» »

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev

1
2
»

aljazh ::

Torej ubijem/oropam/posilim in dobijo samo majave posredne dokaze, ki ne dokazujejo da sem nekaj storil - potem je dovolj da sem tiho kot mutec in sem rešen? A ste resni?

Jaz se sprašujem: Ali si ti resen? Ali si res želiš vrnitve v čas inkvizitornega kazenskega postopka? Ali si res želiš, da boš moral TI državi dokazovati, da nisi storil kaznivega dejanja? Hej, lahko si bil ob nepravem času na nepravem mestu, in sedaj boš moral TI dokazati, da nisi ničesar zagrešil? Ali se res želiš odpovedati najosnovnejšemu temelju osebne svobode?

Daedalus ::

Vsaka nova tehnologija prinese s sabo nove možnosti zlorabe, rajt? Vsaka nova možnost zlorabe pa prinese s sabo nove načine, s katerimi bi se naj bolj al manj uspešno borili proti zlorabam, rajt?

Vprašanje je samo, kako daleč boš šal. Za moj način dojemanja sveta se ponekod (na področju informatike) že krepko prestopa vsako normalno mero - v Nemčiji te lahko zaprejo, če razvijaš orodje, ki bi lahko ogrozila varnost nekega informacijskega sistema. Great, pol si spišem en malo bolj napreden test, ki se sprehodi skozi npr. spletno stran in mi javi potencialne varnostne ranljivosti, ga opensourcam in mi kmal policija teži na vratih?
Tole pa lih en isti drek - nočem izdati šifrirnih ključev, ker nočem, da mi policija brska po podatkih, zanimivih za konkurenco, nakar me začnejo na vse pretege prisiljevat, da to storim in če sem extra trmast, grem sedet, ker po tej logiki pač morda skrivam nekaj nelegalnega. S poudarkom na morda. Od kdaj je sum dovolj za obsodbo, ne vem. Eni pa to očitno veste, pa vas prosim, da mi to pojasnite. Čakam.

Obenem pa bojo itak vsi badguyi hitro outsourcali svoje kriptirane skrivnosti skupaj s ključi na serverje v Rusiji, recimo. In čemu pol točno služi tak zakon? In btw - kaj mi ma vojska za težit civilistom?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imagodei ::

Realist,

skratka, odpovejmo se svojim pravicam zato, da bomo bolj varni? Odpovejmo se sedanjemu načinu življenja, da bomo bolj varni, ne?

Na letalih se to že dogaja: še postrežejo ti s plastičnimi noži, da ne bi slučajno kak terorist prerezal vratu pilotu, da ne omenjamo drugih absurdov, ko letala predčasno pristajajo, ker ne najdejo lastnika GSM aparata...

V končni fazi je vsak delček svobode, ki se ga odpovemo v imenu boja proti kriminalu in terorizmu, zmaga kriminalcev in teroristov. In pa bogatejšega sloja, ki ima vpliv na politiko. To je krasen način, da se vrnemo v mračni srednji vek in še dlje:

Najprej nadzorujmo vsak korak vsakogar - V imenu boja priti terorizmu vsi so sumljivi in če si obtožen, dokaži, da si nedolžen. Če tega ne moreš, sledi avtomatična obsodba. Kamere bodo tu v veliko pomoč; GSM lahko za zaćetek spremenimo v lokacijsko napravo (already happening), kasneje pa vsakega Zemljana že ob rojstvu lahko označimo z unikatno IPv6 številko in GPS napravo.

Naslednji logični korak so prepovedi uporabe "nevarnih" naprav in tehnologij. Tako bomo še povečali varnost ljudi. Med prvimi omejimo uporabo šifrirnih algoritmov in Interneta na nekaj ur dnevno, samo točno določene porte, vsi podatki se skrbno nadzorujejo in preučujejo. Kaznovanje zlorabe Interneta postane sama sebi namen - ker se pač ne sme. Postavijo se strogi okvirji, kaj se na Internetu sme pojaviti in kaj ne. Google lokalnim oblastem posreduje podatke o iskanih besedah; kaznuje se vsakogar, ki išče izven teh okvirjev. Omeji se uporabo mobilnih tehnologij. Vse to zato, ker prek teh tehnologij lahko komunicirajo kriminalci in teroristi.

V tem času se oglasi bogatejši sloj in pritiska na politiko - navidezno nastaneta dve kasti: običajni ljudje in The Untouchables. Za slednjo, zelo majhno skupino ljudi navedene omejitve ne veljajo. Običajna raja ne ve, oni pa vedo. Raji želijo le najboljše in jih želijo zaščititi pred kriminalci, teroristi in njimi samimi. V ozadju je uradno še vedno boj proti terorizmu, v resnici pa samo interes po dobičku. Skupni interesi povežejo tudi izven meja držav, oblikuje se moderna aristokracija, modra kri.

