»

NSA: Mi bi osebne podatke raje kupovali kot pridobivali pravno podlago

Slo-Tech - Ni skrivnost, da ameriške tročrkovne agencije z NSA na čelu osebne podatke od podjetij, ki jih zbirajo in obdelujejo, najraje kar kupujejo. S tem odpade potreba po pridobivanju sodnih odredb. Poročilo ODNI (Office of the Director of National Intelligence) je minuli mesec razkrilo, da je od posrednikov možno kupiti praktično vse osebne podatke uporabnikov. Država izkorišča sivo območje, saj bi za zbiranje teh podatkov potrebovala pravno podlago, medtem ko se z nakupom agregiranih podatkov tej zahtevi elegantno izogne. Sedaj želi zakonodajalec to luknjo zapreti, čemur se NSA na vse kriplje upira.

NSA je začela intenzivno lobirati pri demokratskih in republikanskih članih kongresa, naj zavrnejo amandma k NDAA (National Defense Authorization Act), ki sta ga predlagala Warren Davidson iz Ohia (R) in Sara Jacobs iz Kalifornije (D). Z njim bi prepovedali plačevanje operaterjem za predajo podatkov o uporabnikih različnim agencijam (NSA, Defense Intelligence Agency, National Space...

15 komentarjev

NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Slo-Tech - NSA je brez velikega pompa ustavila program prisluškovanja, v okviru katerega so zbirale prometne podatke telefonskih klicev in sporočil. Gre za program, ki so ga zagnali kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001, javnost pa je zanj izvedela šele s Snowdnovimi razkritji pred šestimi leti. Program pa se je potihoma končal. NSA že dlje časa ne zbira prometnih podatkov, Trumpova administracija pa ga ni uporabljala že več kot šest mesecev.

Program je vzpostavila zakonodaja USA PATRIOT Act leta 2001, ki je sprva zbirala vse prometne podatke vse ponudnikov telekomunikacij, da so lahko iskali vzorce in povezave med ljudmi, ki so bili zanimivi za NSA. Tako široko, neomejeno zbiranje podatke se je končalo leta 2015 pod...

18 komentarjev

NSA ve, s kom se družite

The New York Times - NSA si je dolgo časa prizadevala, da bi obšla oviro, ki ji jo je pri prisluškovanju postavljala zakonodaja. Obveščevalna agencija namreč ne sme prisluškovati ameriškim državljanom, zato so morali sledenje ustaviti, vsakokrat ko so upravičeno sumili, da gre za komunikacijo med ameriškimi državljani. Že davnega leta 1999 so poskusili pridobiti dovoljenja, da bi prisluškovali tudi Američanom, a jim FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) tega ni dovolil.

Leta 2006 je NSA od pravosodnega ministrstva vnovič zahtevala, da ji dovoli analizo podatkov o telefonskih klicih in elektronskih klicih ameriških državljanov. Z ministrstva so odgovorili, da bi zloraba takšnih informacij lahko...

30 komentarjev

NSA vohuni tudi za finančnimi transakcijami

Spiegel Online - Nadaljuje se odkrivanje podatkov, ki jih je o delovanju in nezakonitih praksah v NSA Edward Snowden zbral in predal novinarjem. Spiegel sedaj ugotavlja, da je NSA redno spremljala tudi večino finančnih transakcij, zbirala te podatke ter jih obdelovala.

Po Snowdnovih navedbah ima NSA program z imenom Follow The Money (FTM), ki zbira omenjene podatke in jih posreduje v njihov lastni sistem Trafcin, ki je v resnici podatkovna baza z več kot 180 milijoni vnosov (podatek velja za leto 2011). Večino teh podatkov, približno pet šestin, predstavljajo transakcije s kreditnimi karticami, ki jih NSA beleži.

NSA si je prizadevala tudi za dostop do strežnikov Vise in ostalih kartičnih podjetij, da bi pridobila...

45 komentarjev

NSA kopijo prestreženih podatkov - tudi Američanov - posreduje Izraelu

Slo-Tech - The Guardian je poročal, da je NSA na podlagi posebnega sporazuma Izraelu rutinsko posreduje neobdelane obveščevalne podatke. In to tudi o Američanih, navkljub zatrjevanju ameriške administracije, da je NSA izvajala ukrepe za zaščito zasebnosti svojih državljanov.

Sporazum z Izraelom sicer navaja nekaj splošnih načel (beri: floskul) o spoštovanju zasebnosti, vendar pa ne vsebuje nobenih pravnih omejitev glede uporabe podatkov s strani Izraela. Še več, Izraelci smejo podatke o Američanih hraniti do enega leta. Se pa Izrael zavezuje, da bo uničil kakršnokoli prestreženo komunikacijo ameriške vlade (ki je NSA itak ne prestreza, če verjamete), če jo bo prepoznal kot tako (itak da).

Objavljeni sporazum (podpisan je bil marca 2009) določa, da NSA Izraelu pošilja tim. surove prestrežene podatke (ang. raw Sigint). To obsega vsaj ("includes, but is not limited to") nepregledane in neprečiščene (obveščevalci uporabljajo izraz unminimized) prepise, povzetke, kopije, telegrame, zvočne...

