» »

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam

Slo-Tech - Photographyblog, sklicujoč se na izjavo za medije družbe Seiko Epson Corp. poroča, da je omenjena družba nedavno vložila tožbo proti britanskem podjetju CybaHouse Ltd., zatrjujoč, da slednji z uvažanjem in distibucijo kompatibilnih kitajskih tiskalniških kartuš (pod blagovno znamko IM JET) krši Epsonove pravice iz naslova patentov.

Epson je na predlog tožene stranke pristal na poravnavo, v kateri je bilo dogovorjeno, da bo družba CybaHouse opustila prodajo Epsonovih kompatibilnih kartuš, tožniku povrnila stroške spora ter plačala odškodnino za povzročeno škodo. Znesek odškodnine - tako kot druge podrobnosti poravnave - ni znan, saj je vsebina poravnave poslovna skrivnost.

Seiichi Hirano iz družbe Seiko Epson Corp. je dejal, da Epsonovi izdelki vsebujejo tehnologijo in oblikovanje, ki sta plod dolgoletnega razvoja in raziskav. "Za Epson je pomembno, da zaščitimo našo intelektualno lastnino ter zaščitimo naše izdelke pred uvozniki in izdelovalci izdelkov, ki kršijo naše pravice. Epson bo s tovrstno prakso nadaljeval"

Predstavnik tožene družbe je sporočil, da je CybaHouse prejel zagotovila s strani kitajskega proizvajalca kartuš, da so le-te legalne. Vendar se je družba po njegovih besedah na podlagi pravnega mnenja odločila za ustavitev uvoza in distribucije Epsonovih kartuš.

Vir: photographyblog.com

Ali ne bi bil že čas za oblikovanje seznama "do uporabnika prijaznih" proizvajalcev tiskalnikov?

63 komentarjev

«
1
2

MEDENA ::

Pa sej to ne moreš verjeti.

Makaron_hater ::

Jutri pojdem po cesti, mimo mene pripelje stara gospa na biciklu, nakar ji poči zračnica.
Stara ženica se mi zasmili in priskočim na pomoč. Počeno zračnico zakrpam z zaplato ki jo kupim v bližnji trgovinici. Teden za tem pa me toži podjetje ki proizvaja zračnice ker nisem zamenjal zračnice, ampak sem zračnico obudil od mrtvih z izdelkom pri katerem podjetje nima zaslužka.

Povejte mi kje se bo končalo?
Če kupiš WC školjko FATAMORGANA FX TURBO, potem bognedaj uporabiti WC papirja kakega drugega proizvajalca ker ti v tem primeru grozi izgon iz države.

sese12 ::

Makaron-hater

Ja to si pa dobro povedal.

Pa bomo pač z Epsona prešaltal na drugo firmo.

Saj kitajci tud znajo tiskalnike narest, pa zraven kartuše.

Vice ::

Čestitke Epsonu!

Makaron-hater tvoja "primerjava" je popolnoma zgrešena.

sese če je to tvoj kriterij za odločanje moraš vedeti, da so vse firme istega mišlenja kot Epson.
Potem pa narod po forumih joka, zakaj se jim je tiskalnik sam od sebe "razstavil", pa samo print so dali.

sese12 ::

Vice

Tvoje razmišljanje pa je podpora monopolistom.

Mislim, da brez komkurence danes ne bi bilo tehnologije kot jo imamo.

#000000 ::

Jah če boš dal notr (kompatibilno kartušo) se printer nima kej razletet, to da pa vsak kura. že probava folku usljevat neke svoje izdelke pa so se itak od M$ navadli, in res ne manjka dost da ti bodo hotl uturit WC Školko™ na kateri boš lahko uporabljal samo Ritobris™ v nasprotnem primeru si kršitelj. LP

BigWhale ::

A vidte, da so patenti dobra stvar!!!

sese12 ::

Patenti so dobra stvar za polnjenje žepov posamznikov, ki odirajo navadno rajo.

