» »

Operacijski sistem prihodnosti: Google?

Operacijski sistem prihodnosti: Google?

OSNews - Molly Wood, urednica spletnega časopisa CNET.com, razmišlja o prihodnosti računalništva in si želi, da bi iz katerega koli dela sveta dostopila do svojih podatkov in programov. Rešitev vidi v Googlu, ki bi po njenem mnenju lahko postal dobavitelj programske opreme in diskovnih kapacitet za podatke. O tem je začela razmišljati, ko je spoznala, da Google razvija velike količine raznovrstne programske opreme in najema priznane razvijalce z različnih področij programske opreme. Zanimivo!

50 komentarjev

«
1
2

BluPhenix ::

In vse tvoje podatke bi imeli oni na svojih diskih, čudovito!

Thomas ::

Hehe ... ne bo šlo. Nimajo milijardokrat močnejšega računalnika, kot njihovih milijardo strank skupaj. Dovolj, da to ni smiselno.

Se bo pa simboza osebnih računalnikov in takih "serverskih farm" še razvijala, jasno. Ne bodo pa uspeli kar centralizirat zadeve. Ne Google, ne MS, ne kdo tretji.

BluPhenix ::

SEj verjetno bi rabili le nihove diske za spravljat, to bi šlo.
Software bi pa še vedno moral imeti na svojem računalniku, čeprav niti ni nujno.

Ne rabiš imeti miljardo krat močnejšega računalnika, le miljardo računalnikoc povezanih v cluster.

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Oziroma če je to delovalo pred desetletji, ko je folk uporabljal ternimale s katerih so dostopali do enega glavnega računalnika ki je vse obdeloval bi lahko tudi danes.

Googlove 1U enote so super stvar za tako početje in če imaš en dober real-time multitasking sistem ki upravlja obdelavo si na konju. Osnova na windows ali pa linux tukaj odpade, treba namenski OS.

Sej ne bodo vsi uporabniki naenkrat obdelovali slike 5000x5000 v photoshopu. Pride pa lahko še do enega dodatnega bonusa. Človek bo lahko za svoje početje uporabil tudi močnejšo mašino kot bi jo kdarkoli lahko imel doma.

aljazh ::

... in potem Google ne bo le serviral "relevantnih oglasov" glede na vsebino uporabnikovih mailov, pač pa bo imel neslutene možnosti za še večje, (danes morda še nepredstavljive) posege v posameznikovo zasebnost in svobodo izbire.

Gledano pravno-zgodovinsko je razvoj tekel tako, da je posameznik dobival vedno več pravic v razmerju posameznik-država, s čimer se je vedno bolj omejevala tudi možnost vmešavanja države v posameznikovo zasebno življenje.

Danes pa prihaja do pojava, ko posamezniki večinoma nimajo nič proti, če se svoji zasebnosti odpovejo v navidezno lastno korist, sicer pa de facto v korist multinacionalk. Zanimivo, kajne?

Bass0 ::

Razvoj v smeri centralizacije hardvera je precej logičen. Pri povprečnem domačem uporabniku 3 GHz mašina s super-duper opremo večinoma nabira prah. Redkokdo igra igre 8 ur na dan in ostalih 16 poganja znanstvene simulacije, Folding@Home itd.

Namesto da bi plačal lep kup denarja za tako mašino, bi lahko najel procesorsko moč, grafično pospeševanje, prostor za shranjevanje podatkov ipd. Kolikor rabiš v danem momentu, toliko ti je dodeljeno... do neke meje. Ko ne rabiš, je dodeljeno nekomu drugemu. Kot plačaš kilovatne ure za elektriko, plačaš "gigaherčne ure" za procesiranje. Doma ti ostanejo vhodno/izhodne enote in povezava do svetovnega spleta. Ko bo ta dovolj hiter, tako delo ne bo vprašanje. Samo ping bi bilo treba drastično zmanjšati - že 10 ms bi motilo igričarje. Pri 8 mbit/s pa itak že lahko dobivaš živo tekočo sliko z visoko resolucijo. Se pravi - doma imaš "okno v svet". Zasebni podatki pa so spravljeni v USB obesku za ključe. Nič več šumenja ventilatorjev, nič več zgube cajta z igračkanjem z nedelujočo opremo, nič več džungle kablov. Za tiste, ki tega ne potrebujejo.

Tako bi prodajalci in servisi strojne opreme za končnega uporabnika postali skoraj nepotrebni. Zaradi česar (in drugih razlogov) gornja ideja ostaja utopija.

Glede zasebnosti pa takole: kot povprečnega uporabnika me ne skrbi zaradi stvari, ki jih hranim na računalniku. Ne skrbi me kraja finančnih podatkov. Ne skrbi me, če vlada ali ne vem kdo nadzoruje, kaj počnem na računalniku oz. na spletu. Moje zasebno življenje je zunaj računalnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

3p ::

Še ena zadeva, o katerih je lesova zadnjič pisala - nekoliko povezana z GooglomVsepovsod:
epic!

BluPhenix ::

BassO ja no osebno življenje ni nikoli povsem "zunaj". Jaz imam marsikaj na računalniku kar nebi hotel da je zunaj (kakšna koda, prošnje, poročila).

Drugo je pa recimo če ti delaš doma kot SP in recimo razvijaš nov tip hardverja. Če imaš vse shranjeno na enemu mestu kot je google imajo korporacije z mnogo cekina poenostavljeno industrijsko špionažo.

BigWhale ::

Hm, jaz bom pocasi zacel razmisljati o tem, da bi vsake pet let kupil nek povprecno dober hardware in ga nekam uskladiscil.

Zato, da bom lahko cez 40 let se vedno pognal kaj kar mi je zanimivo.... :)

Thomas ::

To, da bomo šli vsi na Googlovo mašino priključujoč se nanjo iz avtobusov mestnega prometa ali z vlaka, ko gremo na morje ... je rahlo omejeno.

Liberty instinct temu nasprotuje. Power to the people!

darkolord ::

Ko bo pa crknu internet za par urc, bojo pa vsi brez racunalnikov... res krasno

MrStein ::

BluPhenix:
In vse tvoje podatke bi imeli oni na svojih diskih, čudovito!

Enkripšn.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

B-D_ ::

To bo funkcioniralo takoj, ko bo:

a) Operacijski sistem zastonj.
b) Kompatibilen z vsemi win32 in dos aplikacijami.
c) Ne-izgledal ogabno grdo.
d) Pirat-friendly, če so notri DRM vključene je interes nenaivnih izključen. :D

Takrat bo mogoče realno pričakovati, da bo kake 10% ljudi preklopilo. Če temu ne bo tako... bo usoda enaka linuxu: "To je tam krneki ki eni g33ki uporabljajo, sam sej itaq nič, kar mi že mamo sw kupljenega na njem ne lavfa, tko da mi tega ne rabmo." :P

B-D_ ::

p.s.: Centralizacija ne deluje enostavno zato, ker noben ni tolk neumen, da bi pustil "big brotherju" komandirat, kaj on sme na SVOJ računalnik inštalirat in mu pustit kontorlirat, če ma kupljeno licenco za vsak prdec, ki ga je kdajkoli zagnal. :\

pecorin ::

p.s.: Centralizacija ne deluje enostavno zato, ker noben ni tolk neumen, da bi pustil "big brotherju" komandirat, kaj on sme na SVOJ računalnik inštalirat in mu pustit kontorlirat, če ma kupljeno licenco za vsak prdec, ki ga je kdajkoli zagnal. :\

potem bos pa moral pocasi opustiti MS software in razmisliti o alternativah..tako, za par let..

