» »

GIMP urejevalnik slik odslej prijaznejši za uporabo

GIMP urejevalnik slik odslej prijaznejši za uporabo

Wired Blog - Odprtokodni urejevalnik slik GIMP (GNU Image manipulation program) bo v različici 2.5.0 (še v razvoju) prijaznejši za uporabo in bo ponujal nove funkcije. Želeli so si jih predvsem tisti, ki prisegajo na Adobe Photoshop in menijo, da ta nima alternative na trgu tovrstnih računalniških programov. No, GIMP je drugačen ravno v tem, da ni na trgu, temveč je zastonj. Tokrat so pri razvoju sledili tudi lanskemu povabilu uporabnikom, ki so povedali, kakšen GIMP si želijo.
Večina uporabnikov operacijskega sistema Linux ima v distribucijah GIMP že nameščen, resno pa se vanj poglobi malokdo, saj ga program že na začetku odvrne od uporabe, ko ponudi paleto z orodji v ločenem oknu ter na enak način odpre tudi novo sliko.



V različici 2.5.0 bo GIMP paleto z orodji in glavno orodno vrstico odpiral v enem oknu, kar kaže, da se projekt premika v smeri enotnega uporabniškega vmesnika, ki je v Photoshopu močno zaznamoval generacije uporabnikov.
Poleg omenjene spremembe, bo program vključeval tudi podporo za večjo barvno globino in novo grafično jedro, ki ga poznamo pod imenom Generic Graphics Library. Glede na to, da so lihe različice GIMPA ponavadi nestabilne, bo verzija 2.6.0 prva, v kateri bodo novosti popolnoma delovale.

68 komentarjev

«
1
2

JanK0 ::

Res dobro, program uporabljamo v šoli in mi gre res na k**** ko se vse odpira v svojem oknu. Res vredu, da so tole poštimal.:)

svecka ::

KONČNO, ker ravno ta bedasta okna so me odvrnila od uporabe, prav tako mojo sestro, prijatelje in še marsikaterega. Lahko rečem skrajni čas.

Menim da so s temi okni sami odvrnili mnogo potencialnih uporabnikov od uporabe...če ne verjamete kar povprašajte tiste koliko jih še vztraja na Gimpu, ko so ga preizkusili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

Jumping Jack ::

Tole bi morali narediti že davno davno... Za verzijo 2.2 je obstajal plugin Deweirdifyer in posebna modificirana verzija GIMPShop, ki sta uporabniški vmesnik naredila malo bolj normalen. Za verzijo 2.4, kolikor mi je znano, ne obstaja nič takega in smo obsojeni na ta idiotska okna. In na GIMP 2.6 bomo po dosedanjih izkušnjah čakali vsaj dve leti... Avtorji se očitno še vedno premalo zavedajo, kako zelo odbijajoč je tak vmesnik, drugače bi ga predelali že v 2.4 ali pa čim hitreje naredili poseben major release samo zaradi prenove vmesnika.

fiore ::

sej tudi photoshop odpira vse v novem oknu, razlika je le v temu, da ima glavno okno sivo ozadje.

fiore ::

pa še nekaj slikic, da ne bo kdo rekel da si izmišljujem:




pa sivo ozadje je samo na windows verziji.

Pithlit ::

Zanimivo, ane, kako eni kritizirajo program, ki za lažje delo z grafiko uporablja tabe... in hkrati kujejo brskalnike s tabi v same zvezde. Joj prejoj.

Pa ko bi kdo prebral original novico mu tudi nebi krona z glave padla...
Life is as complicated as we make it...

blackbfm ::

No saj tako kot je na photoshop na windows je super. Ne morš normalno delat če ti uzad prbija ozadje. Pa še če hočeš, lepo celo okno primeš pa ga pomakneš kamor hočeš. Tud drugač se mi zdi da ma photoshop mal bol vse urejen, pr gimpu je pa vsaka stvar nek drugje in to res odbija. No upam da bojo lepo zrihtal pol tole..

tiborrr ::

Prijaznejši? Meni se zdi isti drek! Kdor ga do sedaj ni maral, ga tudi poslej ne bo... IMHO seveda.

