»

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi...

76 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Modificiranje Sony PSP v GPS napravo

TweakNews.net - Med zbiranjem informacij za prejšnjo novico sem naletel na zelo fascinatno modifikacijo Sonyjeve prenosne igralne konzole PSP. Na QJ forumu je uporabnik Art razložil, kako lahko prenosni Playstation spremenite v napravo GPS, v tem primeru poimenovano GPSP. Nekaj entuzijastov je k obstoječi modifikaciji dodalo še uporabo Google Earth in Google Maps, ki delujejo pod pogojem, da ima uporabnik dostop do Wi-Fija. Vsekakor priporočamo ogled.

Zaradi bojkota Sonyevih proizvodov s strani Wired, vam nakup zaenkrat še odsvetujem.

9 komentarjev

Človeški helikopter

Slashdot - Med vikendom ponavadi poročamo o različnih bolj ali manj nenavadnih projektih, ki jih v povezavi z njihovimi računalniki izjavajo navdušenci. Tokrat pa je področje malo odmaknjeno od računalništva, lahko pa komu da idejo, s čim se ukvarjati do konca počitnic.

Mislite, da je človek sposoben tri minute na višini treh metrov poganjati nekaj podobnega helikopterju? Skupina študentov z Univerze v Britanski Kolumbiji je prepričana, da je kaj takega možno. Z namenom pobrati nagrado ameriškega združenja VTOL so izdelali napravo, ki jo bo skrbno izbrani član pognal v zrak in poskušal tam obdržati. To niti ne bo lahko, saj je predvidena moč, da se naprava drži v zraku, 500 W.

Jim bo uspelo? Klik.

46 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev