»

Lucid Hydra 200 že oktobra

MSI Big Bang P55

vir: AnandTech
AnandTech - Pred približno enim letom je na računalniško sceno z drznimi napovedmi prišla družba Lucid. Obljubljali so multi-GPU sisteme, ki se ne ozirajo niti na proizvajalca uporabljenih grafičnih kartic kartice, niti na njihove modele in zmogljivostne razrede. Prvotno so popravljali model Hydra 100, izdelan v 130 nm-proizvodnem procesu, ki ni nikoli prišel na trg. To naj bi se spremenilo že naslednji mesec, ko naj bi splavili novejši čip, Hydra 200, ki ga uporablja tudi MSIjeva matična plošča z veznim čipovjem P55, Big Bang P55.

Čip prestreza grafične ukaze, ki gredo iz procesorja v grafične kartice, razdeli sceno na dele, ki so primerno zahtevni zmogljivosti grafične kartice ter jih tja pošlje. Po obdelavi le-te...

26 komentarjev

Dell predstavil Studio One 19

engadget - Dell je na Japonskem predstavil novega člana družine Studio, in sicer Studio One 19. Naprava, ki podpira multitouch, prihaja v več barvah, tako da jo lahko uskladite s pohištvom in zavesami, v notranjsti pa skriva: Intelov procesor Core 2 Quad, 4 GB pomnilnika, 750 GB-trdi disk, šest USB-vrat, vgrajeno spletno kamero z 1,3 megapiksli, grafično kartico NVIDIA GeForce 9400 in pogon Blu-ray. 18,5-palčni zaslon podpira ločljivost 1366 x 768, vse skupaj pa stane slabih 150.000 jenov, kar trenutno pomeni malenkost manj kot 1200 evrov. Kmalu pride bojda tudi v ZDA in v Evropo, kjer se bo cena za najbolj oskubljeno verzijo začela pri 700 dolarjih.

6 komentarjev

Dell predstavil 23-palčni zaslon

ComputerBase - Samsungovemu 23-palčnemu zaslonu je takoj sledil Dell, ki je ponudil še svoj izdelek taistih mer. Monitor je nekoliko neobičajnih proporcev, saj sliko prikazuje s 2048x1152 točkami, z čimer je širši od običajnih 27'-modelov, a nižji. Podobnosti s Samsungovim pa je tu konec, saj ima Dellov SP2309W zakasnitev le dve milisekundi, dinamični kontrast 80.000:1, svetilnost 300 cd/m² in vidni kot 160°. Dell obljublja še 98-odstotno pokritost barvnega spektra in kot dodatek spletno kamero z dvema megapiksloma. Priključki so standardni D-Sub, DVI in HDMI, cena pa prav tako. Čez Lužo namreč znaša 419 dolarjev.

39 komentarjev

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

NVIDIA Quad SLi gonilniki zapustili beta fazo

Quad-SLi

vir: ComputerBase
ComputerBase - Lastniki štirih grafičnih procesorjev imajo razlog za veselje. Na voljo so uradni (WHQL) gonilniki za njihovi dve GeForce 7950GX2 grafični kartici. Prejšnji model, GeF 7900GX2, še ni podprt (te je npr. vgrajeval Alienware).



Pri Computerbase so seveda takoj naredili test. Kjer tiktaka OpenGL večjih problemov niso našli, v D3D pa bodo treba gonilnike še dodelati. Poraba ob obremenitvi znaša 414W (ATi X1900XT CF 402).

22 komentarjev

NVidia predstavila GeForce 7950 GX2

Slo-Tech - NVidia svoje nove produkte (vsaj tiste pomembnejše) običajno predstavlja ob torkih. Šesti junij (torek!) je izkoristila za predstavitev in splavitev nove grafične kartice, GeForce 7950 GX2.



Gre za eno kartico, sestavljeno iz dveh PCB-jev, pri čemer vsaka plošča nosi jedro NV71 (ta jedra sicer najdemo na modelih 7900 GTX). Dejansko gre za osnovni gradnik Quad-SLi grafičnih podsistemov, k čemur se bomo vrnili kasneje. Že pred tem (če se omejimo na zadnji dve leti) so se nekatera podjetja trudila brez uradne podpore izdelati grafične kartice z dvema grafičnima procesorjema, s to razliko, da so jih posadila na eno samo tiskanino. Predvsem so znani bolj ali manj (komercialno) uspešni...

31 komentarjev

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Alienware Aurora ALX

ComputerBase - Dell je z XPS Renegade prvi ponudil Quad-SLi konfiguracijo, ponudnikom pa se bo pridružil tudi AlienWare (zdaj Dell-ova podružnica). Takšno konfiguracijo si boste lahko omislili že za borih 5500 evrov, pri čemer tudi v osnovnem sistemu prejmete dvojedrni Athlon-FX 60. Več o specifikacijah in posebej za serijo Aurora ALX razvitem sistemu hlajenja, si lahko preberete na tej povezavi.



