» »

Googlove preglednice

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.



Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih formul, možnosti za oblikovanje, sortiranje, itd. Kako vse skupaj zgleda, si lahko ogledate na predstavitveni strani.

Za aktivno uporabo morate zaprositi za povabilo, jaz sem ga dobil v nekaj urah.

Pravijo, da bo Google naredil svoj operacijski sistem... Morda ga bo res, toda mi tega niti opazili ne bomo!

40 komentarjev

globoko grlo ::

Še mal, pa bomo vse prek googla delal, to bo še hujš kot pa winsi+drm

HeMan ::

Grafe zna tudi risat?

Nejc Pintar ::

s to razliko da je google 4free:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

para! ::

Zanimivo, bom stestiral doma. Ampak kakšne resne zadeve (ali pa osebne) pa ne bi vnašal v online spreadsheet. Niti v online koledar, ki ga google tudi ponuja.

lp
Death before dishonor!

Tody ::

HEMAN glede na to da je to zelo omejen BETA test (tako google) se bo zadeva prej ali slej to znala, poglejte kaj vse so naredili z Gmailom...

poweroff ::

Risanje grafov s podatki iz baze za na web je trivialno. Obstajajo super knjižnice v Linux okolju za to.

Glede svojih podatkov, ki jih ne bi zaupal - a svoje maile pa bi zaupal, kaj?
sudo poweroff

sverde21 ::

s to razliko da je google 4free:\
o RLY, kaj pa oglasi, ki ti jih na vsakem koncu not tišijo...:D
<?php echo `w`; ?>

Nejc Pintar ::

Če dobim software zastonj me tisti oglasi ne motijo, sploh zato ker mi ne skačejo v oči in me ne prepričujejo naj kupujem penis enlargment pills:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

snow ::

Čez čas bo lepo vse na netu. Na računalniku samo nek mali application, ki se bo povezal z Googlom in to bo to.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

para! ::

Mejle pač moraš zaupat, tega pa ni treba. Dost ljudi si s preglednicami pomaga pri raznih finančnih podatkih, obračun in plan stroškov, pa še nešteto drugih stvari...ki nekako ne pašejo tja. Sicer pa vsakemu svoje.


lp
Death before dishonor!

Looooooka ::

gremo hitr...omfg a na streznik bo sejvu podatke in podobni izpadi.ce bi bil to spreadsheet.msn.com bi blo tlele ze 160 komentarjev.

klemen22 ::

Ma ta nova googlova storitev je apn od apna. Ne vem komu je sploh namenjena. Morda mladim, ki rabjo za seminarsko narest kakšno preglednico? Kot resno orodje to pač ni. In prosim, ne vleči kakšnim vzporednic s Kakšnim MS Excelom ker je to drug svet.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Microsoft ::

MS gre majcken v drugo smer pri tem in bo ponudil Excel server. Tko, da bojo lahko firem to mele pri sebi. Ker ok, za neke nepomembne podatke ze gre preko interneta nekam shranit, samo za obcutljive podatke podjetja pa dvomim, da bo kdo to resno zagrabil.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

neonX ::

Zakaj ne bi uporabljali za osebne podatke?

Vzemimo na primer storitev eRačuni ( http://www.e-racuni.com/), ki ponuja glavno knjigo s saldakonti, bilančna poročila, obračun plač, itd. Omenjeno storitev danes uporablja 2994 podjetij v Sloveniji.

Tody ::

Ker če bi vi to resnično prebral bi vidl da je to ALFA test in ne BETA, kakor jest vidim (in sklepam po izkušnjah z google mailom, koledarejem video itd itd) bodo dodali še fuuuul funkcionalnosti na katere mi nebi niti pomislili. Zdej kake pomembne informacije dajat sem gor je res butasto, ampak za kak obračun ur, za kako tržno analizo, kjer lahko daš dostp ostalim udeležencem dostop in lahko popravijo kako napako ali kako podobno sranje je to prfeknto orodje. Poleg tega ko bo to enkrat javno... Mislite da bo kdo iz GOOGLA šel gledat kaj mate vi v razpredelnicah ? Mislite da bo kdo iz kake vsaj napol resne firme dajal kaj v to razpredelnico ? Vsak ki ima pol pameti zaupa svoje podatek računovodstvu (takem ali drugačnem) in te sigurno ne uporabljajo niti EXCEL tabel...

kopernik ::

Hehe, ne se nič bat, v roku parih let bo tega kot listja in trave. Od online preglednic in online urejevalnikov besedil do online ... česarkoli pač :-)

In te storitve bodo mnogi veselo uporabljali.

IceIceBaby ::

Kul zadeva. Potrebujemo samo prenosnik za 100 dolarjev, ki bo imel v flashu en osnoven OS z web browserjem. Vse ostalo bo na netu zastonj. Web mail, Web office, Web games...

A je kdo gledal film "The First $20 Million Is Always the Hardest" :)

Matevžk ::

Way to go, google!
Potem, razen morda za špile, operacijski sistem in programi na njem niti ne bodo igrali tolikšne vloge; najbolj popularen bo tisti, ki se ga bo dalo najbolj oklestiti :)).
lp, Matevžk

Matevžk ::

Aja, sicer pa (ne poznam zadev, ampak kolikor je zgoraj omenil uporabnik Microsoft), se mi zdi v tem trenutku Microsoftova (podjetje) ideja za resno uporabo v podjetjih veliko bolj zrela (beri: bolj sprejemljiva, brez prevelikega šoka za management).
V prihodnosti pa zna Google zmagat ... čeprav ima verjetno MS tudi kaj takega za bregom :D.
lp, Matevžk

alesrosina ::

ok ful neumesna ... kaj vid folk v gmailu? za moje pojme nc posebnega. Pac just another web mail ... s to podrobnostjo, da pac slisi na ime almighty Google.