Meni je seveda bomba, oskubljeni Photoshop, točno to, kar potrebujem vsak dan! :D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

DEcOSI ::

ma no ja... men je tut tak všeč k je... u PS se mi zdi da je vse tak nepregledno k se nabula slika not pa tista orodja k kr "lebdijo" nad oknom... mah za navadit bi se ga blo isto... :D

bomo vidli ka bo prnesu gimp2.5 :)

BigWhale ::

Men je bil pa Gimp fajn zato, ker sem lahko dal toolbar dal na sosednji monitor in mel dve sliki, ki sem jih obdeloval na enem drugo zraven druge...

Looooooka ::

Sam so dolg casa ignoriral uporabnike in jih probaval pripravt do tega da vzljubijo interface.
jst sm ene 3x ze obupu nad njim =).

Vlady ::

A teli razvijalci so doživel defekt u glavo, al so spoznal, da so komercialni programi preprosto boljši in da je dobro poslušati uporabnike kaj hočejo? :)
GIMP je bil že prej dober, vendar res ni ponujal vsega, kar ponuja photoshop. Zna se zgoditi, da se bo tole spremenilo... No še linux naj naredijo po željah uporabnikov >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

borchi ::

vlady hoče, da bi linux (kernel) naredili po njegovih željah.

samo pol bi stvar nehala delovat, kar je verjetno prav to kar si vlady želi.
l'jga

Tear_DR0P ::

jaz pa upam da so pustili možnost detachanja oken - ker kot je že BW napisal je bilo prav kul čez več monitorjev razparcelirat okna - pač si mel sliko na 21", orodna vrstica je pa ostala na laptopu
to da je photoshop preprosto boljši namreč ne kupim - ima le več uporabnikov, ki mu slepo sledijo in so ga bolj navajeni - isto se sedaj dogaja na področju NLE videa - cinelerro, ki je prav kul program, hočejo nekateri ljudje narediti podobno AVIDu, in FCProju, nekaj malega tudi premieru - ker so pač bolj navajeni tistega GUIja
No, GIMP je drugačen ravno v tem, da ni na trgu, temveč je zastonj.
to ne pomeni da ni na trgu - to pomeni, da je naprodaj po nižji ceni od konkurence ;) - brezplačno
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Vlady ::

jaz pa upam da so pustili možnost detachanja oken - ker kot je že BW napisal je bilo prav kul čez več monitorjev razparcelirat okna - pač si mel sliko na 21", orodna vrstica je pa ostala na laptopu
to da je photoshop preprosto boljši namreč ne kupim - ima le več uporabnikov, ki mu slepo sledijo in so ga bolj navajeni - isto se sedaj dogaja na področju NLE videa - cinelerro, ki je prav kul program, hočejo nekateri ljudje narediti podobno AVIDu, in FCProju, nekaj malega tudi premieru - ker so pač bolj navajeni tistega GUIja
No, GIMP je drugačen ravno v tem, da ni na trgu, temveč je zastonj.
to ne pomeni da ni na trgu - to pomeni, da je naprodaj po nižji ceni od konkurence ;) - brezplačno

Če uporabniki raje uporabljajo plačljiv software, je že nekaj na tem da ga. Tale GIMP ni imel dosti funkcij, ki jih ima photoshop, ima pa nekaj bolj redko uporabljenih, ki jih photoshop nima. Ampak tiste bolj pogosto uporabljene ima photoshop narejene bolje.
Sicer mi pa tudi UI tega GIMP-a nikoli ni bil všeč, in mi tudi po novih screenshotih še vedno ni. Še tu bodo morali malo delat, pa jim mogoče uspe.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

RejZoR ::

En razlog zakaj nikol nisem maral GIMP-a in sem raje uporabljal (in ga še vedno) Paint.NET.
Tole verzijo bom pa sigurno sprobal. GUI pri prejšnjem je bil porazen.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

carota ::

V naslovu piše "odslej", v novici pa, da je "še v razvoju"?!?
Paint.NET je pa zakon, bistveno bolj user friendly od GIMPa.

Tomay ::

Je kdo od vas tukaj preizkusil gimpshop, ki je PS malo bližje?

Moram reči, da gimp raje uporabljam kot PS, že zato, ker se hitreje odpre. :) Pogrešam pa warping, red eye removal tool, ki je v PS veliko boljši in mogoče še kakšna malenkost.
Voodoo 4Ever

DaMastermind ::

Naj mi nekdo linka res hudo galerijo, narejeno z gimpom, ker je sam ne najdem. Vse kar sem do sedaj videl je... no, napol. Kot večina ostale OSS robe (častne izjeme so Ubutnu, Mozilla project in OO). Večini potencialnih uporabnikov bi rajši svetoval, daj kelnari še kakšen mesec, pa našparaj za PS, da ne boš hendikepiran že v štartu.

P.S.: Meni se zdi, da je Gimp perfektno pozicioniran na trg, podobno kot Pant.net za Winse. Za zastonj je čisto luštno orodje (kot recimo še Scribus), bolje pa da ni naprodaj.

Spock83 ::

Ločena ona so mi zelo prav prišla pri dveh monitorjih. Na enem delovna površina na drugem pa orodja in film/glasba :D

Vlady ::

Saj kot zgleda, bodo še vedna okna, le da bodo ta notranja MDI floating okna. Ampak tud sam izgled in funkcionalnost UI-ja je pomembna. Pri paint .NET mi je všeč to, da se tista okna spremenija v "prosojna" ko niso aktivna in tako povečajo uporabnost. Pa tud izgleda veliko bolje kot tale GIMP. Painshop 9 pa je zame zaenkrat najboljši program, ki ga uporabljam za editiranje grafike. Čeprav ima PS CS3 zelo lep UI, je dosti funkcij narejenih tako čuno, da rabiš pol ure gruntat kako delujejo. GIMP je podobna zgodba s tem da je UI grd, slab in zastarel.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Matevžk ::

Meni je bil tudi dosedanji vmesnik všeč. Seveda je na Windowsih (kjer ni navideznih namizij/delovnih površin) bil vmesnik neroden ...
lp, Matevžk

pivmik ::

isto se sedaj dogaja na področju NLE videa - cinelerro, ki je prav kul program, hočejo nekateri ljudje narediti podobno AVIDu, in FCProju, nekaj malega tudi premieru - ker so pač bolj navajeni tistega GUIja

Cinelerra ima grozovito beden vmesnik - absolutno gledano. Prav tako funkcionalnost programa je slaba, drag and drop ne dela, jaz sem se trudi 15 minut, da importam eno sliko/video pa mi ni ratalo!
V vnaprejšni odgovor podajam tale citat od stvaritelja Gmaila(Paul Buchheit):
[...] To design great products, we must truly empathize with our users, and understand that if they are having problems using our products, is more likely our fault, not theirs. This isn't the same as the disdainful or patronizing attitudes too often expressed by engineers and other technical people. Our users aren't dumb, they just have better things to do than waste time understanding poorly designed software. [...]


Sony Vegas nprimer ima tudi zelo različen vmesnik od ostalih NLE programov, ampak je odličen.

Cinelerra je zelo, zelo slab primer OSS programa.
LP, Gregor GRE^

opeter ::

Tako je Sonyjev Vegas ima zelo dober vmesnik. Pravtako recimo Corelov ULEAD Media Studio Pro (tazadnja verzija).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

sebastjanp ::

Problem Gimpa so piratske verzije Photoshopa in NE njegov GUI, če bi ga morali vsi, ki ga uporabljajo kupiti bi si ga malokdo privoščil.
99% takozvanih uporabnikov Photoshopa pa ga itak uporablja za stvari, ki jih zmore navaden Windowsov Slikar.
Sploh je Gimp boljši, ker, ko ti nekaj uspe tudi veš kako si do tega efekta prišel in ga nato zlahka spreminjaš oziroma narediš svojega medtem, ko je v Photoshopu vse skupaj bolj "user friendly" oz. tako poenostavljeno, da v bistvu sploh ne veš točno kaj se je na sliki zgodilo.

V glavnem ste vsi ZELO neprilagodljivi :)
------------>"Divide et Impera...<-------------
---------------> www.ubuntu.si <---------------

driver_x ::

GUI je stvar okusa in predvsem navade. Vprašajte koga, ki programira v vi-ju.

pivmik ::

Scotie, poglej citat, ki sem ga prilepil dve sporočili više.
LP, Gregor GRE^

Vlady ::

Our users aren't dumb, they just have better things to do than waste time understanding poorly designed software.

Tole bi lahko rekli za marsikateri opensource in commerce program. Če uporabnik več kot 2 minuti, da najde željeno funkcijo in nadaljne 3 minute ali pa mora celo prebrati knjigo, da ugotovi kako jo uporabiti je program narejen slabo.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

GUI je stvar okusa in predvsem navade. Vprašajte koga, ki programira v vi-ju.

