» »

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike: www.kh-wrn.ac.at

Avtorja študije pa sta mnenja, da je tveganje še hujše, saj obdobje desetih let predstavlja minimalna obdobje za razvoj tumorja, poleg tega bi po njunem mnenju morali preučiti tudi povezavo z drugimi vrstami tumorjev in alzheimerjevo boleznijo.

O rezultatih raziskave poročajo na Medline Plus, pa tudi Delu in na 24ur.com.

Ne samo, da so mobilni telefoni sledilne naprave, očitno ogrožajo tudi naše zdravje...

Za pomoč pri pisanju novice se zahvaljujemo GregorjuP.

70 komentarjev

«
1
2

carot ::

Mah eni govorijo eni, drugi drugi, prokleti znanstveniki, kr neki, sej ne ves komu verjeti, drugace pa jebatga, itak vse skodi zdravju, tko da nima smisla se prevec sekirati se zaradi mobilnih naprav.

strictom ::

Js pa uporabljam slušalke po sem ur na dan. Se pravi, da bom do 24. leta bom že v grobu?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Thomas ::

Niso nič bolj nevarni kot osiromašen uran.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Trdi ::

No, jaz mobilca uporabljam okoli 20 minut na teden. Pa še to enkrat na enem uhlju, drugič na drugem. :P
Trdota d.o.o.

element ::

Da se enakomerno presevaš... :D

strictom ::

Osiromašen uran jem za zajtrk, telefone pa za brunch. Pa sem še vedno živ in brez tumorja ...
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

globoko grlo ::

ja, zdrav ni še noben umru, ane:D

Fizikalko ::

Hja, tkole je. Dolgoročni vpliv srednje dolgih valov še ni dobro raziskano. Jaz se zanašam na svoj občutek - po 10 minutah pogovora me boli uho, po dvajsetih že cela glava. Odkar pa uporabljam BT slušalko, pa po eni uri niti malo (logično). Simpl rešitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

bond007 ::

Mogoče pa imaš jajca manj občutljiva kot ušeha/glavo - če seveda nosiš telefon v hlačnem žepu>:D

Luka Percic ::

Hja, tkole je. Dolgoročni vpliv srednje dolgih valov še ni dobro raziskano. Jaz se zanašam na svoj občutek - po 10 minutah pogovora me boli uho, po dvajsetih že cela glava. Odkar pa uporabljam BT slušalko, pa po eni uri niti malo (logično). Simpl rešitev.


To je zaradi zvoka- ti bo na stacionarnem isto ratalo. Ja, na žičnem mislim (testiral).

Zvok je preko telefona tako shity, da se moramo stalno matrat da ga razumemo, in zaradi tega in slabega ferkvenčnega razpona, nas začne bolet glava. Osebno bi tudi verjel, da prej kot sevanje iz mobilca, da je slab zvok vzrok pri teh raziskavah.

Zato mi ni jasno, zakaj ni večjega pritiska na proizvajalce, da nam zagotovijo tehnologijo, ki bo dobro prenašala zvok (pasovne širine je čez glavo dovolj- šparajo), ter seveda tudi za spodobne slušalke/mikrofon.

A ste opazili, da ko kdo ne govori z vami, da ne prenaša več zvoka? šum enostavno odreže? in potem vsakič ko sogovornik utihne in začne govorit, se šum pojavi in spet utihne. Nevem za vas, moje možgane to zelo zmede.
In zaradi takih "nenaravnih razmer" jih boli.
Pač možgani z vhodnimi signalom(uho v tem primeru) so bili delani za drugačen zvok. Bi bil čas da jim takega "naravnega" tudi dovedemo.

Jaz telefon uporabljam predvsem za budilko. Tam pa rabim nenaraven zvok, da me butne pokonci..:)

Zgodovina sprememb…

edge540 ::

Klinc pa te raziskave. Čez 3 dni pa bo nekdo spet objavil dolgoletno študijo, kjer bo dokazal, da sevanje ni škodlijvo.

Treba je enkrat za finto pregledat kdo naroča te študije in rezultate študij glede na naročnike>:D

Luka Percic ::

Da še malo podprem svojo trditev; možgani enostavno nimajo receptorjev, ki bi omogočali da ulovimo dovolj signala, ter da nam pri taki moči zaznavno segreje možgane.

