» »

TGV novi rekorder med vlaki

1
2
»

grikos ::

Ko so se pojavili so bil skoraj neslišni, lani jeseni pa sem poslušal na postaji Sl. Javornik, znano žvenketanje in mislil da prihaja Gomulka, pripeljal pa je Siemens.


Tisto žvenketanje, ki si ga ti slišal ni prihajalo od vlaka samega, ampak je najverjetneje bilo posledica slabega stanja zgornjega ustroja (tirnic, pritrditve, pragov...itd za laike)

Ker tukaj eni po domače povedano streljajo kozle bom zadevo pojasnil v nekaj kratkih točkah:
1. Za premajhne hitrosti na naših progah ni krivo stanje vozne mreže. Največja hitrost na odseku Pragersko - Hoče znaša 160 km/h, pa ni večjih težav s pantografi, razen občasnega iskrenja zaradi povesa voznih vodov kar pač vpliva na hitrejšo obrabo pantografov.
2. Tista o tem, da so naše proge projektirane za hitrost 50 na uro je še najbolj bosa. Toliko je lahko kvečjemu omejena hitrost na šibkih mestih (npr. ostri radiji, vožnja v odklon preko kretnice,itd, ...)
Vsak odsek proge ima določeno največjo progovno hitrost, ki je določena s stanjem proge, opremo proge (signalnovarnostne naprave), ter seveda zmogljivostjo vlaka. Na glavnih progah po Sloveniji znaša ta hitrost od 80 do 160 km/h.
Dejstvo je, da je država Slovenija precej mačehovska do železnice, saj stanje na naših progah že meji na obup. Kdor se bo malce sprehodil po kaki postaji na dolenjskem, koroškem ali posoškem koncu se bo lahko informiral o tem kake tirnice in naprave so uporabljali v časih Marije Terezije - seveda bo lahko to vse opazoval v vsakdanji rabi.[;)]
Medtem ko DARS in DRSC goltata neštete miljone evrov iz proračuna, na SŽ ni niti dovolj denarja za tekoče vzdrževanje infrastrukture, pa še tisto kar ga pride ga ponavadi pogoltne sindikat, železniško invalidsko podjetje (aka. pralnica denarja), tisoč zaposlenih na Kolodvorski 11(od katerih jih je vsaj polovica diplomantov iz kranjske "Sorbone" in ne ločijo tira od tirnice)...
Stroka pa v jok in na drevo...[:'(]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: grikos ()

_marko ::

->Na eni cestninski postaji izgubiš 5 min, koliko pa na ostalih?

ABC! :D

Me veseli, da ti je vlak bolj všeč. Jaz se z avtom praviloma ne vozim sam, tako da se mi bolj splača.
Je pa res, da moraš računati tudi obrabo samega avtomobila.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Vantage ::

1.) To kar si ti slisal je bila klima :\ . Glede speljevanja je pa tako, da zdaj vecina strojevodij speljuje s tempomatom in ne speljuje rocno. Finta tempomata je glih v tem, da ni sunkovitega speljevanja.
2.) Kar se tice napetosti vodnikov voznega voda je znano, da je to bolezn Siemensov, pac nek prototip, ki ni bil prej nikoli izproban na omrezju 3kV, na drugih elektrovlecnih vozilih se odjemniki toka ne lomijo.
3.) Pojasnite mi kaj je to priporocljiva hitrost? Nikoli slisal zanjo :\ . Drugo pa je komercialna hitrost, ki res znasa nekaj vec kot 53 km/h. In ne to ne pomeni, da se vlak vozi s hitrostjo 53 km/h.
4.) Te lokomotive ni bilo nikoli na nasih progah. Te lokomotive pa so bile pri nas na izpsosoji v sklopu pogodbe o nakupu novih vecsistemskih lokomotiv.
5.) Ta lokomotiva se imenuje Živa. Od 20 kupljenih jih je 18 ze izdobavljenih in v rednem prometu, manjkajo se torej samo dve.
6.) Slovenski strojevodja se dolgo ne bo vozil po tujih progah in prav tako tudi ne noben tuj strojevodja po nasih, pac neusklajenost pravilnikov. Druga zgodba pa je z nasimi lokomotivami, ki ze v sklopu programa interoperabilnosti vozijo po Avstriji in Italiji, njihove pa pri nas po principu kolko vi nam tolko mi vam.

SSH ::

poz!

