» »

MPAA ponovno udarila

1
2
3 4

iration ::

Matthai, ne vem al si me zamenu za koga drucga al kaj, ampak vse kar sem jest reku o tem, je da je un članek na torrent-news full of bullshit. Bluz. Še sami to povejo na koncu.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

whitto ::

Če bo nekdo pogruntal zaščito, se bo čez čas našel nekdo, ki jo bo razbil.
Pred časom se mi je zdelo, da so na zelo dobri poti proti piratiziranju software-a programerji pri Steinbergu (programa Cubase in Nuendo za obdelavo zvoka), ki so k vsakem programu dodali (USB dongle), s čimer se je moral program "aktivirati" vsakič pred uporabo, a če malo poemulate, boste videli, da so tudi to obšli.

@jux: srečno na švedskem!

Jux ::

@whitto:
najprej preberi tisti FAQ, pol pa razlagaj o razbijanju zaščite - ni vse tako preprosto.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Gandalfar ::

Nerdor: bluzis.

Apple ze imas taksne cipe v PowerPC-ju. Kljub temu da lahko kupis PPC procesor na trgu za obcutno nizjo ceno kot jih apple prodaja, na njih ne tece OS X.

DRM in podobne fore ze imas v konzolah. Ne mores gor poganjati stvari, ki si jih sam ustvaril brez da bi placal licencnino proizvajalcem. Pa nikjer ne vidim da bi se uporabniki konzol masovno bunili zaradi tega. Vse je v tem kako predstavis to. Saj ni treba da skenslal konzole.

Samo pocasi uvajas 'nove generacije' stvari in zahtevas DRM za boljse delovanje. Lep primer je Half Life II. Te igre ne mores naprej prodati, ker je vezana na tvoj Steam account. Verjeno obstaja kaksen postopek ampak je v praksi tako kompliciran da se ne splaca.

oz. cisto realno:

Question: Can I transfer my CD Key to another Steam Account?
Answer: Transferring CDKeys from one account to another is not supported at this time.


Kaj bos naredil? Tozil proizvajalca? Predvidevam da mi bos na tej tocki rekel: "Valda, tozis ga .." ampak to ubistvu ni tisto pravo. Ljudstvo je posvojilo to in lahko pricakujemo da se bo v prihodnosti to zacelo bolj pojavljati. Podobno kot Microsoft in njihova razvpita aktivacija. Danes se to ze prijemlje in folk niti ne joka prevec.


Gremo en korak naprej. To da je cheatanje resen problem v online igrah se verjetno strinjava. To da ze zdaj razni punk-busterji in podobne zadeve cekirajo vecji del sistema kot bi si ti zelel je tudi dejstvo. (verzije in digiatlni podpis driverjev in podobno). Ampak folk se zmeraj najde nacin za cheatat.

Tu pride v igro DRM. Vse kar morajo proizvajalci procesorjev in podobnih zadevscin naredit je da vgradijo vklopljivo zascito za DRM v procesorje. Zamenja se generacija gaming hw-ja in naenkrat se znajde 20% uporabnikov z izklopljenim DRM-jem, ki jih nic ne moti.

Pride ven Half-Life III in ponudi klanov in zavzetim igralcem moznost, da igrajo na DRM-only cheater free streznikih. Po moznosti se zahteva po taksnem HW-ju pocasi najde tudi na turnirjih in podobnih zadevah. Resen online gaming svet je navdusen. Prevzame zadevo z odprtimi rokami, se znebi cheaterjov in se ne sekira prevec zaradi DRM-ja. Itak ga lahko kadarkoli izklopijo. Ampak dolocene spile lahko igrajo kvalitetneje z njim. Zakaj bi se ga torej branili?

Nakar pride mimo Longhorn s podpodo za DRM v brskalnikih in mailu. Zadeva je tudi popolnoma optional ampak kmalu banke in online banking/market scena zacne mocno priporocat uporabnikom uporabo Longhorna v DRM-enabled nacinu za kupovanje, ker to poveca njihovo varnost in zmanjsuje nevarnost phishinga. Popolnoma optional seveda ampak uporabniki pocasi zacnejo zadevo uporabljati in vsi mediji povelicujejo in pisejo clanke kako je to kul.


.... mine 10 let, DRM je standardna zadeva in to vsi na veliko uporabljajo. Nekaj se neki 'zeleni' vmes bunijo ampak o njih mediji itak ne porocajo, ker so owned by kapital in gre mimo uporabnikov. DRM podpora je prisotna tudi v Linuxu ( clanek) in tudi Linux/OpenSource svet se nima kaj vec za bunit.

Ko imas enkrat tako kolicino HW z optional DRM pa lahko zacnes tudi DRM-only HW prodajat. Primer je recimo trenutna aktivacija HW-ja in serijske, ki so bile optional in samo za online spile. Valve naredi korak naprej, 'revolucijo' in svet to sprejme. Zakaj bi bilo z DRM drugace. Dokler se stvari ne zgodijo cez noc ampak postopoma in pravilno izvedeno se nihce ne bo (prevec) bunil. Tisti, ki pa se bodo se pa itak ze skoz in jih nihce vec ne poslusa.

Syus ::

heh zej so kao gnar zbiral za obrambo pred tozbam
zaj so pa kr spozdil z gnarjem

sej js sm tko vedu kaj bo s tega sam ocitno nekateri naivnezi niso 8-O

poweroff ::

Ko bo DRM iz procesorja povezan z Longhorni, piratiziranje ne bo več možno. MS bo za 2000 in Xp ukinilpodporo, večina bo uporabljala Office DRM, naredili bodo eno akcijo Windows + Office za 10.000 SIT, in potem boste nenadoma vsi na Windosih. Čez kakšno leto bodo pa cene narasle... >:D
Vsaj jaz bi tako naredil, če bi bil na Gatesovem mestu. :D

Keyser: niam veze, če bodo popušili. Psihiloški pritisk na Suprnovo je opravljen. Sicer pa bi takole na pamet rekel, da je log dovolj velik dokaz za pregled računalnika. In ob pregledu se lahko najde marsikaj... KZ so pa tudi spreminjali pred kratkim, ne? :D

ABX: kaj te jezi? Dejstva, ali poročanje o njih?

iration: sori, sem razumel, da kritiziraš članek o TC...

Sicer se pa podpišem pod Gandalfov post. Saj korporacije niso neumne in vedo, da se ne da kar čez noč doseči vsega. par let - pa ne bo več piratstva. No, mogoče bo, ampak zanemarljivo malo.

Upam da zdaj štekate, zakaj nekateri sedaj forsiramo Linux. Zato, ker če se ga bomo naučili sedaj, in če bodo sedaj razvite kvalitetne aplikacije zanj, bo hiter prehod iz DMR v ne-DRM še možen. Sicer pa ne.
sudo poweroff

Crimson_Shadow ::

Le zakaj neki potem dobiš za Xbox in PS2 mod čip?

LOL, :D Si že predstavljam, kako bomo čez 15 "modali" tudi pcje. :D
We create worlds

Gandalfar ::

Crimson_Shadow: pa ga res tako na easy dobis?

VB: http://www.theregister.co.uk/2004/07/21...
Avstralija: http://www.theregister.co.uk/2003/07/31...

Sicer smo zaenkrat se banana republika ampak DMCA in podobne zadeve strasijo tudi pri nas v EU in kaj bos, ko bodo sprejeli zakon z razlogom 'da gre za harmonizacijo z evropsko zakonodajo' in da 'pri nas nic vec ne moremo ker je to ze EU sprejela'?

Sej stvar je cisto simple. Dokazes da mod-chip vsebuje tvojo patentirano tehnologijo in dosezes sodno prepoved, da se prepove preprodajo.

Se strinjam da bo crni trg vedno obstajal. Navsezadnje tudi drog niso uspeli iztrebit, ne glede na to kako se trudijo. Ampak po drugi strani ima drzava dokaj omejena sredstva, ki jih lahko nameni v ta namen. Kaj bos pa naredil, ko policijo sponzorirajo konzorciji, ki imajo vec denarja kot je celotni proracun od drzave?

Dman ::

Ne vem zakaj, ampak občutek imam da nas v prihodnosti bolj čaka svet po Gandalfarjevi napovedi...

Če se ozrem nazaj, kako je bilo pred 15 leti in kako je danes... sicer je mehkega piratstva vedno nekaj bilo (in bo tudi čez 15 let ali pa čez 50), bo pa omejeno.

Moramo ločiti osebe, ki s piratstvom služijo (Lokitorrent, Suprnova, Exeem, Kazaa; osebki, ki presnemavajo CD in DVD-je in jih prodajajo dalje) - teh je malo in ti bodo vedno na udaru (zanje so predvideni členi v kazenskem zakoniku) - in osebe, ki sem ter tja DL kako pesem, film, program in katerega od teh tudi delijo na P2P (to pa že niso več kazniva dejanja, ampak samo še prekrški).

Za obe kategorije oseb pa je mogoče uporabiti tudi civilnopravno varstvo - torej zasebne civilne tožbe.

Tudi pri nas bo kakšna tožba padla. Nedvomno.

Crimson_Shadow ::

Sicer je to kar orenk off-topic.

Hja, ampak s tega vidka to potem ni več demokracija, ampak čisti totalitarizem. Diktatura kapital, kjer človek sploh nima pravice do ničesar, če nima denarja. Ko "kapital" odloča, kaj posameznik sploh lahko počne. Res, fino na kakšen način prihaja do tega, da je "moč" vladanja prehaja iz države na podjetja. Na ta način je prav vsaka "vladajoča" klika v preteklosti jemala enim, da je dala drugim ali sebi. Naj se to ponavlja v neskončnost? :\ Sicer ni pa to nič čudnega. Vodstvo v podjetjih se ne menja na 4, 5 let, kot se to dogaja v državah demokracije (vodstvo, kjer vlade sprejemalo le kratkoročne cilje, podjeta, koncerni pa srednjeročen in dolgoročne cilje in imajo tudi dolgoročne strategije obvladovanja trgov in kapitala. Država, kot jo poznamo pa sploh ne obstaja več.