Morda pa bo nakup takšnih sistemov vendarle smiseln. NVidia in Havok sta pred časom predstavila Havok FX, ki bo izračun fizike prenesel na drugi grafični procesor (SLi konfiguracije). Če bo za sliko v SLi...

19 komentarjev

GeForce 7900G2X v trgovinah (Quad SLi)

Hartware.net - O Nvidiini rešitvi povezave štirih grafičnih karticah, Quad Sli, smo že poročali. Gre za trenutno najmočnejšo civilno (za vojsko ni omejitev) rešitev poganjanja iger na velikih monitorjih (vsaj 24 palcev), ki je dostopna kupcem z zelo debelo denarnico.

Do nedavna si je lahko petični kupec tak sistem omislil pri Dellu ali pri Dellu (no, Alienwaru), zasledili pa so jih tudi v nekaterih nemških spletnih prodajalnah.

Na prave entuzijaste, katerim čast ne dopušča, da bi si kupili sestavljen računalnik, nVidia, vsaj uradno, ni mislila. Možnosti izdelave in prodaje škatelne verzije sicer niso prav vneto zanikali, vendar tudi podatkov o izidu samostojnega kompleta niso izdali.

Kot poroča Hartware, pa so te dni v trgovino ARLT prišli prvi paketi 7900G2X, proizvajalca Gainward. Cena je kakopak zasoljena. Za en par od vas pričakujejo 999 evrov. Za grafični podsistem boste torej odšteli za dve kavi manj kot 2000 evrov. Na voljo pa so tudi že dovolj zmogljivi (800 in več vatni)...

11 komentarjev

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Prihaja 30-palčni Dell

30 palcev

vir: Monitor
Monitor - Po zelo uspešnem 20- in 24-palčnem modelu bo Dell še pred koncem leta na prodajne police postavil nov računalniški zaslon za profesionalno rabo, ki ga bo odlikovala 30-palčna diagonala. 76,2 centimetra več kot zadostuje tudi za TV, a bo zaslon tipično računalniški, tako da bo neposredni konkurent npr. največjemu Applovemu Cinema Displayu. Ločljivost zaslona bo 2560 x 1600 pik, odzivni čas bo za tako velikost zelo spodobnih 14 ms, svetlost 400 cd na kvadratni meter in kontrastno razmerje 700:1. Zaslon bo ponudil tudi razdelilnik USB s štirimi vhodi in bralnik za kar 9 različnih tipov...

69 komentarjev

Gigabyte Quad SLi

Quad SLi

vir: Hkepc
Hkepc - Gigabyte očitno precej sredstev namenja proučevanju neraziskanega področja. Pred časom so denimo predstavili i-RAM, ki naj bi v prihodnosti nadomestil trde diske.

Te dni pa so se na HKPEC pojavile slike matične plošče, ki naj bi omogočila Quad SLi. Po skopih informacijah naj bi bila plošča zgrajena okrog »novega« veznega nabora SLI 16X, ki premore dovolj PCIe stez za delovanje štirih grafičnih kartic.

Informacije, ali bo matična plošča na voljo v prosti prodaji, še ni.

25 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

Gigabyte i-RAM

Gigabyte i-RAM

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub temu, da današnji diski omogočajo povsem spodoben prenos podatkov, seveda niso primerljivi z RAM-i. To očitno vedo pri Gigabyte-u, kjer so ponudili kartico z imenom i-RAM. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto po magnetnih ploščah se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kartico vstavimo v prosto PCI režo. Če mislite, da se podatki prenašajo preko PCI vmesnika, se motite. Komunikacija poteka po SATA (I) kablu in vmesniku, tudi sistem (BIOS) prepozna kartico kot trdi disk. PCI reža služi zgolj za napajanje.

Kako je s trajanjem oziroma ohranjanjem podatkov? Proizvajalec zagotavlja, da baterija na kartici zagotavlja ohranjanje podatkov 16 ur brez dovoda električne energije. Torej, v kolikor je računalnik priklopljen na električno omrežje in je stikalo na...

35 komentarjev

GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra

AnandTech - Vsi nestrpno pričakujemo nov nVidiin vezni nabor nForce 4. Nekateri cedijo sline ob možnosti prvega praktičnega preizkusa stare (3dfx)-nove tehnologije SLi, drugi čakajo na novo platformo, ki bo v primeru AMDja zadala usodni udarec grafičnim katicam na vodilu AGP, vse pa zanima, kako daleč bo nVidia postavila mejnik v primerjavi s čedalje bolj kilavo konurenco (VIA, SiS).

Na Anandtech in PCStat so si ogledali matično ploščo GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra. Kot je razvidno iz imena,...

23 komentarjev

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret...

11 komentarjev