Bass0 ::

Trenutno študiram v tujini. Če želim imeti računalnik, na katerem bom lahko delal, kadar mi zapaše, moram (sem moral) od doma vzeti laptop. Namesto da bi vzel kako toplo majico na ta hladni Sever. Govorimo o 4 kilah robe, ki sem jo drago plačal, zato da jo vlačim s seboj na nevarne kraje. Ko hočem kakemu sošolcu kaj pokazati/prenesti, moram ali prinesti laptop na šolo ali peči cd-je/dvd-je ali bogsigavedi kaj še. Računalnik v šoli nima softvera, ki ga potrebujem, in nimam privilegijev, da bi ga lahko instaliral in uporabljal. 70% svoje zbirke glasbe sem moral pustiti v Sloveniji (sem glasbenik in mi to veliko pomeni). Danes me zanima samo e-mail in par spletnih strani, mašina se "dolgočasi". Jutri bom rabil par močnih programov naenkrat, mašina se bo dušila v CPU-ciklih.

Rajši bi plačal mesečni račun za toliko, kolikor sem porabil. Ne da bi skrbel, ali mi bo dež premočil torbo za laptop ali da mi ga bo kdo ukradel. Kjerkoli je monitor, je tudi okno v moj svet. Če se nihče ne bi obremenjeval s kršitvami zasebnosti (začenši s kršilci), bi bilo to vse, kar lahko želim.

BigWhale ::

Na en mini cd si daj Linux, pa en obesek za kljuce, ki podpira sranjevanje podatkov si omisli. CD imej v denarnici, obesek za kljuce pa na kljucih. Oboje pa vedno s sabo nosis, mar ne? :)

darkolord ::

Sej to je kul, če bi blo tko kot si nekateri predstavljate oziroma želite... greš na terminal, vpišeš user pa pass pa si "doma"...

Po moje je pa to malo bolj komplicirano...
najprej bi rabu zelo hiter dostop do neta (počasi to prihaja, tako hitro pa spet ne)...
potem bi ugotovil, da tistih stvari, ki jih imaš, dejansko nimaš...
Če gre kaj narobe (zlobneži™), lahko pri navadnem računalniku iztakneš ven kable (ali pa vsaj mrežnega)... Tam bi pa lahko samo en očenaš zmolil...
Če crkne internet, ali pa bognedaj elektrika kjerkoli vmes, potem ti ne preostane drugega kot da počakaš...

darkolord ::

BigWhale: A ti mislis, da bi se ti lahko odpovedal vsem svojim diskom ki jih mas in nosu vse na enem (< 10GB) USBju? 8-)

CCfly ::

Da.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CaqKa ::

eh itak .. za bighwhaleja je še 128mb ključ dovolj.. sej veš da bi on mail server na 9600 bps laufal :)

PARTyZAN ::

Ja dobr...pa 40GB iRiverja nabavis...pa se musko bo lahko poslusal zraven :D

Suli ::

Če pogledaš, da bi v "svoj PC" lahko dostopal čez mobitel, je to kar qewl. Mobitel bi predstavljal nekakšen putty, preko katerega bi uporabljal hi-end server.:D

BluPhenix ::

En major problem se lahko pojavi, kot ste že ugotovil, če mrkne internet povezava, pri tebi ali pri googlu.

Če imaš recimo tak terminal doma in ti mrkne adsl si brez mašine dokler telekom ne odpravi napake, torej boš v šoli rekel da naloge nisi mogel napisati, ker ti je mrknil računalnik?

BassO lepo razmišljanje, ampak se motiš v eni pomembni stvari, ni tvoje okno domov kjerkoli je monitor ampak kjerkoli je terminal za tako početje. Obliko takih terminalov, ki bi bili splošno dostopni lahko skoraj odmisliš, saj katera ustanova (knjižnice, faksi) bo dal $ za tak terminal, da bo potem cel dan visel gor en človek ki bo programiral space shuttle, torej ostane zadeva možna le kot poceni desktopi za domov. Laptop je še vedno najbojša rešitev kakor koli obrneš.

Glede tega da boš dostopal z GSMom, sej nekaj lahko že sedaj, photoshopa pa na gsmju verjetno ne boš poganjal ne.

Suli ::

Ne, sej ti ni treba photoshopa poganjat. Vzamem za primer remote desktop.. Če je photoshop nameščen na 3ghz PCju lahko vseeno čez remote desktop delaš na njem, pa tudi če ti uporabljaš 486.:D

Arthur ::

v januarskem PC Formatu je bil članek, iz katerega sem potegnil, da bo IPv6 imel podporo za razpršeno procesiranje... nisem čisto štekal, ampak v tem smislu.