S tega vidka sta možna dva scenarija (kot ekstrema). Eden v totalitarizmu kapital, kjer "večina" služi "manjšini", ki je podvržena manipuilaciji in represiji tej eliti, drugi pa sam komunizem, kjer imajo vsi vsega dovolj. Kakšno prihodnost bi ti/vi raje imel/i?
We create worlds

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Daj. Premakni to debato v probleem clovestva

Nerdor ::

Crimson_Shadow je načel dobro temo. Res je da sodi v probleme človeštva. Vendar bi nekaj povedal, kar je res. Gandlafar, tale tvoja vizija se bo več ali manj uresničila, vendat NE pozabi da bo to ZELO OVIRALA prost trg, ki je načelo demokracije. Če NE bomo mogli prodajati accountov in legalnega programja naprej, ko smo se ga naveličali, bo to zelo zelo žalostna situacija za vse nas. ;(

Drugače pa, kdo je rekel, da bo Microsoft in Intel ter AMD vladali računalniškemu svet?? Ne pozabimo na VIA in ostale Tajvanske in Azijske računalniške firme!! Te se orng "osmodile" Intel s RamBus Rami :D Ker so enostavno investirale v DDR :)) In je RD Ram enostavno pogorel in Intel je komaj, komaj rešil P4 pred potopom. :))
Tak isto bojo pa prodajali azijci naprave podobne PC-jem, kot to indija počne s Simputerjem. :D Tako da ..

PS: Gandalfar, a ti igraš HL2 ?? :) A to pod Debian-om :)) LOL!

PSS: Gandalfar, a ti kaj pomislaš na Virtual Machine programe. Recimo kot Ms developer moram imeti različne virtual mašine, da preizkušam, kako se stvari, pod različnimi konfiguracijiami, Če pa tega ne bom mogel početi zaradi DRM, bom zelo zelo zelo jezen. In naj povem, da je to čisto legalna situacija. Kaj porečeš na to situacijo..

Kaj pa, če bodo napisali VM, ki bo imel možnost nastavitve serijske številke in podobno, da bo pretental DRM program? Wot then? Verjetno bodo preganjali VM programe, kot so VMWare, VirtualPC, Bochs, Xen :D

Zhupa ::

mah jest pa kr kumi cakam da ze 1x skenslajo vso to nesnago, vsaj nebom po 12h/dan prliman na monitor.

Nerdor ::

Misliš? Kaj pa če azijsci napravijo handheld pc, ki ga (upajmo) poganja Linux z wi-fi vmensikom in mu bodo baterije fula zdržale? :D Sony PSP prenosni psx se že prodaja na japonskem, pri nas bo vsak čas .. :D

Gandalfar ::

Nerdor: a ti sploh beres kaj sem napisal? Kar neki o eni virtualizaciji bluzis.

Ne rabis virtualizacije iz enega cisto preprostega razloga. Osebni racunalniki s podporo za poganjanje vec OS-ov naenkrat so prakticno pred vrati (glej napovedi Intela in IBM-a). V tem primeru ti virtualizacijo izvaja kar HW in ne rabis vec cudnih HW ponaredkov.

Pa ce bi dobro prebral bi videl, da sem omenjal da je podpora DRM-ju s strani aplikacij optional. Z njim gradis added value. Ne pa omejujes kupcev. Vsaj se kaksno desetletje ne.

Tak isto bojo pa prodajali azijci naprave podobne PC-jem, kot to indija počne s Simputerjem. [:D] Tako da ..


In? HL3 se zmeraj ne bos mogel igrat na cheater-free streznikih.

PS: Gandalfar, a ti igraš HL2 ?? [:)] A to pod Debian-om [:))] LOL!


Cisto neumestna izjava. Daj se jih v prihodnosti vzdrzi. Prav tako temu kupu grdihi smeskov zalimanih med besedilo.

Kaj pa, če bodo napisali VM, ki bo imel možnost nastavitve serijske številke in podobno, da bo pretental DRM program?


Pretental? V stilu, da bo mislil da imas DRM strojno opremo ceprav je nimas. Nedvomno zanimiva ideja. Ampak nepomembna, ker bi moral na tak nacin simulirat vse DRM komponente. Od CPU-ja do maticne, zvocne, mrezne in graficne. Pa saj se ni treba bat. Zato pa imamo patente in DMCA da taksne poskuse ze v kali zatremo.

B-D_ ::

zatreMo ? Torej se šteješ med te "revolucionarje" ki bodo, kot so že vsi, ki so karkoli poizkušali z omejevanjem folka, na koncu spušili kot majmuni, ko so preplavile trg ne-omejene različice za ne-omejene uporabnike (no-dvd region lock predvajalniki so samo en primer od mnogih)?

Kje je pa tisto... na izkušnjah se učimo? ;)

Gandalfar ::

B-D_: Ah. Zato se pa zdaj pise zakonodaja, da bo lazje kaznovati ljudi, ki delujejo proti skupnemu in visjemu dobru.

Tako kot se zdaj fino obdavcuje bencin in cigareti .. tko bo pocasi tudi dosti dober nadzor nad programsko opremo.

Zgodovina sprememb…

Grey ::

Sploh ne vem zakajse s tem problemom ukvarjate, če bi pa lahko bile igre praktično zastonj...change economy politics...tud vi se ubadate s problemi, ki so praktično nerešljivi. Vojna bo potekala v nedogled, dokler na koncu ne bo prišlo do še kake večje vojne...

Svet se je razviu do te mere, da je praktično nemogoče nadaljevat brez kakšne drastične spremembe.

Gandalfar ::

Jap. Kapital bo moral zasuznjit ljudi, da bo koncno mir.

Grey ::

Ne štekam te...ti praviš, da bi se moru folk uklont in pustit, da vodstvo takole udriha po njih? In da ekonomija upravlja ljudi?

I say...Let's kick this old Economy witch in the nuts and put a new one in.
Ker dejansko bo čedalje več tega. Zaščita gor ali dol...folk se je preveč razvadu...vsem je v glavo stopila ta svoboda in oh in sploh. Js pravm..dejmo jim svobodo, ampak s čim manj žrtvami na strani politike. Spremenit zakone v bolj humane, poskrbet za nerazvite države

in ne navsezadnje za free software in filme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Gandalfar ::

A se tebi zdi kako drugace?


a) Recimo pri nas je civilna druzba je prakticno popolnoma pasivna in skoraj ne obstaja
b) Ko razlagamo o patentih se dosti folku zdi to kul in se ne sekirajo, ker jih bodo itak ta-veliki (Microsoft) pustili na miru, ker bodo uporabljali njihove produkte. V open-source pa itak vidijo seme zla in bi nas popolnoma prepovedali.

Posledicno se sprejmejo programski patenti in en tak dober mehanizem za zaustavljanje taksnih projektov je uveden.

c) Glej clanka zgoraj iz registra, ki razlagata kako je z DMCA-like zakoni mogoce prepovedati gaming konzole.
Se bolj zanimivo je recimo tole. Kako je mogoce prepovedati spreminjanje izvorne kode aplikacij, ki si jih kupil.




Kaj se pa tebi zdi? Ce se se studentje ne uspemo zbunit za davke ... se bo pa nekdo sekiral za ene cudne racunalnike, ki jih itak ne razume in bi rad samo da dela in da mu zato ni potrebno prevec placat?

Gandalfar ::

I say...Let's kick this old Economy witch in the nuts and put a new one in.


Ti kar sanjaj in teoretiziraj. Dokler ne bos zacel se aktivno borit proti temu ne bo nic.

Grey ::

Nek zanimiv preprost model, ki bi v teoriji dejansko moru uspet brez problemov, mam js že dolg zamišljen(že ene par let). Če bi ga lahko spravu na papir v neko obliko bi biu po moje kr zanimiv za branje. Sam štos je, da ga noben ne razume...vsem k sm govoru...ne štekajo. Razen nekaterih, zelo redkih posameznikov. V bistvu ni v tem samo ekonomija, ampak precejšnj deu politike.

Kako bi pa lahko aktivno s tem modelom stopu v borbo? Oz. kako se aktivno borit proti temu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Grey ::

V bistvu je kapitalizem...bom predstavu mehanično...

npr. helikopterjev rotor...na lopatice deluje sila. Material čuti v glavi rotorja, kako centripetalna sila vleče lopatice ven iz glave...pri prevelikih obratih bo rotor razpadel zaradi strukturalnih poškodb...

Isto se bo zgodilo s kapitalizmom...zdej se v bistvu približuje vrhuncu z vsemi temi patenti, grožnjami, čedalje večjimi cenami(vedno večja centripetalna sila)...čedalje hitreje se vrti...na koncu pa nas čaka en velik BUM.
BUM pa se lahko v svetu manifestira v zelo različnih oblikah...to je neizbežno, če ne bomo ukrepali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Keyser Soze ::

Jaz pa ful podpiram MS in njegovo iztrebljanje open sourca. Edino pravilno. Potrebno je patentirat vse po vrsti. Močno zaščitit velike korporacije, pa s tem Linuxom in ostalimi OS, ki hočejo ganjat en open source končno pomest. :D Do tu se popolnoma strinjava z Gandalfarjem.

P.S.: Zakoni like kje?? A so to kakšni novi svetovni zakoni? Ki veljajo po celem svetu?

P.P.S.: Kaj je Gandalfar. A si že podpisal kakšno peticijo...?

Zgodovina sprememb…

Grey ::

Keyser: Recimo, ja.

BluPhenix ::

Me ni sploh ni jasno zakaj nekateri govorite, da je DRM omejevanje trga? Boš pač naredil program, ki ga bo podpiral, če boš rabil. Aja moraš plačati licenčnino .... aahhhh, dobrodošli v kapitalizmu in industrijskem svetu.

Sicer pa če toliko opensource communitijev živi od donacij, bo pa del donacij šel za licenco... ne pa v žepe določenih ljudi.


Večina kar sem tukaj prebral so bluzenja na kvadrat, razen Gandalfarjevo, ki je pravilno pogledal na stvar. DRM bo, čez njega se bodo pizdili isti ki se sedaj pizdijo za vsako stvar ki jo naredi MS, vsi ostali ga bodo(mo) pa uporabljali.

Grey, v trgovini deluje ekonomija ne fizika, in ti dve znanosti velikokrat nimata nič skupnega.


Drugače pa imejte za zgled borge: Resistance is futile. Dokler se proti borgovski ladiji bori en človek v space tuti.

Free software in filme, zanima me kdo bi to delal. Posnel film in ga dajal zastonj na okoli, lol, kaj bi ga tudi posnel zastonj?

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Grey: Ne štekam te...ti praviš, da bi se moru folk uklont in pustit, da vodstvo takole udriha po njih? In da ekonomija upravlja ljudi?
Ne, da bi se MORAL, ampak, da SE BO. Daj študentu nekaj žurov, "poceni" fancy mobilni telefon, še nekaj "popustov" - in večino svojega dohodka bo dobesedno zagonil za traparije (koliko telefonskih pogovorov, SMSjev, itd. je dejansko nujno potrebnih?). Daj mu kruha in iger (bone in žure) - pa se ne bo bunil.

Seveda ne smeš nanj pritisniti takoj z vso silo. Lepo počasi stopnjuješ pritisk. Toliko, da se "ne opazi" (preveč).
Pred 10 leti smo vsi lahko živeli brez mobilnih telefonov. Lahko smo se zmenili za pijačo in kljub gužvi prišli na dogovorjeno mesto. Danes večina ne zna brez GSM-ja. To, da se danes za GSM zagoni 10.000 SIT ali krepko več mesečno, bi bilo pred 10, 15 leti dojeto kot nenormalen strošek. Tudi nakup aparata za 50.000 bi bil precej nerazumno dejanje.

Vem, ker sem v tistem času kupil radioamatersko radijsko postajo (imeli smo tudi nek sistem za klicanje v telefonsko omrežje preko UKV - seveda vse na črno :D (nekdo je doma postavil anteno in vmesnik)) in so mi vsi govorili, da je to brezveze, ker je postaja odločno predlaga, da ne rabim "mobilnega telefona" (UKV -> fiksni telefon), itd.
Danes... vsi moji znanci letno ali na dve leti menjajo mobitele, imajo visoke račune (torej redne stroške) - in je to normalno. In ko sem jaz nehal uporabljati mobilni telefon so me začeli prepričevati, da brez njega ni mogoče živeti.

Od kje takšna sprememba v 10 - 15 letih?

Jaz bi rekel, da zaradi oglaševanja in PR-a. Reklame so ljudem "sprale" možgane in tisto, kar je bilo včasih nesprejemljivo, je danes normalno.

Glede na to lahko upravičeno sklepam, da bo z dovolj spretno kampanjo (uvedba DRM + malce PR akcij) tudi piratstvo nekoč nekaj zelo obskurnega. Podobno, kot danes večini ljudi ne pride na misel, da bi se peljali z mestnim avtobusom brez žetona - pred 20, 30 leti pa je bilo to kar pogosto (kot mi je pravil oče).

Zato je to kar Gandalf tukaj razmišlja povsem uresničljivo. Na žalost.

Ekonomija, oziroma kapital pa dejansko upravlja ljudi... Če začne ena firma vrteti ogromno oglasov za tunino, jo bodo začeli jesti še tisti, ki je sicer niti povohali ne bi. Če Mobitel vrti oglase za nove telefone, jih bo folk zamenjal, čeprav so stari še vsaj za eno leto povsem dovolj dobri. Če se zdi večini pošiljanje MMS nepotrebna igračka, jih bodo ob dovolj obsežnem oglaševanju začeli tudi sami pošiljati.

V bistvu gre za upravljanje z željami. Željo se vzbudi, predstavi se "priložnost" (preko oglaševanja in PR) in ljudje se začnejo obnašati tako kot se od njih pričakuje.
Heh, ravno zdaj berem eno filozofsko knjigo, ki govori o tem, da ljudje čedalje manj "delujemo" (se pravi razmišljamo - kritično - in se potem odločamo) in se čedalje bolj "obnašamo" (reagiramo na marketing). Knjiga je bila pa napisana pred več kot 40 leti. No, pa bi si človek mislil, da filozofi samo "filozofirajo", kaj? :D

Sicer pa dvomim, da se bo kapitalizem zlomil (razpadel). Za razliko od ostalih sistemov je zmožen neverjetne adaptacije. Če bo zašel v protislovje, se bo pa transformiral (kar pa seveda sploh ne bi bilo slabo).
sudo poweroff

poweroff ::

Še nekaj malega o tem, kako ljudi prepričati v nekaj, česar v bistvu nočejo...

V bistvu je vsiljena "svobodna izbira" najbolj prefinjen način izvajanja oblasti. To so dokazali z enim eksperimentom, ki je šel takole.
1. Ljudi so spraševali, če kadijo in potem so jih prosili, če bi šli sodelovat v eksperiment za 20 frankov, da 14 dni ne bi kadili. Večina je sodelovanje zavrnila.
Potem so izbrali drugo skupino, kjer so jim rekli, da bo eksperiment obsegal raziskavo koncentracije pri kadilcih, plačali pa bodo 40 frankov. Večina je privolila. Potem so prišli na univerzo (ki je eksperiment izvajala) in tam so jim rekli, da so se malo zmotili, da jim lahko plačajo samo 20 frankov in da bo v resnici eksperiment obsegal to, da 14 dni ne bodo smeli kaditi. In da se seveda lahko svobodno odločijo ali bodo še sodelovali ali ne. Večina se je odločila, da kljub vsemu sodeluje. delež sodelujočih v drugem primeru je bil bistveno večji kot v prvem.

2. Izvedli so podoben eksperiment. Tokrat, naj bi ljudje izpolnjevali neke naloge, ki jih bo izbral računalnik. Pride vodja raziskave in reče, da naloga obseže, da morajo pojesti deževnika. Večina ga je pojedla. (Seveda je imel vsak možnost da eksperiment kadarkoli zapusti - večina ga ni zapustila).
Potem (ko so ga pojedli) pride še enkrat noter in reče, da so se zmotili, da je bilo v bistvu napisano, da se lahko odločijo ali bodo pojedli deževnika, ali pa bodo šli v labirint. Nakar so jih vprašali za kaj bi se odločili, če bi imeli na začetku možnost izbire. Večina se je sedaj odločila da bi vseeno pojedli deževnika (raje, kot ši v labirint).

Potem so analizirali vzroke za to odločitev. Nekateri so zagovarjali stališče, da če je pač eksperiment, da morajo sodelovati in prenesti kakšno neprijetnost in pika (eksterni vzroki), drugi (večina) pa so vzrok za svojo odločitev iskali v sebi - da so itak izgube, da imajo ponavadi smolo, itd... (v stilu: sicer sem se res sam odločil, ampak ker imam smolo se vedno narobe odločim, torej nisem jaz kriv).
Skratka - nekdo ti na prefinjen način vsili odločitev, ti pa potem kriviš sebe (da si luzer, da imaš vedno smolo).

