»

Toshiba povišala gostoto energije v Li-ion baterijah

engadget - Višanje gostote energije v baterijah je vedno dobrodošlo, saj to pomeni daljši obratovalni čas naprave pri nižji teži - v teoriji bo prenosnik s 3-celično baterijo, kjer je gostota energije trikrat večja od primerljive 9-celične, deloval enako dolgo.

Toshiba naj bi bila na robu kar 50% dviga gostote. Trenutno ene bolj gostih baterij se izdelujejo za električni motocikel, prihajajo prav tako iz Toshibe, pri 4,2 Ah kapacitete pa gostota nanese na 67 Wh/kg. Nove, še gostejše baterije so prav tako namenjene za prevoz, a z dodatnima dvema kolesoma - za električne avtomobile. Nove, 100 Wh/kg baterije, so, prav tako kot prej omenjene, tretjino redkejše, posledica nanokristalov iz litijevega titanata, ki namesto ogljika, kot pri običajnih Li-ion baterijah, pokriva negativno elektrodo. Le-ta poveča površino anode za kar 33x, zahvaljujoč višjim tokovom, ki so posledica večje površine anode (elektroni lažje oz. hitreje prehajajo iz nje), omogoča tudi hitrejše polnjenje, obenem pa prenese...

14 komentarjev

Električni motocikel

News.com - Ob vedno večji ponudbi električnih avtomobilov, se očitno elektrifikacija širi tudi na motocikle. Podjetje Electricross tako ponuja terenski motocikel ki ga poganja elektromotor.

Drift, kot so izdelek poimenovali, je izjemno lahek motocikel, saj tehta samo 64 kilogramov. Elektromotor razvije sicer samo 19 KM, podajanje navora pa je (kot je značilno za elektromotorje) praktično linearno preko celotnega območja delovanja. Obenem je seveda za razliko od svojih bencinskih sorodnikov tudi izjemno tih, zaradi česar je primeren tudi za uporabo v mestih. Baterijo ponuja do 600 amperov toka, moč pa jo je zamenjati v nekaj sekundah. Polnjenje traja 2.5 ure v počasnem režimu in 40 minut v...

54 komentarjev

Povratni inženiring pice

vir: CNet
CNet - News.com poroča o nadvse zanimivem članku -- nek uporabnik se je odločil, da bo razvil recept za eno od njegovih najljubših pic, ki jih pečejo v piceriji Patsy's. Po dolgem fanatičnem slepem poskušanju je spremenil svojo taktiko in se zadeve lotil s postopkom povratnega inženiringa, ki se je večini najbrž znan, ker se pogosto uporablja pri izdelavi različnih tehničnih izdelkov in programske opreme. Kljub čudaškemu početju je bil njegov hi-tech postopek uspešen, saj mu je po šestih letih uspelo razkriti skrivnost in izdelati natanko takšno pico, kot si jo je želel. Lačni?

33 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni...

124 komentarjev

Znanstveniki so razvozlali DNA šimpanzov

News.com - Mednarodna skupina znanstvenikov je razvozlala skoraj celotno DNA zaporedje šimpanzov, ki sestoji iz skoraj treh miljard gradnikov. Šimpanzi so človeku najbolj sorodna živalska vrsta in po ugotovitvah znanstvenikov naj bi med DNA človeka in šimpanza obstajala razlika v samo 1-4 odstotkih materiala.

Vendar je genetska razlika med ljudmi in šimpanzi približno desetkrat večja kot razlika med dvema naključnima človekoma. Znanstveniki upajo, da bodo tako lahko odkrili, kaj točno nas loči od opic.

102 komentarja

Motocikel na vodikove celice

Mladina - Britansko podjetje Intelligent Energy je izdelalo prvi prototip motocikla, ki ga poganjajo vodikove celice. 80 kg jekleni konjiček, ki naj bi stal okoli 4500 funtov, lahko pospeši do 50 milj na uro (80 km/h) in z enim polnjenjem prevozi razdaljo okoli 100 kopenskih milj (ok. 160 km). Poleg zasoljene cene mora morebitni kupec računati še na "dostopnost" goriva in probleme z registracijo. Britansko ministrstvo za promet namreč še noče odobriti uporabnega dovoljnja, v nos mu gre zlasti pretiho (tako rekoč neslišno) delovanje (!?!).

Drugo vprašanje pa je, ali je ta motor vsaj toliko frajerski kot dobra stara ropotajoča dvotaktna vespa.

57 komentarjev