In tako je tudi s to storitvijo - pac v duhu časa, ko se vse seli na splet in bomo kmalu imeli samo se storitve in brskalnik in skoraj nic dodatnega softwera. Ali pač tudi ne - bo čas pokazal.

Tody ::

jest sem mel v mislih kaj je bil gmail na začetku in kaj vse so mu dodali do danes. Če je zadeva uporabna pa naj presodi vsak sam. Meni se zdi gmail bolj user frendly kot kaka volja ali siol. Pač ma tak umesnik za ostalih 80 % šare ki ima pa itak namenjeno američanom in je useless

Tr0n ::

Google for world domination!

para! ::

Pol jim pa sam še rit nastaviš ;)

lp
Death before dishonor!

Looooooka ::

Microsoft: Google Spreadsheets is so 10 Years Ago - Microsoft spokesperson Heather Gillissen told internetnews.com that "the innovations we're delivering in Excel in terms of new usability, new visual user interface advancements, support for collaboration and business intelligence with things like Excel Services are so far beyond [Google Spreadsheets] that it's like watching a time machine from 10 years ago".


Ah ja tok o tej inovaciji =)

Tody ::

Če so pa kreteni, jest nisem vedel za EXCEL services kok od vas je to vedelo ? Kaj vse je treba narest da se ta zadeva laufa in kaj rabi nasprotna stranka da se zadeva lahko poveže ?

Tukaj je zanka... sej vsi vemo da niso odkril tople vode... smo pravilno so jo serviral

poweroff ::

Tako kot ste nekateri danes prepričani, da se je treba sprijaznit s tem, da maile pač imamo na nekem serverju, ki ni pod našo kontrolo, tako bo čez nekaj let normalno, da bomo tam imeli vse naše podatke, vključno s preglednicami.

Google pa bo ponudil integracijo vseh storitev. Ampak počasi boste mogoče nekateri prišli do tega, da je google evil... >:D
sudo poweroff

Tr0n ::

Zakaj bi bil evil? Ker ponuja cool storitve, ki so brezplacne?

poweroff ::

Misliš, da so res brezplačne? Google pa usmiljeni Samaritan?
sudo poweroff

Tr0n ::

Jah z adsi imajo najvec prihodka. Nekak pa morjo kes sluzit. :)

R33D3M33R ::

A to slučajno pomeni, da bom lahko odpiral XSL dokumente preko tega vmesnika? A je kdo to že preizkusil?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Tr0n ::

XLS .. jup gre odpret.

Nejc Pintar ::

@Matthai: vse tvoje podatke prodajo evil ameriški vladi:\

Google služi z oglasi, ki pa mi jih ni treba plačati, kajneda?
Lahko je biti prvi, če si edini!

poweroff ::

Nič jih ne prodajo vladi. Po zakonu ECPA jih vladi lahko na njeno zahtevo kadarkoli dajo - in to ni kršitev zasebnosti, vlada pa v tem primeru ne rabi sodne odredbe.
sudo poweroff

Tody ::

pa dejte že enkrat razumet: če ste kriminalec ali kak goljuf ali pokvarjen politik ne smeš dajati svojih top zasebnih podatkov na net (zakaj bi jih le ?)

Če ste firma, ki orng služi kej zguljufa in malce ukrade, tud ne dajat podatkov na net...

Če ste navadni državljan ki sprejema spam in sem in tja pošija pps... kdo zavraga bo šel vaš račun gledat ?

Če pa vam bo kdo hotel ukrasti identiteto ali jo oblatit uničit vam pa ne bo pomagal niti firewall niti to da ne boste dali nič na net....

poweroff ::

Če ste eden izmed deset milijonov državljanov ZDA, ki imate to nesrečo, da ste osumljeni terorizma (oz. vas je posesal NSAjev traffic data analyser program) se pa tudi nimate ničesar za bati. O, ja.

Kaj šele, če ste eden izmed tistih milijard ki so ne-američani.
sudo poweroff

Tody ::

pa kaj ? A če maš pa svoj lastni mail strežnik je pa kaj drugače ? Še vedno nadzirajo tvoj promet, še vedno jim ga boš mogel dat če se jim kurac dvigne...

poweroff ::

Hja, v normalnih pravnih državah ga boš moral dati SAMO ko bo utemeljen sum, da je nek tvoj uporabnik storil kaznivo dejanje. Če imaš pa svoj lasten strežnik (za svoje maile) se pa lahko nekam slikajo.

Poleg tega imam jaz manjši problem če me nadzoruje slovenska policija ali slovenska SOVA, kot pa če me nadzoruje ameriška NSA ali ruska FSB.
sudo poweroff

klemen22 ::

Spet napletate ene teorije zarote. Kdaj se boste že naveličal. Pa kaj pol jokate, pač ne uporabljat PCja pa mate mir.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Loki ::

cakaj, ne bo nekaj podobnega temu microsoftova "kampanja" Software as a service?
I left my wallet in El Segundo

Igoraus ::

To ste ja valda že vidli HA???

http://www.albinoblacksheep.com/flash/e...
Evo Link Na klik

Kaj nas čaka ...
LP igoraus

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Igoraus ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potek zaposlitve v Krki

Oddelek: Loža
124889 (4168) Heavy
»

Težava z replace funkcijo v Excelu

Oddelek: Programska oprema
8999 (956) toxius
»

Izšel OpenOffice 3.2

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
237316 (5906) opeter
»

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7710342 (7219) Seto
»

Googlove preglednice

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
406308 (4842) Igoraus

Več podobnih tem