Ampak konec je bil pa fenomenalen. Ko so ljudje našteli svoje vzroke - in se očitno zavedli, da se narobe odločijo zato, ker so "luzerji" in imajo smolo (se pa še vedno SAMI in ZAVESTNO tako odločijo), so jih vprašali, ali bi želeli sodelovati še v nadaljevanmju, kjer bo vsak dobil elektrošok. Tisti, ki so v prvem koraku rekli, da ne bi pojedli deževnika in bi šli raje v labirint so elektrošok zavrnili. prav tako tudi večina tistih, ki je navedla "eksterne" vzroke (pač - tolikokrat ste nas že vrgli na finto - zdaj je pa dovolj, izstopam iz eksperimenta). Tisti (večina), ki pa je bila mnenja, da se vedno napačno odločijo, ker imajo smolo in so luzerji - so pa rekli, da so pripravljeni dobiti še elektrošok.

Skratka - bolj kot jih jeb*** v glavo, rajši te imajo in bolj so prepričani, da so za vse skupaj sami krivi.

Zdaj pa ta eksperiment prenesite na področje marketinga...
sudo poweroff

Microsoft ::

Heh, lepo da sanjate.

Če začne ena firma vrteti ogromno oglasov za tunino, jo bodo začeli jesti še tisti, ki je sicer niti povohali ne bi.
To samo tisti, ki se preprustijo 'valovom oglasov'. Pustijo se zmanipulirat.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

iration ::

Grey: Isto se bo zgodilo s kapitalizmom...zdej se v bistvu približuje vrhuncu z vsemi temi patenti, grožnjami, čedalje večjimi cenami(vedno večja centripetalna sila)...čedalje hitreje se vrti...na koncu pa nas čaka en velik BUM.
BUM pa se lahko v svetu manifestira v zelo različnih oblikah...to je neizbežno, če ne bomo ukrepali.


Čedalje večje cene? Oslarija, ampak pustmo to. Kako si ti predstavljaš bum? Me res zanima, pa lahko odpreš novo temo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Sl4v3 ::

Isto se bo zgodilo s kapitalizmom...zdej se v bistvu približuje vrhuncu z vsemi temi patenti, grožnjami, čedalje večjimi cenami(vedno večja centripetalna sila)...čedalje hitreje se vrti...na koncu pa nas čaka en velik BUM.


In potem bo anarhija, mi pa bomo srečno živeli do konca svoih dni.:D
Vsaj Gatesa ne bo več:P
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

Ziga Dolhar ::

Microsoft:

>> Če začne ena firma vrteti ogromno oglasov za tunino, jo bodo začeli jesti še tisti, ki je sicer niti povohali ne bi.
> To samo tisti, ki se preprustijo 'valovom oglasov'. Pustijo se zmanipulirat.

"Samo tisti"? A oni, na katere reklame delujejo, so v taki manjšini al kaj?

p.s.: če misliš, da si popolnoma imun na oglase ... si rahlo slep.
https://dolhar.si/

gfighter ::

To samo tisti, ki se preprustijo 'valovom oglasov'. Pustijo se zmanipulirat.


Microsoft, ne bi verjel, koliko takšnih ljudi je po svetu... Tudi midva sva med njimi, samo da se ti mogoče še ne zavedaš tega...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

gakiko ::

To samo tisti, ki se preprustijo 'valovom oglasov'. Pustijo se zmanipulirat.

Miha, "samo tisti" obsegajo 95% populacije.

(Ostalih 5% pa ustvarja "valove oglasov".)

Microsoft ::

Verjamem, da je ogromno ljudi, ki zlahka 'nasede' reklamam.

Jst se mam za taksnega, ki tezje. Namrec, bolj malo gledam TV.:P

To o tej tuni kalvo sem ze videl, samo se nisem kupil niti ene same tune vec od tkarat, ko se je reklamna kampanija zacela. Pac, tune v konzervi ne jem. Pa mi lahka cel dan vrtis tisto reklamo, 'tuna meni blajak'.
Nekaj govora je bilo o mobitelih. Jst mam s casom cezdalje vec denarja na racunu. V 3 mescih ne porabm za jurija, napolnat ga pa morm. Je ze standard, da dobivam sms, da bo preteklo 3 mesce odzadnjega filanja. Ker mam mobitel jst za to, da poklicem, ce kaj resnega nucam. So namrec ze minili cajto, ko sm se z sosedo menu po telefonu po pol ure, pa se na konc nism nc zmenu.

Pa tudi nevem, kje bi me pri ostalih stvareh reklame zmanipulirale. Edino stvar, ki se spomenm, da sem jo kupil zarad 'TV gledanja', je bla rolka. Jo pa zdej uporabljam kot 'snowboard', ker pac ni dost snega. No, zdele ga ze ni vec.

Verjamem pa, da te reklame folk nategujejo cez vse luknje. Kozmetika, trepalnice do neba al neskoncnnosti, maskara maks faktor, razne fensi stvari. Verjamem, da je dosti 'must have' stvari, samo mene zaenkrat se niso kaj dosti pritegnile.

