»

Ustvarjalna gmajna 2017: Ali govorite CC?

Slo-Tech - Jutri, v sredo, 6.12. ob 18h se lahko v novem prireditvenem prostoru OSMO/ZA na Slovenski 54 v Ljubljani (stolpnica Avtotehne na Bavarcu), kjer domuje tudi LJUDMILA, udeležite srečanja Ustvarjalne gmajne, skupnosti za prosto kulturo v Sloveniji.

Maja Bogataj Jančič bo opozorila na reformo avtorskega prava, ki trenutno poteka v Evropski Uniji. Ob njej si roke manejo kreativne industrije in kolektivne organizacije, prijatelji gmajne pa si pulimo lase. Spodbudila vas bo, da skupaj in naglas izrazimo svoje pomisleke. Luka Prinčič bo na kratko predstavil nekaj uvidov kot glasbenik, ki že od srede 90ih objavlja glasbo na spletu, predvsem pa kot vodja slovenske spletne (CC) založbe Kamizdat. Davor Orlič bo poročal s kongresa Unesco o odprtih izobraževalnih vsebinah v Ljubljani, Luka Frelih pa z letnega srečanja mreže Creative Commons v Torontu. Izvedeli boste lahko tudi, kaj so in kako uporabiti nabor licenc Creative Commons 4 ter orodja za licenciranje, dostopna tudi v slovenščini.

...

2 komentarja

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

Zbiranje predlogov sprememb slovenske avtorsko pravne zakonodaje

Slo-Tech - Da je avtorsko pravna zakonodaja potrebna temeljite prenove, je postalo očitno že marsikomu. Zato je gotovo zelo razveseljivo dejstvo, da je Urad RS za intelektualno lastnino pričel pripravljati novelo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Urad je konec aprila vse zainteresirane pozval k pošiljanju predlogov zakonskih sprememb, rok za oddajo obrazloženih predlogov pa je do konca tega meseca.

Enega izmed predlogov so pripravili tudi sodelavci pri projektu Creative Commons Slovenija. Predlagajo predvsem dvoje.

Prvi njihov predlog je, da se ukine obvezno kolektivno upravljanje pravic v primeru neodrskih pisanih in glasbenih del oz. vsaj možnost svobodne izbire avtorjev glede tega. Ta predlog bi avtorjem omogočil svobodno izbiro priobčitve njihovega dela javnosti.

Trenutna zakonodaja je namreč taka, da v njihovem imenu ne glede na njihove želje nadomestilo prejme kolektivna organizacija - SAZAS oz. Zavod IPF. Ta rešitev bi tudi omogočila, da bi se nepridobitni producenti oz....

49 komentarjev

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev

Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

Slo-Tech - Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že...

46 komentarjev

Domače branje: "Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta."

Slo-Tech - Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta.

Zbornik Internet in pravo je eno prvih slovenskih del , ki obravnava pravne vidike interneta. Gre za zbirko predavanj iz seminarja, ki se je na to temo odvil na Pravni fakulteti v Ljubljani. Šest avtorjev se je dotaknilo številnih tem kjer se stikata pravo in internet. Te obsegajo tako področje elektronskega poslovanja, sodne pristojnosti, odgovornost ponudnikov internetnih storitev (pri čemer je obravnavan tudi ameriški Digital Millenium Copyright Act), problem avtorskega prava na internetu in problem zasebnosti ter nekaterih osebnostnih pravic.

Zbornik je uredila Maja Bogataj, ki jo poznamo iz CreativeCommons Slovenija. Priporočamo ga vsem, ki jih zanima kakšni so pravni problemi povezanimi z internetom, predvsem na področju slovenske zakonodaje. Branje posebej toplo priporočamo tudi slovenskim državnim uradnikom.

11 komentarjev

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na...

5 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 106. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V današnji oddaji bomo govorili o tem kako v arheoloških ostankih Pompejev s pomočjo tehnologije mešane resničnosti lahko vnovič vidite floro, favno in dogajanje izpred skoraj dveh tisočletij. Intervjuvali smo očeta največje enciklopedije na svetu - Wikipedije in ga vprašali kako je lahko projekt uspel samim prostovoljcem. Poleg tega bomo spregovorili še o licencah CreativeCommons, ki ustvarjalcem omogočajo, da svoja dela zaščitijo na manj strog način.

Manjkal ne bo niti Linux kotiček, pa nekaj trikov v paketu OpenOffice in predstavitev spletnih strani kulturnih institucij. Televizijska novost je, da bodo na spletni strani dostopni nerezani (uncut)...

34 komentarjev

Creative commons

Slo-Tech - Nedavno je spletna stran Creative Commons podelila nagrade za najboljše video izdelke, ki promovirajo svobodnejše koncepte intelektualne lastnine.

Licence Creative commons omogočajo ustvarjalcem in umetnikom, da svoja dela dajo v svet pod manj restrikitivnimi pogoji kot jih predvideva osnovna avtorska zaščita, ki navadno govori "© All rights reserved".

Tako lahko ustvarjalci vnaprej sami določijo ali naj bo uporaba njihovih del dovoljena v komercialne namene ali ne, ali je potrebno za uporabo navajati vire in ali je potrebno dela, ki temelijo na prejšnjih spet ponuditi pod enako licenco.

Koncept Creative Commons se je v zadnjih mesecih neverjetno prijel, saj omogoča lažje sodelovanje med avtorji, ki se morda niti ne poznajo.
Zmagovalci natečaja se najdejo na tem naslovu.

Še namig: za ogled zmagovalnega dela pod Linuxom boste morali mplayer pognati z dodatnim parametrom "-vc...

2 komentarja