» »

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

1
2
»

Poldi112 ::

>Naucis se uporabljat ene windose... znas uporabljat vse windowse. In to manjka linuxu.

Vceraj sem bil na Lan-u z masino, ki jo rihtam za nekoga drugega. Svezi winXP. Neverjetno, kako so zakomplicirali sharing. Vsaj 10 min sem vse zivo metal nazaj na win2k look da sem dobil klasicen sharing dialog. Gnome mi je jasen v trenutku. Ni mi vsec, zmede me pa precej manj kot winXP. Bomo videli kako bo sele, ko bo Latehorn prisel.

Microsoft ::

Poldi112, to preprosto ne more drzati. Poglej si sliko in mi povej, ka so te XPji tako zmedli v primerjavi z Win2k. Prakticno identicni vmesnik, le malo je kje kaka beseda manj ali vec.

In BTW, to mislim da je tista 'kompatibilnost', o kateri je toliko govora.

Slika:



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Poldi112 ::

No, tole je ze ok, ampak ko instaliras XP vidis nekaj drugega. Neke "s si ziher da ves kaj delas", "vrzi to v en drug folder ce hoces sharing", "ja to pa ne gre da bos disk sem kopiral" in podobne bedarije. Tole kar si ti pokazal pac ni tisto kar ti winXP po defaultu pokazejo.

Microsoft ::

Windows XP po defaultu ne pokaze Security taba. No, nism 100%, ker sem ze pozabil. Resitev obstaja v eni sami kljukci: Tools > Folder Optiones > View > Display simple folder view in Explorer's Folders list.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

moj_nick ::

Config file-i za programe so pri vseh distribucijah enaki.

Ha!
;)
110111001001010001010000

MasterMind ::

@SodVina: Kaj bo pa Tajnica snemala? Tajnica v podjetju nebi sploh smela imeti root privilegija. Vse to ji more naštimat Administrator. Vse je odvisno od Administratorja!

MasterMind ::

@Poldi: Ko daš desn klik na Disk, greš na Sharing (men se zdi, d veš :D). Pol je en link "are you sure bla bla" (kretenizem če mene prašaš :D). Kliknš nanga in mogl bi se prkazat neki za enajbl share. Pol se pa pržge šen "Wizard" in daš "Just enable share". (ne vem zakaj morjo tolk težit uporabniku:D)

Poldi112 ::

Ja, ampak to je slo sele ko sem nekaj drugega naredil. Mogoce tisto, kar je Jimi rekel. Ker prej mi je reklo nekaj v stilu, da ce hocem sharing moram vlecti disk v neko sharing mapo. Jaz sem pa samo to standardno share okno hotel. Potem ko sem vse zivo izklopil (od sminke do debil mode on) nisem niti vedel, kaj ne naredilo spremembo, ampak po par opozorilih me je spustilo naprej.

Sem pa to omenil samo zato, ker se je nekdo obregnil, da ce si navajen na KDE se izgubis v Gnome, kar se mi zdi bedarija.

|{wan ::

Open source je kot socializem (komunizem) - čudovita ideja, na katero človeštvo enostavno še ni pripravljeno.
Problem je predvsem "izvirni (prvotni) greh" - sebičnost.
Nepripravljenost mnogih (dev-ov), da bi delali za skupno dobro in želi rezultate svojega truda ne samo kot posamezniki, pač pa kot del skupine.
To je glavni razlog, da imamo miljon distribucij, tisoče urejevalnikov, stotine playerjev in windowmaneger-jev, desetine gui-jev za vsak malo boljši progie in skript, itd...
Namesto da bi sposoben dev svoje ideje in trud prostovoljil v obstoječi projekt in ga s tem izboljšal, ga raje dublira ali celo "forka", ker mu GPL jasno to omogoča. Zraven po možnosti privabi še nekaj razvijalcev od prvotnega projekta z obljubami, da bo njihovo delo od sedaj bolj cenjeno in ko porabijo še tista malenkostna sredstva za zagon projekta, vzpostavitev strežnika, domače strani, itd... in opravijo še tiste (ponavadi) kozmetične spremembe, ki pa jasno sesujejo binarno kompatibilnost, se cikel na škodo vseh začne znova.

Težava je v naši naravi in nobena sila ali briljantna ideja ne pomagala Linuxu na "desktopu".
Serverji so druga zgodba, ker zahtevajo samo poceni, stabilen, varen, četudi statičen OS in zanesljiv podporni servis.

BigWhale ::

Nasel sem odgovor:

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

Ker je vecina uporabnikov prebutastih.

Bolj preprosto ne bi moglo biti.