"2. Tista o tem, da so naše proge projektirane za hitrost 50 na uro je še najbolj bosa. Toliko je lahko kvečjemu omejena hitrost na šibkih mestih (npr. ostri radiji, vožnja v odklon preko kretnice,itd, ...)"

Pa je*o te bog! ki je zaj še toti vun privleko " projektirane ". Proge so obrabljene po domače znucane zj**ane.


Za bolj natančne informacije se prosim pozanimaj tako pri voznem oddelku kot motornem oddelku. Iz obojnih informacij delaj zaključke.

kar pa jaz govorim o priporočenih hitrostih, pa je: pride švab, pogleda kable, pogleda tire in reče to je za 1 'šajs'. pogleda v svoje tabelce in reče: Po tej progi priporočam hitrost 50km/h. Tu je stanje tirov, stanje kablov, stanje blaženja vlakov, stanje tekalne površine na kolesih sama topologija proge itd. itd...

Aja, pa samo za informacijo. Stanje razmikov tirov (Tekalna površina vlakov in horizontalno ravna ampak je konusna) je dost dobro tudi za hitrosti 200km/h+. Kjer ni bilo tako so obnovili oz. obnavljajo proge (recimo mb. kolodvor - tezno in še dlje komplet obnovljeno, pa tut na jesenicah so 1 del na novo položili če se ne motim). V ta dejstva ne dvomim, saj sem bil prisoten ob raznoraznih pregledih tirov.


(adminom se opravičujem, saj veste zakaj...)


lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

BigWhale ::

_marko:

> Ni računice, nikakor se ne splača vozit z vlakom. Zato pa je
> stanje v Sloveniji takšno kot je.

Ne trapaj no.

Glede na to, da sem se eno leto in pol vozil iz Mb-Lj vsak dan na delo.

Mesecna vozovnica za vlak za 2. razred ICS in za VSE ostale proge v prvem razredu. Torej mesecna vozovnica za VSE proge slovenske zeleznice me je takrat stala nekaj malega vec kot 60.000 SIT.

Khm, preracunaj mi, koliko bi moral zreti moj avto, ce bi se dnevno vozil iz Lj-Mb po avtocesti in placeval cestnino.

Mesec ima 20 delovnih dni.

BigWhale ::

PS: Tvojih 3300 SIT v eno smer se spremeni v 132.000 SIT na mesec. Mojim 60.000 SIT pa lahko pristejes se 20 jurjev za mesecne vozovnice mestnega prometa, tako v mb, kot v lj (pa je 20 jurjev precej prevec). Ce 132.000 SIT razdelis na cestnino in bencin, potem cestnini odstejes se 10%, ker se mi zdi, da dobis 10% popusta, ce vecjo kolicino denarja polozis na ABC. Za bencin nekih popustov ni. Mogoce, ce bi v TUSu kupoval se 'fasngo' bi dobil nek drobiz popusta pri bencinu. Ampak potem bi tisti popust zagnal samo zato, da bi se do TUSa pripeljal. Ce ne bi placeval cestnine, bi se mi pa povecala poraba goriva in pa cas potovanja.

Ja, eno leto sem se vozil z avtom, potem sem se eno leto in pol vozil z vlakom. Slednje se mi je bolj splacalo. Med voznjo na vlaku sem lahko kodiral brez vecjih tezav, med voznjo z avtom je to precej nevarno pocetje.

BigWhale ::

Aja, pa sploh ne zagovarjam nasih zeleznic, once in a row je vlak precej verjetno drazji, ja. Za daily commuting, pa vsekakor ne.

jype ::

BigWhale> Med voznjo na vlaku sem lahko kodiral brez vecjih tezav, med voznjo z avtom je to precej nevarno pocetje.

Razen če programiraš v Visual Basicu, ki zahteva negativno količino intelektualnega napora :)

Na biciklu se tudi ne da programirat, zgleda bom moral poiskat job v bolj oddaljenem kraju :P

BigWhale ::

Ah, se to sem pozabil napisati, da sem se od doma do zelezniske postaje in potem od postaje do sluzbe vozil pretezno z rolerji.

Za rolerje niso na zeleznici komplicirali, ce sem jih na vlak tlacil. Pardon v vlak. ;> Pri kolesu bi verjetno komplicirali.

Trdi ::

Vantage, glede prvega dela točke 4... to lokomotivo videvam redno na naših progah. Je pa res, da potem verjetno ni naša, je od kakšne druge firme. Ampak zagotovo pa ta prvo "rumeno", ne drugo. Se pa le toliko razlikujeta, da ju ločim. :D Ne vem, če niso avstrijske?

