» »

Najstnik za najstnike

1
2
»

Jaka83 ::

Redko prehitevam pri 130, ponavadi pri 140/150. Sicer ne vem kater samomorilc bi se šel zaletet v avto pred sabo pri taki hitrosti, sam še vseeno se mi ne zdi logično da bi pospeševal preko prehitevalne hitrosti samo zaradi nekoga ki bi rad divjal po cesti.

EDIT: _Matej_ sej ravno to govorim. To je moj point, da lepo pelješ tako kot pač pelješ in se ne prilagajaš norcu za sabo, če ravno prehitevaš. Drugače ima pa itak dovolj prostora da te prehiti, če na tvoji desni ni ravno tovornjaka ane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

ixi ::

Kje pa piše, da se mu moraš umakniti, če se pelješ z maksimalno dovoljeno hitrostjo on pa ni vozilo na nujni vožnji? Lepo znižaš na 130 in naj ti on zadaj blinka, trobi,... ti lepo prehiti tisto kar si se namenil, potem se pa počasi umakni. Takoj ko te nekdo dohiti z večjo hitrostjo vidiš kulturo voznika. Eni se pripeljejo na nekaj cm in trobijo, blinkajo, .. drugi pa uvidijo že prej, da morajo upočasniti in to tudi na primerni razdalji naredijo.


Mene pa taki razjezijo!
Če misliš da si policaj, potem ga ustavi in mu napiši kazen, drguače pa se umakneš nekomu ki se mu po njegovo bolj "mudi" od tebe. ZAkaj morate biti vsi policaji!
Kako veš, da se nekomu ne mudi bolj kot tebi?!
Če prehitevaš potem prehiti in se umakni , ne pa da bi še bremzali in s tem delaš p++++rije.

Jaka83 ::

ixi, najbolj smešno je to, da z divjanjem nič ne pridobiš. Enkrat bi prav naredil poizkus recimo od Maribora do Ljubljane ali od Jesenic do Ljubljane, dva voznika, en bi divjal in neupošteval CPP, drugi bi pa peljal po omejitvah. Me zanima kakšna razlika v času bi bila. Sigurno ni vredna omembe ta razlika, če bi sploh bila.

neoto ::

Če se vozim po avtocesti po pravilih in prehitevam tovornjake na varni razdalji ter se ne umikam na vozni pas, če je med tovornjaki manj kot 100m, kaj sem potem jaz kriv? Če je 50m pred mano tovornjak, jaz ga prehitevam, nek prepotentnež pa se mi prilepi na rit, kaj naj? Naj jaz bremzam in se za tovornjak umikam? Dajte no. Kot sem omenil, takoj vidiš kulturo voznikov. Če prehitevam in mi zadaj nekdo blinka, kaj si o takem naj mislim?
Drugače pa se vedno ko prehitim takoj na varni razdalji nazaj umaknem. Isto pričakujem od drugih, ko sam prehitevam, nikoli pa ne blinkam, če vidim, da nekdo nekoga prehiteva.

CWIZO ::

V primeru da ni zastojev je razlika lahko zelo velika.
Če je pa gužva se pa ne pozna prov velik.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Jaka83 ::

CWIZO, kdaj pa na teh cestah ni gužve?

CWIZO ::

Ponoč:D?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

nevone ::

Meni se zdi ta naprava super. Sej če ima otrok lahko že pri 16-ih letih izpit, potem je logično, da nekateri starši bi jih še malo nadzorovali. Ne zaradi nadzora samega, ampak zaradi objestnosti otrok, ki z njo ogrožajo svojo varnost in varnost drugih.

Ta naprava je dobra preventiva. Sploh ne bi bilo neumno, če bi bila ta naprava obvezna za vse mladoletne.

In ne mi govoriti, da lahko samo z vzgojo vse narediš. Otrok ima neke predispozicije, ki jih tudi z vzgojo včasih ne moreš kontrolirati. Če obstajajo takšne naprave, so čisto dobrodošel pripomoček pri vzgoji. Ne vem zakaj je treba vedno gledati na stvari z ali-ali pogledom.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nuky ::

Vse tiste ko se tok pritozujete nad tem izumom... ko si boste sposobni svoj avto kupt vas ne bo noben nadzoroval, do takrat
ma pa stars pravico vedet kdaj se vi vozte z njegovo vecmiljonsko igracko preko meje in s tem ogorozate sebe kaj sele ostale udelezence prometa, kateri na zalost najveckrat potegnejo takratko kakor tisti ki nesreco povzrocijo.