Microsoft ::

Heh, kje ste pa zdele vsi, ki vidite prihodnost v tem OS, ko je promet v tujino (konkretno google.com) crknu?;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

a je ta zenska prevec slo-tech brala al kaj...
in pa se :

consumer storage is a rapidly growing problem--people are talking about setting up RAID arrays in their houses so that they can store all the video, digital music, photos, and other multimedia files they're constantly accumulating.

ker bs.
300gb diski so zuni.jst ne poznam velik "navadnih" uporabnikov,k bi rabl raide.
vsi ostali pa itak na velko piratizirajo.to da majo dvd image na disku lahko pa komu drugmu probajo prodat...

in se najbl zalostno pr teh "google bo ponuju cpu disk in free programe" je pa to da je edina konkretna beseda o web based programju zaenkrat napovedu microsoft pr svojmu officu.vse ostalo so spekulacije.
sploh pa mocno dvomm da bo kdorkol hotu svoje datoteke hostat kjerkol.se posebi ce so privat(no ja in bl privat odpo par giga "legalnih" backupov k jih majo ti njeni consumerji z raidi so lahka sam se home pr0n making freaki).
mislm da bomo zaenkrat prej vidl vecjo ponudbo storage sajtov s kksno on-line sinhronizacijo in pac ultra huge ponudbo free placa za male pare.Vec kot to se pomojem sploh ne splaca ponujat.

Pithlit ::

Hm, jaz bom pocasi zacel razmisljati o tem, da bi vsake pet let kupil nek povprecno dober hardware in ga nekam uskladiscil.

Zato, da bom lahko cez 40 let se vedno pognal kaj kar mi je zanimivo.... :)
Jep, jep... se strinjam (čist resno).

Looooooka: Raid je fancy, raid je "in" in popolnoma neuporabno za povprečnega janezka.

Bi pa ta googlova varianta lahko bila zanimiva kot remote storage za "neobčutljive" podatke. Osebno jih imam zelo malo, pa še ti so po večini nelegalne narave (kak mp3 pa divx :P ). Drugač pa so ljudje ovčke in bi Google s to idejo zelo verjetno uspel, tako kot uspevajo razne druge nategancije tipa zabavaj.se ...
Life is as complicated as we make it...

BigWhale ::

Hm, 1GB ti ni dovolj? Za podatke, ki jih nucas s sabo nosit?

Igre, filmi, mp3 niso podatki, ki se jih s sabo nosi...

Jst ::

Google je z GMail-om je (zame osebno) začel revolucijo. In "Drafts" jaz uporabljam v bistvu za nekaj, čemur sploh ni namenjen. Za kaj na hitro napisat (recimo notes), potem lahko zraven pripneš datoteke... itd...

Pač 1 GB podatkov, ki jih potrebujem dosegljive vsepovsod. Zakon.

Če imajo še resnično takšen privacy policy, kot je navedeno, potem je špica. Če se bo pa izkazalo drugače... škoda...

Upam na najboljše!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

borchi ::

Heh, kje ste pa zdele vsi, ki vidite prihodnost v tem OS, ko je promet v tujino (konkretno google.com) crknu?


mislim, da je bol vprašanje kje si bil ti pred mnogimi leti, ko se je začelo o tem razmišljat. a boš zdej začel trgat posterje s svojih sten?

yes, it's your lover
l'jga

Microsoft ::

they're simply things that take more time
Pac, nekatri tukaj govorite, kot da bo ze jutri tole zunaj.

Pa govora je v servisih. Jst bi rekel, da bodo prej stvari, kot je ze dones MSN Messenger in email, prsli dost ven, se dost razsirli z ostalimi podobnimi stvarmi. Sele pol mogoce OS.

