» »

Izšel Thunderbird 2.0

Izšel Thunderbird 2.0

Mozilla.org - Firefox-ov leteči prijateljček, e-mail odjemalec Thunderbird, je danes izšel v posodobljeni različici pod zaporedno številko 2.0. Nova verzija prinaša nekatere zabavne novosti, med drugim: izboljšano podporo za Windows Vista, instantno iskanje po sporočilih (Find As You Type, znan že iz Firefoxa), možnost uporabe tagov za označevanje sporočil, nov zunanji izgled, podporo za enostavnejše dostopanje do spletnih e-mail storitev (npr. Gmail) in še dosti tega. Dodatne informacije ter dolpoteg.

41 komentarjev

Looooooka ::

no ja mal dlje se loada k prejsnja verzija ampak vseen supr.

St@jler ::

nove ikonce...:D

drugače pa kako to, da ni update-a? Help->Check for updates... nič ne najde :\

coffeetime12 ::

Nič se ne zlaga dol počasneje kot prej. V glavnem špica. Go,go Thunderbirdy....:D

coffeetime12 ::

Zmeraj ko ravno pride ven nova verzija,ne pokaže takoj posodobitve.Isto je pri FF.Če bi počakal 2 dni,bi te pri tagonu programa sigurno čakalo obvsetilo o nadgradnji.Ooops nisem bil pazljiv->sorry za nov post.

Zgodovina sprememb…

[BISI] ::

Samodejne nadgradnje iz 1.5.0.x na 2.0.0.x ne bo se kar nekaj casa, saj se mora pred tem izvesti se nadgradnja uporabnikov Firefoxa 1.5.0.x na verzijo 2.0.0.x (ja, tudi to se se ni zgodilo).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

StajercSSS ::

Že ga vlečem! :D :D :D
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

driver_x ::

Iz beta 2 se nadgradi samodejno.

Road Runner ::

Probal tole 2. 0
treba se je mal pomatrat da postimas fonte da so lepi, pa da mu vklopis da prepozna encoding iz headerjev maila.
Kar pa se nisem pogruntal je pa zakaj ko pisem nov mail (compose), plain text seveda, vidim fixed width fonte. Ima kdo resitev za to?

Potem sta zgornja vrstica z mail headerji (naslovnik, subject, datum,... ) in spodnja s priponkami. Obe sta fiksni in ko scrollam po mailu ostaneta na mestu, tako da imam za sam mail precej malo visine. Se da to resit? Morda rabim samo kaksen drug skin?

Pa, a se je kdo kaj igral s tem da bi thunderbird threade prikazoval tkao kot gmail - torej cel pogovor v inboxu, z mojimi odgovori vred.

In pa, "pametni" thunderbirdov junk filtri so mi pol inboxa oznacili za junk. Ups :)

Drugace program je dober ampak nisem se cisto preprican da bi ga zacel uporabljat. Trenutno uporaljam applov mail, ki sem ga pac navajen.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

St@jler ::

Meni pa kar uredu lovi tistih par spamov na mesec, ki pridejo čez gmail.

MrStein ::

Road Runner:
treba se je mal pomatrat da postimas fonte da so lepi, pa da mu vklopis da prepozna encoding iz headerjev maila.

Eh, to več ne dela avtomatsko ???
Kar resen regression, če je res.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

[BISI] ::

Encoding prepozna iz skoraj vsakega maila... To ni noben regression, k vecjemu je e-mail hudo deformiran. Taksni primeri bodo vedno obstajali kot spletne strani, ki jih pravilno prikaze zgolj ie. Standardi so na podrocju encodinga skoraj neveljavni zaradi slabih zgledov v praksi.

Kar se tice majhnega prostora za branje maila... Vrstico s podatki iz headerja lahko pomanjsas tako, da kliknes na minus zraven subjecta. S tem imas zgolj mini vrstico s header podatki. Vrstico s priponkami lahko zmanjsas tako, da prestavis velikost ikon (privzeto so nastavljene po vzoru mac osa, ki stremi k velikim ikoncam) - pojdi v nastavitve, Advanced, Config Editor in flitriraj za mailnews.attachments.display.largeView, desni klik in izberi "Toggle"... Ponovno zazenes Thunderbird in imas manjse ikonce. Ker je visina se vedno fiksna, pa lahko zacasno zapres okno s priponkami (zapelji se z misko preko locilne crte in potegni navzdol (boks s priponkami bo kolapsiral :)). Na enak nacin lahko tudi prilagajas visino boksa s priponkami.

