» »

Predavanje: CreativeCommons

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na internetu objavljenih že več kot 17 milijonov del pod eno izmed licenc Creative Commons.

5 komentarjev

PCnow! ::

Mogoče bo to vprašanje koga ujezilo, ampak vseeno, v čem je sploh fora teh CC licenc?

Npr. naredim spletno stran, jo objavim pod licenco CC, potem pa mi recimo podjetje za katero sem spletno stran izdelal, te ne plača, jo pa uporablja (skratka krši pogoje).

Vem, da CC Slovenija dela prostovoljno in ni odvetniška pisarna, ki bi urejala takšne probleme, vendar kašno korist imam, če objavim neko delo pod CC licenco, npr. za rešitev zgoraj omenjenega problema.

drola ::

Pomojem to ureja potem tvoj odvetnik in sodišče, saj naj bi bil uradni SLO prevod licence združljiv z zakonom o avtorskih pravicah in bi bilo kršenje licence tudi kršenje zakona.

PS: Upam, da nisem napisal neumnosti, ker se ne spoznam najbolj na to.
https://drola.si

VidKo ::

Zato pa je organizirano predavanje v Kiberpipi ;)

MrStein ::

"v čem je sploh fora teh CC licenc? "

Ureja pravice ljudi do določenega "kosa" intelektualne lastnine.
Podobno kot GPL, EULA, itd...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

minmax ::

pcnow: za pravna vprašanja, je definitivno pravi naslov Maja... najbolje na predavanju.

tvoj primer bi pa jaz označil za kršitev pogodbe, ki je čisto ločena od licenc in intelektualne lastnine. če si ti sklenil pogodbo, da boš neko delo naredil in ga dal pod cc licenco, in se podjetje obveže da ti bo za opravljeno delo plačalo. potem neplačilo pač predstavlja kršitev pogodbe.

cc pride v poštev recimo, če narediš svojo stran in jo objaviš pod licenco CC-NC (noncomercial), potem pa podjetje, ki s tabo nima nobene druge pogodbe, to stran vzame in jo uporabi za svoj page - torej vzame design. v tem primeru pride v veljavo licenca CC, s katero na sodišču dokazuješ svoj prav. no v bistvu, ker podjetje ne bi spoštovalo licence bi ta avtomatsko postala nerelevantna in bi bilo vse skupaj le še stvar 'čistega' avtorskega prava.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Clip Art se dokončno poslavlja

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
127566 (5579) Matako
»

Twitter fotke niso v javni lasti

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3517196 (14882) ahac
»

Zbiranje predlogov sprememb slovenske avtorsko pravne zakonodaje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
495664 (3497) PaX_MaN
»

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, gl

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
135976 (5517) MrStein
»

Urad za intelektualno lastnino odgovarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
536259 (6259) Tarzan

Več podobnih tem