Ampak- če ste poskušali kdaj rešit kakšen uber zajeban problem(v zelo kratkem času), razumet neko zajebano snov, ste najbrž ugotovili da je čelo toplo. Da, možgane ste preobremenili, za preveč časa, treba jih je ohladit (počitek,..).

Isto se dogaja tukaj, le da tega ne opazimo tako direktno. Možgane z spačenim, zvokom brez veliko ferkvenc, nihajočo jakostjo, v daljšem času (1 uro, ali prej, odvisno od osebe do osebe), tako preobremenimo (se stalno matrajo razvozlat te usrane signale ki so jih preko telefona in ušesa dobili), da začnejo kuhat.

Podobno stvar opazio na motnem monitorju- če so črke slabo berljive, porabi za branje več energije, se bolj matramo, in imamo zato glavobole(če vseeno veliko uporabljamo).

Zakaj nobena raziskava tega ne upošteva?
Ko je pa tako očitno, ko pobliže pogledaš?
Kot velikokrat- če kakšna upošteva, je itak ignorirana, saj raziskuje izven vsem znanega zaključka(edino pravilnega), da "nenaravno sproducirani" mikrovalovi škodijo.
Drugi pač producirajo take raziskave kot jih publika želi, in voila rezultat je tukaj. Napačen seveda.

Uporabite svojo glavo.
Pa povejte naprej, da na shity zvok ubija, ne pa mikrovalovi!

ripmork ::

kaj pa tisto, da ni dobro nosit v hlačnem žepu mobitela?

Ker telefonarim malo, pa tudi pogovori so kratki (debatiram raje na piru/kavi v živo), ne vem pa kam drugam bi ga dal kot v žep - torbice zarad mobitela (in nasploh) pa ne bi glih nosil okoli.

kronik ::

Za cigarete so tudi trdili, da so zdravju neskodljive... zmerna uporaba je pravi recept za zdravje imo ;)

teoo ::

Ampak- če ste poskušali kdaj rešit kakšen uber zajeban problem(v zelo kratkem času), razumet neko zajebano snov, ste najbrž ugotovili da je čelo toplo. Da, možgane ste preobremenili, za preveč časa, treba jih je ohladit (počitek,..).


:\

men se to redno dogaja, ker hrčki preobremenijo ležaje na kolescih
defying gravity

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teoo ()

opeter ::

Ampak- če ste poskušali kdaj rešit kakšen uber zajeban problem(v zelo kratkem času), razumet neko zajebano snov, ste najbrž ugotovili da je čelo toplo. Da, možgane ste preobremenili, za preveč časa, treba jih je ohladit (počitek,..).


Hahaha, :D hja temu pravimo vročina. Čas za Lekadol.

Luka Percic ::

Dejmo si bit na jasnem.
Telefon kadar kličeš Seva z 1w.

Torej- kamorkoli ga nasloniš, lahko pobereš maksimum 0,5 w(pač polovica gre 100% vn, ponavadi še precej več).To je teoretični maksimum, v resnici je moč precej manjša zaradi oddaljenosti (sevanje pada z kvadratom razdalje), sevanje se odbija, sevanje se ne absorbira 100%(se porazdeli po večjem območju..), sevanje v mirovanju(ko telefon ne vzpostavlja zveze), je precej manjše.

Kaj nam ostane? Bore malo watov greje, pa naj bo karkoli. Zanemarljivo, čeprav prodira skozi kožo. Sej kri skozi kroži ter hladi sistem., 100mW(tisočinka!) na kubični centimeter(ja zmišljen podatek) pa res ni nobena umetnost shladit. Enostavno nas vsako sonce, prebava, topli zrak... veliko bolj greje.

Edini problem bi še znalo bit, da bi določene ferkvence direktno reagirale z vezjo kakšen vitalne molekule, jo spremenile/poškodovale, ter tako povzročile raka. Ampak hej, to se da testirat na kratki rok, le moč bistveno povečaš.
Ampak nič takega ni.
Samo strah.

Izi ::

Zatrdno nihče ne more ta hip ničesar dokazat, ker uporabljamo prenosne telefone povprečno komaj kakšnih 10 let.
In 10 let je menda minimalno, da se ti tumor začne razvijati.

Ko bomo uporabljali mobije toliko časa kot je povprečna življenska doba človeka, pa bomo že zatrdno lahko rekli kakšno o škodljivosti.