neoto ::

Govorite o vzgoji? Kdo pa mislite, da najbolj divja po avtocestah? Največ starih čikotov vidiš.. In potem naj bodo ti za zgled otrokom?

pviran3 ::

Tale izum je menda na oko nesmiselen vendar temu 18 letniku bo prinesel veliko avtov pa dnarja:D

Looooooka ::

am levi pas na avtocesti je za prehitevanje.
res da je omejitev 130km/h ampak to ne pomen da lahko tisti,ki ste se javl s komentarji vozite po njem celo uro.
glede na pravila bi se tko al tko mogl vozit po DESNEM pasu...tovornjak,ki je bil omenjen pa lahko prehitevate samo ko je levi pas prost in tega ne pocne nekdo za vami.
se prav ce upostevamo dejstvo da ste kot pravte dobri vozniki...ste se ves ta cas vozili po DESNI strani...ko vam je na pot prisel tovornjak,ki je verjetno vozil samo 80km/h ali 100 in ste se odlocili prehitevat.
sklepam da ste potem pogledal v vas spegu in preveril situacijo na levem pasu in sli prehitevat tovornjak.
se prav se vam je v teh 5 sekundah ki so potrebne za prehitevanje na rit zalimal BMW,ki ga niste videli zadaj?
kako je to mozno? =)
ni mozno.V situacijah kjer se ti zadi skor zaleti nekdo v rit in si ti na levem pasu si skor 99% kriv ti ker se takemu nisi umaknil s poti ker si ocitno vozil po levem pasu kot da je to vozni pas in nisi gledal v spegu.
Tko da ceprou radi vsi upostevamo hitrost 130km/h se rajs premaknmo z njo na DESNI PAS in pustimo da ljudje,ki zelijo placat kazen vozijo po levem 230.
Izgovor da si ti sledil pravilom pri nesreci ne bo nobenmu pomagu se posebi ce si mel ti moznost nesreco preprecit tisti za tabo je pa tko kot vecina ljudi upostevala dejstvo da se z levega pasu hitrejsemu umaknemo(tega te ucijo v vsaki avtosoli nikjer ti ne recejo da voz 130 na uro in ignoriraj svet okol sebe).

para! ::

ixi, najbolj smešno je to, da z divjanjem nič ne pridobiš. Enkrat bi prav naredil poizkus recimo od Maribora do Ljubljane ali od Jesenic do Ljubljane, dva voznika, en bi divjal in neupošteval CPP, drugi bi pa peljal po omejitvah. Me zanima kakšna razlika v času bi bila. Sigurno ni vredna omembe ta razlika, če bi sploh bila.

Ne govori neumnosti. Če nekdo vozi s povprečno hitrostjo 150km/h ~200km, ti pa s povprečno 100km/h, kdo bo prej prišel na cilj? No shit Sherlock.

lp
Death before dishonor!

Liker ::

@Luka:

Kaj pa ce je na desnem pasu skoraj neprekinjena kolona tovornjakov?
Jaz sicer vedno vozim po desnem pasu, po levem le prehitevam. A ko imam dolgo kolono za prehitet (ki se giblje z cca 100km/h), potem lahko vozim tudi nekaj 10 sekund po levem pasu. In taki primeri so pri nas zelo pogosti. Meni se to zgodi cca 2-3x mesecno. (po AC vozim cca 10x mesecno).
Prav tako jaz ne blendam, ce pred mano nekdo z cca 120 prehiteva kolono (jaz drugace drzim hitrost malo pod 140 km/h). Pac pocakam, in potem nadaljujem z mojo hitrejso voznjo. Tako da je to vse odvinsno od kulture voznikov. In pri nas na zalost te kulture sploh ni!

neoto ::

Se podpišem pod Likerjevo izjavo...

Vice ::

Se mi zdi, da nihče še ni omenil opcije koliko moraš stopiti po gasu, če nekdo hoče preskočiti tvoj avto, ko drviš 150 na minuto sredi makedama med smrekami, nasproti pa drvi še Đon Wejn na konju.
Aja mojmu prjatlu od prjatla, ki ima dobrega prijatla se je to zgodil.

Jaka83 ::

para!: Dej mi povej kako boš po zabiti avtocesti vozil 150km/h? Enostavno ne moreš. Sherlock :\

Matevžk ::

A ma kdo kako idejo, kako takemu dopovedat, naj se umakne, brez tailgatinga, blendanja ali voznje mimo po desni?

