» »

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech

Zveri kot je XPS 600 Quad SLi pritiče posebno barvanje ohišja

vir: ComputerBase
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so vzeli matično ploščo z dovolj zmogljivim veznim čipovjem, nForce 4 SLI X16, ki pa ima samo dve PCIe X16 reži (dve X8 reži ne zadoščata, razloženo v nadaljevanju). Za lažjo razlago si oglejmo sliko:



Videz vara, lahko rečemo. Če mislite, da gre za običajne štiri kartice, se motite. Dejansko gre za dva para master-slave kartic, ki gnezdita v dveh PCIe utorih. Gospodar in suženj sta povezana s posebnim konektorjem (kar na sliki sicer ni vidno). Na koncu kartice hladilnik pokriva čip, ki razdeli PCIe X16 režo na dve X8 reži. Tako gospodar in suženj prejmeta vsak po osem stez za prenos podatkov. Na koncu ostaneta samo še povezavi s SLi mostičkom, gospodar-gospodar in suženj-suženj.



Na predstaitvi so XPS 600 povezali z Dell-ovim čudom 3007WFP, ki privzeto prikazuje 2560X1600 točk. Povezovanje z manjšimi monitorji seveda nima smisla.

Več informacij lahko najdete še na naslednjih povezavah:
- Anandtech prvič;
- Anandtech drugič;
- Hartware;
- Computerbase prvič;
- Computerbase drugič.

34 komentarjev

Moonman ::

8-O Spet smo cpu limited. :D


kuglvinkl ::

Jap, verjetno so tut zato dal notri P4 8xx in ga navili na 4.2 GHz. Lahko bi dal kakšenga A64 na 3 GHz ;).
Your focus determines your reallity

pingec ::

>:D OO huuuudo >:D
Ne upam si niti pomisliti kolk bi takle sistem z 30" lcdjem stal :D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Jan987 ::

že same kartice niso poceni

Moonman ::

Pri takšnem grafičnem podsistemu bi se spodobil kakšen FX-60 navit na 3.4GHZ ali pa pentium 955XE na ene 5.6GHz. Dual core procesorji že lepo kažejo zobe.

Po drugi strani pa je ta dellov sistem samo razkazovanje. Ko bo to praktično dobavljivo (razen par 10 ljudem na Zemlji) bomo imeli gpuje, ki bo tako moč dal na pcbju velikosti radeona x600.


Pyr0Beast ::

Mmmmmm :D
Tko kot z ide diski :\
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cojss ::

Koliko mora to šele štroma požret.

Moonman ::

Cel sistem kuri cca. 600W.


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Jan987 ::

a te kabli k grejo zadej notr v grafe do pa dodatna napajalnja iz dodatnih napajalcev. ker napajalec ki ima realne moči ene 600w je kr drag pa da pol še mal bl naviješ vse se še poveča poraba

simnov ::

ena grafična je več kot dovolj

Looooooka ::

cakamo da kksn dork rece da ne more zivet brez tega...in da je to clo dobra ideja...ceprou ni.

Jaka83 ::

Ej to je pa ful dobra ideja.... LOOOL, joke no.
Sam tole je pa res overkill. Že SLI je über too much, kaj šele tole.

leechy ::

prow hudo je!!! ti Looooooka pa sam tiho, k pojma nimaš :D

Looooooka ::

ti k se quake novc igrat ze ves :P

BluPhenix ::

Počasi počasi, za poganjanje v ločljivosti 2560X1600 z vsemi podrobnostmi in vsem vključenim je ta zadeva nekako upravičljiva, čeprav verjetno res šepa procesor. In ne se bat se nebi našlo le 10 ljudi za to, a ja v Sloveniji to, ja no to mogoče že....

Pa lepo to kaže trende da ni treba vedno čakati na nove grafične. Če bo šlo tako naprej in bodo začeli delati vezna čipovja ki bodo podpirala več pci16 rež bi se znalo tudi zgoditi, da bi bila naslednja nvidiina serja grafičnih pri zadnjih, saj bi se potem le še tako dodajalo kartice v mega sisteme. Porabi pa veliko elektrike, to pa...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

iElectric ::

Če mene vprašaš, s tole tehnologijo bodo samo denar curili.. Včasih si kupu 1 grafo, zdj morš pa že 4? Kam to gre....