Kar se tiče tujih strojevodij, to sem bolj rekel, kako je idealistično mišljeno in jaz mislim, da tako enkrat tudi bo.

Me pa veseli, da sta od mojega zadnjega posta, napisala par besed tudi dva, ki dejansko imata nekaj pojma o stvareh. Kakšni kabli, porkamadona. Ponekod je proga v povsem razsutem stanju in vlaki vozijo počasi samo zato, da ne povzročajo prekomernih tresljajev. Se vidi, da se ljudje ne vozijo veliko z vlaki, drugače bi na slabo vzdrževanih progah opazili, kako se vlak včasih skoraj povsem ustavi in gre dalje s polžjo hitrostjo 100 metrov.
Trdota d.o.o.

Zheegec ::

No, ravno zdajle pišem iz Siemensa ki je odšel iz Ljubljane. vsak dan se vozim z vlakom in komaj čakam na izpit za avto (upam da še ta mesec) - sam vlak se vozi dlje kot bi se jaz z avtom, če štejemo zraven še dva lokalna avtobusa in še čakanje na prihod raznih prevoznih sredstev porabim cca 2h v eno smer, 4h v obe smeri, z avtom pa cca 1.5h v obe smeri. Izračunani stroški Prevoza z BENCINARJEM so nižji kot plačam za javni prevoz. vsaj ni več HUJšIH zamud vlakov (čez pol ure), so pa še vedno stare zavdarjajoče vlakovne garniture in natrpani enojni Siemensi ob najbolj prometnih urah...
Edino LPP bi pohvalil, malo boljša prometna ureditev v Ljubljani je še potrebna in bo LPP zakon :))
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Trdi ::

Mislim, da se malce napačno primerja čas, ki se ga porabi pri enem ali drugem prevoznem sredstvu. Kar se tiče vlaka, je dejansko izgubljeni čas samo čas ko greš na in z vlaka. V udobnih vlakih pa se da delati marsikatero stvar, za katero bi tako ali tako nekoč "porabil" nekaj časa.

Alien, če bi vozil avto, tega pač ne bi sedaj pisal. You got the point. ;)
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trdi ()

Tear_DR0P ::

sej vest vsak drugače vidi

men je pa vedno zelo odvisno od situacije

z javnim prometom pri nas že nekaj časa nisem zadovoljen - ali pešačim, kolesarim al pa se vozim z avtom - peš in kolo po mestu (celje in LJ), ker gre dosti hitreje in takrat kot meni paše - avto pa ker je hitreje in ceneje - če se želim pripeljati od vodovodne v LJ, do lokrovca pri celju potrebujem z javnim prometom v idealnih razmerah nekje tri ure, realno pa se mi vlaki in avtobusi križajo do te mere, da je 4 ure minimum, pri tem moram vsaj 20 minut vlačit okrog prtljago na roke
z avtom pa porabim med 45 in 60 minut, je door to door, avto kuri 5 litrov dizla na 100 km, cestnino pa plačujem samo v lukovici (0.7 EUR)- aja avto je pa pač doma in stroški z njim bi bili v vsakem primeru, ali stoji v celju ali pa v LJ - kilometrinase mu pa ne pozna večkaj dosti :8)
ko pa sem v celju še živel doma in sem delal v LJ in je bilo 15 minut peš od postaje do službe in od postaje do doma, se je pa javni prevoz bolj splačal

kar pa se tiče tega da je vožnja delo in utruja - vožnja je tvegano in naporno delo, kar sem uspel ugotoviti lani, ko sem se redno vozil na študij v LJ (pač je blo ob danem urniku 30k SIT na mesec manj stroškov, če je avto žrl 10 litrov in sem plačal vse cestnine) - ampak po mojem bi moral meni javni prevoz vseeno ponujati malce več kot mi, da bi ga začel koristiti, poleg tega sva sedaj v avtu vedno vsaj dva, pogosto na je pa kar pet - razen ko se vozim po ljubljani

izi ti pa z eurom na uro za parkirnino v LJ kar nehaj jamrat, prav tako je vožnja z avtom po LJ mala malca, razen napora zarad voznikov ki cikcakajo, vozijo v polno križišče in ne speljejo pri zeleni - pešačenje po LJ je pa tudi kar blagodejno

mogoče sem pa samo jaz čuden in rad pešačim

edit:malce slovnice in tipkarskih
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

bond007 ::

hm, preracunaj mi, koliko bi moral zreti moj avto, ce bi se dnevno vozil iz Lj-Mb po avtocesti in placeval cestnino.