Posterje si pa ne bom dol trgal, si ga bom prej zamsturbiral na poster od L...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

BassO, če ti je notesnik prevelik in pretežek si omisli dlančnik. Drgač pa tko kot sta BW in Jst rekla - USB key s podatki in LiveCD - poleg tega lahko (sicer je vmes veliko težav) Linux štarta tudi z USBja. Dodatna opcija pa je 1GB shranjenih podatkov na G-mailu. Jst sm si običajno seminarsek v šolo prnesu prek mejla, ne pa na disketi. Nikol nism zgubu podatkov- za razliko od onih z disketo.

Celga OSa al pa vseh podatkov pa nikol nebi dal na net - jebi ga.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

pecorin ::

kaj pa je drugega .NET(celotna filozofija, ne to kar so naredili do zdaj), kot to, da bi aplikacije in dokumente dostavljali preko interneta, na katerokoli napravo, na vseh koncih sveta..
aplikacij naj ne bi vec kupovali, ampak bili nanje naroceni, na primer za 100 uporab worda na mesec.. to bi lahko zelo zmanjsalo piratstvo..

Gavran ::

... in prodajo programja. M$ Ofice paket bi se prodal recimo v desetih izvodih desetim providerjem servisov po svetu... po moje ravno zaradi izpada prodaje programskega paketa v milijonih izvodov še nekaj časa ne bomo videli.

borchi ::

@gavran: kk si pa do tega prišu?
l'jga

MrStein ::

Na en mini cd si daj Linux, pa en obesek za kljuce, ki podpira sranjevanje podatkov si omisli.

Ja, potem boš skoz celo mesto iskal en javno dostopen PC. Potem boš knjižničarko prepričal, da je čist OK, da si PC shutdownal, nato jo boš še dodatno šarmiral, da ti izda password(ki ga itak ne ve) za BIOS itd ...
Potem opaziš, da je CD enota tipa slot-in in ne podpira mini CD-jev.

Ja, v sanjah to ziher lepo dela ... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Bass0 ::

Na novosti, o katerih je tu debata, ne gre gledati z današnjega zornega kota. Tako tehnologija kot tržni sistem in pogled na informatiko se morajo še pošteno spremeniti, kar bo zahtevno in dolgotrajno, saj ima vsak sistem vztrajnost, s katero se upira spremembam.

Ko bo vloga računalnika oz. informatike vsaki osebi "pod kožo", tako kot so elektrika, razsvetljava, radio in televizija ter ogromno novosti zadnjega stoletja, se bo tok razmišljanja iz "Kako to deluje? Ali je varno?" spremenil v "Kaj želim od tega?" Tako kot se končni uporabnik danes ne sprašuje ali, bog ne daj, ubada z instalacijo električne in vodovodne napeljave v lastnem domu in okolici, se nekdaj tudi ne bo več ubadal z instalacijo in hardversko konfiguracijo računalnika. Kar je že zastarel izraz za stroj, ki nam mnogo več kot samo računa.

Pa tudi "internet" ne bo vprašanje izbire ponudnika, tako kot to nista elektrika in radiotelevizija. Ne jutri, ne pojutrišnjem, ampak nekdaj.

Žal pa je sedanja kruta realnost razlog, da se ogromno ljudem na tem planetu taka prihodnost ne obeta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

BluPhenix ::

Gavran ustrelil si mimo na polno.

Programi naj nebi bili na terminalu ampak v tvojem placu pri recimo googlu. Ti se logiraš v sistem in tam imaš vse programe ki jih rabiš. nekako google bi ti odklenil dostop do vseh programov za katere imaš licence, oziroma si poravnal naročnino. Vsekakor dobra poteza proti piratstvu.

sidd ::

hehe, nisn mogel mimo te novice...:D
meni se tudi zdi tole čudovito... kdajkoli, magari v kakem cyberkaffe nekje na morju ali pač kje že bi se logiral na net in bi mel praktično svoj rač. pred seboj. bilo bi super>:D :D
ampak ne morem mimo dejstva, ki sicer izvira iz znanstvene fantastike... iz zvezdnih stez, vsi ali pa velika večina pozna borg-e ... tole mi rahlo "vleče" na njih in postaja malo zaskrbljujoče, aneda? seveda ne v bližnji prihodnosti, ampak.. kdo ve..

vem da ne nesmiselno, ampak vseeno vredno premisleka. ostajam na svoji lastni mašini, če pa bi kdaj rabil kaj več procesorske moči itd. pa bo že ker tip ustvaro procesing pover d.d. pa če bo res nujno bom šel tja..