Threade lahko prikazujes na gmailov nacin. Odpravi se v nastavitve racunov (Account Settings) in klikni na zeljeni racun (ce hoces v vec racunih, bos zal moral nastaviti "gmail nacin" za vsakega posebej). Pojdi na podstran Copies&Folders in pri izbri "Place copies in:" klikni v checkbox, ki pravi "Place replies in the folder of the message being replied to". Heh, potem pa si zgolj nastavis pogled na "threaded view" in to je to.

Thunderbird uporablja bayesov algoritem, ki ga moras najprej nauciti - v roku enega dneva ne mores presojati o kakovosti taksnega sistema. Po kaksnem tednu bi morali biti rezultati zelo solidni, sploh pa, ce uporabljas tudi na mail strezniku kaksen program tipa spamassasin... No, ce nisi dober ucitelj ali nimas potrpljenja, potem pac prosis nekoga, da ti posreduje rabljena pravila (saj junk mail filter je zgolj datoteka s pravili, ki si jih lahko uporabniki med seboj izmenjujejo).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

amigo_no1 ::

Je varno kar inštalirati preko verzijo 1.5 (za win32) s tem da stare verzije je OD-inštaliram (uninstall) ?

[BISI] ::

Naceloma je vseeno kako namestis novejse verzije Firefoxa/Thunderbirda.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

largie ::

[BISI]: trenutno imam slovensko verzijo 2.0.0.0pre (20070407), nightly zip. se da to preko update funkcije to spravit na 2.0.0.0 final? app.update.channel sem nastavil na release, če dam "preveri za posodobitve" ne najde nič.

[BISI] ::

Ne, update system ni tako pameten, da bi to omogocal (v tvojem primeru ne gre le za prestavitev iz nightly channela na release channel, ampak se za downgrade; omogoca pa prestavitev iz release channela na nightly channel). Lahko pa snames tukaj (en-US) ali tukaj (sl) Thunderbird 2.0.0.0 zip build. Za tiste, ki to ne vedo (largie verjetno to ve, glede nato, da se potika po mzinu ;)): to je isti build kot thunderbirdov installer v release folderju.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Jumping Jack ::

Mene pa zanima, če ima Thunderbird kaj težav z ogromno količino pošte. Trenutno je imam v Outlooku (ki ga še vedno uporabljam zaradi company policyja v podjetju, kjer sem pred leti delal) za malo manj kot 7 GB. Lahko Thunderbird to prebavi? Dela kaj počasneje ob taki količini? Spomnim se, da je bilo treba včasih ves čas poganjati neko operacijo za obnovo indexov ali nekaj takega. Je to še potrebno?

Druga stvar, ki me je pri Thunderbirdu motila, ko sem ga nekoč pogledal, pa je bilo to, da se prejemnike vnaša vsakega v svojo vrstico, kar je zelo nerodno v primerjavi z Outlookom, kjer prejemnike vsake vrste enostavno vneseš enega za drugim. Se je to kaj spremenilo ali mogoče obstaja kak extension za bolj priročno vnašanje naslovov? Oziroma na kakšen način uporabniki Thunderbirda vnašate prejemnike, da je najbolj praktično?

[BISI] ::

Thunderbirdov datotecni format je se vedno mbox, kar pomeni v praksi, da se vsak imenik shranjuje v eni datoteki in da je potrebno vsak mesec ali pogosteje stiskati imenike. Obstaja sicer vec taktik za omilitev tega sindroma (predvsem redcenje mailov v stevilne imenike; odstranjevanje priponk iz mailov, itd.), ampak preproste resitve za ta "problem" ni. Posamezen imenik ima lahko velikost do 4GB.

Prejemnike lahko vnasas tudi tako, da jih locis z vejico (email1, email2, email3...).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Jumping Jack ::

BISI, hvala za info.

Hja, zoprna reč tale mbox. Veliko raje bi imel klienta z maildir sistemom. Pozna kdo kaj dobrega?

