» »

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

PC World - Po zaslugi podjetja Seiko Epson sta v preteklem tednu morala kar dva proizvajalca kartuš iz prodaje umakniti svoje proizvode, ki so kompatibilni z Epsonovimi tiskalniki.

Environmental Business Products je ustavil dobavo omenjenih izdelkov po izvensodni poravnavi, potem ko je Epson proti londonskemu podjetju sprožil sodni postopek zaradi kršitev številnih Epsonovih patentov in registriranih oblik. Poleg ustavitve prodaje bo britansko podjetje krilo tudi sodne stroške ter Epsonu plačalo stroške za povzročeno škodo (vsota še ni določena).Že v začetku tedna pa je uspelo Epsonu doseči poravnavo s podjetjem Multi-Union Trading in podjetju iz Hongkonga preprečiti uvoz in prodajo kompatibilnih kartuš v ZDA. Japonski korporaciji pa so se zamerili še mnogi drugi proizvajalci njihovih nadomestkov. Tako med drugim tudi francoski Armor SA v Portlandu že čaka zagovor pred sodniki.

Kot trdijo pri Epsonu, s postopki želijo le opomniti proizvajalce na spoštovanje intelektualne lastnine in pošteno konkurenco.

Vse za poštenje.

78 komentarjev

«
1
2

Tilen ::

Vse za poštenje

Money makes the world go round...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Jernej L ::

folk kupujte CANON printerje, kvalitetni, majhni in originalne kartuše so po 3K, print-rite pa 1.5K ali ceneje

Littleman ::

Ah kupš samsungovega lasecra pa ej tot o. Res da ne printa barvno. Ampak resno kolikšen je % tistih ki nujno rabijo barvno printanje. :D

Gandalfar ::

Vecina licnih seminarskih?

|KoRn| ::

Jap večina seminarskih te dni že mora biti v barvah...
Freak on a leash!

Myth ::

Heh, namesto da bi s tem dosegli nižje cene originalnih kartuš, so si nakopali tožbe. Way to go, palls. >:D Naj namesto kartuš proizvajajo cheap tiskalnike in kartuše tudi. Pa jih nebi noben tožo.

edit:
Jap večina seminarskih te dni že mora biti v barvah...
To je samo podpiranje lenobe... vsaj meni... želim si spet pisati lastnoročno, saj s tem se učiš pisanja. Pa vsi zahtevajo najmanj v elektronski obliki. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

perci ::

Ma kakšne seminarske v barvah neki. Stran s tem kičem.

MrStein ::

"Naj namesto kartuš proizvajajo cheap tiskalnike in kartuše tudi. Pa jih nebi noben tožo."

Če daš poleg kartuše še printer, potem naenkrat ne kršiš IP zakone ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

B-D_ ::

Pač kupiš enkrat v lajfu originalno kartušo in jo polniš z injekcijo, čip pa resetiraš z reseterjem in woula: nova kartuša. Jebiga, če ne gre na en način bodo pa šparovni uporabljali drugi način.

Sicer pa se jaz s tem ne bavim ker so mi enkrat te cheap piece-of-shit "kompatibilne" farbe zapacale tastari printer (E.S.P.750) in naredle za 30k stroškov (ker so kurci ukradli kartuše in vsilili za 15 jurjev originalne karuše). Z novim fotoprinterjem za sto jurjev pri bajti se pa ne mislim it tega fejk-farbe nonsensa nič več. Sej so cheap če maš shit printer, ko pa prideš do česarkoli profi je pa sam še bad karma...

BigWhale ::

Kot vidite dragi otroci, se takoj lahko naucimo zakaj so patenti dobra stvar in da imajo kupci precej od tega. Sedaj bodo spet vsi kupovali originalne kartuse od originalnega proizvajalca, ki so bistveno cenejse od teh cenenih ponaredkov...

... erm... samo malo... neki mi ne stima...

:P

BluPhenix ::

BigWhale: Tukaj ne gre enačiti poceni software-ske alternative in poceni nadomestke kartuš (oziroma takega materjala nasploh).