Kolikor razumem so tile Švedi zbrali, pregledali in dokumentirali 18 različnih raziskav opravljenih po vsem svetu. 11 izmed teh raziskav je dolgoročnih, ki zajemajo podatke za več kot 10 let.
Nedvomno so ugotovili, da je 20% več možnosti, da dobiš tumor, če že 10 let telefoniraš po uro na dan, kot če tega ne počneš
20% pa je že cifra, ki ne more biti naključna. Nekaj vsekakor mora biti na škodljivosti sevanja.

Poleg tega raziskave jasno kažejo, da je imel vsak tumor na tisti strani na kateri običajno telefonira.
Seveda je vmes tudi nekaj ljudi, ki so dobili tumor brez, da bi prekomerno telefonirali, ampak tudi pri teh se je pokazalo, da imajo tisti, ki so prekomerno telefonirali opazno večje tumorje, kot tisti, ki niso toliko telefonirali.

Jaz že dolgo časa preventivno ne telefoniram več kot 10 minut na dan :D
Bom raje umrl za srčno kapjo, tako kot se spodobi, kot pa da mi zraste ogromni tumor v glavi >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

SebaR ::

Še dobro da je vidoetelefonija :)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

poweroff ::

Bi kdo prosim PREBRAL ORIGINALNO raziskavo, identificiral argumente in jih poiskušal spodbiti? Strokovno in argumentirano?

Ali bomo poslušali blejanje in raznorazne teorije kaj da so in česa da niso upoštevali? Beee, beee, beee...
sudo poweroff

koyotee ::

Če je možno, telefonirajte prostoročno ;)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

#000000 ::

btw. a lahko prepovem gsm-e v območju svoje parcele in še kak meter čez :D

dejanslo ::

luka in s čim si ti podprl svoje trditve? z nekimi lastnimi, žal zgrešenimi razmišljanji o recepciji okolice. :-) priporočam ti knjigo Textbook Of Medical Physiology, Guyton 11th ed, 2005/2006 (raste tudi na rožicah) pa z njo podpri svoje trditve. ker npr ta z očmi in glavobolom zaradi povečane aktivnosti možganov je pa hecna :-) a pol bi bli američani imuni na to? :P

drugače pa se mi zdi teorija, da ni krivo sevanje, ampak nekaj drugega, zelo zanimiva.
There`s More Than One Way To Do It

deleted ::

preobremenjeni možgani? pfff, ma ne mi s takimi. naši človeški možgani tako rekoč nimajo mej, tako sposobni in "zmogljivi" so. je pa dosti odvisno od treninga in volje, to pa res 0:) . Meni se niso še nikoli "pregreli" pa čeprav ne razmišljam ravno "po kmečko" :D

BluPhenix ::

Luka, problem ni samo v gretju.

Sicer pa ja vdorna globina elektromagnetnih valov, ki jih sevajo mobilni telefoni je dokaj majhna. Ampak, še ni čisto dobro raziskano ali je tako majhna vdorna globina škodljiva za tkiva ali ne.

#0000000, zdi se mi da ne, ker parcela je tvoja samo na "zemlji", "zrak" pa je v domeni države.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

#000000 ::

Mah jest bi kr prepovedu Gsm in wifi mreže, ker to 100% ni zdravju prijazno. Tudi če škoduje samo malo, nima veze, prepovedat pa basta >:D

Luka Percic ::

ker npr ta z očmi in glavobolom zaradi povečane aktivnosti možganov je pa hecna :-) a pol bi bli američani imuni na to? :P

Try it.

Sprintaj si zabluran text, pa ga beri 1 uro.

Res pa nisem raziskave delu, zgolj lastno prepričanje. No, če mi podaš raziskavo ki dokazuje nasprotno, bom moje mnenje ovrgu, ampak zaenkrat enostavno (IMHO) vse kaže na to..

Definitivno trdim, da z tako švoh gretjem nemoreš povzročit raka. Če pa je kakšen drugi direkten vpliv, pa naj ga pokažejo. Sej če se kje kaj inducira, se da to vse dokazat.
Če se neda, je vse skupaj bolj na trhlih tleh.

Meni se niso še nikoli "pregreli" pa čeprav ne razmišljam ravno "po kmečko"

Govorim o zelo malem povečanju. "Pregrevanje" v tem smilu pomeni temperaturo nad "normalno"(standardno.).