Mbox se mi zdi že v osnovi neprimeren sistem za shranjevanje mailov. Zakaj tlačiti vse v isti fajl, če pa se maili odpirajo po eden naenkrat? In večinoma se vsak mail prebere samo enkrat, potem pa redkokdaj spet. Da o priponkah sploh ne govorim. Če vsaj priponke ne bi bile shranjene zraven, bi bila stvar popolnoma znosna, tako pa imamo en ogromen fajl, ki stalno raste in se fragmentira. Vsem mailom skupen bi moral biti samo indeks in nič drugega. Ima kdo kakšno drugačno mnenje?

Pri naštevanju prejemnikov z vejicami pa je težava ta, da samo pri prvem naslovu deluje name completion, pri naslednjih pa moraš vnest cel naslov ročno. Je to še tako?

[BISI] ::

Linux klienti podpirajo maildir, za Windows pa vprasanje, ce obstaja kaj vsecnega.

Hja, saj glede mboxa je ze marsikdo izgubil zivce... Datotecni format je bil dolocen tik po prehodu Netscapa na odprto kodo. Tako je pac prislo do odlocitve, da se uporabi mork (ouch, ough, bljak) in mbox. Ce imas torej v mislih, da se je ta odlocitev sprejemala davnega leta 1998, ti bo vse vec ali manj jasno. Leta 1998 namrec nismo posiljali naokoli tako velikih mailov in priponk (cudi me, da se ni v tvoj post ubodel kaksen ortodoksni zagovornik plain/text mailov in modroval kako ti sploh pride na pamet, da imas 7GB mailov?! :)), deloma ima tudi maildir rahle pomanjkljivosti (za tiste case!) in tako je pac padla ta odlocitev za mbox/mork (maildir je bil takrat se zelo nerazsirjen; zelo veliko mail klientov se dandanes uporablja mbox).
Bistvena pomanjkljivost maildira napram mboxu je vecja pozresnost diskovnega prostora (se posebej na FAT particijah) in pa pocasnejse iskanje bo vsebini maila. Se enkrat opozarjam, to so bili pomisleki pred par leti - dandanes bi bila odlocitev najbrz drugacna, ce bi zaceli s programiranjem mail klienta z nule. Skratka, sprememba datotecnega formata je zoprna zadeva; da ne zaidemo prevec offtopic. ;)
No, kar se tice priponk kot odvecnega dodatka znotraj mbox datoteke, je dobrodosla moznost delete/dettach attachment, ki obstaja v nekaterih mail klientih (tudi v Thunderbirdu).

Tocno tako je, name completion deluje le pri enem vnosu. Sicer nikoli nisem pogresal opisane moznosti (ne posiljam skoraj nikoli maila mnogim prejemnikom, tako da sem kar navajen na stransko vrstico z adresarjem), verjamem pa, da bi lahko bila koristna zadeva kot jo opisujes. Hm, saj morda pa ne bi bil to hud poseg... Bom pogledal/predebatiral in te (ter se koga) morda osrecim do trojke.

lp
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Jumping Jack ::

Lepo bi bilo, če bi TB podpiral oba datotečna sistema, ampak verjetno ni vredno truda. Si mi pa dal drugo dobro idejo, ki ravno tako reši problem: Attachment Extractor extension omogoča avtomatično detachanje vseh priponk. In tistih nekaj GB bo hitro splahnelo na popolnoma znosno velikost :) Aha, še eno vprašanje: imajo detachani maili lahko relativne linke na priponke? Ker če so linki vedno absolutni, se pri prenosu mailboxa na drugo lokacijo vse podre.

Tisti name completion pri vnosu pa verjamem, da bi razveselil številne (nekdanje) uporabnike Outlooka in še koga. Misliš, da bi se ga dalo implementirati kot extension?

krho ::

@JJ: Moj si.Mail. Shranjuje vse maile od enega računa v eno datoteko (omejitev pri velikosti je doočena s tvojim file sistemom), s tem, da zna reciklirati prazen prostor v njej. PA še lahko nastaviš, da se priponke shranjujejo zunaj na file sisetmu.
0.9.7 RC3 oz. RC4 Ima pa vse + še več kot TB v zadnji verziji, nekatere stvari recimo saved search že skoraj eno leto...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

[BISI] ::