Dead_Eye ::

ma dej, ti kitajci so blesavi. Ponarejajo vse, od kartuš do piščancev. Ko jih jebe, bi bilo dobro da jim spet zaprejo državne meje...
The one and only

Vice ::

sese sploh veš kaj pomeni monopol? Če bi bil ti sposoben kdaj kaj ustvariti ali če bi delal v podjetju, katerega uspeh je preživeti na trgu s SVOJIMI izdelki, bi zastopil.

Ja patenti so dobra stvar do določene mere, tako kot tudi "nepatenti" do določene mere o katerih se tukaj govori.

Mislim, da brez komkurence danes ne bi bilo tehnologije kot jo imamo.
Čeprav ni ravno prave povezave v tem tvojem stavku in med "monopolisti", vendar bi lahko zraven še pomislil kaj bi bilo s tvojo tehnologijo, če bi vsi delali samo na eni možni "rešitvi" do onemoglosti?
Kaj je lažje, nekaj optimizirati do onemoglosti ali biti PRISILJEN ustvarjati boljše??

#000000 ::

Ja in pol bodo začel kartuše delat srbjanci, al pa bosanci, itd. al pa bognedaj slovenci ! In pol nam bodo meje zaprli.

Kar se pa tiče kitajcev je pa tko da jih je kar ohoho in da se razvijajo ter počasi in vztrajno grabijo (tko kot prej in zdaj ameri) zakaj te pa MC donalds ne mot al pa kej kar so nam ravno oni spizdili npr. un telefon ERO od iskre in še kej bi lahko najdu.

No mal sem zašel ampak vseeno. LP

Pithlit ::

Patenti so zakon! Kolk firm že proizvaja un antivirus za ptičjo gripo?

On topic: Smešno. Res. Pa nimajo vsi takega mišljenja. Sreča k nimam printerja :D Sicer pa... bubble/ink jet-i pridejo v poštev samo za printanje kakih sličic. Niso ne vem kako cost-effective. Tudi s "ponarejenimi" kartušami. (še to počakam da barvni laserci padejo nekje na 50-60k... če pa kdo ve za kakšnega, se priporočam).

Pa btw... ponaredki? Dokler na njih jasno piše "IM JET" in ne "Epson" to ni ponaredek. Vsaka stranka je povsem jasno obveščena da to ni originalni izdelek in posledično lahko "skurijo" printer. Kakšen patent je bil kršen je pa vprašanje (sicer po kitajskih zakonih ziher ni bil kršen noben patent).
Life is as complicated as we make it...

BluPhenix ::

Ja logika je neverjetna tukaj. Ok res, da mogoče prodajajo kartuše predgago (ker ne vem cene proizvodnje in razvoja tega nemorem trditi), po drugi strani pa:

- jaz zagonim gore keša za razviti tehnologijo in spraviti izdelke iz moje glave na papir, potem pa še s papirja v fizično obliko. To sem delal zato, da bom s tem služil, najprej, da povrnem prvotne stroške, potem da delam dobiček. In glej to, še preden pokrijem stroške se pojavi nek kitajček, ki skopira moj izdelek in ga prodaja po nižji ceni, navadno tudi nižje kvalitete. Imam dvojno škodo: ostanem brez denarja, namesto da bi jaz služil, služi on, brez da bi karkoli svojega vložil v izdelek (sem potemtakem res jaz taka svinja?), druga je ta, da če bo kaj narobe s temi ponarejenimi izdelki, bo največkrat folk reku da je moj izdelek zanič, ker niti ne bo ločil kaj je moje in kaj ni moje.


Sej je prav, da dobimo čim več za svoj denar, vendar ni prav, ko nekdo služi na račun nekoga drugega. In ne zdej tukaj bluzit, da je pa Epson svinja ker služi na vaš račun, oni so firma, ki je ustvarjena za delanje dobička. Tiskalnik kupiš, če ga rabiš, nihče te ne sili, ni nuja, je izbira.


Pomislite kako bi bilo vam, da bi se vam to pripetilo z neko stvarjo s katero ste nameravali služiti. Ni prijetno, sploh ne...
No, sej nekateri boste mogoče to opazili čez par let.

Philit, prvi komentar je pa čisto neumesten. Če je zdravilo financirala WHO, ne more imeti ena firma ekskluzive. Če pa je ena firma razvila pa spet ista pesem, oni razvijejo in za to porabijo ogromno sredstev, potem pa vsi delajo in s tem mastno služijo. Seveda se tudi meni ne zdi prav, tako veliko ljudi ne pride do zdravila, ampak se mi tudi ne zdi prav, da nekdo naredi vse delo, nato pa uživajo njegove sadove vsi ostali. Koliko takih firm bi še ostalo (tistih, ki iščejo rešitve, ne kopircev), dvomim da sploh kaj.

#000000 ::

BluPhenix

Ja u bistu imaš zelo prav, ampak zakaj epson npr ne naredi take kartuše, da bi jo folk rajš pri njih kupil (keša imajo tko preko glave) o tem ni dvoma, zakaj nebi npr zaslužili manj in prodajal lepo kvalitetne kere se ne spraznejo tolk hitr, in so povrh vsega še poceni. Pol folk nebi šljivio kitajskih, zdej pa si narod misli kurc original je recimo 8.000 sit kopija pa 3.500 tisk je isti in traja tud približno isto časa, ja valjda bom kupu kar je cenejš.

ps. baje da firme redno preverjajo če se na kitajskem proizvaja kopija njihovega izdelka, ker če se ne je to znak da je izdelek slab. LP

Brane2 ::

V svetu, kjer nove kratuše stanejo praktično toliko kot printer, je "skrb za uporabnika", ker bi jim ob neoriginalih lahko crknil printer, smešna. Tudi če ti crkne, kupiš pač novega namesto da bi zamenjal kartuše.

Javna skrivnost je, da črnilo stane cca $15 za LITER- za toliko ga dobite, če ga sami naročite iz Tajvana.

Koliko pri Epsonu zaslužijo na kartušah, si zračunajte sami.
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Vice in BluPhenix: se strinjam z vama. Samo da je treba vajino razmišljanje malce razširiti:

Sej je prav, da dobimo čim več za svoj denar, vendar ni prav, ko nekdo služi na račun nekoga drugega.
Enako velja za piratstvo filmov in glasbe!
sudo poweroff

Daedalus ::

V svetu, kjer nove kratuše stanejo praktično toliko kot printer, je "skrb za uporabnika", ker bi jim ob neoriginalih lahko crknil printer, smešna. Tudi če ti crkne, kupiš pač novega namesto da bi zamenjal kartuše.

Par let nazaj sem delal v eni trgovini z računalniško robo in smo prodajali neke Lexmarkove inkjete za borih 13k. Komplet kartuš (originalnih) za taisti tiskalnik pa je stal 22k. Go figure, skrb za uporabnika pa taka:\ S tem, da so Epsonove kartuše v primerjavi z vsemi ostalimi relativno poceni - pa še vedno stanejo pri cenejših tiskalnikih vsaj tolko, ko nov tiskalnik. S tem, da v svoji "skrbi za uporabnike" podjetja, ki izdelujejo tiskalnike "pozabijo" do konca napolnit tiste kartuše, ki jih dobiš zraven novega tiskalnika. Tak da kr veselo kupujte refille in podobno - ob takem vedenju si razni Epsoni ne zaslužijo kaj drugega.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

aljazh ::

Torej po logiki nekaterih v tej temi - če imam Fiat avto, lahko zanj uporabljam le originalne nadomestne dele, ne pa "generičnih", ki jih v Italiji prodajajo skorajda v vsaki avto-trgovini za zelo male denarje.
Proizvajalec generičnih blatnikov za Fiat Punto potemtakem krši Fiatove patente, ki jih ima le-ta za izdelavo tega blatnika.

Predpostavimo, da je avto star denimo 10 let - koliko od vas bi raje odštelo 250 € za originalen blatnik, čeprav lahko za 80 € dobi generičnega?