Edit: Brisan off-topic! //madviper


Sem pa šel nahitro gledat študijo- in pravi;
"An association with acoustic neuroma was found in four studies in the group with at least 10 years’ use of a mobile phone."

Acoustic neuroma nastane takoj zraven centera za razvozlavo sluha ane(primary auditory cortex)?
Bingo?
(ja ok vem, je tudi precej bliz ušesa...)

glioma pa nima neke natančne pozicije- po slikah sodeč je sicer blizu primary auditory cortex-a.

Dejstvo je, da majo oni ravno toliko dokazov za svoje trditve (škodi sevanje) kot jaz za svoje(škodi poslušanje slabega zvoka- s tem ne mislim mp3jev, ampak res slabega, kot ga slišimo preko telefona).

Še par citatov;
"The mechanism for the increased risk for acoustic neuroma from microwave exposure is unknown. An effect might exist at different stages in tumour development. These results on acoustic neuroma are consistent with an association with use of cellular phones. However, a recent study from Tokyo could not confirm an association."
"More research is necessary for risk assessment based on higher number of long-term users."


Sej sami priznavajo, da niso nič dokazali.
Še par problemov ki je pri tem lahko nastalo;
Napačne predpostavke, nekontolirani pogoji (večina študij so opravljali z anketami..),..


Mislim da sem podal dovolj argumentov za skeptičnost- za kaj več, pa itak rabimo raziskave..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

McMallar ::

@Luka:
Telefon kadar kličeš Seva z 1w.


To ne drži popolnoma. Maksimalna moč, s katero lahko seva telefon je 1W (oz. je tako bilo pred nekaj leti, ko sem še to študiral). Dejansko pa telefon moč oddaje prilagaja okolju. Če si 100m od bazne postaje, potem ni nobene potrebe po takšni moči in lahko oddaja z npr. 100mW. Tako da je v tem primeru potrebno upoštevati, da če telefoniraš sredi Ljubljane/Celja/MB/NG,.. oz. kraja, kjer je pokritost s signalom odlična se precej, precej manj "presevaš", kot nekje na kakšni planini, kjer se premikaš po 1m in gledaš kje boš ulovil signal.

dejanslo ::

Try it.

Sprintaj si zabluran text, pa ga beri 1 uro.


bo bolela glava ja, ampak zaradi nenehnega prilagajanja oči, katerih mišice se utrudijo precej hitro, bolečina se pa od oči širi v notranjost glave. upam, da mi boš verjel na besedo, lahko pa tudi pogooglaš..

temperatura telesa je precej zanimiva reč.. moraš razlikovati temperaturo jedra in temperaturo "skorje". če si po dolgem mišljenju na čelu občutil rahlo povišano temperaturo, je bilo to verjetno zaradi luči, ki je sijala na tebe...
There`s More Than One Way To Do It

Izi ::

Luka, zdi se mi, da malo prehitevaš.
Dokler ni jasno ali so tumorji res vzrok zaradi mobilnih telefonov, niti ni potrebno, da raziskujejo in dokazujejo kaj točno pri mobilnem telefonu jih povzroča.

Slab in nekvaliteten zvok sigurno ne povzroča tumorja, lahko pa je vzrok za glavobol in tvoje "segrevanje" možganov. >:D
Namreč, dokazano je, da človek, ki slabo vidi napreza oči in zato dobi glavobol.
Mogoče ti slabo slišiš in zato preveč naprezaš sluh in možgane, da bi razvozlal kaj ti hoče sogovornik povedati in imaš zato glavobol, ampak zaradi tega ne boš dobil tumorja.

Na mojem telefonu je zvok odličen in je enako, kot če bi nekdo stal zraven mene.
Sem pa pred leti že imel pogovore, ki so trajali tudi po 2 uri skupaj. Glava me ni bolela in tudi segrevanja možganov nisem opazil, telefon pa je bil res zelo vroč in prav tako uho, roko pa mi je skoraj skuhalo :D
Ali so se telefon, roka in uho tako razgreli zaradi mikrovalovnega sevanja ali samo zaradi tega, ker sem ga dve uri stiskal v roki pa sedaj ne bi vedel.
Če bom čez kakšnih 10 let imel tumor na desni strani glave bom pa vedel >:D

dëych ::

Največjo moč troši ob vzpostavitvi zveze . Torej če nočeš da ti ne buta preveč kje v čeladnk (glavo), enostavno držiš mobitel stran od sebe. Med samim pogovorom pa moč itak niha, odvisno ali mirujes ali se gibljes, koliko si stran od BS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dëych ()

Luka Percic ::

Maksimalna moč, s katero lahko seva telefon je 1W (oz. je tako bilo pred nekaj leti, ko sem še to študiral).