54 komentarjev

Analiza telefonskih klicev za zaris novih meja pokrajin

BBC - Statistične in ostale regije v državah so dandanes zarisane na dva načina. Bodisi se naslanjajo na zgodovinske delitve bodisi jih oblast zariše tako, da je za kateri že koli razlog karseda prikladno. Zelo malo pa to pove o dejanski povezanosti ljudi. Zato so na MIT-u dobili idejo analizirati telefonske pogovore in iz njih izluščiti, kje so v resnici meje med krogi poznanstev ljudi, ki jim lahko rečemo regije.

Eksperiment je vodil bostonski Massachusetts Institute of Technology. Analizirali so 12...

24 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

NSA pričenja vohuniti za lastno državo?

Washington Post - Kot poroča Washington Post, je ameriški predsednik Bush NSA naročil, naj začne vohuniti za lastno državo.

Nove predsedniške smernice z imenom National Security Presidential Directive 54/Homeland Security Presidential Directive 23, ki naj bi jih po poročanju Washington Timesa predsednik Bush podpisal 8. januarja letos, namreč NSA dovoljujejo, da deluje v vseh državnih omrežjih. Tudi v tistih, kjer do sedaj ni smela.

Uradni razlog za to je povečano število računalniških napadov proti ameriškim državnim ustanovam, pri čemer je glavni osumljenec za napade Kitajska. V zvezi s tovrstnimi napadi je Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe (Director of National Intelligence) dobil nalogo identifikacije napadalcev, ministrstvo za domovinsko varnost in Pentagon pa bosta proti napadalcem izvajala povračilne ukrepe.

Po tem, ko je torej Bush odobril obsežno prisluškovanje lastnim državljanom, je sedaj tajni službi NSA dovolil tudi nadzor nad komunikacijami državne administracije in...

100 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Strateško predvidevanje

Slo-Tech - V začetku februarja 2004 so na Infoworld objavili članek o IBM-ovi napravi TotalStorage Data Retention 450.

V članku so zapisali, da IBM skuša "zaseči razvijajoči trg hrambe (prometnih) podatkov, ki nastaja z novo zakonodajo". Njihov proizvod naj bi podjetjem pomagal pri spoštovanju pravil in v prmeru sodnih sporov. Naprava vsebuje tudi programsko opremo, ki zagotavlja "da podatki, ki so predmet pravne preiskave niso izbrisani".

Vendar pa je v tistem času v EU veljala Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/EC, ki je določala da komunikacij in prometnih podatkov ni dovoljeno shranjevati brez soglasja uporabnika, razen za potrebe prenosa ali upravljanja s prometom ter zaračunavanja storitev, oziroma v primeru zakonite sodne odredbe.

A iz "naših" ust v božja ušesa. 25. marca 2004 je bila sprejeta Deklaracija o boju proti terorizmu, v kateri je na strani 4 napisano priporočilo, naj se preuči predloge za vzpostavitev pravil za obvezno hrambo prometnih...

6 komentarjev

Nezaupanje do kitajskih prenosnikov

Reuters - Ameriška vlada ima veliko skrbi. Že svojim državljanom ne zmore zaupati in jim zato prisluškuje. Stara celina tudi ni nikoli bila vredna zaupanja. Zakaj bi potem zaupali dajlnovzhodnim kitajskim računalnikom?

Gre namreč za večjo količino ThinkPadov, okrog katerih so se že vile polemike. Naročiti ali ne. Za naročeno so se sedaj vseeno odločili, da se jih ne bo smelo uporabljati za delo z zaupnimi dokumenti.

20 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Včeraj je bila v uradnem listu Evropske Unije objavljena direktiva 2006/24/ES o hrambi podatkov, pridobljenih ali obdelanih v zvezi z zagotavljanjem javno dostopnih elektronskih komunikacijskih storitev ali javnih komunikacijskih omrežij, in spremembi Direktive 2002/58/ES, bolj znane kot Direktiva o hrambi prometnih podatkov.

Direktiva bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu, njeno polno izvajanje pa bo v Sloveniji odloženo za 18 mesecev. Slovenija je namreč izjavila, da bo za 18 mesecev odložila uporabo Direktive za hrambo komunikacijskih podatkov, ki se nanašajo na dostop do interneta, internetno telefonijo in internetno elektronsko pošto.

Izkoristimo torej še zadnje mesece svobode na internetu, ki nam je preostala ...

68 komentarjev

NSA

Slashdot - Be scared, very scared. Ameriški NSA (National Security Agency) očitno že od začetka 90ih lahko 'prisluškuje' na optičnih kablih med Evropo in ZDA. Glede na to, da gre čez te kable večina komunikacij (telefon, internet) pomeni, da lahko prisluškujejo prakitčno vsem. Seveda imajo OGROMNE probleme kako predelati takšne količine podatkov, ampak v zadnjih letih je tako imenovana tehnologija "data mining" (kopanje podatkov) zelo napredovala (primer: Google, z data miningom pa se zelo uspešno ukvarjajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan). Kaj vse NSA že zna? Speech-to-text že dolgo ni problem, kaj pa slike? (menda smo slovenci relativno varni, ker imamo tako obskuren materni jezik :) Gre seveda za to, kako avtomatsko ugotavljati teme pogovorov in iskati 'zanimivosti'.
NSA je skoraj dvakrat večja od zloglasne CIA, pa ljudje skoraj nič ne vejo o njej. Malo zastareli in nepreverjeni podatki se najdejo tule. Točnih podatkov nima nihče, zaposlujejo pa najboljše strokovnjake z vseh mogočih...

7 komentarjev