svoji špuri.

Ampak ne gre se za to. Gre se za TO, da NE MOREŠ prepovedati hitrejših avtomobilov. Pika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edge540 ()

McMallar ::

Kjer je volja, tam je pot. V tem primeru je problem volja.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

darkolord ::

Ampak če kulture ni, pol je treba omejevat.

Če bi zdaj vsi vozili po omejitvah in s prilagojeno hitrostjo, bi omejitve z lahkoto (tam, kjer je to mogoče) lahko precej dvignili. Če se pa omejitev zdaj ne držijo (češ da so prenizke), je nesmiselno pričakovat, da bi se pa višjih omejitev držali.

BigWhale ::

Gre se za TO, da NE MOREŠ prepovedati hitrejših avtomobilov. Pika.


Gre za to, da ste eni se sedaj prevec trdi, da ne morete spostovati trenutnih omejitev. In ker ste tako trdi vam bomo odvzeli moznosti krsiti omejitve in vas precej hudo sankcionirali, ce se bo krsitev slucajno kje zgodila.

Dokler se ne disciplinirate. Upam, da vas cim vec takih ostane brez vozniskih izpitov.

imagodei ::

Raptor> "Brez brige, 200 vozim samo če sem sam na cesti (ali pa v Nemčiji, kjer folk ni tako tup in razume poanto pasov za različne hitrosti)."

Za takšno divjanje potrebuješ vsaj tripasovnico. Na dvopasovnici je kaj takšnega jako hazardno, tisti, ki to počne pa ali skrajno intelektualno omejen, ali pa totalno (otročje) nepremišljen.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Raptor> "Gre se za TO, da NE MOREŠ prepovedati hitrejših avtomobilov. Pika"

Se pravi, omejevanje v smislu blokade na motorju ti gre v nos in ga ne toleriraš, toleriraš pa omejevanje svobode v smislu nadzora Velikega brata?
- Hoc est qui sumus -

edge540 ::

>>Gre za to, da ste eni se sedaj prevec trdi, da ne morete spostovati trenutnih omejitev. In ker ste tako trdi vam bomo odvzeli moznosti krsiti omejitve in vas precej hudo sankcionirali, ce se bo krsitev slucajno kje zgodila.

Ambiciozen načrt, se ti ne zdi? Kot sem rekel, vso srečo.

>>Za takšno divjanje potrebuješ vsaj tripasovnico. Na dvopasovnici je kaj takšnega jako hazardno, tisti, ki to počne pa ali skrajno intelektualno omejen, ali pa totalno (otročje) nepremišljen.

Kaka je točno razlika če imaš dva pasova ali pa če maš tri? Če si sam? Beri kaj sem napisal, 200 peljem če sem SAM, verjemi da mimo nikogar ne letim na AC z razliko 80 km/h. Take stvari pri nas niso zdrave, je preveč turističnih voznikov ki ne dajejo smerokazov.

>>Se pravi, omejevanje v smislu blokade na motorju ti gre v nos in ga ne toleriraš, toleriraš pa omejevanje svobode v smislu nadzora Velikega brata?

Ne toleriram blokade, videonadzor mi pa prav tako ni preveč všeč in bi raje videl da ga nebi bilo.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5220451 (17308) PaX_MaN
»

Kamere po avstrijskih gozdovih .. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11832878 (27085) FrizzleFry
»

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne s (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5311376 (9362) Yerpo
»

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24721705 (16862) Daedalus

Več podobnih tem