Jaka83 ::

Kdo prav da moraš?

Mirč ::

počakimo 2 leti

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mirč ()

Grey ::

iElectric:
Kdo je rekel, da MORAŠ kupiti 4 grafične kartice? To je samo še ena opcija za bogatune in nič več.

Samo se pa tako pozna na grafični zmogljivosti, da kar glava peče. F.E.A.R. doseže z 2x 7800GT Dual(kar znese 4 procesorje na SLI plati) skoraj 90fps na 1280, 4xAA, 8xAF, Max, Softshadows...neverjetno.

V bistvu bi programerji morali začeti programirati igre z druge strani...ne optimizirati za low-end sisteme in proizvajati vse več grafično zmogljivih zadev(kot dodatek za Ultra-Extreme High-End mašine) ali pa kar oboje hkrati...optimizacija za low-end in extra bonbončki za uber mašine.

lukaz ::

To se samo splača če bi nrdil PPC verzijo za novo macintosh G5ko z 2x dualcore 2,5ghz proc :D

Z-lot ::

Gief nano cpu plx. 8-)

Slowenc ::

Za tetris ali pa pesjanso igrat bo dobro.
Skiny gate.

Looooooka ::

tole je nc druzga kokr money waster.
4 slote pobere sploh ne mors nc not vtaknt zato da bos mel 2000x resolucijo?
Hvala bogu da je saj drago...ce bi folk clo bil prpravlen tole kupvat masovno bi si lepo graficna industrija vzela 10 let pavze in zacela lepo limat graficne skupi pa nas nategvat za mastne denarce.
Pa pol se racun za strom pa nepotrebno gretje prstejmo zravn...pa poglejmo se stevilo ventilatorjev,ki so skor 200% karkol druzga kot tihi.
NOT worth it

d0rK ::

Kera huda ideja....


Mislm, da brez tega ne morem ziveti!

BluPhenix ::

Pa pol se racun za strom pa nepotrebno gretje prstejmo zravn...pa poglejmo se stevilo ventilatorjev,ki so skor 200% karkol druzga kot tihi.

Vsaka! naslednja generacija grafičnih čipov pokuri več elektrike kot prejšnja. Dvomim, da 7800GTX SLI (dual) porabi dosti manj elektrike kot ga bo porabil "geforce 8800GTX".

Gre se za to, da lahko danes!, če imaš seveda denar nabaviš ultra kruto mašino, ni ti treba čakati še 2 leti za novo generacijo grafičnih. Tudi limanje več procesorjev na eno ploščico ni vedno nujno slabo. Če imaš recimo en procesor in samo iz tega delaš različne kartice, naprimer najbolj švoh ima enega, malo boljša dva, ... (ja točno tako kot zadnja vodoojeva serija) lahko pripelje do dobrih rešitev. Zaradi takega delovanja se recimo sama cena procesorja zniža, posledično se lahko znižajo tudi cene kartic.

Še vedno ne razumem zakaj je to nategovanje za mastne denarce? NAteg? zakaj? dobiš tisto kar plačaš, nobenega nategovanja.

UUUU zasede 4 place, to je pa res hudo. ... to je igričarska mašina in vse je narejeno da je temu podrejeno in tudi tukaj je treba sprejemati kompromise. Sicer pa nimajo vsi 5 polnih prci rež. Jaz imam recimo od 5PCI zasedenega le enega in to s soundblasterjem ker drugega ne rabim (kar ni že integrirano).

Bolj se mi zdi da tukaj poje tista znan melodija: slovenska fovšija. U to je mega, če bi si lahko privoščil bi sigurno imel. Ker pa si tega ne morem privoščiti, a bi potihem še vseeno imel, dajmo to željo tako zatreti, da začnemo kurcati vse po vrsti in tisti ki to kupi je nategnjen kreten.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

cole-22 ::

Vsaka! naslednja generacija grafičnih čipov pokuri več elektrike kot prejšnja. Dvomim, da 7800GTX SLI (dual) porabi dosti manj elektrike kot ga bo porabil "geforce 8800GTX".