No, nekateri linux klienti podpirajo mbox in maildir, s tem, da ne vem, ce je potrebna tovrstna kompleksnost za tako enostaven klient in obcinstvo, ki ga primarno "napada" Thunderbird (kot zanimivost, o maildiru se v bugzilli debatira ze od oktobra 2000). Dettachane priponke imajo absolutne linke v mailu (Thunderbird doda lastna headerja X-Mozilla-External-Attachment-URL in X-Mozilla-Altered)... Kako si sploh predstavljas relativne linke v tem primeru? Potem bi moral omejiti shranjevalno lokacijo za dettachane priponke na lokacijo profila ali kako??? Hm, ne razumem, kako si predstavljas te relativne linke. :)

Kar se tice name completiona... Vprasanje, ce ne bi listener na inputu za maile prevec zakompliciral zadeve. Vsekakor bi bilo bolje kaj takega cim prej spraviti v drevo. Ne vem pa, ce sem te prav razumel okoli delovanja Outlooka. V Outlooku naredis zgolj presledek ali se kaj drugega? Vejica je namrec skoraj nujna, saj lahko name completion deluje s presledki v primeru uporabe navadnega adresarja kakor tudi ldapa, kjer so presledki nekaj povsem obicajnega.

krho: Uf, se dobro, da se ni oglasil kaksen applov fanatik - bi te obtozil fotokopiranja. ;>

(ja, ja... in potem bi se oglasil se en, ki bi nas poducil, da pa vsi kopiramo BeOS)
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Road Runner ::

No da slisis se od apple fanatika... ;)

Vpisovanje naslovnikov je tudi mene malo zmotilo ja.
V applovem mailu zacnes pisati ime in ce najde kak match v address booku ti ponudi najblizji zadetek, v dropdown-u pa se ostale. Ko pritisnes vejico ti vnese tega naslovnika, zacnes pa vpisovati naslednjega. Spet auto suggest, z vejico pa se pomaknes na naslednjega. Glede na to da v imenih ljudi ni vejic se mi zdi ta sistem precej kul za uporabo
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

MrStein ::

v OL se imena/naslovi ločujejo z podpičjem
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jumping Jack ::

@krho:

Izgleda zelo seksi! Obstaja kakšen način za uvoz pošte iz Outlooka?


@BISI:

Z relativnimi linki sem mislil to, da bi imel pošto v enem direktoriju, vse attachmente pa v poddirektoriju, tako da bi lahko vse skupaj enostavno prestavil na drugo lokacijo (ali npr. zamenjal sistem) in bi linki še vedno delovali.

krho ::

Iz samega Outlooka ne. (Najbrž bi se dalo preko COMa narediti import.)
Da se pa iz: Tbirda, Outlook express, klasičen mbox
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

[BISI] ::

Jumping Jack: Heh ja, link do priponke je absoluten (s tem lahko sicer priponke shranjujes kamor hoces, ne mores pa jih prenasati skupaj s profilom/maili... absolutno/relativno :)). Zal.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

CaqKa ::

krho imaš kaj trackinga kolko userjev ima simail?

krho ::

Na žalost ne. Kar je download statistike na sourcefoge.net, sem jo nekaj časa spremljal, pa se mi zdi, da laže...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

CaqKa ::

Ga imam zdaj inštaliranega.. In simail in thunderbird...
(http://prdownloads. Sourceforge. Net/simail/simail_0. 9. 0. 1030_application_typical. Exe? Download)
thunderbird je znal iz oe izvozit mejle kot pesmica.. Samo parkrat next...
Pri simailu sem se pa kr namatral... In ne verjamem da zna to povprečnež sam uvozit...
Oni avg se mi je neprestano vklapljal.. Tako da predvidevam da simail po defaultu preglejuje na vsakih pet minut... Ni to malo prepogosto, za default nastavitev?
Ikone so mi na tem simailu že od vekomaj ful antipatične.
Sploh mogoče nebi bilo slabo če bi koga ubodel, ki ima malo dizajnerske žilice, pa če si malo o uporabniških vmesnikih kaj prebereš.
Koga zanima čas izdelave pogleda?
Pri inštalaciji...
Dol potegnem filetek pa sem pač mislo da je klasični next next next... Pa naenkrat okno zgine... Vidim da se je samo nekam extraktal.. Zakaj se ne poslužiš klasičnega program files dira? Nadalje... Nevem zakaj hoče inštalacija obvezno imet 'profil'. Zdaj če je main publika podjetja... Pa še takrat so ponavadi samo en user za kompom... Nevem.. Ful me je skratka zmotlo da sem moral prej profil ustvarit predno sem sploh lahko prišel v sam program.
Ena zadeva ki res ful moti... Nekaj je v slovenščini nekaj je v angleščini... Hmm se bo treba odločit ali se bo slovenščina ali pa angleščina uporabljala.
Lp

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

krho ::

0. 9. 0. X je brez pogledov.
>oni avg se mi je neprestano vklapljal..
Niti ne, jaz imam povsod nastavljeno na 2minuti

>ikone so mi na tem si. Mailu...
Ikone lahko zamenja vsak sam, vsa navodila so v themes. Xml datoteki..

