»

Microsoft: ne uporabljajte večstopenjske avtentikacije s SMS ali telefonskimi klici

Slo-Tech - Pravzaprav priporočilo za nobenega poznavalca mobilnih omrežij ne bi smelo biti presenečenje, a vseeno malokdo tako neposredno pove, kot je to storil Alex Weinert, ki je v Microsoftu vodja programa Identity Security. V svojem blogu je zapisal, da je sicer vsaka dvostopenjska avtentikacija (MFA) boljša kot nobena, a da je uporaba mobilnih omrežij, torej prejemanje kod prek smsov ali s telefonskimi klici, varnostno zelo šibka metoda.

MFA je učinkovita zaščita. Microsoft ocenjuje, da se z uporabo MFA prepreči 99,9 odstotka avtomatiziranih napadov, kar je Weinart ocenjeval v blogu že julija lani. Po drugi strani so izključno gesla v večini primerov slab način zaščite identitet. Kaj je torej narobe z MFA prek mobilnih telefonov?

Mobilna omrežja so bila zgrajena v nekem drugem času, zaradi zagotavljanja združljivosti in enostavnosti uporabe pa še danes v njih mrgoli ranljivosti. Napad na protokol SS7, FEMTOcelice in drugi načini prestrezanja pomenijo, da telefonska števila ni varen in...

47 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Guardian - Angleški mobilni operater O2 je danes odpravil tehnično napako, zaradi katere je zadnja dva tedna, v primeru da so uporabniki brskali prek mobilnega omrežja, v zaglavju pošiljal informacijo o telefonski številki aparata, s katerega je uporabnik brskal, kar vsem spletnim stranem. Kot zaenkrat izgleda ni šlo za namerno dejanje, ampak za tehnično napako.

Za posredovanje informacije o telefonski številki obstaja tudi legalen namen: operaterjevi poslovni partnerji, ki ponujajo dodatne storitve v obliki npr. plačljivih melodij zvonenja, vsebin za odrasle, ipd. morajo namreč vedeti kateri telefonski številki morajo poslati SMS z zvonenjem in komu gre izdati račun za opravljene storitve. Tehnično je to (vsaj v primeru O2) izvedeno prek dodanega zapisa "x-up-calling-line-id" v zaglavju v HTTP zahtevku, ki se ob dostopu do partnerskih strani prek operaterjevega omrežja doda samodejno.

Pri posodobitvi 10. januarja pa je prišlo do neželenega stranskega učinka, da se je ta informacija...

1 komentar

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev

Cisco kupuje Starent Networks

CNet - Cisco se je v zadnjem času resno lotil porecesijskih nakupov. Pred tednom dni so objavili nakano, da bi prevzeli norveški Tandberg, danes pa se je njihovem krožniku znašel Starent. Podjetje iz Tewksburyja v Massachusettsu je specialist za mobilni svet, saj prodajajo predvsem izdelke, ki pomagajo operaterjem vzpostaviti infrastrukturo in dostop do omrežij 2.5G, 3G in 4G, tako da lahko uporabniki na svojih prenosnih napravah gledajo najnovejše večpredstavnostne vsebine. Cisco bo tako združil svoje znanje na področju videa in IP z mobilno infrastrukturo podjetja Starent, s čimer bodo lahko ponudili celo paleto izdelkov za omrežja 3G in 4G.

Prevzem naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta, za podjetje pa bo Cisco plačal 2,9 milijarde dolarjev v gotovini, kar pomeni 35 dolarjev na delnico. Nič čudnega, da je njihov tečaj včeraj poletel za 17 odstotkov in kot pribit vztraja tik pod 35 dolarji.

1 komentar

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Na mesec za storitve mobilne telefonije osebno v povprečju porabim:
med 11 in 20 euri32%
(525)
med 1 in 10 euri27%
(449)
med 21 in 30 euri18%
(296)
med 31 in 40 euri8%
(131)
med 41 in 50 euri4%
(67)
0 eurov4%
(65)
več kot 81 eurov3%
(42)
med 51 in 60 euri2%
(37)
ne vem1%
(20)
med 61 in 70 euri1%
(15)
med 71 in 80 euri1%
(11)
Skupaj glasov: 1658
Kot je videti v povprečju porabimo bistveno manj, kot bi si operaterji mobilne telefonije želeli. Tokrat vas sprašujemo kolikokrat v življenju ste že lovili ribe? [>:D]

15 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev

1-2-3 odpuščanja

Vnunet - Torej: radi bi odpustili delavca. To pomeni preklic njegovih gesel, kreditnih kartic, id kartic, emaila... Polno dela, stroškov pa še več, kot če bi bil še vedno zaposlen .

Tu pa 'managerjem' na pomoč priskoči nova programska rešitev - eProvision Day One podjetja Business Layers. Skupek kode je v bistvu namenjen zaposlovanju delavcev ter urejanju neštetih formalnosti. A z malo prirejanja se stvarco da iz pripomočka za zaposlovanje prirediti v celovito rešitev, ki obsega tudi odpustitvene formalnosti (ki so torej urejenje v pičlih nekaj trenutkih). Paketa (na srečo?) še ni v prosti prodaji.

0 komentarjev