»

Italijansko sodišče: mobilni telefon povzročil tumor; stroka skeptična

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Torinu je potrdilo sodbo sodišča na prvi stopnji, s katero je to leta 2017 ugotovilo, da je vzrok za benigni akustični nevrinom, ki se je razvil Italijanu Robertu Romeu, uporaba mobilnega telefona. Romeo je več kot 15 let uporabljal mobilni telefon vsak dan več ur zavoljo svoje službe. Ko se mu je razvil nevrinom, ob odstranitvi katerega so mu morali odstraniti tudi slušni živec, je vložil tožbo zoper delodajalca Telecom Italia zaradi poklicne bolezni. Ker je 23-odstotni invalid, mu je sodišče prisodilo 500 evrov mesečne odškodnine do konca življenja, ki jo izplačuje sklad za zavarovanje delavcev pred poklicnimi boleznimi (INAIL).

Prizivno sodišče je sedaj sodbo potrdilo, pri čemer se je sklicevalo na pričanje dveh zdravnikov, ki sta zatrdila, da več kot 30 minut uporabe mobilnega telefona dnevno v 10-letnem obdobju poviša tveganje za razvoj tumorjev v glavi. Gre za rezultate velike raziskave Interphone, ki ima nekaj pomembnih statističnih pomanjkljivosti,...

31 komentarjev

Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Penetracija mobilne telefonije.

The New York Times - Maja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila rezultate metaraziskave, ki je izsledkom lanske raziskave navkljub zaključila, da mobilni telefoni lahko povzročajo raka. Takrat so odkrili, da obstojijo omejeni dokazi, da mobilni telefoni povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostni dokazi, da bi podali zaključke o ostalih vrstah raka. Včeraj pa so objavili rezultate obsežne študije na Danskem, v kateri je sodelovalo skoraj 360 tisoč uporabnikov mobilnih telefonov. Povečanega tveganja za nastanek tumorjev zaradi spektra EMV, ki ga sevajo mobilni telefoni, niso odkrili. Rezultati so dosegljivi v British Medical Journal (PDF do celotnega članka).

V raziskavi so sodelovali 358.403 Danci, ki so imeli med leti 1982 in 1995 mobilne telefone. To časovno obdobje je zelo pomembno, saj je dovolj dolgo,...

45 komentarjev

Nova tarča za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Trakovni model sfingomielinaze

Slo-Tech - Znanstveniki z Rush University Medical Center v novi številki revije Journal of Neuroscience poročajo o odkriti novi tarči, ki bi jo lahko uporabili pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Njeno napredovanje bi lahko preprečili z blokiranjem encima nevtralna sfingomielinaza (znana tudi kot sfingomielin fosfodiesteraza), ki katalizira hidrolizo sfingomielina na svoja sestavna dela, to sta fosfoholin in ceramid. Sfingomielin je vrsta sfingolipidov, ki imajo na ogrodje iz višje maščobne kisline in sfingozina pripet fosfoholin. Najdemo ga v različnih celičnih membranah, največ...

15 komentarjev

Ali vitamin B ustavlja izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni?

Slo-Tech - Kot poroča Daily Mail, so raziskovalci iz Oxforda in Norveške ugotovili, da jemanje vitamina B morda vpliva na izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni.

Raziskovalci iz Oxfordske univerze ter norveške Univerze v Oslu v članku Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial opisujejo kontrolirano klinično študijo, kjer so 271 prostovoljcem dajali visoke doze vitaminov B6, B9 in B12.

Analiza je pokazala, da je jemanje teh vitaminov v povprečju zmanjšalo krčenje možganov za 30% (to so dokazali s slikanjem z magnetno resonanco). Pri Alzheimerjevi bolezni se namreč možgani krčijo, s tem pa tudi upadajo kognitivne sposobnosti posameznika.



Pred tem je že bila ugotovljena pozitivna povezava med visokimi vrednostmi

14 komentarjev

Odkrili zanesljive biomarkerje za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

New York Times - Kot poroča New York Times, so raziskovalci odkrili zanesljiv test za ugotavljanje, ali oseba je oziroma bo zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. Kot opisujejo v članku Diagnosis-Independent Alzheimer Disease Biomarker Signature in Cognitively Normal Elderly People, objavljenem v Archives of Neurology, je to mogoče z razmeroma preprostim testom možgansko-hrbtenjačne tekočine (cerebrospinalnega likvorja), ki je dostopnejši in cenejši od pozitronske tomografije.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 300 posameznikov, starejših od 70 let, so jim pregledali cerebrospinalni likvor in v njem iskali protein beta amiloid (natančneje, Aβ42 oz. njegovo izoformo z 42 aminokislinskimi ostanki, ki ima najbolj izraženo težnjo po tvorbi vlaknastih struktur, ki se pri Alzheimerjevi bolezni nalagajo v možganih in tvorijo lehe), protein tau in na treoninskem ostanku 181 fosforilirani protein tau (τ181P, hiperfosforilirana oblika proteina tau se začne spontano agregirati v večje skupke,...

20 komentarjev

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka

Število uporabnikov mobilnih telefonov po državah, rdeče je več

Reuters - Te dni se je končala desetletna študija Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki je skušala dognati, ali intenzivna uporaba mobilnega telefona resnično poveča tveganje za nastanek raka, kakor so nas želeli prepričati nasprotniki rabe mobilnikov. Raziskovalci so spremljali skoraj 13.000 uporabnikov v obdobju desetih let in ugotovili, da so izsledki študije neodločilni. Christopher Wild, direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, povzema: Iz rezultatov ne moremo zaključiti, da uporaba mobilnih telefonov predstavlja dejavnik tveganja ... a je tudi prezgodaj, da bi ga izključili.

Študija je stala 19,2 milijona evrov, od katerih so 5,5 milijona evrov primaknili proizvajalci mobilnih telefonov. Analizirali so podatke 2708 ljudi z gliomom, 2409 z meningiomom in okrog 7500 zdravih posameznikov iz...

52 komentarjev

Mobilni telefoni zdravijo Alzheimerjevo bolezen v miših

Ars Technica - Z vseh koncev nas prepričujejo, da dolgotrajna uporaba mobilnih telefonov škoduje možganom, za kar naj bi bili prvenstveno odgovorno elektromagnetno valovanje, ki ga telefoni oddajajo. V znanstveni reviji Journal of Alzheimer's Disease pa beremo o eksperimentu na miših, ki utegne to prepričanje krepko zamajati.

Za študijo so uporabljali transgene miši, ki so imele v genom zapisan genetski kod za mutirano obliko proteina, ki je prekurzor proteina amiloid beta. Slednji je glavna sestavina amiloidnih agregatov v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Ali je to razlog ali posledica bolezni, še ni povsem znano. Poenostavljeno pa lahko...

1 komentar

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike:

70 komentarjev

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.



Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi...

33 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Računalnikarji smo ogrožena vrsta!

Slashdot - Sodeč po tem članku, ki sem ga našel na Slashdotu, smo računalnikarji kar precej ogrožena "vrsta". Če odštejemo sevanje monitorjev, ki še zdaleč nima blagodejnega učinka na naše zdravje in kup drugih nadlog, ki nas lahko doletijo (grbavost, ...), nas ogrožajo tudi bakterije. Po poročanju prej omenjene strani se na delovnem mestu nahaja kar štiristokrat (!) več bakterij kot na sedežu povprečno umazane straniščne školjke. Uf, če pomislim, koliko las, drobtin, prhljaja, prahu in drugih stvari se nahaja pod mojo tipkovnico, me kar zmrazi. Brr.

11 komentarjev