Pa ce ste kaj spremljali fanci modo prve polovice prejsnega leta. Na podrocju 'must have' pri puncah so bli copati (ne vem kak se jim rece), z visoko peto in fullll spicastim sprednjim delom. Neki skorni pac. Skratka, to se je noslo kot za stavo. Folk deva po 15kSIT, kot da je zastonj. In to vsako leto. Uporabnost take obutve je enaka 0.
Jst si kupim patike za 10kSIT, pa jih mam vsaj kake 3 lete. Pa mi prov dol visi, a so copati letos 'in', a je rjava barva 'in' in podobno. Na tiste izjave modnih kreatorjev kaj je to sezono in mi dol visi.
Tudi zanimivo, kak so kar naekrat postale 'must have' sprane kavbojke. Vsak ma to. To je 'in', to mors met. Mah, jst sm do pred kratkim nosu po 5 let stare stadnard modre kavbojke in mi se enkrat dol visi al so 'in' al ne.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

> Verjamem pa, da te reklame folk nategujejo cez vse luknje. Kozmetika, trepalnice do neba al neskoncnnosti, maskara maks faktor, razne fensi stvari. Verjamem, da je dosti 'must have' stvari, samo mene zaenkrat se niso kaj dosti pritegnile.

Me nadvse veseli in sem ponosen nate, da t^e té stvari niso zrajcale do nakupa, Jimi.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

Ziggga, konkretno sprane hlace in 'golf' copati, ki so vsaj lani bli in, me niso zrajcal. Pa tiste majcke s'oliver pa nevem kak sit se.

Najrajsi mam krate rokave, ki niso vredne 100SIT, pa so vsaj ene 10 let stare. Res.

Sicer pa, mal se provociri, pa ti poslem sliko, kake LOL zokne nosm.:P Al pa mojo fenci kolekcijo.

Lahko ti se dodam, da nosim bundu, ki mi jo je mami kupla za 200DEM, ko sem bil v 7. razredu OS. Zdej je ze 8 let stara. In je edina bunda za 'po tamrzlim'.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Grey ::

BluPhenix:
To je tisto glupo razmišljanje, ki ga nosi sleherni ekonom in marsikateri bogatun na tem
svetu. Denar jih je zaslepiu. Poglej mal naravo...si ne želiš čistega zraka vsako jutro in popoldan v Ljubljani(ali kateremu drugemu mestu)? Namreč jst si..
Zakaj vsi tko gonijo naprej zgrešeno razmišljanje? Razlike med bogatimi in revnimi ne bi smele biti tako enormne. Da ne govorim o najnižje plačanih delih...folk si še normalnga in dostojnega življenja ne more privoščit. Pol pa še butast folk naredi
kako coprnijo in zapre firmo...

Napaka je to, da vsi silimo naravo v nekaj, za kar ni bila namenjena. Če bomo živeli v duhu z naravo in posnemali naravo(namreč ta je zgrajena na zelo prefinjen način...
sam pogledat je treba okol sebe). Vse kar vidimo v naravi se da prenest v praktično tehnologijo in tudi ekonomijo. Taka ekonomija, kot jo imamo sedaj, je pa totalno nasprotje.
V bistvu bi moru besedo narava zamenjat z vesolje.


Matthai:
Hehe...se nisi pozabu vprašat zakaj folk menja mobitele? Mogoče zato, ker jih ponujajo po
zelo ugodnih cenah...tehnologija se razvija naprej, mobiteli dobivajo čedalje več funkcij,
ne vidim razloga zakaj ne bi menju mobitel na vsake dve leti.
Po reklamah pa kupujejo samo ovce, ki slepo sledijo marketingu. Namreč nobena reklama me
še ni prepričala da bi kupu neki. Ali pa je to, da ljudje kupujejo zaradi reklam, samo
prepričanje ekonomistov?


Človek je ustvaru ekonomijo...zdej se ji bo pa moru prepustit? A se bo pol tko zgodilo
tudi z roboti? Nam bojo pol nekoč zavladal roboti? Mislm, da bi se ljudje moral mal začet zavedat in ukrotit to pošast, ki se ji reče ekonomija.

iration:
Kako, da samo js opazm, da cene grafičnih kartic rastejo? Rastejo tudi cene avtomobilov in
druge tehnologije plače pa ostajajo iste...to ni normalen tehnološki razvoj neke civilizacije.

gakiko:
A potem jst spadam v 0.000000000000000001% populacije, katere reklame se je ne dotaknejo?


Zdej to ni tema za to zadevo, ampak...
plače najnižje izobraženih bi morale biti tako visoke, da bi si lahko privoščili normalno življenje in še kakšen cekin za luksuz. Tega pa dandanašnja omejena ekonomija ne dopušča, ker kao ni "kapitala". Kapital my ass. Celotno zadevo se da uredit, samo je noben noče.

Aja..pa tisto glede free softwarea in free filmov...to je vse mogoče in deluje v mojem modelu.

gfighter ::

Microsoft: Hm, kaj pa v računalništvu, a si tut toliko "trden"?
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

Microsoft ::

gfighter, ne spomnem se zdanje Microsoftove reklame na TV. Preko papirja sem dobil zadnjo lani o nekem najemu sofrtwera. Po internetu je tega zlo malo.
In folk kle gor me dnovno zasipa z nekim Linuxom, jst pa se nisem kaj vec trznil, kot to, da sem preizkusil ST Linux.