Kami ::

Loga da ljudje kopujejo ponaredke medtem ko so cenejši od orginalnih, sicer pa je res, da so orginalne bol kvalitetne ampak tudi jaz sem kupoval fake.

poweroff ::

Ja, če ima proizvajalec patent, potem lahko le on proizvaja tisto zadevo. Saj to mu patenti omogočajo ne? No, v bistvu govorijo bolj o postopkih izdelave, ampak pustimo malenkosti...

Mislim, v čem je sedaj problem? Saj se ja da vse shekat, saj Trusted Computing ni pomemben, DMCA in DRM so le neumnosti, tisti, ki opozarjamo kam vse to pelje pa le paranoiki.

Sploh ni problema. Ali pač?
sudo poweroff

OmegaBlue ::

Prosim naj tole ne zavije offtopic.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Vice ::

Matthai ni problem v mojem "ozkem" razmišlanju. Če jest spacam nek produkt in ga ponudim kupcem in ga tudi servisiram je OK, če ga je pripravljen kdo drug servisirati ceneje nimam nič proti, če je zadaj DOGOVOR kaj in kako se bo MOJ produkt servisiral (tako kot epson in ptička). Če pride nekdo in malo šari po MOJEM "dvorišču" ne da bi me karkoli vprašal pa ne hvala. Na žalost se ne strinjam s kitajskim kloniziranjem.

p.s. Ne vem zakaj se potem tako "jeziš" na poseganje v zasebnost posameznika v imenu varnosti? Ista figa.

poweroff ::

Ker je zasebnost moja in ne od države.
sudo poweroff

Vice ::

Saj moje podjetje in moje znanje, ki ga vložim v izdelke tudi ni od države.

antonija ::

Grem stavit da pise v Epsonovih navodilih da ce uporabljas neoriginalne kartuse ti gre garancija pa-pa. Itak pa ce lahk en "kitajcek" dela kompatibilne kartuse tolk ceneje, bi jih Epson pravtako lahko (sej je sam razvil in optimiziral postopek izdelave).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nodes ::

>če je zadaj DOGOVOR kaj in kako se bo MOJ produkt servisiral (tako kot epson in ptička). Če pride nekdo in malo šari po MOJEM "dvorišču" ne da bi me karkoli vprašal pa ne hvala. Na žalost se ne strinjam s kitajskim kloniziranjem.

ta pa je bolana

"po mojem dvorišču"
pa kje piše, da je kupljen, s cashom plačan tiskalnik še vedno last Epsona???

Pa ti lahko z njim počneš kar hočeš..lahko ščiješ vanj, kriviš, lomiš, predeluješ...
se je Canon tabulš....naj majo še tisto plastiko

Kaj ko bi se prizvajalci avtomobilov domislili, da moraš kupovati samo njihov bencin, ki ga bodo potem zaračunali kolikor se jim bo zahotelo?

#000000 ::

anatonija
Grem stavit da pise v Epsonovih navodilih da ce uporabljas neoriginalne kartuse ti gre garancija pa-pa. Itak pa ce lahk en "kitajcek" dela kompatibilne kartuse tolk ceneje, bi jih Epson pravtako lahko (sej je sam razvil in optimiziral postopek izdelave).


Točno tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

poweroff ::

Vice: ja, tvoje znanje in en od države. Zato pa pravim, da ni problema. Da je Epsonovo ravnanje pravno čisto. Samo večini tukaj to ni všeč.
sudo poweroff

Dead_Eye ::

Problem je, ker nikjer ne piše zakaj so prepovedali,... Sej za Epsona je veliko kompatibilnih kartuš, tu zgleda da je nekaj večjega spodaj.

Sej stvari iz kitajske so zelo lepo poceni, to pa zato, ker je tam delovna sila praktično zastonj, ljudje še spijo v tovarnah. Poleg vsega pa imajo dol čudne zakone, kjer lahko naredijo/kopirajo prav vse. Uvozijo pa tudi ilegalno, če je treba.
The one and only

Dead_Eye ::

Itak pa ce lahk en "kitajcek" dela kompatibilne kartuse tolk ceneje, bi jih Epson pravtako lahko


Odvisno od lokacije tovarne, čeprav Epson mora plačat strokovnjake ki razvijajo to tehnologijo, to pa stane. Uni "kitajčki" pa dobijo 10 jurjev na mesec(SIT) in delajo 12ur na dan.... Sej se že vidi da veliko firm seli proizvodnjo v kitajsko... kdove zakaj....
The one and only

Brane2 ::

Ja, ampak "uni kitajčki" delajo za 10 kSIT na mesec tiste kartuše ravno tako kot same tiskanike, ki jih prodaja Epson.

