»

GIMP praznuje 20 let

GIMP - Priljubljen odprtokodni program za urejanje slik GIMP te dni praznuje 20 let obstoja, so se pohvalili na uradni strani. Priljubljenosti velikih zaprtokodnih projektov, kot je na primer Photoshop, ni in nikoli ne bo dosegel, a tudi GIMP ima zvesto bazo zadovoljnih uporabnikov.

GIMP, ki je sprva pomenil General Image Manipulation Program, kasneje pa je prva beseda postala GNU, sta pred dvajsetimi leti začela pisati Peter Mattis in Kimball Spencer, ki sta se na Berkeleyju udeležila poletne šole za dijake. Junija sta se zares lotila razvoja in 21. novembra 1995 je Mattis s kratkim sporočilom predstavil prvo javno dostopno beta verzijo GIMP-a za Linux 1.2.13, Solaris 2.4, HPUX 9.05 in SGI IRIX. Do verzije 1.0 je prilezel junija 1998, a je bil uporaben že dosti prej. Trenutno je aktualna verzija GIMP 2.8.16.

Kot vsi odprtokodni projekti, ima tudi GIMP svojo bero težav, ki...

38 komentarjev

GIMP 2.6

GIMP 2.6

vir: Slashdot
Slashdot - GNU Image Manipulation Program (GIMP) nadaljuje po poti lovljenja velikega vzornika Photoshopa. Nova različica 2.6 prinaša veliko novosti, ključni pa sta dve - prenovljen in vzorniku prilagojen uporabniški vmesnik in podpora knjižnici GEGL.

O uporabniški izkušnji Gimpa je bilo prelitega že veliko črnila, odprt je bil celo blog za predloge izboljšav s strani uporabnikov in različica 2.6 udejanja nekatere izmed njih: glavna orodjarna je ostala brez menija, že ob zagonu se odpre okno z (praznim) dokumentom, lebdeča okna z orodji pa se ne prikažejo več v opravilni vrstici.

Gimp 2.6 odpravlja tudi eno izmed svojih največjih pomanjkljivosti - zgolj 8-bitni barvni kanal s pomočjo knjižnjice GEGL postaja 32-bitni, tako kot pri Photoshopu. Res...

44 komentarjev

GIMP urejevalnik slik odslej prijaznejši za uporabo

Wired Blog - Odprtokodni urejevalnik slik GIMP (GNU Image manipulation program) bo v različici 2.5.0 (še v razvoju) prijaznejši za uporabo in bo ponujal nove funkcije. Želeli so si jih predvsem tisti, ki prisegajo na Adobe Photoshop in menijo, da ta nima alternative na trgu tovrstnih računalniških programov. No, GIMP je drugačen ravno v tem, da ni na trgu, temveč je zastonj. Tokrat so pri razvoju sledili tudi lanskemu povabilu uporabnikom, ki so povedali, kakšen GIMP si želijo.
Večina uporabnikov operacijskega sistema Linux ima v distribucijah GIMP že nameščen, resno pa se vanj poglobi malokdo, saj ga program že na začetku odvrne od uporabe, ko ponudi paleto z orodji v ločenem oknu ter na enak način odpre tudi novo sliko.



V različici 2.5.0 bo GIMP paleto z orodji in glavno orodno...

68 komentarjev

Gimp v Photoshop preobleki

Slo-Tech - Za vse uporabnike Photoshopa, ki si želijo brezplačne alternative in ne želijo porabiti dragocenih ur za privajanje na nov uporabniški vmesnik, je sedaj na voljo odprtokodni Gimp s preurejenimi meniji. Program je preoblečen, da čimbolj spominja na Photoshop in tako uporabniku močno olajša menjavo programa. Projekt se imenuje GIMPshop, podrobnosti in povezave do datotek pa najdete na domači stran projekta. Prvotno je bila predelava narejena za Mace, odslej pa teče tudi na Windows in Linuxu.

69 komentarjev

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev

GIMP 2.0pre1

Slashdot - Izšla je prva predstavitvena različica druge izdaje orodja GNU Image Manipulation Program. GIMP 2.0pre1 predstavlja nov mejnik v razvoju priljubljenega brezplačnega orodja za obdelavo slik, ki deluje tako v Linuxu kot tudi v Windowsu. Trenutna stabilna različica 1.2.x je že precej zastarela, saj so se razvijalci usmerili predvsem v beta razvoj druge izdaje, ki so jo začasno poimenovali kot 1.3.x. Skupnost uporabnikov odprtokodnih rešitev z nestrpnostjo pričakuje GIMP 2.0, saj bo prinesel mnoge novosti, čeprav se že zdaj odlično kosa z glavnim konkurentom, Adobovim Photoshopom. Kliknite za prenos in si oglejte GIMP 2.0pre1.

4 komentarji