Seveda seveda, ampak gledal sem maksimume.
Tudi če gledamo maksimume, je moči za gretje premalo.

Glede slušalke- poznam vsaj dve osebi ki trdita da čutita sevanje iz blue-tooth slušalke, iz telefona direktno pa ne (da jih začne bolet glava). Heh, ko sem jim povedal da je maksimalna moč pri slušalkah 100x manjša kot pri telefonu, so obmolknili. Pač oblika slušalke, potenje uhlja zaradi neudobnosti, štrclja v ušesu, še vedno zanič zvoka, jim dela neprijetne občutke. Samo ne za to krivit kar nečesa, iz navade.


verjetno zaradi luči, ki je sijala na tebe...

Ni šanse- ko jaz rešujem interesanten in težek problem, ki zahteva veliko koncentracije, predstavljanja, ter nasploh umskega truda, mi bo s časoma postalo vroče. kakšna luč neki, tistih 100 W 2 metra proč od mene me nebo preveč segrela.

Možgane je treba hladit. Se grejo precej.

Izi ::

Največjo moč troši ob vzpostavitvi zveze

Bolj prav je še pred vzpostavitvijo zveze. Ko telefon sprejme signal, da ga nekdo kliče bo z vso močjo oddal povratni signal, ki je tako močan, da povzroči motnje na vseh radijskih sprejemnikih v radiju 10 metrov.
Še predno bo telefon začel zvoniti bo preglasil čisto vse signale v bližini in radijski sprejemniki nekaj časa sprejemajo samo hreščeči zvok oddajnika iz telefona.
Tudi slika na monitorjih in televizorjih začne močno valoviti v krogu enega metra okoli telefona, preden se vzpostavi zveza.
Ko pa se zveza vzpostavi vsa okoliška elektronika začne delovati brez motenj.

BigWhale ::

Hm, mene ne boli niti uho, niti glava, niti nic, tudi ce po eno uro skupaj telefoniram. Pa to pocnem kar pogosto.

opeter ::

Eno uro skupaj do zdaj še nikoli nisem telefoniral in upam, da niti nikoli ne bom. Ker če se nekaj ne more dogovoriti v največ 5 minutah, je zadeva itak nesmiselna oz. situacija neplodna. Enako mnenje imam o sestankih, ki trajajo več kot 10 min.

M.B. ::

@Luka Veliki baje da zehamo tudi zato, ker se možgani pregrevajo. Tako da možgani se resnično pregrevajo, če preveč delajo. vir

We think that yawning may have evolved to function as a brain cooling mechanism. It turns out that a variety of drugs that inadvertently increase brain temperature, such as antidepressants, often produce excessive yawning.


Chris - Is that because they make the brain more active, it burns more energy so it produces more heat?

Gordon - I suspect that it increases brain metabolism.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

poweroff ::

Res pa nisem raziskave delu, zgolj lastno prepričanje. No, če mi podaš raziskavo ki dokazuje nasprotno, bom moje mnenje ovrgu, ampak zaenkrat enostavno (IMHO) vse kaže na to..

Definitivno trdim, da z tako švoh gretjem nemoreš povzročit raka. Če pa je kakšen drugi direkten vpliv, pa naj ga pokažejo. Sej če se kje kaj inducira, se da to vse dokazat.
Če se neda, je vse skupaj bolj na trhlih tleh.


Pa poskusimo takole:

No, moje lastno prepričanje - brez kakršnekoli raziskave pa je - da je sevanje škodljivo. No, če mi podaš raziskavo, ki dokazuje da temu ni tako, bom svoje mnenje ovrgel...

V bistvu Luka Veliki pravi, da si je ustvaril neka prepričanja, ki ne temeljijo na raziskavah, pač pa na nekih (dogmatičnih, ideoloških?) prepričanjih. Na prepričanjih bo vztrajal, dokler (!) mu kakšna raziskava ne dokaže, da se moti.