Verjetno je tudi samo črnilo narejeno na Kitajskem in ga lahko dobiš od fabrike,s eveda brez imena in žegna firme.

Seveda EPson, tako kot vsi drugi, obožuje Kitajsko delovno silo, ko gre za same tiskalnike, ki jih prodaja sam pod svojim imenom, ko pa zaradi tega padejo cene generičnim izdelkom, jim pa seveda ni prav.

Po moje bi EU morala izdati zakonodajo, ki prepoveduje:

- plastik fantastik izdelkov v ogromnih količinah- tiskalnikov, katerih trajnost ne presega bistveno trajnosti kartuše.

-ukazati nek nivo servisabilnosti teh stvari. Na takem tiskalniku bi moralo biti moč zamenjati glavo tiskalnika

-cena reciklaže bi morala biti v ceni tiskalnika.

- za črnilo bi moral biti na razpolago tudi second source dobavitelj.

Zakonodaja bi morala favorizirati tislkalnike, ki jih lahko brez težav polniš. Imeti rezervoarčke za dolivanje ne bi smelo biti noben problem. Ne vem zakaj dajejo teh par kosov plastike samo na najdražje modele...
On the journey of life, I chose the psycho path.

tigrr ::

Epson hoče vzet kitajčkom delo, ne bo mu uspel, tko kot tud ne morejo zajezit prodiranja P2P omrežij in rožic.

Pač je zahodna civilizacija na trhlih temeljih - še vedno izkorišča tuje dežele in njihovo delovno silo za ustvarjanje dobička in zalaganje z energijo (nafta, plin, premog,..).

Žal smo brez nerazvitih dežel v nekem smislu invalidi.

bobby ::

HALOOO!!!
Epson je "zmagal" samo zato, ker je tista firma uporablala patent, ki je v lasti EPSONA in niso kupili pravic za uporabo tega patenta ampak so si ga prisvojili!! v tem je joke!! Po moj, če bi st kdorkoli nalimal na Epsonova vrata pa jim idejo in zamisel predstavil, pokazal da ima denar in jih prepričal da je to lepo in prav in da oba profitirata, maj ke mi da bi epson spustil ta patent iz rok. ampak seveda za $$$ kar pa oni seveda niso naredl.
Zakaj Epson?? dejte mi povedat, koliko kopij HP kartuš imate zunaj, ki NISO HPjeve?? če boste dobr pogledal obliko kartuše in glave pri originalu in neoriginalu, bote opazil, da je škatla popolnima ista,samo polnilo je drugačno. kaj iz tega sledi? ker "slučajno" vem, da hp praktično ima malo SVOJE tehnologije ampak večinoma kupljene patente od drugih, je dejstvo, da teh kartuš z glavami NE dela sam HP ampak neka firma,katere ima HP zakupljen patent. in ta firma lahko prodaja te kartuše tudi XY firmam ampak BREZ polnila!!!

ZATO HP nima gonije proti neoriginalom!!

Iz druge strani pa spet "slučajno" vem, ima Epson 95% tehnologije v tiskalnikih popolnoma svoje, kar pomeni, da so vložili multo dineros v razvoj le tega. logično, da se spraviš nad nekoga, ki krade tvoj zaslužek. Epson ima celo patentirane oblike kartuš!! tako da jih lahko že tle zahaklajo.

in še in še bi se dal razglablat o tem ker "slučajno,..."
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Brane2 ::


ker "slučajno" vem, da hp praktično ima malo SVOJE tehnologije ampak večinoma kupljene patente od drugih, je dejstvo, da teh kartuš z glavami NE dela sam HP ampak neka firma,katere ima HP zakupljen patent. in ta firma lahko prodaja te kartuše tudi XY firmam ampak BREZ polnila!!!


