» »

Podatki iz socialnih omrežij dostopni preko zakona US-PATRIOT

Podatki iz socialnih omrežij dostopni preko zakona US-PATRIOT

Slo-Tech - Na spletni strani Lousiana State University so objavili zanimivo zgodbo, ki kaže na nevarnosti pri uporabi blogov in programov za socialna omrežja.

Eden njihovih študentov je namreč na Facebook odprl uporabniški račun, kjer je objavljal različne prispevke in fotografije iz svojega "študentskega življenja".

Po končanem študiju se je želel zaposliti in preden je zaprosil za državno službo je podatke o sebi zaklenil samo za svoje prijatelje, saj ni želel, da se z vsebino neumnosti, ki jih je objavljal kot študent seznani tudi njegov potencialni delodajalec. Sledilo je vabilo na razgovor, tam pa šok - delodajalec je očitno poznal detajlno vsebino njegovega zaklenjenega profila. Potencialni kandidat za službo je najprej posumil, da je informacija pricurljala od kakšnjega njegovega "prijatelja", ki je imel dostop do zaklenjene vsebine. A izkazalo se je, da je njegov bodoči državni delodajalec do vsebine dostopil na podlagi Patriot Act-a.

Omenjeni študent je kasneje službo vseeno dobil. Vseeno pa si velja zapomniti - stvari, ki jih objavljate na internetu bodo ostale dostopne morda tudi leta. Nekega dne v prihodnosti vam to morda ne bo všeč, ali pa vam bo žal, da niste bolj pazili na anonimnost...

22 komentarjev

AndrejS ::

Morda so pogledali le tako : "Pokaži posnetek iskalnika Google strani xxx".
Ni treba vzganjati paranoje!

Jux ::

Vsak, ki misli da lahko objavlja stvari pod svojim imenom na internetu in potem misli da tega njegovi bodoči zaposlovalci nebodo brali je najmanj naiven če že ne skrajno zabit.

V svojem blogu sem še kar pazil na korektnost in ravno zaradi tega sem se odločil da bo moj naslednji blog povsem anonimen (oz. kar se da) - ker vem da bo čez 5 let sigurno obstajal spletni servis, ki ti iz interneta potegne celoten background check za posameznika.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Poldi112 ::

AndrejS, a ne beres ali ne razumes?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

madmitch ::

Govora je o "Patriot Act", najbolj totalitarnem zakonu, ki ga je kdaj sprejela kakšna država, ki daje državnemu aparatu popolno kontrolo nad svojimi državljani in ukinja vsakršno pravico do zasebnosti ali osebne svobode povsod, kjer bi bila le-ta zanimiva zaradi "nacionalne varnosti". Zakon je napisan tako ohlapno, da ti dejansko lahko neprestano gledajo v rit in te priprejo brez kakršne koli obtožnice in pravice do obrambe, zagovora in kar je še takšnih reči. Da o razumnem roku sojenja niti ne govorimo. Pripor lahko traja nedoločeno dolgo. O tem je govora, ne o Googlu.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

poweroff ::

Lepo piše, da mu je delodajalec povedal, da sopodatke dobili preko Patriot Act. Nič "kaj pa če".
sudo poweroff

urban99 ::

Tega, kar govori Jux, se na žalost ne zaveda niti 10% slovenskih blogerjev, kaj šele spletnih uporabnikov... no ja, njihov problem. Sej se spomnimo objav kopije osebne izkaznice na ST hehe - šefi od mtoseva bodo recimo imeli izi job :)

CyberPunk ::

Blah, da si velja zapomniti? Da naredis samocenzuro? To je pa potem isto, kot bi zivel v eksplicitni diktaturi. Le da je slednja "lepsa" (vcasih se sprasujem, ce smo zagonili 90 let+ in bi bilo boljse, ce bi zmagali v prvi svetovni, zdruzili Evropo do 1930-ih (eventually bi do takrat ze prislo do demokraticne monarhije), ne bi bilo druge svetovne, lepo in uspesno bi razvijali naprej svoj imperij pod zezlom Habsburgov in Hohenzollernov, Francozi in Britanci pa bi bili malo bolj kooperativni kot so zdaj, ko se poskusa spraviti skupaj nek EU, kjer zaenkrat se vsak vlece v svojo smer).