Dejstvo ostane, da njegova prepričanja niso racionalno (z raziskavami) utemeljena.

Poleg tega - če trdiš, da tumorji nastajajo zaradi drugih vzrokov in ne zaradi sevanja je to irelevantno - če se dokaže, da tumorji nastanejo zaradi UPORABE mobilnega telefona (pa naj bo to zaradi sevanja, oblike telefona ali česa tretjega).

Relevantno pa je seveda v primeru, da želimo težave odpraviti...
sudo poweroff

Tr0n ::

WE ARE ALL GOING TO DIE!! 8-O

Golden eye ::

@izi:
Na mojem telefonu je zvok odličen in je enako, kot če bi nekdo stal zraven mene.
Sem pa pred leti že imel pogovore, ki so trajali tudi po 2 uri skupaj. Glava me ni bolela in tudi segrevanja možganov nisem opazil, telefon pa je bil res zelo vroč in prav tako uho, roko pa mi je skoraj skuhalo :D
Ali so se telefon, roka in uho tako razgreli zaradi mikrovalovnega sevanja ali samo zaradi tega, ker sem ga dve uri stiskal v roki pa sedaj ne bi vedel.


to enostavno sprobaš. ugasneš telefon in držiš mobitel dve uri ob glavi tko k da bi se pogovarjal. če se isto vse segreje potem veš da nima sevanje tle prstov vmes ampak se toplota generira zaradi medsebojnega stika toplote.

Sputnik59 ::

posledice mobilne telefonije šele prihajajo, nekatera tveganja so latentne narave in jih ugotovimo šele naknadno. pomislite samo kajenje...nekateri so ga na začetku celo priporočali kot zdravilo.:D

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

>>ampak se toplota generira zaradi medsebojnega stika toplote.

Ti si pa bore malo fizike skoz dal, ne?

Keyser Soze ::

Ob pogovoru se prazni baterija. Tako, pospešeno. OB pogovoru držiš telefon v roki (zaprta dlan) kar pomeni, da je poleg izolacije, ki mu jo ponuja sama roka teledon še ogrevan do določene mere s tvoje strani.

Vse to prispeva k _TOPLEMU_ mobitelu in tudi k toplemu in rdečemu ušesu. Sigurno pa delček prispeva tudi trenje med roko in mobitelom ter malček tudi med ušesom ter roko in mobitelom.

Naj nekdo zmeri temperaturo mobitela po enournem pogovoru. Kakšnih 40°?
OM, F, G!

Luka Percic ::

No, moje lastno prepričanje - brez kakršnekoli raziskave pa je - da je sevanje škodljivo. No, če mi podaš raziskavo, ki dokazuje da temu ni tako, bom svoje mnenje ovrgel...


Fair enough.

Pravim le da se mi "moja" zdi logičnejša, in da ta o vplivu sevanja ni dokazana. Pač celice nočejop mutirati, tudi pri precej večjih oddajnih močeh. Če pretiravajo z močjo, se pač skuhajo, in to je to.

Vse kar majo, so ankete obolelih da so uporabljali telefon, ter na kateri strani. Ankete! (ne trdim da ni znanstveno, samo jih moraš vedno jemat z precej rezerve). Nič se neve kakšna kvaliteta je bila, če je imela ena skupina tudi več drugih prevladujočih lastnosti,..

Dejstvo ostane, da njegova prepričanja niso racionalno (z raziskavami) utemeljena.

True, zdej moraš ugotovit samo še to, da tudi to z sevanji ni.

Ta raziskava lepo pove, da ne dokazuje škodljivega sevanja, zgolj negativen vpliv. So pač na fižol predlagali (po njihovem mnenju) najlogičnejši razlog. Jst sem podal še druzga možnega, ki se mi zdi prepričljivejši.

Poleg tega - če trdiš, da tumorji nastajajo zaradi drugih vzrokov in ne zaradi sevanja je to irelevantno - če se dokaže, da tumorji nastanejo zaradi UPORABE mobilnega telefona (pa naj bo to zaradi sevanja, oblike telefona ali česa tretjega).
Relevantno pa je seveda v primeru, da želimo težave odpraviti...