No žreti ti bi na pamet moral okoli 3,5l. Glede na to, da kak klio dizl ali lupo 3l komot žreta okoli 4,5l, ali stari golf dizl recimo 5,5 niti ni taka razlika.

PS: Tvojih 3300 SIT v eno smer se spremeni v 132.000 SIT na mesec. Mojim 60.000 SIT pa lahko pristejes se 20 jurjev za mesecne vozovnice mestnega prometa, tako v mb, kot v lj (pa je 20 jurjev precej prevec). Ce 132.000 SIT razdelis na cestnino in bencin, potem cestnini odstejes se 10%, ker se mi zdi, da dobis 10% popusta, ce vecjo kolicino denarja polozis na ABC. Za bencin nekih popustov ni. Mogoce, ce bi v TUSu kupoval se 'fasngo' bi dobil nek drobiz popusta pri bencinu. Ampak potem bi tisti popust zagnal samo zato, da bi se do TUSa pripeljal. Ce ne bi placeval cestnine, bi se mi pa povecala poraba goriva in pa cas potovanja.


No večini cestnin se lahko izogneš tako, da se splača in sploh ne izgubiš toliko časa, kot se morda zdi. Recimo sedaj v "zimskem" času je zelo lepa možnost obvoziti cestninsko v slovenskih konjicah - pot pa ne verjamem, da je 100m dalša - prihraniš pa skoraj 3€ (edina zahteva je, da ročna dobro prime>:D ). Za bencin res ni nekih popustov - ampak glavni adut avta je da se komot z njim pelje več ljudi. In če še to kdaj pa kdaj izkoristiš - če si res čisto brez kolegov, ki potrebujejo takšen prevoz, daš pa lepo oglas na prevoz.org in ni hudič, da se nekajkrat na mesec kdo najde, ki bi šel s tabo. Tu se stroški vsaj prepolovijo ali še kaj več. Popolna zmaga je. če maš par kolegov, ki imajo iste relacije kot ti. Se zmenite, da vsak enkrat fura - takrat pa lahko tudi v avtu kaj programiraš, ko ne voziš. Vse se da, če je le volja. Ampak voljo moraš tudi imeti, da 2 ure čakaš na vlak, če ga slučajno zamudiš.
Tudi če bi že bil vlak par jurjev cenejši - pa ne 50k - to je le prevelika razlika, ampak recimo tam do 5k mesečno, je mogoče vseeno vredno te razlike, saj se res pripelješ od točke A do točke B - luksus pač.

Ampak, če lahko na vlaku res kaj koristnega počneš, potem je tudi to nekaj vredno. In ta argument je na mestu, čeprav osebne izkušnje niso ravno take. Namreč sam včasih niti sedeža ne dobim, ko je veliko mularije. Res pa je, da ne potujem z IC, ampak z klasičnim vlakom, ki se ustavlja na vsaki postaji od Ce do Mb.

BigWhale ::

bond,

No, jaz nisem poznal nikogar, ki bi se vozil na relaciji Mb-Lj vsak dan. Tako je mene vlak prisel precej ceneje.

Ja, ce je pa ljudi vec, se pa vsekakor avto bolj izplaca. Si pa potem spet omejen na 'vozni red'.

Zheegec ::

Trdi - na vlaku pišem ker nimam nič bolj pametnega za početi, ne vozim se z vlakom zato da lahko vmes po internetu brskam, to lahko bolj udobno in hitreje počnem doma.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vantage ::

Vantage, glede prvega dela točke 4... to lokomotivo videvam redno na naših progah. Je pa res, da potem verjetno ni naša, je od kakšne druge firme. Ampak zagotovo pa ta prvo "rumeno", ne drugo. Se pa le toliko razlikujeta, da ju ločim. Ne vem, če niso avstrijske?


Prvega Eurosprinterja ni bilo nikoli pri nas. Bili so samo Eurosprinterji druge generacije in tezko katero redno videvas pri nas, ker je zadnja odsla domov 15.1.2007. Ja bile pa so sposojene od firme Dispolok (nemska firma), ki se izkljucno ukvarja s izposojanjem lokomotiv.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

_marko ::

BW:

Eno je mesečna vozovnica, eno je pa enkrtna vožnja.
Ali si hotel povedat, da se splača samo tistim, ki se redno vozijo!?