Glede hardware je tako, da ko sem kupil, sem gledal cenik, malo pa se opise. Pa tudi 'ustno izrocilo' je nekaj pomagalo.
Zanimivo tudi to, da jst se kar pri Mlacomu kupujem, ceprav dosti folka kle gor govori, da ne tam kupovat, ampak kje drugje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

gfighter ::

Pravzaprav sem malo zabluzil. Kar sem hotel povedati, je naslednje (Zdajle bom šele zares zabluzil :D ): Vsi ljudje smo pod vplivom manipulacije, takšne in drugačne. Kot primer poglej šolo. Če ne hodiš v šolo, ne boš uspel, ne boš imel denarja itd... in to ti vsi okoli tebe govorijo od petega leta naprej. Potem avto... V današnjem svetu brez avtomobila ne moreš več (kao). In potem ko imaš avto, ga moraš zavarovati, dati za bencin itd. da vseh drugih dobrin ne omenjam. Zato rabiš službo, pa mobitel pa hišo, kupuješ v mercatorju plačuješ davke, pa seveda obvezne počitnice na jadranu vsako leto ter za nameček še vikend, če boš uspešen in boš lepo delal to, kar drugi hočejo od tebe. In ko si težko prigaraš vse to, ti tudi na misel ne bo več prišlo, da bi opozarjal na napake v svojem čudovitem materialnem svetu, saj 1.) Nimaš časa ter 2.) S tem si to svojo zlato kletko ogroziš. In si noter... Pravi potrošnik. Kaj res? Kje pa piše, da rabiš vse to? zakaj ne bi mogel iti v gozd, si postaviti hiške in živeti od redkvic, če ti paše? Konec koncev bi to morala biti temeljna pravica vsakega človeka. Pa ni, zaradi vseh zakonov in omejitev in predpisov ter družbenih in moralnih ter etičnih norm in podobnega sranja. Saj ne pravim, da si vsi želimo tega, ampak se mi pa zdi žalostno, da ljudje nimamo iste pravice do življenja na drevesu kot vsaka opica. Pa čeprav ti je bila ta pravica podeljena že z tvojim obstojem na tem planetu. Zato: Civilizacija = Manipulacija!!!

Še ena lepa iz štoparskega vodnika po galaksiji:
Na zemlji so najpametnejša vrsta bele miši, sledijo jim delfini ter nato ljudje. Ampak ljudje se zdijo sami sebi pametnejši od delfinov, ker imajo civilizacijo, digitalne ure ter podobno. No, delfini se sami sebi zdijo pametnejši iz natanko istega razloga....
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

Microsoft ::

Avto je trentuno najbolj primerno za to, da gres kam in da prides kam. Sej, zarad mene se lahka gers v Italijo smucat tud pes, ce hoces.

In vecino, kar si napisla, mislim da si vsekal mimo. Recimo, bencin pa avto. Pa davki.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Grey: to je razmišljanje v času kapitalizma. Tako razmišljajo bogati in tisti manj bogati, le da vsak v okviru svojih zmožnosti.

Žal, ampak je tako.

BuDi79 ::

no ja, zaenkrat so bili vsi microsoft DRMji do verzije 10 uspešno scrackani. (verzija 10 še ni)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

Gandalfar ::

BuDi79: to je res. Zato pa rabis NX cip v procesorju da je to tezje.

Kar tako naprej AMD!

Grey ::

BluPhenix:
To glede fizike sm pozabu dodat...
Jst vidm kakorkoli obrnem pogled, vedno neko stvar/sistem iz fizike v ekonomiji. To je dejstvo. Ne vem, če ti to lahko vidiš, ampak je tako. Vse temelji na fiziki(celoten svet). Problem je samo v tem, ali mi hočemo narediti neko zadevo učinkovito ali ne. In tale naša ekonomija ni glih učinkovita.

Tud ne vem, zakaj se folk trudi komplicirat enostavne zadeve...to mi najbrž nau nikol šlo v glavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Gandalfar ::

Isto se bo zgodilo s kapitalizmom...zdej se v bistvu približuje vrhuncu z vsemi temi patenti, grožnjami, čedalje večjimi cenami(vedno večja centripetalna sila)...čedalje hitreje se vrti...na koncu pa nas čaka en velik BUM.
BUM pa se lahko v svetu manifestira v zelo različnih oblikah...to je neizbežno, če ne bomo ukrepali.


To ti Marksizem predavas?

Dirkac ::

Verjamem pa, da te reklame folk nategujejo cez vse luknje. Kozmetika, trepalnice do neba al neskoncnnosti, maskara maks faktor, razne fensi stvari. Verjamem, da je dosti 'must have' stvari, samo mene zaenkrat se niso kaj dosti pritegnile.


Že s tem, ko si tule znal našteti te reklame, si pokazal, da nate učinkujejo. Pravzaprav so pri tebi dosegli željen učinek. Reklamo in s tem posledično izdelek imaš v podzavesti. Namen dosežen.
.: www.mobile.si :.

JC_DENTON ::

Piratsvo je bilo , je in bo :D
MPAA lahko samo puši kurac ker je tole link najbl bedasta propaganda da se ji lahko smeje vsak otrok :))
My Ignorance Amuses Me :)
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The Wall Street Journal zagnal konkurenco Wikileaksu

Oddelek: Novice / NWO
227941 (6603) Gregor P
»

MPAA ponovno udarila (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16513449 (9233) iration
»

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5011343 (7854) Darker
»

DDoS napad na BitTorrent strežnike

Oddelek: Novice / Varnost
104100 (4100) Tilen
»

Windows Media Player 10

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
296746 (6746) cole-22

Več podobnih tem