Večina proizvajalcev prodaja printerje pod ceno, sploh v tem razredu, kjer so nadomestne kartuše še nekako uporabne. In ne mi rečt, da če bi ti neko stvar prodajal pod ceno in bi zaokrožil z prodajanjem potrošnega materjala zanjo, da nebi šel tožit nekoga, ki dela bolj poceni tvoj potrošni material (katerega si ti razvil in ga oni zdej izdelujejo brez da bi ti kaj imel od tega). Velikokrat se tudi zgodi, da pisarniški ljudje ne ločijo pravih potrošnih izdelkov od ponaredkov. Tipičen primer pri kartušah: Ne glede ali piše na kartuši "Epson" ali "for Epson printers" ljudje mislijo, da gre za epsonove kartuše, glavno da piše gor epson. Potem pa mu ta kartuša pokvari printer in začne širiti glas, da kako so Epsoni slabi.

Glede barvnih seminarskih pa ... ajooojjjj, kaj imaš za imet barvnega na seminarski, barvno rožičasto obrobo, al z rdečim pisane naslove. Skoraj vsak pisani dokument, katerega je bistvo tekst, je najlepši črno-bel. To ne velja, kjer rabiš veliko barvnih slik (kakšna knjiga medicine in podobno). Drugo je preseravanje in če ti učiteljica oceni seminarsko boljše zato, ker je obrobljena z rožicami, jo prijaviš direktno na inšpektorat za šolstvo. Jao, to je kot ko smo delali maturo in nam je ena stara babnica za angleščino rekla, da če ne bomo prišli lepo oblečeni, da ne bomo naredili. WTF?

Sicer pa z eno kartušo sprintaš marsikaj in če porabiš eno na leto, ne vem če se splača reskirat s pocni kartušami, sej lahko da se ne zgodi nič, lahko pa mora printer na servis, kar te pride dražje kot če bi kupil original. Najlažje je danes z laserci, so poceni, kartuže tudi sorazmerno in sprintaš juhuhu še pa še. Pa še tekst ostane in ne zbledi čez čas.

krho ::

@BluPhenix: Za mojega 10let starega epsona pride toner 40.000 SIT. Sedajle 1x ga bo zmanjkalo. Tiskalnik bo romal naravnost v smeti. Z 1 tonerjem pa naredim 3500-4000 strani.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

perci ::

krho: katerga epsona maš, mam ene dva al tri tonerje na voljo za epl-5200 in kompatibilne printerje (če sploh je kak).

Slikca.

krho ::

epl-3000 (niso isti tonerji) za epl-3000 je druga šifra.
Trenutni print count je 7410 strani. Menjal sem ga pri ~ 3800
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

keber ::

Ma kaki inkjet tiskalniki, to je passe. Krasen laserski tiskalnik za 25 jurjev se danes zlahka kupiš, printa bolje kot pa večina inkjetov, pa naprintaš strani ohoho, ne pa da kot pri inkjetu daš 10 jurjev za kartušo, da lahko naprintaš 100 al pa mogoče celo 200 strani. Seveda, da se ne zasuši še kakšna glava in to ...

Tisti pa ki morate tiskati v barvah seminarske ...:\ Kaj to? Rdeči naslovi, modri podnaslovi, zeleno besedilo, z vijoličnim poudarjeno itd. Če je to lično ...
Si predstavljate taka diplomska dela, kot eni delajo seminarske:D

Myth ::

MrStein, misljeno je bilo kot tiskalnike in kartuse le zanje. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

perci ::

Ma eni radi barvajo seminarske, pa 100 razlicnih kicastih fontov uporabijo, pa sto razlicnih velikosti, pa sto razlicnih numberingov in bulletingov. Pa zraven obvezno se kaka slikca iz wordovega cliparta. Tko, da preusmeriš pozornost stran od vsebine :D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Gandalfar ::

Kaksen barvni graf za vecjo preglednost pa tudi ne skodi

M-man ::

V srednji šoli povečini res hočejo imeti barvne seminarske in slikce pa polno nekega sranja. Na faksu imaš pa običajno tako ali tako vse predpisano in seveda črno-belo - vse seminarske, domače naloge itd. so v obliki, ki je predpisana za diplomsko nalogo.