1. Od kod ti to ? Kolikor vem, ni HP v svetu tiskalnikov nič kaj manjše ime od EPSONa, pri alserjih je prej nasprotno. HP je dolga leta znan po svoji tehnični superiornosti in dela stvari, ki jih navadni smrtniki še poznajo ne.
Tui njihovi inkjet modeli vlečejo svojo zgodovino in sploh niso bili vsi slabi.

2. Tudi če bi bilo to res, ne bis premenilo ničesar. Tudi če HP ne bi bil lastnik določenih patentov, to ne pomeni da se za njihovo kršitev ne bi sekirala tako HP kot drugi lastniki patentnov in da bi bila zaradi tega gonja po sodiščih kaj manjša.


in še in še bi se dal razglablat o tem ker "slučajno,..."


Kaj je tu za razglabljat ? DObro neoriginalno črnilo dela za vse praktične namene enako originalom. Včasih je tudi slabše, včasih je celo boljše. Jasno je, da na kartušah služijo ko svinja in pustijo nobenga zraven.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vice ::

nodes zgrešil si, nihče ne pravi, da je izdelek, ki ga kupiš še zmeraj v lasti podjetja. Jao :D :D

sese12 ::

Kaj ??? Sedaj smo pa odkrili luno v vodi.
Se pravi da izdelek ki ga kupiš ni tvoj ampak še vedno last firme, ki ga proizvaja.

Potem ti ga po tej logiki lahko v vsakem trenutku tudi odvzamejo, če je njihov. 8-O 8-O

Pa ne zopet narobe razumet mojega razmišljanja.

bobby ::

če se mene vpraša, je HP v svetu tiskalnkov pred epsonom, razen mogoče glede photo tiska. poleg tega naj bi epson ciljal nekje na drugačen segment userjev kakor hp (naj bi!!) in to mala in sredna podjetja, dočim hp na državne ustanove in večja podjetja. sej če se mal pogleda paleto izdelkov obeh podjetij, se vidi cenovna politika in pa segmenti tiskalnikov.
Res je, je znan po tehnični superiornosti sam to ni prišlo izpod pokrovov HP-jevif inžinerjev ampak je tehnologija kupljena, zato pa naj bi bila tehnična superiornost.

itak pa na kartušak je $$$, neglede kater proizvajaleC!!!
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

3p ::

Gre tako ali drugače za nategovanje kupcev. Pa saj je vsem jasno. Printer ti prodajo pod komercialno ceno - zato da kupiš novega in ne tistega od konkurence. Potem pa ga pri črnilu, če tiskalnik slučajno uporabljaš, preplačaš. Zdaj, kupcu seveda nihče ne brani, da si naredi izračun, koliko ga bo lastništvo stalo...
Patentni sistem in sistem zaščite intelektualne lastnine kot obstaja, pa to omogoča. Samo rabimo še avto, recimo kak Mercedes... Limuzina zgornjega razreda... Cena? Sitnica. 1 milijon. AMpak tankaš pa lahko samo Mercedesov bencin. Da se rezervoar za gorivo odpre, moraš polniti z njihovo ročko (ki ima vgrajen čip, ki je seveda patentiran...)... Cena goriva: 1240 SIT/l. Je tak proizvod sploh legalen? Ti lahko legalno onemogočijo polnjenje z navadnim gorivom? Ali kršiš njihove pravice, če pohackaš tank (oziroma računalnik, ki noče vozit, če ve da v tanku ne bi smelo biti več goriva)?

Aja.. Oni ki vprašuje po barvnem laserju za 50-60 jurjev pa naj pogleda v zadnji katalog Bofa... Ena minolta se mi zdi...

marjans ::

Pri printerjih (inkjet & laser) je zadeva v tem, da daš na trg poceni printer in potem služiš na potrošnem materialu. Večina printerjev nižjega & srednjega cenovnega razreda ne pokriva stroškov proizvodnje. Torej se mora ta razlika kriti iz drugih virov (kartuše & tonerji). Če pa se sedaj pojavi nekdo, ki ti ta drugi vir dohodka prekine ...