Sicer pa, če se že tako splača, zakaj se potem skoraj noben ne vozi z vlkom!?!? :\
Pa ne mi rečt, da samo zato, ker hočejo biti komot.

Drugače pa, toliko časa kot si ti zgubil z vožnjo na vlaku... huh, sam tega nikoli nebi storil.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Marko, vlak je bil v vecini primerov poln. :) Mariborcani so zasedli recimo 1/3 vlaka, 2/3 pa potem se Celjani. :)

_marko ::

BW:
To še zdaleč ne pomeni, da se vozijo vsi z vlakom.

Od vseh študentov, ki živjo v MBju, študirajo v pa v LJ, se jih po moji oceni z vlakom vozi manj ko 10%.
Ker se nas vozi pač več v avtu.

Ampak ok, to ni pomembno.
Pomembno je ali se splača peljat v nedeljo z vlakom v lj, in v petek z vlakom domov. Ai se bolj splača avtomobil, če se sam pelješ?

V takšni razliki v ceni se jaz ne vozim z vlakom. Mam preveč slabih izkšenj - ne samo po Sloveniji.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Za studente ne vem ali se jim izplaca ali ne, takle dvakrat tedenski commuting. Dnevna voznja, se je meni, kot 'delavcu' izplacala. Vsekakor je pa to, kaj se komu izplaca in kaj ne, precej relativno.

Kolegica, ki je studirala v Lj se je prezivljala s cca 30 jurji bivsih sit mesecno. Njej se je se najbolj izplacala voznja z vlakom vsake tri tedne. :)

Trdi ::

Prvega Eurosprinterja ni bilo nikoli pri nas. Bili so samo Eurosprinterji druge generacije in tezko katero redno videvas pri nas, ker je zadnja odsla domov 15.1.2007. Ja bile pa so sposojene od firme Dispolok (nemska firma), ki se izkljucno ukvarja s izposojanjem lokomotiv.

Kot rečeno, po mojem gre za lokomotivo druge železniške firme, ki je pač "zašla" v Slovenijo iz druge države. Zagotovo ni imela tistega rdečega dela in na njej ni bilo oznak Slovenskih železnic.

Alien, zgleda da nisi razumel pointa vseeno, bom probal razložiti... :) Verjetno VSAKO stvar lahko udobneje počneš doma... ampak čas je pa nekaj kar ne gleda na to, kje si, naj bi bil zvezen. Recimo, da imaš 6 ur prostega časa nekega dne... in recimo, da moraš iti v nek kraj, za kar bi porabil 2 uri. Imaš pa za opraviti delo A (2 uri), B (3 ure) in C (vzame 1 uro). Če se ti pelješ z avtom, to pomeni, da karkoli boš počel, boš imel potem 4 ure časa za svoje opravke tisti dan. Se pravi, boš doma naredil B in C, A-ja pa ne. Boš pa C opravil bolj udobno, ja. :D Zdaj pa poglejmo, če greš z vlakom. Na potovanju lahko opraviš delo A, doma pa še B in C.

Nisem mislil takole podrobno razlagati in to je zelo posplošeno, detajle za eno ali drugo verzijo lahko zdlakocepimo zelo hitro. Ampak se mi je zdelo, da je bil moj point v prejšnjem postu jasen in ker temu ni bilo tako, sem ga sedaj bolje pojasnil.
Trdota d.o.o.

Zheegec ::

Za prevoz z vlakom od doma v službo vsak dan porabim cca 3x toliko kolikor bi z avtom, tako da sploh ni nobene računice tukaj.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vantage ::

Kot rečeno, po mojem gre za lokomotivo druge železniške firme, ki je pač "zašla" v Slovenijo iz druge države. Zagotovo ni imela tistega rdečega dela in na njej ni bilo oznak Slovenskih železnic.


Dude strojevodja sem pa bom verjetno malo bolj vedel kaj se vozi po nasih tirih :\ .
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hawking izkusil breztežnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
314576 (2949) OChack
»

Spam

Oddelek: Omrežja in internet
91231 (949) Self-Defence
»

Tehnološke novosti v Philadelphiji

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
82349 (2009) Saladin
»

Aretirali hekerja, ki je ogrozil pristanišče jedrskih podmornic

Oddelek: Novice / Varnost
214025 (3300) Daliborg
»

Britanija želi kriminalizirati ogledovanje nasilne pornografije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12711386 (9615) BBB

Več podobnih tem