Drugače si pa Epson sam jamo koplje. Naj raje dela malo dražje tiskalnike ter da na trg le 10 do 20 odstotkov dražje originalne kartuše (v primerjavi z nadomestki) namesto, da spravlja s trga konkurenco. Že tako ali tako so Epsonovi tiskalniki skrajno neprijazni do kupcev - npr. neumen sistem, ki onemogoča printanje s črno barvo, če je katerakoli od barvnih kartuš prazna. Če še onemogočijo podjetja, ki izdelujejo kompatibilne refille in kartuše, res ne vidim razloga, zakaj bi kdo sploh še kupil Epsonov tiskalnik.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

CaqKa ::

gandalfar: heh oprosti. ampak če ne znaš grafa naredit tak, da se ga tudi v črnobeli tehniki razpozna pol pa res nevem :)

jaz svoja poročila v matlabu že delam tak..

plot(neki,neki1,'b',neki,neki2,':r',neki,neki3,'g--'), legend('crta1','crta2','crta3')

evo pa se z laserom naprintan graf lepo prebere :) če rabiš še četrto črto zraven pa uporabiš neki,neki4,'k.-'),
več krivulj na enem grafu pa je itak že nepregledno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Gandalfar ::

Zakaj bi se omejeval na c/b, ce lahko naredim veliko bolj licno v barvah?

perci ::

Zato, da ne bi rabil barvnega printerja in bi raje ceneje printal z laserjem.

CaqKa ::

ok.. sej bi razumel če bi delal seminarsko na kaki umetniški šoli :)

samo v splošnem pa se v seminarskih izogibam barv.

CaqKa ::

mislim, otepamo se flasha pa avatarjev, ti pa bi se na seminarsko spravil z barvicami.

Poldi112 ::

Jaz sem tudi za laserce. Kakovost inkjet printa je prevec nizka, da ne odtehta pomanjkanja barv. Pa se ceneje je.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

meni je predvsem to všeč, da z laserom naprintano robo lahko z markerom označuješ brez da bi se kaj razmazalo.
in to takoj po printu.. poleg tega da je print takoj :)

Gandalfar ::

Hm, moj inkjet je hitrejsi od laserca na katerega se howtoje printa :>

B-D_ ::

Laserci rulajo tudi iz enega razloga ki je isti pri LCD vs CRT vojni: Ostrina.

Laserski print je pač tko narejen da se robovi lepo zlijejo v ostre krivulje in nikoli ni pikic, ki so moteče pri vseh manj-kot-foto izpisih inkjetov (seveda pa je ravno ta lastnost tista, ki lasercem pri tiskanju fotk odbije glavo). Probite prebrat deset strani sprintanih s 600dpi inkjetom in 600dpi lasercem (kdor nima doma laserja je ekvivalentna fotokopirana stran) pa vam bo takoj jasno kje vas bo bolj bolela buča.

Jaz imam doma oba, Epsona R800 in HP 1010, pa je laserc postal nepogrešljiv element v pisarni... sicer je pa sam 30 jurjev na mimovrste. Takrat ko so bli laserci po sto in več jurjev je bil laser itaq nesmisel, zdej ko so tko cheap je pa nakup že skor nujen če tiskaš več kot 1 A4 texta na dan.

darkolord ::

Zakaj bi pol mel dva printerja

B-D_ ::

Ker pač rabim tisk fotografij za kar laserc nekako "ni primeren"? :8)

R800 je profi fotoprinter, ne igrača za 15 jurjev.

darkolord ::

Nism mislu zakaj bi mel se inkjeta, ampak zakaj bi dal se dodatnih 30k+ za laserca, ce imas ze dober inkjet

ce ne printas velikih kolicin crnobelih stvari (1 stran na dan ni velika kolicina :D)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

CaqKa ::

gandalfar: to misliš pri 150 dpi?

Gandalfar ::

laserjet 4l pac ni neka hudo hitra stvar napram hp inkjet 2200

sicer pa se zmeraj zagovarjam, da ce imas licno seminarsko ti to kvecjemu pripomore k dobremu vtisu.

M.B. ::

Vse seminarske v SŠ morajo bit barvne, vsak naslov s svojo barvo, podnaslov z svojo, slike morjo bit obdelane v Wordu z okvirji, barvnimi seveda, pa še 3 različne sloga odstavka moraš met pa vsak mora bit malo drugače. In če se dadoteka ne imenuje projektna_naloga.doc imaš 2 točki manj.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Thomas ::

Kolikor vem, je bil Witgenstein prvi, ki je oddal barvni doktorat. Komisijo je skoraj kap, vendar so požrli dol.

Črnobeli svet je zdaj preteklost.

MrStein ::

Ja, pa šminkanje je od danes tudi obvezno. :\
Pa seveda v vsaj dveh (rajši treh) barvah.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Loki ::

crnobeli grafi so smrt za seminarsko...
navkljub razlicnim stilom crt...