Naj se vsak vpraša kaj bi mu bilo bolj všeč:
a) Kupiš printer po 100 kSIT in kartuše po 2 kSIT (katerekoli - original, tajvan, aero, belinka ...)
b) Kupiš isti printer po 25 kSIT in kartuše po 8 kSIT (original - recimo da ostalih ni)

Sedanje stanje na trgu je stanje b) in bo najbrž tako tudi ostalo. V takšno stanje so pa silili sami proizvajalci. Če ti prodajaš printer po 100 kSIT (+poceni kartuše), potem pa se pojavi nekdo drug, ki ti funkcionalno enak izdelek ponuja za 50 kSIT (+ drage kartuše), kaj mislite kateri izdelek bodo ljudje kupovali v večjih količinah? Dejstvo je, da večina uporabnikov ne gleda celotnih stroškov (TCO) ampak se za nakup bolj odloča na osnovi začetnega stroška. Torej je proizvajalcem cilj, da je začetni strošek čim nižji in gredo s cenami tiskalnikov pod stroške proizvodnje.

Kdor je spreten bo znal to stvar tudi ustrezno izkoriščati. Če printaš zelo malo, ti je tak način proizvajalcev printerjev zelo ugoden, postane pa neugoden, če printaš zelo veliko. V tem primeru pa najbrž tako ne boš imel nizko-srednje cenovnega printerja. Če primerjaš cene printerjev & kartuš (ali tonerjev za laserje) ugotoviš, da je cena potrošnega materiala za draže prineterje cenejša od potrošnega materiala cenenih modelov (+ kapaciteta je običajno precej večja). Pri tem lahko celo z zelo dragim printerjem pri večjih količinah (običano domači uporabnik tega ne doseže) prideš na nižji skupni strošek oz. cena potiskanega lista je nižja.

Pri poceni printerjih pa seveda proizvajalec skuša na vse načine (patenti, čipi ...) onemogočiti prodajo "tujega" potrošnega materiala.

Koliko od vas bi imelo doma printerje, če bi najcenejši stali 100 kSIT, pa čeprav bi bile kartuše praktično zastonj?

marjans ::

@3p: Če bo limuzina srednjega razreda po 1 milijon, benz pa po 1270 SIT jo boš z veseljem kupil, če se boš bolj malo vozil. Če pa se boš veliko vozil boš pa kupil limuzino za 5 milijonov in poceni (no ja recimo "poceni") bencinom. Problem pa je, če nimaš 5 milijonov ampak samo 2. Kaj boš pa potem kupil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marjans ()

#000000 ::

Dva za miljon, in enga oddaju unim ki nimajo miljona imajo pa 1200 sit oz. 15.000 za cel dan :D :D :D

3p ::

@marjans: če imaš samo 2 milijona?
-kupiš avto za 2 milijona, razen če rabim samo takega, za med vikendom do kafiča, da se vidi raskoš (v tem primeru limuzino z 1 mio)
-kupiš avto za 5 milijonov (pač vzameš 3 milijone kredita)
-ne kupiš avta, in se še naprej voziš s peš hondo
--
Ampak v bistvu ni to vprašanje ob tej novički, ampak je vprašanje, ali se sme prodajati nadomestni "nemercedesov" bencin, za omenjenega mercedesa za milijon.

metalc ::

No, tista s posebnim bencinom za model avta najbrž tudi ni več tako daleč. Pred nedavnim sem kupil Suzukija. Če ga tankam pri ÖMV, ni problema, nad Petrolovim bencinom pa se nekaj zmrduje, prižiga se lučka, da naj bi crknil katalizator, čeprav ni... vsaj na servisu so tako rekli in mi toplo svetovali samo enega "ponudnika". K sreči je cena bencina (še) povsod ista, nad pokritostjo OMVjevih črpalk se ni za pritoževati, pa še ni ti treba do blagajne mimo cele trgovine, kot je običaj pri Petrolu :D.

