»

V pripravi enotni standard za polnilce prenosnih računalnikov

Slashdot - Ko je EU uspela pritisniti na proizvajalce pametnih telefonov, da bodo poenotili standarde za izdelavo polnilcev, tako da ne bomo potrebovali več za vsako znamko svojega, je bil to velik uspeh. Še večji uspeh pa bi bil isto doseči pri prenosnih računalnikih, kjer je situacija še slabša. Proizvajalcev in sestavljavcev je vedno več, polnilcev pa nič manj.

Pojavljajo se prvi poizkusi, da bo to dosegli. IEEE je osnoval delovno skupino UPAMD (Universal Power Adapter for Mobile Devices), ki si prizadeva standardizirati polnilce za vse prenosne naprave. Nanj bo mogoče priključiti katerokoli...

97 komentarjev

Zaznavanje lokacije in gibanja osebe v zaprtem prostoru s pomočjo radijskih valov

Wired Blog - Raziskovalca Joey Wilson in Neil Patwari iz University of Utah sta razvila napravo, ki s pomočjo radijskih valov omogoča zaznavanje gibanja posameznika znotraj zaprtega prostora.

Gre za postopek, ki sta ga poimenovala variančno radio tomografsko slikanje (ang. variance-based radio tomographic imaging), postopek pa temelji na merjenju in prikazovanju sprememb v radijskih valovih, ki potujejo skozi stavbo.

Raziskovalca sta uporabila 34 točkovni sprejemnik razmeščen okrog hiše ter brezžični protokol IEEE 802.15.4. Vsekakor gre za zanimivo raziskavo, ki omogoča marsikatero koristno uporabo pa tudi zlorabo. No, za vse zaskrbljene pa je na voljo tudi že zaščita v obliki barve, ki absorbira radijske valove in tako onemogoča prehod radijskim...

13 komentarjev

3. verzija standarda BlueTooth na poti

engadget - 3. verzija standarda bo prišla že čez manj kot dva tedna, saj bo uradna najava 21. aprila. Kot je navada pri evolucijah, so tudi tokrat dvignili hitrost prenosa in obljubljajo, da bo zdaj mogoče prenesti glasbeno zbirko, DVD film oz. vse slike s počitnic v le nekaj sekundah. Dodali pa so še eno novost, Enhanced Power Control, katere namen je zmanjšati prekinitve povezave, zlasti v primeru, ko eno izmed povezanih naprav npr. vtaknemo v žep ali pospravimo v nahrbtnik. Slednje bo sploh koristno za uporabnike BlueTooth slušalk, saj bo predvajanje glasbe oz. pogovarjanje še bolj gladko oz. neprekinjeno.

Več podrobnosti bo znanih po 21. aprilu, obenem pa bo izdan tudi seznam proizvajalcev čipov, pripravljenih na podporo standarda.

25 komentarjev

Bluetooth bo po novem skrbel tudi za protetične noge

Slashdot - Potem ko si je Bluetooth zagotovil prevlado na trgu brezžične povezljivosti med potrošnikimi napravami, se bo sedaj podal še v nekoliko bolj nepričakovana področja. Najnovejši takšen poskus sta nožni protezi, ki sta med seboj povezani z Bluetooth povezavo za boljši medsebojni nadzor. Kljub temu da so bile takšne protetične noge prvotno zasnovane za bolnike, ki imajo še vsaj eno nogo in bi tako nožna proteza posnemala gibanje zdrave noge, so se pokazali tudi nadvse obetavni rezultati pri bolnikih, ki so ostali brez obeh nog.



Trenutni modeli že sedaj kažejo velik napredek v primerjavi z modeli, ki še nimajo takšne sinhronizacije, saj lahko invalidi hodijo dlje in z manj truda,...

10 komentarjev

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več...

12 komentarjev

Hitachi razkril 500GB disk za prenosnike

PC World - Pri PCWorldu poročajo, da je Hitachi uradno razkril nove 2.5" diske v kapaciteti 500 GB. Na police bi se naj podali že februarja to leto in bodo nosili cenovno nalepko 400$.

Glavni razlog za tako nenadno povečanje kapacitete je dejstvo, da je inženirjem uspelo v disk stlačiti tri plošče namesto standardnih dveh. Zaradi tega je disk nekoliko debelejši (večina takih diskov je debela 9.5mm, ta bo 12.5mm), kar bi lahko povzročilo težave pri modelih prenosnikov, ki nimajo toliko prostora. Prav tako pri Hitachiju trdijo, da novi diski ne bodo imeli višje porabe od prejšnjih serij, tako da uporabnikom ne bo treba žrtvovati baterijskega časa za več prostora.