Poldi112 ::

Odvisno od faksa.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gandalfar ::

A zdej boste pa trdil, da ce faks sprejme barvno seminarsko pa niso resni? :>

perci ::

Ne, ampak ce ti bodo zaradi tega kaj bolje ocenili seminarsko, potem pa res niso resni.

Thomas ::

Barva je lahko dodatna informacija. Barva povečuje preglednost in jasnost.

Zakaj bi je ne uporabili?

Če bi lahko delali pa 3D gibljive slike ... bi blo pa še boljš, mar ne?

Tilen ::

Barvni laserski ownz :) Ce le nebi bli tok dragi..
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

BluPhenix ::

Ok barva pri grafih, ki so drugače nepregledni (čeprav imamo mi v vseh knjigah čb grafe in če veš kaj gledaš, so čisto uporabni in pregledni, drugače je če ne veš v kaj gledaš oziroma če ne veš kaj bi moral videt), je ok, da uporabiš barve, res dodatna informacija. Čeprav postane pri uporabi barv lahko problematična njihova izbira, kot je v članku o dobrih analizah opaziti (rdečo ljudje enačijo s slabim, zeleno z dobrim, ...).

Samo barvni grafi je drugače kot barvne obrobe slikic in obrobe tekstov, da ne govorimo o različnih barvnih naslovi, pa o raznih clipartih med besedilom. Tisto z projektna_naloga.doc je pa sploh debilizem. Kaj pa če nimaš doma Worda? Kaj pa če bi dal ime nalogi peterklepec-seminarska ali pa kaj podobnega, da bi se vedelo čigava je, ali bog ne daj, da bi vedel o čem govori že iz imena... očitno je to preveč za nekatere šole. Debilizem na kvadrat.

Obvezne barvne seminarske, dobro da sem srednjo zapustil dolgo tega, da mi ni potrebno trpeti takih neumnosti. Potem tak folk ne zna spravit skupaj ene resne prezentacije in ti na poročilo o napravi lepijo cliparte (razne kadeče-se naprave, itd.).

CaqKa ::

gandalfar daj kak primer barvne seminarske, take po tvojem okusu.

no pa da se nobo narobe razumeli. moji protokoli imajo barvne grafe.. samo ko jih sprintam črno/belo, se še vedno ve kaj je katera črta.

nevem.. fizična reakcija praha s papirjem mi je še vedno bolj všeč od kemične..

Loki ::

kje so bile obvezne barvne seminarske? po gimnazijah?
mi (strojna srednja) smo razna podocila, seminarske morali delati vec ali manj na roko (da nismo prepisovali), prvi pravi vecji sestavek, napisan z racunalnikom (poleg raznih besedil pri slovenscini) je bila koncna seminarska naloga (za maturo).

da bi pa celo seminarsko obrobil s srcki, si pa ne predstavljam.:)) :)) :)) :))


fizicna reakcija je boljsa od kemicne.
Go home geek! oz. bolje receno, pojdi malo ven.

saj drugace pri brizganju skoraj ni kemicne reakcije, barva se vpije v papir zgolj zaradi njegove poroznosti in vpojnosti (no chemistry here, samo razlicne vrste papirja), pri lasercu se pa pac "zapece" notri zaradi povisane temperature. edino, kar bi lahko enacili z kemijo, je sama barva in sestavine v njej (oz. kemicna sestava same barve), ki povzrocijo, da se hitreje posusi (saj se vsi se spomnimo barv za les, ki so tekle).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

CaqKa ::

potegni z markerom čez črno besedilo. 10 krat

najprej na listih tiskanih z laserjem. pa potem še na inkjetu.

pa idi konico markerja primerjat.

če ne verjameš, pa vzami da sveža markerja.

Loki ::

verjamem na besedo. nimam laserja.press

darkolord ::

najprej na listih tiskanih z laserjem. pa potem še na inkjetu.

na (laserskih) fotokopijah se crnilo lepo pozna na rumenem markerju...

CaqKa ::

itak da se.
oglej si zdaj tisti del tekst čez katerega si šel z markerjem in marker, enkrat z inkjetom in drugič z laserom
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tiskanje ...

Oddelek: Programska oprema
61145 (1095) bosmla
»

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
638108 (6674) Dead_Eye
»

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
786988 (5775) CaqKa
»

Epson in nadzor nad črnilom kartuše

Oddelek: Strojna oprema
121567 (1506) bobby

Več podobnih tem