Nemiri se večajo, The Untouchables nekatere zatrejo tudi na krvav način. Nadzor se poostri, kaznuje se vsakogar, ki agitira proti oblasti, prepove se javno zbiranje. Dostopnost tehnologije se vse bolj omejuje in vse bolj je v službi The Untouchables. V bolnih glavah control freakov oz. vladajoče kaste se utrne ideja, da je izobrazba nevarna. Ukinejo se javne brezplačne šole. Nepismena in neizobražena raja ne potrebuje računalnikov.

Uvede se kaznovanje "thought-crime", ki lahko vodijo k terorizmu. Vendar je sedaj pod besedo terorizem pojmovano povsem nekaj drugega: boj proti totalitarni oblasti. Uvede se popoln nadzor nad človekom. V telo se lahko vgradi tudi elektrošoker, ki bi ob napačnih dejanjih ali celo ob napačnih mislih hudo kaznoval. Veliki brat ti določa, kdaj boš spal, kdaj boš zjutraj vstal. Določa ti, kaj boš gledal po televiziji, kaj boš poslušal po radiu. Določa, kaj bo sploh objavljeno po TV, radiu ali časopisu. Določa, kaj boš sploh mislil. Določa, kdaj boš sral, scal in kdaj boš seksal. Veliki brat kontrolira število rojstev in število smrti. Kdor se upre, je terorist.

Ljudje pa veselo ploskajo, ker nimajo ničesar skrivati. :\ :\

(Zakaj se mi zdi, da sem o podobnem scenariju nekje že bral...? :\ )
- Hoc est qui sumus -

kekz ::

Vsa tale šifrirna bojazen je čisto brez veze!
Ranokar imam problem, ko bi moral narediti šifriran prenos zaupnih poslovnih podatkov med podjetjem, kjer delam jaz in enim drugim, kjer delajo eni drugi (zunanji) računalniški "mojstri".
Težava je v tem, da tisti računalniški "mojstri" ne znajo implementrirati šifriranja. ;(

Če "profiji" tega ne znajo, najbrž ni bojazni, da bi neki neuki uporabniki (teroristi), ki živijo samo zato, da se bodo nekoč nekje razstrelili, to znali!?
Po drugi strani pa apeliram na računalniške TK "mojstre", ki ne poznajo temeljev varnih komunikacij, če se res želijo še naprej ukvarjati s komunikacijami, gredo lahko tudi jarke kopat. Tudi to je ena veja telekomunikacij. >:D Taki profesionalni izvajalci mi pa res dvignejo pritisk. :\

MrStein ::

je vsak delček svobode, ki se ga odpovemo v imenu boja proti kriminalu in terorizmu, zmaga kriminalcev in teroristov

Jep, teroristo hočejo uničiti našo svobodo in pravice. Pomagajmo jim !
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Barakuda1 ::

GSM lahko za zaćetek spremenimo v lokacijsko napravo


Žal smo ga že.

carot ::

Ze tko je skoraj kaznivo, ce imas denar v gotovini, moras dokazati, kako si dobil ta denar, vse mora biti pod kontrolo, ker denarja se ne da dokazati iz kje in kako je prisel, tko, da ce imate malo revec denarja, vam ga lahko vzamejo ali osumijo za terorista, no pocasi nam bodo hoteli vsiliti vsem cipe, z katerimi bomo lahko placevali in bili identificirani, tako, ne bo bilo vec teroristov, ki bodo denar prali, itd...

Koliko denarja imam in kako ga porabljam je moja osebna stvar, kaj kje in kako kupujem v trgovini prav tako, itd.....!!!!!!!!!!

urban99 ::

jep, tole je naravnost sweet... offtopic, ampak vseeno

Loki ::

tisti, ki ste simfali cez opetra:
jaz vam lahko dam svoje vse zasebne podatke na vpogled...., samo ce pa kaj uporabite, razsirjate drugam (tudi v obliki govoric, upload na public server), uporabite kaksno geslo..., se pa vidimo na sodiscu. se kdo javi?:D
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

MrStein ::

Klikneš na moj nick, pa na "Pošlji zasebno sporočilo".
Čakam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

isti, ki ste simfali cez opetra:
jaz vam lahko dam svoje vse zasebne podatke na vpogled...., samo ce pa kaj uporabite, razsirjate drugam (tudi v obliki govoric, upload na public server), uporabite kaksno geslo..., se pa vidimo na sodiscu. se kdo javi?


Ni problema, opozarjam pa, da če bom našel kaj nezakonitega (recimo kakšne P2P zadeve), te bom kot zgleden državljan primoran ovaditi. In potem se res vidimo na sodišču. Samo v obrnjenih vlogah. :D
sudo poweroff
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakonodaja izdajanja šifriranega gesla (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8815686 (13444) Ribič
»

Britanska policija zahtevala razkritje šifrirnih ključev borcev za pravice živali

Oddelek: Novice / Zasebnost
473445 (3444) MrStein
»

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6010672 (8539) poweroff
»

Vlada ZDA bo uporabljala polno kriptiranje vseh diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
739384 (7419) Matrin
»

Bodo Britanci prisiljeni policiji izročiti svoje šifrirne ključe?

Oddelek: Novice / Zasebnost
94366 (3824) tecumseh

Več podobnih tem