Sicer pa - ce ti zaradi take "fore" kdaj ne uspe dobiti kaksne hot-shot sluzbe, lahko se vedno kasneje gres v gverilo. >:D Blank is beautiful! ;)

Bistri007 ::

Madmitch, ti si nor 8-O
Nisi še nikoli slišal za Stalina ali Kima?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

madmitch ::

Bistri, ne! Kdo sta ta dva?
A sta ta dva iz tiste skupine, proti kateri se najbolj demokratična država bori, da bi lahko neomejeno širila to isto demokracijo in svobodo? OK, ta dva sta že malo de mode, ampak pašeta pa v isto skupino večnih sovražnikov, proti katerim se je treba boriti, pa naj stane kar hoče. Pa kaj potem, če v tem boju krati svoboščine svojih lastnih državljanov, pa kaj če so osnovna načela demokracije poteptana. Da bodo le premagali sovražnika. Če bo zaradi tega manj svobode, nič ne de.
Aja, drugič bom bolj pazil na besede, da boš razumel skozi cinizem in sarkazem. Samo namig, moje posanje je približno tako pretirano, kakor njihov boj za svobodo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Bistri007 ::

Patriot Act ne omogoča avtomatične obsodbe - za razliko od totalitarnih režimov. Olajša pa zbiranje dokazov proti tistim, ki sovražijo svoboden način življenja.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Double_J ::

Nekega dne v prihodnosti vam to morda ne bo všeč, ali pa vam bo žal, da niste bolj pazili na anonimnost...


To pomoje še posebej zate velja Matthai...:)

klemen22 ::

Sej se spomnimo objav kopije osebne izkaznice na ST hehe - šefi od mtoseva bodo recimo imeli izi job :)

Fino v njegovem primeru so taki sistemi kot je ta Patriot potem irelevantni.:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

BigWhale ::

Moj delodajalec lahko vidi, da svoj blog kdaj pa kdaj pisem tudi med sluzbenim casom. Hell, med sluzbenim casom tudi kdaj pa kdaj po nosu vrtam in to dobesedno! In kaj zdaj? Dokler je moj delodajalec zadovoljen z mano, mu je vseeno, tudi ce se ponoci za bradavicke pod strop obesam.

To pa zato, ker je moj delodajalec pameten.

Moj sef pa najboljsi sef.

(Za vsak slucaj, ce bo to kdaj bral... ;> )

BBB ::

BigWhale, v kateri firmi delaš in kakšna je primarna dejavnost? Vprašam za vsak primer, če bom kdaj službo menjal. Morda bom tvoj šef. :)

BigWhale ::

Ah, to kje delam, lahko zgooglas! :P

Primarna dejavnost? Moja ali firmina? ;) No, za geeka se spodobi samo ena stvar, da jo pocne.

Looooooka ::

mislm da bi te butaste ameriske zakone lahko kksna tuja drzava lepo v svoj prid uporabla.
lepo omenis da tvoja drzava nima takega zakona in zacnes s cheap blog hostingom.osebno komi cakam na nove volitve v ameriki.bo zlo zabavno gledat bitke na televizijo...antibush reklam jim pa sploh ne bo tezko nardit.lepo bojo nastel vse kar je naredu v svoji kandidaturi v obrambo bo meu pa sam zvisanje zaposlenih.mogoce mu bo se da adut propadu ko mu v faco vrzejo ta in ostale neumne zakone...neucinkovito resevanje new orleansa...miljarde k jih je za irak fliknu...vojno,ki jo je prpelu do lastnega doma...skratka fun fun fun

BigWhale ::

Zakaj pa anti bush reklame? Kolikokrat pa mislis, da bo Bush se kandidiral? ;>

Beernarrd ::

Mu ne bo treba ker bo naredil dedno monarhijo

kopernik ::

tudi ce se ponoci za bradavicke pod strop obesam.


LOL.

Sicer pa, se mi zdi žalostno, s strani delodajalca, da zaradi morebitnega norenja v študentskih letih ne bi zaposlil kandidata. Pri takemu tudi, če ne dobiš službe. Je pa res, da je tudi zakon precej debilen, če lahko delodajalec prisili ostale v razkritje kandidatovih podatkov oz. osebnih blogov. Saj ne gre za kriminalca.

Tisto opozorilo na koncu novice je pametno upoštevati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Pujcek ::

kurc, zakaj pa nekdo, ki me bo zaposlil in mi mogoce tudi zaupal dostop do podatkov svojega podjetja ne bi smel vedet kaj sem pred 15 leti pisal po netu? nekdo ki je vse studentsko zivljenje na svojem blogu tolkel po intelu naj bi po studiju zaposlili v razvojnem oddelku intla? ljudje bodo pac morali zaceti stati za svojimi besedami in premisliti kaj recejo in napisejo...
:)

poweroff ::

Recimo, da imaš dva kandidata, ki sta precej izenačena. Eden je v mladih letih imel blog, kjer je objavljal fotke iz raznih pijank, drugi pa ne. Koga bo vzel delodajalec?
sudo poweroff

Pravnicek ::

tistga ki hitrejš reši 4x4 sudoku :D LOL
http://mrest.net - pravno svetovanje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski varuhi zasebnosti: delodajalci ne smejo preverjati kandidatov na družbenih o (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9225566 (21234) PaX_MaN
»

Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7420730 (14958) slotechar
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24164381 (59413) Ramon dekers
»

Google ponuja iskanje v realnem času

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
294383 (3420) Looooooka
»

Podatki iz socialnih omrežij dostopni preko zakona US-PATRIOT

Oddelek: Novice / Zasebnost
223618 (2612) Pravnicek

Več podobnih tem