Kdor programira v vi-ju je zame navaden sadomazohist ali pa živi 20 let za svetom. Danes obstaja miljone drugih urejevalnikov, ki so veliko boljši in se z njimi veliko hitrje dela.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Monster ::

Kdor programira v vi-ju je zame navaden sadomazohist ali pa živi 20 let za svetom. Danes obstaja miljone drugih urejevalnikov, ki so veliko boljši in se z njimi veliko hitrje dela.


no no ... vi vseeno ni tak hudo zajeban :) ... rabiš glih enako časa da se navadiš na njega ko na biloker drug urejevalnik ... če hočes hitro delat, pa moraš v vsakem primeru iti čez learning curve ... pač izberes najbolše za svoje delo/okolje (vi je na vsaki unix like kišti, drugih miljon editorjev pa ne ;) )
Ka zaboga...

Vlady ::

Zastarel je do amena.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

iso2000 ::

No, mene to niti ne gane kaj posebej. Prej upam, da ga ne bodo preveč spremenili, ker je UI stvar navade kot česa drugega. Jaz Gimp uporabljam že nekaj let in sem GUIja vajen.
Se mi je pa že večkrat zgodilo, da sem se lotil kakšne kompleksnejše zadeve z veliko layerji in je nekje sredi dela Gimp zmrznil. In seveda prej nisem shranil sprememb. To govorim za Win okolje.
Če primerjam s PS je le-ta (vsaj v Win okolju) po mojih izkušnjah bolj stabilen. Ostalo pa se da preživeti z Gimpom.

LP

Tear_DR0P ::

Če uporabnik več kot 2 minuti, da najde željeno funkcijo in nadaljne 3 minute ali pa mora celo prebrati knjigo, da ugotovi kako jo uporabiti je program narejen slabo.

povej to developerjem Final Cut Studio :/ - pa da ne bo kdo mislil da simfam ce FCS pro - sam porabis vec ko pol ure, da se naucis kaj naredit z njim
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Vlady ::

Meni ne zgleda preveč zakompliciran. Sicer pa je tole verjetno že profesionalen program, kar pomeni da ni čisto za vsakega.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

G2 ::

no pol pa je tudi VI profesionalni program, ki ni za cisto vsakega :)
LP
G2

borchi ::

> Če uporabnik več kot 2 minuti, da najde željeno funkcijo in nadaljne 3 minute ali pa mora celo prebrati knjigo, da ugotovi kako jo uporabiti je program narejen slabo.

najprej sem pomislil na visto, potem na ie7, potem Office2007, WMP, iTunes...
l'jga

BigWhale ::

To, da je VI zanic in ni uporaben lahko izjavi samo napol izobrazen tepec, ki ga

a) ni nikoli uporabljal,
b) nima pojma kaj je razvoj za vec platform in
c) mu manjka usability gen, zaradi katerega bi bil zmozen uporabljati karkoli drugega kar ni narejeno za popolne tepce...

Vlady ::

najprej sem pomislil na visto, potem na ie7, potem Office2007, WMP, iTunes...

V visti je res malo težje najti, samo se najde dovolj hitro, ie7 je čisto enostaven.
Office 2007 ima enega izmed boljših vmesnikov, čeprav se včasih ne najde vsega, samo do sedaj se mi še ni zgodilo da nebi našel v 2 mituah. WMP je res čuden, zato ga ne uporabljam ampak raje winamp za muzko in bsplayer za video.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

To, da je VI zanic in ni uporaben lahko izjavi samo napol izobrazen tepec, ki ga

a) ni nikoli uporabljal,
b) nima pojma kaj je razvoj za vec platform in
c) mu manjka usability gen, zaradi katerega bi bil zmozen uporabljati karkoli drugega kar ni narejeno za popolne tepce...

To govoriš potem tudi zase? :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

driver_x ::

Meni je bil GUI od Office-a 2007 na začetku kul, samo pol sem naredil to, kar predlaga Vlady, ker me je delal živčnega, da sem za vsako stvar najprej pol ure klikal. Če se vrnem k Gimpu: uporabljati sem ga začel na firmi, ker drugega orodja nisem imel (predvsem urejanje preprostih sličic na raznih gumbih in podobno). Vmesnik mi sprva ni bil najljubši, sedaj pa Gimp uporabljam kot karkoli drugega. Kasneje sem preizkusil tudi Gimpshop, a sem se vrnil na običajnega.
Poznavanje VI-ja pa spada v splošno izobrazbo. Podobno, kakor če ne bi znal "na roko" seštevati z izgovorom, da imaš za to (boljše) kalkulatorje. Sicer ga ne uporabljam redno, mi je pa njega poznavanje že velikokrat prišlo prav.