>dol potegnem filetek...
Sovražim installerje, sploh za programe pri katerih je dovolj, da jih samo razpakiraš in delajo...
>nevem zakaj hoče inštalacija obvezno imet profil..
Kompatibilnost za nazaj. Drugi del beri nižje..
>klasičnega program files dira
program je bil že od samega začetka namenjen biti "portable". Če je privzeta mapa progam files, potem vanjo z neadmin pravicami ne moreš pisati..
Shranjevanje v c:\documents and settings\%username%\application data\.. Povej mi, kako average joe user lahko naredi backup podatkov v tej mapi, če je več kot polovico map tukaj skritih...

>ena zadeva ki res ful moti... Nekaj je v slovenščini nekaj je v angleščini
kar je v angleščini ni prevedeno, čeprav se mi zdim da glavnino vmesnika sem prevedel... Lahko nastaviš angleščino kot privzeti jezik..

Ja, vem, ni dokumentacije, tako pač je pri solo projektih, vsega prostega časa pa tudi ne namenim, sedenju pred ekranom...
Je v pripravi wiki..
Naprej pa prosim preko zs, ker že s tem sva offtopic.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Road Runner ::

CaqKa, krho
Prosil bi vaju, da pogovor nadaljujeta v drugi temi, saj sta izven konteksta novice. Hvala.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

zakaj TB pri vsakem sporočilu spodaj ko ima sicer priponke nametane doda priponko 1.2del.txt (včasih tudi 1.1.3)

roadrunner ja je že krho na to opozoril, smo pismeni.

BigWhale ::

Ja, pa tud LART nucate ;>

MrStein ::

A slovenski črkovalnik dela ?
V v 1.5.x je katastrofa, svetujejo da upgradam na 2.0.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

marvin42 ::

In zakaj je v 1. 5 katastrofa? Meni dela ok. Razen če sem preveč nezahteven uporabnik.
Mostly Harmless

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

MrStein ::

Meni pa ne dela.
So mi svetovali naj na 2.0 upgradam.
Lahko pa izdas, kak si porihtal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

marvin42 ::

če se prav spomnim, mi je vse delalo iz prve, nič ni bilo za štimat. Zdaj sem že na tb2.0 in spet je vse delovalo iz prve, samo instaliral sem extension.
Mostly Harmless

MrStein ::

Zdaj pa že pretiravaš. V 1.x sploh ne dela "iz prve". To je dokumentirano, da moraš nekaj ročno sem in tja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

marvin42 ::

Zgleda, da obstajajo izjeme, kajti jaz res nisem imel prav nobenih težav. In to ne samo na enem računalniku.

edit: pravkar sem si s tele strani povlekel slovar za tb1.5 (novi so samo za 2.0), skopiral na eno mašino, kjer je še vedno tb1.5 in instaliral. Zadeva deluje tako kot mora... ali na ukaz (pritisneš na ikonco) ali pa "as you type". Da ne bi še kdo rekel, da pretiravam, ker nimam več časa dokazovat nasprotno :)
Mostly Harmless

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marvin42 ()

MrStein ::

Sem še enkrat sledil navodilom do črke.
Na koncu napiše, da je uspešno instalirano.
Dela pa vseeno ne (v spiku jezikov je še vedno le angleščina).

No ja, instalirajmo v2.x in pozabimo na ta problem... saj itak ne bodo šli popravljat.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Outlook Express - čas je za drug email client, samo kateri?

Oddelek: Programska oprema
91740 (1541) znbojan
»

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9110602 (7181) amigo_no1
»

Kateri program za pobiranje E-mailov

Oddelek: Programska oprema
152799 (2297) opeter
»

Rabim program ki več email naslovov shrani v en program ! Pomoč !

Oddelek: Pomoč in nasveti
51070 (986) Suly
»

outlook express problemi

Oddelek: Omrežja in internet
92358 (2282) smetko

Več podobnih tem