64202 ::

Nekaj smo guglOS-u ze tukaj pametovali.

tigrr ::

A je tak problem en VNC server instalirat pa imas dejansko svoj racunalnik na netu?

BluPhenix ::

Moreš imet tistega doma stalno užganega. ko ti zmanjka elektrike ali se sesuje ga nimaš. ni tako fanj.

Thomas ::

UPS, pa boš imel 99% uptime, če ne še več. Privaten VNC je boljš zadeva, po moje. Da ti to danes, kar Google obljublja za nedefinirano prihodnost.

BluPhenix ::

Ja in UPS dela 5 ur, sicer pa je tudi to da moraš imeti non stop vžgan računalnik, kot sem že omenil.

B-D_ ::

Programi naj nebi bili na terminalu ampak v tvojem placu pri recimo googlu. Ti se logiraš v sistem in tam imaš vse programe ki jih rabiš. nekako google bi ti odklenil dostop do vseh programov za katere imaš licence, oziroma si poravnal naročnino. Vsekakor dobra poteza proti piratstvu.

Nekdo pa mal preveč pravljice bere... in kdo me bo prisilil, da njihov piece-of-shit servis plačujem, če mi vsi ti programčki lepo na laptopu delujejo že danes na lokalnem disku brez, da bi "big brotherju" karkoli plačeval? Seveda je slovenija perfektno z brezplačnim wlanom pokrita vzdolž celotne trase slovenskih železnic, tko da ne bo problem uporabljati laptopa na vlaku (kjer 20% cajta še mobitel ne deluje). :\

Očitno ljudje med nami še vedno mislijo, da če "očka ne dovoli" je pa to puj in pfej in "narobe", ter da je priklop na internet neki samoumevnega in zastonj. :P Itaq da je, če pa ati vse originale iz big banga na compa inštalira (da ne bo kak virus pojedu compa) in seveda plačuje račune za net. ;)

BluPhenix ::

B-D_ si prebral izvorno novico?

To je prav zato, da nebi bilo treba povsod vlačiti prenosnika, kjerkoli bi bil tak terminal bi ti imel svoj računalnik, precej preprosto.

Prenosnik stane recimo 300.000 SIT, tak servis bi pa recimo stal 5.000SIT na mesec, to znese 5 let uporabe (300.000SIT), marsikomu bi bilo to bolj dostopno kot pa nakup prenosnika. To bo v prihodnosti, vendar je še zelo dolga pot za pridet do tja. S tem da ti ni treba za noben hardware update in nobenega vzdrževanja, ti plačaš 5k na mesec in dela, no razen kadar so problemi z mrežo.

Seveda je vse odvisno kako bodo to speljali, lahko da bo navaden piece of shit lahko pa da bo to pojem za računalnik v prihodnosti. Še posebno če bodo naredili nekatere stvari kot smo jih tukaj debatirali (po potrebi ogromna procesorska moč, ...).

Mene moti najbolj to shranjevanje podatkov pro njih, jaz bi raje imel v takem terminalu režo ra USB in podporo ključem da bi gor spravljal vse kar nočem spraviti pri njih, z 1GB ključem bi bil skoraj vsakdo zadovoljen.

Microsoft ::

In ti bi sel kat tako ustekat v tist usb tvoje podatke na enem javnem ravnalniku?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA bodo ponudniki dostopa do interneta lahko prodajali prometne podatke

Oddelek: Novice / Zasebnost
207088 (5747) gruntfürmich
»

Googlov samovozeči avtomobil bo Chryslerjev enoprostorec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
279496 (7224) Shegevara
»

Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2813785 (11046) cegu
»

Google Zero bo iskal hrošče tudi v tujih programih

Oddelek: Novice / Varnost
156042 (4796) chironex
»

Prvi odprtokodni gonilnik za Kinect

Oddelek: Novice / Konzole
2910143 (8772) BALAST

Več podobnih tem