Kostko ::

Ups, my mistake... mislil sem na xserver ( http://www.freedesktop.org/Software/xserver) od Keitha Packarda in ne X.org :8)
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

borchi ::

točno tako. naj vodenoglavci ostanejo na wintendojih pa naj ne težijo več in pametujejo kak more bit desktop linux.

pa ne mislim, da je zdej z izborom OSja kakorkoli povezana računalniška pismenost. kar ti bol paše uporabljej.

glede prvotnega članka, ki ga naj bi tu komentirali - tip je al neumen al pa je to naročen članek. pol stvari, ki jih je napisal ni res, glede druge polovice pa poda čisto sfaljeno argumentacijo, zakaj bi morale biti stvari drugačne kot so. ker če je avtor res linux user, potem bi lahko vedu, da se nekatere stvari ne bojo spremenile samo zato, ker bi bile potem bolj podobne windows (ki je sinonim za dober desktop), na drugi strani pa v nasprotju s linux/gnu filozofijo.

aja, nekdo pametn je trobil o /etc direktorijih. naj mi, prosim, zlista svoje /usr/share/etc , /usr/local/etc in ne vem kaj še vse... ccc...
l'jga

MrStein ::

Nekdo se je pritoževal čez binarno kompatibilnost.
Sem en 6 let stari binary ( closed source program ) DL-al na najnovejšo Fedoro Core 2 in glej ga zlomka, dela iz prve.

( OK, ni celi delal, ker gre za quake2 in nimam pri roki originalnega CD-ja,ki je potreben, ampak ne bom 3 dni zapravil, da dokažem nekaj kar je več ali manj očitno )

borchi ::

tisti, ki se je pritoževal nad binary compatibility sploh ne ve kaj to pomeni!
l'jga

pivmik ::

|{wan:
Zanimivo, kar si napisal, še posebej ker je RESNICA.
Sebičnost v opensource komunizmu je v skupini, v navadnem komunizmu pa na posamezniku :)


Nasel sem odgovor:

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

Ker vecina Linux uporabnikov se dela prepametne in se preseravajo.

Bolj preprosto ne bi moglo biti.



Sej MS suxa, samo Linux dooosti več (v desktopu).
LP, Gregor GRE^

freejack ::

Dokler bo linux tko razdrobljen, da bos mogu za vsako distribucijo pol programov popravlat in upat da bo delal in dokler bojo mel idejo, da se vse kar se pozene prej na end-user PCju skompajla ne bojo nikol uspel. :)

Evo, Fury, tole si pa zadel. Vsa čast in hvala. :D

Mislim, dokler boš moral 3 manuale prebrat, preden ti bo uspelo inštalirat driverje za grafično (za nVidio na srečo sam 1), bo Linux capljal za Windowsi. Je razlika med kompliciranim in uporabnim načinom.

Linux ima ogromen potencial in če bi osnovne stvari malce poenostavil (in ne mislim tistih Janezov, ki namestijo ATIjeve driverje, pol pa mislijo da so boga za jajce prijel), ter vse skupaj poenotil, bi Linux Microsoftu odgriznil še večji del pogače.

Prav zato se mi zdi Gentoo najboljša stvaritev vseh časov. Lahko vse sam skompajlaš, lahko pa namestiš distro z že vnaprej izbranimi parametri/odločitvami. Enostavno upgrejdanje (popravki, programi. in še mnogo več) preko portage (nekaj v smislu Win Update - nerodna primerjava, vendar še najboljša). Skratka, zakaj zakomplicirat stvari, katerih ni treba.

pivmik ::

Dokler bo linux tko razdrobljen, da bos mogu za vsako distribucijo pol programov popravlat in upat da bo delal in dokler bojo mel idejo, da se vse kar se pozene prej na end-user PCju skompajla ne bojo nikol uspel. :)
To je tudi en problem Linuxa, ampak se ne strinjam z izjavo.
Kompajlanje je lahko sprejemljivo, ampak tako... v sklopu same namestitve programa(kamuflirano, neopazno za uporabnika). Pač v stilu Next, Next, 0% 1% 2% 3% 4%,.. 97% 98% 99% 100%, tadam: Program zdownloadan, kompajlan in nameščen!
Ampak prej se bodo Linuxaši raje pogreznili v tla kot pa naredili nekaj tako preprostega.
LP, Gregor GRE^

MrStein ::

"yum install gcc"

Ne vem, kak je lahko stvar še bolj preprosta.

Če pa se nvidii ne da naredit yum kompatibilen paket, pa to ni "linux"-ova krivda.

Če na windows dobiš en program brez installerja, recimo ZIP, a to naenkrat pomeni, da je windows zanič glede instalacij programov ?

BigWhale ::

.zip je cist ok instalacija. Odzipas in skopiras v %SystemRoot%

Pa ti takoj dela!!!

;>

MrStein ::

Seveda je OK. Ampak če bi isto delal na linux-u, pa je naenkrat katastrofa ... :\

BigWhale ::

Jaz bom obupal nad vami...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

explorer.exe se ne odziva. (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6713095 (12433) SomeoneLOVEU
»

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3910773 (9406) PrimozR
»

Zaradi odprte kode ob službo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20254451 (49704) BigWhale
»

"Zakaj Windows ni primeren za namizje?" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1649829 (9829) hruske
»

Microsoft: "Učiti bi se morali iz odprte kode, TODA ..."

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
442317 (2317) kopernik

Več podobnih tem