Brane2 ::

Mogoče še nekaj glede "nizke" cene inkjetov- ta je IMHO bosa.

Gre le za javkanje proizvajalcev, ki nap rinterjih ne zaslužijo niti približno toliko kot na kartušah.
Ni pa res, da delajo z izgubo. Samo vzemite za primer cene igličnih tiskalnikov, ko so bili ti še v modi.
Na vrhu poonudbe si lahko dobil novega 24-pinca za recimo 300 DM in manj, pa je bilo v njem več mehanike in to bolj robustne. Ta nivo cen dosegajo današnji inkjeti.

Poleg tega, poglejte si ciganjenje pri A3 modelih. Praktično ista tiskalnika z enakimi kartušami , glavo, elektroniko in motorji, le da je eden "ozek"- A4, drugi pa širši A3 imata zelo različne cene na trgu. Razlika je tipično 1:3 ali še več.

Razlika v proizvodnih stroških med njima je pa mogoče 30%, kot znesejo višji stroški pakiranja in tiste nekaj dodatne plastike.

Pri hitrem razvjou inkjetov gre predvsem za dirko s proizvajalci refillov. Ko se kupci ravno navadijo na refille, proizvajalec z novim modelom išče nove kupce, ki še niso imeli priliko najati odgovarjajoč refill, poleg tega pa skuša v to ujeti tudi tiste, ki ravno razmišljajo o zamenjavi tiskalnika...
On the journey of life, I chose the psycho path.

linuxdady ::

Pri tem, kako nas proizvajalci tiskalnikov nategujejo, ne gre za vprašanje, kateri bencin, pač pa za tole:
- Vsakokrat, ko je tank prazen, zamenjati celoten tank za polnega in to od proizvajalca avtomobila.

V bistvu smo ljudje ovce. In dokler bodo ovce, bo tudi striženje.

nodes ::

>Zakonodaja bi morala favorizirati tislkalnike, ki jih lahko brez težav polniš. Imeti rezervoarčke za dolivanje ne bi smelo biti noben problem. Ne >vem zakaj dajejo teh par kosov plastike samo na najdražje modele...

>Mogoče še nekaj glede "nizke" cene inkjetov- ta je IMHO bosa.

potem ni daleč do resnice, da pri teh "amaterskih" tiskalnikih gre za brez obzirno odiranje kupcev

Tic ::

Par let nazaj sem delal v eni trgovini z računalniško robo in smo prodajali neke Lexmarkove inkjete za borih 13k. Komplet kartuš (originalnih) za taisti tiskalnik pa je stal 22k. Go figure, skrb za uporabnika pa taka S tem, da so Epsonove kartuše v primerjavi z vsemi ostalimi relativno poceni - pa še vedno stanejo pri cenejših tiskalnikih vsaj tolko, ko nov tiskalnik. S tem, da v svoji "skrbi za uporabnike" podjetja, ki izdelujejo tiskalnike "pozabijo" do konca napolnit tiste kartuše, ki jih dobiš zraven novega tiskalnika. Tak da kr veselo kupujte refille in podobno - ob takem vedenju si razni Epsoni ne zaslužijo kaj drugega.


Kartuše prilozene tiskalnikom niso polne.
persona civitas ;>

nodes ::

in zakaj niso polne?
zato ker liter čnila stane 15$??

da bi pa za izdelek zato plačal več, ker tiskalnik pogosteje uporabljam, je pa tudi iz tiskalniških logov in nekaterih tukaj

OmegaBlue ::

Kartuše niso polne zaradi lepšega/boljšega mešanja barve in s tem zmanjšajo sušenje barve do katerega pride ko tiskalnik leži v skladišču.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
638526 (7092) Dead_Eye
»

epson in kartuše

Oddelek: Pomoč in nasveti
212908 (2607) bobby
»

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
787445 (6232) CaqKa
»

HP DeskJet 920c ali Epson C60?

Oddelek: Kaj kupiti
162032 (1821) Jux
»

Printer - EPSON ali HP?

Oddelek: Kaj kupiti
142213 (2021) Pisk

Več podobnih tem