6800Ultra porabi več elektrike kot pa 7800GTX! Tako da...



Bolj se mi zdi da tukaj poje tista znan melodija: slovenska fovšija. U to je mega, če bi si lahko privoščil bi sigurno imel. Ker pa si tega ne morem privoščiti, a bi potihem še vseeno imel, dajmo to željo tako zatreti, da začnemo kurcati vse po vrsti in tisti ki to kupi je nategnjen kreten.

To pa itaq!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cole-22 ()

BluPhenix ::

6800Ultra porabi več elektrike kot pa 7800GTX!


Ok, tukaj me je malo zaj... zadnja generacija :8) . Pač so se tudi proizvajalci zavedli, da izdelki porabijo preveč elektrike in so naredili nekaj optimizacij. Malo pa dvomim, da bo to držalo tudi pri nasledji generaciji tudi tako. Namreč 8800 bo imela iste optimizacije kot 7800, le več adutov, kar bo spet povečalo porabo energije.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

opeter ::

Huh! Še sreča da imam Radeona 7000 z hladilnim rebrom... je tiho, in poganja dva monitorja dokaj solidno. Več pa ne rabim.

Ja tko je to: kdor danes želi igrati te nove brezvezne komercialne igre v ultrakvaliteti mora globoko seči v žep, brez kompromisov.
Če ti ne paše (nimaš denarja, ali pa so ti nove igre bljak :( ), se pač ne boš igral. In tako je prav. Naj tisti, ki to želi kupi, zakaj pa ne? Vsaj tako bo s svojim denarjem prispeval v veselje kakemu drugemu človeku (npr. menedžerju pri Nvidiji, da bo dobil višji honorar).

In to je totalno normalno v današnjem (kot temu pravijo Tof, Hopla in ostali v Nedeljcu) turbokapitalističnem času.

LP,
crnapika
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BoLhCa ::

No zdaj vem kaj si bom z naslednjo plačo kupil:)

Duke Nukem ::

pa predstavljajte si ,da bi tele grafe ble une asus 7800gt k ima 2 jedra na 1 graf ,tle so pa 4 komadi :D
2600@3000barton,1GbPatriot-GF6800gt,160Gb hitachi,Logitech Z 5500 :)

Bistri007 ::

nVidia Cluster Edition 8-)

Itak da iz SLI moke ne bo neposredno kruha - vse skupaj je le ena marketinška fora - kako smo mi No.1 v vseh igricah ipd - in hadrveraške strani delajo preskuse in delijo zastonj "word of mouth" priporočila. Brezplačen PR za nVidio. Nasvetu prijatelja pa se bolj verjame kot reklami...

nVidia hara, ATI sux. Tako gleda povprečni uporabnik, ki bežno spremlja situacijo. In potem kupijo veliko veliko cenejšo nVidia kartico, čeprav je morda primerljiva ATijeva kartica bolj zmogljiva - v tem pa je kruh 8-O
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

cole-22 ::

Ne omenjat NV vs. ATI ker bo takoj vojna!!!

opeter ::

Kakšna vojna? Kje, kdaj? :P

Zakaj bi bila le vojna? Vsak uporablja tisto kartico, katero si lahko omisli oz. katero si lahko privošči. So simpl.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

simnov ::

hm a bi kupu nov avto al tole kišto |O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVidia predstavila GeForce 7950 GX2

Oddelek: Novice / Grafične kartice
314628 (3788) klemen22
»

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Oddelek: Novice / Grafične kartice
193613 (2732) michobx
»

Socket AM2 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
244893 (3646) OChack
»

7800 GS AGP, tokrat uradno

Oddelek: Novice / Grafične kartice
254654 (3362) kuglvinkl
»

Intel Developer Forum 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
153112 (2639) xenon74

Več podobnih tem