Na žalost je slabih voznikov kar veliko. (Zelo so mi všeč tudi tisti, ki nepredvidljivo in seveda brez smernika menjajo vozni pas ... ali tista ženska (ki se je zaklepetala s sopotnico), ki je imela po pomoti stalno vključen lev smernik (kar kaže tudi na to, da smernikov med menjavo pasov ni uporabljala), pri tem sicer menjala pasove, večino pa bila na desni, zadaj pa na levem pasu kolona, ker je ljudje (tudi tisti BMWji z velikimi jajci) niso upali prehiteti, ker je švigala sem in tja po pasu.)

Sicer pa, oprosti, nimam idej, svetujem pa ti, da najprej poskusiš z blendanjem in morda trobljenjem, zelo pozno s tailgatingom in sploh ne z vožnjo mimo po desni. Zadnji dve stvari sta ne glede na izkušnje udeleženih preveč tvegani.

Spet smo offtopic :D.
Kot so že drugi povedali: vsak ima svoje prijeme pri vzgoji, ampak če moraš pri tako fundamentalnih stvareh kot sta vedenje v družbi (recimo v prometu) in neogrožanje drugih uporabljati za svojega polnoletnega otroka tako sofisticirane tehnične pripomočke, si otroku dal ali napačno vzgojo ali pa slabe gene ...
lp, Matevžk

christooss ::

Kje so zdej zagovorniki nadzora. Sej mogoče bodo pa kšnega terorista ujel s tole napravo :\
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Vice ::

si otroku dal ali napačno vzgojo ali pa slabe gene ...

Čez 20 let ko boš orenk iz planic zlezel in ko (če) boš imel pubertetnika doma upam trditi, da boš drugače mislil, in si rekel kakšen bebo sem bil takrat, ko sem po slo-techu modroval. Drugače to ne velja samo zate temveč za vse isto misleče.

Vice ::

Tukaj je toliko nadzora kot ga ima avto, ki ima vgrajen tempomat.

tha_man ::

Če me na avtocesti med prehitevanjem nekdo slučajno dohiti, se mu pač umaknem takoj ko imam možnost, prehitevanje pa dokončam z enakomerno hitrostjo. Ne glede na to če blenda al ne. Razen v primeru, če že pred mano kdo mečka. Takrat pač ne smatram da promet oviram jaz, zakaj bi se torej umikal?

Povsem drugo je, če se mi kdo odzadaj nalepi na lokalni cesti. Navadno ne vozim ravno počasi (a vedno vsaj približno po omejitvah), tako da vsak ki se mi nalima, je divjak. Takrat skoraj obvezno upočasnim za kakih 20km/h, pa naj trpi. Če med tem odneha (večina ja), spet pospešim na normalno vožnjo, če me prehiti pa tud prav.

Naprava v novici se mi zdi uporabna predvsem za nadzirat nepolnoletne šoferje v ameriki, za katere starši še odgovarjajo. To je še ok, tista ideja da bi avto preprečeval vožnjo nad omejitvijo je pa največja neumnost ever. Ko bodo avti vozili sami naj kar gredo po omejitvah, do tedaj pa bi taka zadeva povzročila več škode kot koristi. Čim manj potuhe voznikom!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Matevžk ::

Čez 20 let ko boš orenk iz planic zlezel in ko (če) boš imel pubertetnika doma upam trditi, da boš drugače mislil, in si rekel kakšen bebo sem bil takrat, ko sem po slo-techu modroval. Drugače to ne velja samo zate temveč za vse isto misleče.

Jah, kaj jaz vem ... res še nimam izkušenj z vzgojo otroka, razen tega, da imam okrog sebe kar nekaj družin z majhnimi otroki in se občasno z njimi tudi malo ukvarjam (niso pa še pubertetniki).
Ampak upam si trditi, da so mene vzgojili tako, da te naprave ne potrebujem/potrebujejo, pa nobenega podobnega nadzora tudi ne. Torej ni nemogoče, ka-li? Upam si tudi trditi, da isto velja za vse ostale komajda-še-najstnike ali ne-več-najstnike, ki me na takšen ali drugačen način obkrožajo (čeprav z drugo gensko zasnovo, vendar podobno vzgojo). Očitno je torej precej odvisno od tega.