Smešno, ravno to hočem tudi jaz, zato pa moramo poznat razlog, da vemo kje se problema lotit.
Jaz pač trdim da je najlogičnejša razlaga slab zvok. In da trenutna pop razlaga ni ne prepričljiva, ne dokazana.

to enostavno sprobaš. ugasneš telefon in držiš mobitel dve uri ob glavi tko k da bi se pogovarjal. če se isto vse segreje potem veš da nima sevanje tle prstov vmes ampak se toplota generira zaradi medsebojnega stika toplote.

No ja, tako preprosto ni, rabiš double blind test, potem pa bi šlo. Vsem daš telefon na kabel, ter rečeš da ni mobilnik(v polovici primerov je- pa oba se enako segrevata imata enako slušalko, kvaliteto zvoka, težo,..), pa gledaš razlike odzivov, in če jih imaš dovolj, lahkko cukaš zaključke iz tega.

BluPhenix ::

Pravim le da se mi "moja" zdi logičnejša, in da ta o vplivu sevanja ni dokazana. Pač celice nočejop mutirati, tudi pri precej večjih oddajnih močeh. Če pretiravajo z močjo, se pač skuhajo, in to je to.

Predlagam, da te zvežemo v bližino kakšnega večjega Ruskega radarja tako za 1 leto, pa bomo potem videli koliko celice ne mutirajo ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Luka Percic ::

Predlagam, da te zvežemo v bližino kakšnega večjega Ruskega radarja tako za 1 leto, pa bomo potem videli koliko celice ne mutirajo ...


Predlagam da te zvežemo na telemachovov odzivnik na čakalno vrsto, ter te prisilimo da poslušaš muziko z zanič kvaliteto iz malega zvočnika.

Boš znorel?
Seveda boš.
(v bistvu sem proti mučenju, in tega ne predlagam, zgolj za ilustracijo)

Kuhanje seveda škodi, le da z tako švoh močmi kot pri telefonu nemoreš nič pametnega segret. To je gotovo. Za kakšno direktno reakcijo na kakšno molekulo ki prinaša mutacije, bo pa treba dokazat. Ane?

Kar se tiče večjih moči- pa samo poglej mikrovalovko. Če daš glavo notri, bodo molekule vode v tvoji glavi pač precej segrele, in se boš skuhal. Nič takega na kar je treba čakat 10 let, da vidimo rezultate.

marsovcek ::

Te študije so bile narejene na malih vzorcih, zato so rezultati lahko dvomljivi, kar avtorja tudi priznavata. Potrebna bi bila dolgotrajna raziskava na večjem številu ljudi. Seveda bo pa ob današnji razširenosti mobilne telefonije vedno težje zbrati skupino bolnikov z možganskimi tumorji, ki ne telefonirajo.

Po drugi strani so Japonci naredili podobno študijo na 4-letnih podatkih. Zajeli so 101 nevrinom in 339 kontrolnih oseb, niso pa ugotovili povezave med telefoniranjem in tumorjem. Povezava.

V segrevanje možganov dvomim, ker skoznje neprestano kroži kri, ki ima veliko toplotno kapaciteto. Segreje se uhelj, kar se zgodi tudi, če nanj tiščimo roko. Nedorečen ostaja vpliv frekvenc na tkivo.

Gregor P ::

Če pomislim koliko smo v bistvu zaostali (družba etc. ne mi na forumu8-) ), da še tega znamo ugotovit:'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

para! ::

opeter

Eno uro skupaj do zdaj še nikoli nisem telefoniral in upam, da niti nikoli ne bom. Ker če se nekaj ne more dogovoriti v največ 5 minutah, je zadeva itak nesmiselna oz. situacija neplodna.


Ja, če se meniš s kolegom za pivo več kot 5 minut, je z enim od vaju res nekaj narobe. Ampak ljudje, ki nimajo tako nezanimivih življenj kot ti, se menijo še o čem drugem.

lp
Death before dishonor!

jype ::

para!> Ampak ljudje, ki nimajo tako nezanimivih življenj kot ti, se menijo še o čem drugem.

Naj se torej v 20 sekundah zmenijo za pivo in ostalo povejo ob pivu.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Italijansko sodišče: mobilni telefon povzročil tumor; stroka skeptična

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316088 (3574) miha98
»

Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4511107 (9493) Truga
»

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5215975 (14597) HeMan
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
7010298 (7983) Luka Percic
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336533 (5509) Dax

Več podobnih tem