19 komentarjev

Odvajanje od elektronike

CNET.co.uk - Andrew Lim, pisec na britanskem CNETu, je odvisen od elektronskih naprav. Zase pravi, da jih časti kot božanstva in da mora ob izidu novosti vedno postati njihov lastnik, sicer je njegovo življenje prazno. Prav zaradi naštetega je Andrew odličen testni subjekt poskusa odvajanja od gadgetov.

V osmih dneh se je poba postopoma poskušal znebiti vseh elektronskih naprav, ki so do tedaj predstavljale pomembne člene v verigi njegovega vsakdana, pri čemer se je, kot bi najbrž lahko pričakovali, soočil z mnogimi zanimivimi situacijami. Iz dogodivščine je nastal izviren prispevek z obilico humorja, katerega branje svetujemo.

Izvorni članek.

2 komentarja

Nadzor sesalnika z mobilnim telefonom

Hack A Day - Robotski sesalniki prahu so onkraj luže doživeli večjo popularnost kot pri nas, lotili pa so se jih tudi tehnični navdušenci. Eden izmed njih je tako svojo Roombo predelal za nadzor s pomočjo mobilnega telefona, kot ste najbrž razbrali že iz naslova novice, predvsem zanimiv pa je način, ki ga je za to izbral. Pričakovali bi, da je vgradil zmožnost za vključevanje ali izključevanje s klicem oziroma SMS-om, ko ga ni doma, ampak dečko je šel še korak dlje. Ker je sesalnik podpiral Bluetooth, je napisal preprost javanski programček za svoj mobitel, gospodinjski aparat pa pohekal tako, da ga lahko vozi naokrog kot avtomobilček na daljinsko upravljanje! Vsekakor zadeva vredna branja.

3 komentarji

B&O hi-tech škatlica za tablete

vir: Gizmodo
Gizmodo - Bralci Slo-Techa so v povprečju precej mladi oz. so v fazi življenja, ko jim zdravje (še) ne povzroča pretiranih problemov, a ob trenutnih trendih previdnost ni odveč. Sladkorna bolezen je zelo razširjena, tu je še kopica drugih modernih obolenj, pa tudi, če se vsemu izognejo, pravim geekom vedno preostane CTS. Počasi bomo morali vsi, tako kot danes dedki in babice, s sabo nositi majhna prenosna skladišča najrazličnejših tablet, na srečo pa je tehnologija tu, da nam pomaga.

Običajne plastične škatlice za shranjevanje tablet so preteklost, Bang & Olufsen je namreč predstavil napredno tehnološko igračko z enako funkcijo. Stvar je opremljena z LED diodo, ki sveti zeleno, če smo pridno papcali tabletke, sicer pa se spremeni v rumeno in rdečo, ima pa tudi Bluetooth, s pomočjo katerega lahko pošlje signal na PC ali...

10 komentarjev

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Še nekaj lahkega pred spanjem

The inquirer - Tehnologija nam omogoča čedalje bolj lagodno življenje. Če jo seveda znamo pravilno uporabiti. Da pa nam lahko rešitve poleg časa prihranijo že kakšno nelagodno situacijo, so nam na zgovornem primeru pokazali pri Inquirerju.

Tako poročajo, da naj bi se menda tehnologija Bluetooth, ki sicer med javnostjo ni bila preveč toplo sprejeta, močno uveljavila med britanskimi "swingerji". Kot razlagajo, je pošiljanje vizitk preko ModregaZoba najbolj diskreten način iskanja potencialnih parov, vizitkam lahko dodamo mnogo informacij, in nenazadnje, povsem brezplačno je. Če vas uveljavljen način zanima bolj podrobno, obiščite tole stran.

Swingerz sent you a card. Accept?

5 komentarjev

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji

Microsoft ne bo implementiral Bluetootha

EETimes - Microsoft se je odločil, da ne bo vgrajeval tehnologije Bluetooth v svoj prihajajoči operacijski sistem Windows XP. Razlog ukinitvi podpore je, da je Bluetooth na računalniškem velesejmu CeBIT naredil hudo napako, saj mu ni ratalo vzpostaviti nekakšne celovite brezžične pokritosti. Na tem dejstvu Microsoft sklepa, da Bluetooth pač še ni razvit do take mere, da bi lahko implementirali podporo zanj. To pa seveda ne pomeni, da sploh ne bomo mogli uporabljati Bluetooth naprav. To se (eventuelno, če se bo standard prijel toliko, da bomo kupovali naprave tega standarda) bo dalo z ustrezno namestitvijo gonilnikov, tako da ne zganjajte panike, če ste s tem standardom imeli kakšne velike načrte (v kar dvomim ). Če slučajno ne veste, kaj je Bluetooth: to je brezžični standard, ki naj bi omogočal vsesplošno povezljivost najrazličnejših naprav med sabo. Primer: V sobi je 5 računalnikov, mikrovalovna pečica, hladilnik, televizija ter pipica v svet. Če so vse naprave kompatibilne z Bluetooth...

6 komentarjev