Moraš pa seveda žrtvovati precej časa, volje in živcev. Nekateri jih ne (popuščajo mulcu pri stvareh, pri katerih ne bi smeli), pa morajo potem otroke še pri polnoletnosti podrobno nadzirati ...
Zavedam se seveda, da problem ni tako črnobel: nekateri otroci zahtevajo več časa za pravilno vzgojo, nekatera okolja prav tako lahko sproti "kvarijo" otroka in mu moraš zato posvetiti več časa in nekateri starši kratkomalo nimajo več časa za otroka (to je socialni problem in bi se z njim morala ukvarjati država), ker MORAJO veliko delati v službi -- ne za luksuz, ampak za KRUH.
lp, Matevžk

Vice ::

Matevzk kaj upaš trditi, da nikoli ne boš (si) prekoračil hitrosti in da voziš striktno po omejitvah tako kot to počne mogoče 0.0001% voznikov pri nas??

p.s. sem pozabil dodati mogoče

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Matevžk ::

Ne bom trdil, da se striktno držim omejitev; trdim, da se trudim, da vozim varno, tudi kar se tiče hitrosti.
To pomeni, da vozim po omejitvah (kjer je to varno -- in večinoma je -- tudi nič manj od omejitev), sploh v naselju (nekaterim gre hudičevo na živce, ko v naselju peljem 50, ampak jebiga ... ta omejitev ima upravičen razlog, čeprav morda izgleda cesta široka in nenevarna).
Zunaj naselja hitrost prekoračim kvečjemu za kakšnih par kilometrov, le na avtocesti redno vozim 10 kmh več od dovoljene hitrosti (po števcu; realna hitrost je verjetno ravno prava), če seveda razmere to omogočajo (če nekdo prehiteva s 130, se mu ne limam na rit in mu ne blendam; če je cesta "polna", se prilagodim eni izmed kolon ipd.).
Sicer se pa verjetno strinjava, da je varnost še marsikaj drugega kot prilagojena hitrost (recimo spremljanje dogajanja okrog sebe (tudi zadaj!) in signalizacija s smerniki ipd. je že en tak minimalen varnostni element, ki ga mnogi Slovenci arogantno ignorirajo), predvsem pa, da se vzgoja tiče še marsičesa drugega kot vožnje (no, res da v tej temi debatiramo ravno o tej temi).
lp, Matevžk

3p ::

Looka: "se prav ce upostevamo dejstvo da ste kot pravte dobri vozniki...ste se ves ta cas vozili po DESNI strani...ko vam je na pot prisel tovornjak,ki je verjetno vozil samo 80km/h ali 100 in ste se odlocili prehitevat.
sklepam da ste potem pogledal v vas spegu in preveril situacijo na levem pasu in sli prehitevat tovornjak.
se prav se vam je v teh 5 sekundah ki so potrebne za prehitevanje na rit zalimal BMW,ki ga niste videli zadaj?
kako je to mozno? =)"

Ne vem kako je z drugimi, ampak jaz folka, ki vozi non stop po levi ne j*** 5%. Ogrožam ga lih ne pri njegovem prehitevanju celotnega sveta, ampak če ga vidim, kako 50m za mano prehiteva bliskanje v svoji glavi, pač grem prehitevat (pa četudi je cela kolona). Predvidevam, da ima denar, da si je v bemfelna namestil bremzo.

Zdravilo za tiste, ki blendajo celi koloni pred sabo pa je enostavno. Umakneš se mu. Potem pa se postaviš nazaj (za njega ki blenda avtu spredaj). Pa mu začneš blendat, naj se počasne umakne. Boli ga bolj kot hemeroidi.

Matevžk ::

Zdravilo za tiste, ki blendajo celi koloni pred sabo pa je enostavno. Umakneš se mu.

Se strinjam, če je on zadnji v koloni. Če ni, maš poj ti probleme.
lp, Matevžk
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slediti najstniku prek telefona

Oddelek: Mobilne tehnologije
101721 (714) Uporabnik
»

Mestni redar - kazen za telefoniranje

Oddelek: Loža
263652 (2620) LuiIII
»

Vpliv družbenih arhetipov na percepcijo tveganja v prometu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16236580 (34769) BlueRunner
»

Najstnika obsojena zaradi virtualne kraje :S

Oddelek: Loža
192610 (1664) jype
»

Najstnik za najstnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
767415 (5962) Matevžk

Več podobnih tem