PrimozR ::

pa še nekaj slikic, da ne bo kdo rekel da si izmišljujem:




pa sivo ozadje je samo na windows verziji.


Očitno nimaš pojma. Ja, tudi v PSu je vsaka slika svoje okno, tako kot v praktično vsakem spodobnem programu. A razlika je, da si mel v taskbaru pri GIMPu toolbar kot svoj tab ter nato še vsako sliko kot svoj tab. Torej za 3 slike 4 tabe v taskbaru. Pri Photoshopu pa je vseeno samo en.

Večini potencialnih uporabnikov bi rajši svetoval, daj kelnari še kakšen mesec, pa našparaj za PS, da ne boš hendikepiran že v štartu.


Jest bi raje svetoval naj doštudirajo čimprej in dobijo dober šiht. S kelnarjenjem bodo namreč delali kar dolgo, da bodo našparali za PS.

MasterBlaster ::

Gimp 2.5.0 ima še vedno ločena okna
Tk je pa pika .

G-man ::

GUI je na dolgi rok stvar navade v pozitivnem smislu. Na kratki rok pa stvar navade v negativnem smislu. Intuitivnost je stvar navad. Uporabljajte GIMP dve leti non-stop in ne boste mogli rečt, da ga ne obvladate. Takisto za Photoshop. Itak je nemogoče dat GIMPu pozitivno oceno, če človek že 10 let uporablja Photoshop, potem pa za dva dni preizkuša GIMP. Rezultati niso in ne morejo realni. GIMPov grafični vmesnik je resda nenavaden in ga bo treba spremenit, a ne nemogoč za uporabo.

Looney ::

Can't wait. Brez tega programa ne bi preživela.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Quikee ::

Kar se GIMP-ovega UI tiče so ustvarili GIMP UI Redesing v sklopu katerega trenutno brainstorm-ajo ideje za razne UI izboljšave v GIMPu.

hook ::

Erm, če smo že pri tem koliko oken ima oh in sploh Photoshop vs GIMP.

Photoshop se zažene v enem samem oknu samo na MS Windows. V MacOS (kar je njegova primarna platforma) je GUI lepo razčefedran na posamezna okna in se vidi ozadje.

BTW, GIMP je bil originalno narejen za GNU/Linux oz. NIX sisteme, kjer si povsem enostavno lahko privoščiš zaganjati GIMP na njegovem lastnem virtualnem desktopu - in imaš magari na njem
ozadje prijazno za oči.

Just my 0,13 EUR... :D

edit: meh, bedni non-unicode komentarji ...mogu pomišljaj spremenit v minus pa euro znak v kratico :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hook ()

Pithlit ::

Očitno nimaš pojma. Ja, tudi v PSu je vsaka slika svoje okno, tako kot v praktično vsakem spodobnem programu. A razlika je, da si mel v taskbaru pri GIMPu toolbar kot svoj tab ter nato še vsako sliko kot svoj tab. Torej za 3 slike 4 tabe v taskbaru. Pri Photoshopu pa je vseeno samo en.

*khm*khm*? Ma nemoj?

gimp


15 slik, main menu, layers menu = 17 tabov. Le kam so šli?
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

AmokRun ::

Photoshop se zažene v enem samem oknu samo na MS Windows. V MacOS (kar je njegova primarna platforma) je GUI lepo razčefedran na posamezna okna in se vidi ozadje.


A so kašni konkretni razlogi za uporabo photoshopa na macu? Ali je to spet le modna muha?

kriko1 ::

A so kašni konkretni razlogi za uporabo photoshopa na macu? Ali je to spet le modna muha?


A so kaki konkretni razlogi za uporabo apacheja na linuxu? A so kaki konkretni razlogi za uporabo "vstaviKarkoli" na "vstaviKaterikoli" platformi?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel GIMP 2.8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
7116674 (12389) LuiIII
»

GIMP 2.6

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
446543 (4111) R33D3M33R
»

GIMP urejevalnik slik odslej prijaznejši za uporabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6812561 (9445) 'FireSTORM'
»

Gimp v Photoshop preobleki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
698653 (6710) CCfly

Več podobnih tem