» »

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

24 ur - Uprava Telekom Slovenije, d.d. se je odločila za pridruženju hčerinskega podjetja SiOL, ki je v njegovi 100-odstotni lasti. Predsednik uprave Telekoma, Peter Grašek, meni, da je združitev potrebna še pred vstopom v Evropsko Unijo, saj bi na ta način Telekom dobil podobno strukturo, kot jo ima večina konkurence na enotnem evropskem trgu. Združitev naj bi bila potrebna tudi zaradi nove strategije podjetij, ki bo zahtevala visoka finančna sredstav, ta pa ima le Telekom.

Miran Kramberger, direktor SiOL-a, ki mu uprava predlaga, da zasede njen peti stolček, je združitev podprl. V štiričlanski upravi je predlog poleg predsednika sicer podprla le še podpredsednica, Darinka Virant. Združitvi nasprotuje tudi Pavle Gantar, minister za informacijsko družbo, ki meni, da bi morali podjetji še naprej ločeno izvajati svoji dejavnosti, medtem ko bi tudi Telekom začel uvajati IP tehnologijo.

Zeleno luč združitvi mora dati še nadzorni svet, ki bo zasedal prihodnji teden in bo po besedah ministra preprečil združitev.

31 komentarjev

gasperino ::

Madona, kaj takega se pa lahko zgodi le pri nas. Bojte se časov, ko bo imelo _eno_ podjetje v rokah tako infrastrukturo kot storitve. Monopol se bo še krepil, kajpak. Le tako naprej!

hanibal ::

Zaradi tega uporabniki lahko pričakujemo izboljšanje ali pocenitev storitev?
Zdi se mi, da ne.

Ampak lej, na ta način ustvarjen extra dobiček bo ostal v domačih logih.
Najbrž spet ne. (Tisti, ki bodo res kaj vlekli, ne bodo pustil denarja v SLO)


Monopol je, kot pravi gasperino vedno slab. Ja, seveda, tudi če se sklicuje na nacionalne interese...
Amen.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

frenk ::

kr nej se združta...bo po priključitvi vsaj kakšno slovensko podjetje obstalo:)

MUC ::

Čez 3 mesce bomo v EU, zato nehejte sanjat o monopolih, ker jih ne bo več in jih ni več.

gasperino ::

Kaj konkretno naj bi EU naredila, da pri nas naj ne bi bilo monopolov? Obstajajo samo direktive, kaj bojo pa pri nas kapitalisti (oz. oblastniki) naredil, je pa drugo.
Kdo pa bo še poleg telekoma pri nas imel v lasti telefonsko infrastrukturo? In če jo ima samo telekom - kaj je to drugega kot monopol?

Beat-O ::

Glede na to, da je Siol tako ali tako v 100% lasti Telekoma se mi zdi, da se za uporabnike ne bo pretirano poznalo. Monopol imajo v vsakem primeru. Upam, da bodo s Telekomovimi financami lahko res več vlagali in bo zadeva res tako dobra kot se sliši na papirju. Konkurenca ne bi škodila, vendar trenutno ni podjetja, ki bi imelo toliko kapitala in infrastrukture, da bi kaj takega lahko resnično naredilo. Telemach se je že davno izneveril.

antonija ::

Jst tud nekak ne razumem zkaj bi hotlo eno tuje podjetje, ki nima pri nas se (skoraj) nic infrastruktutr, objektov in tehnologije, za nas majhen narod it delat telekomu konkurenco. Ze za Vega mi ni jasn kva jim je blo da so sli na nas trg. Sej za koncnega uporabnika (zame:D ) je to dobr, sam ne vem pa kak jim je ratal naracunat da bojo od nasega majhnega prenasicenega trga lahk mel profit. A je tle ksn bl ekonomski tip uporabnika ki mi zna to razlozit?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

iElectric ::

Jah, naj se zdrušta, potem naj ju pa tuja firma kupi, pa bomo uporabniki najebal, k bojo ADSL cene 30k

iBojan ::

Meni se zdi da se Telekom zeeloo boji konkurence, ki bo prišla z Evrope ;) Saj če pogledamo kak nemški telekom ( http://www.telekom3.de/) ima veliko več kapitala kot naš. Se pravi ga pokupijo pa majo nas male Slovenčke v roki. In poglejte si samo kake cene majo Nemci, res da so nižje ampak kaj pa dobijo za to, najdeš že ADSL za 2EU mesečno, ampak je omejitev 1GB downloada ;( Tole pa je nam SLO ADSLjevcem dnevna poraba :P Torej mislim, da bi bilo fajn da se podjetje obrži in ostane domači monopolist, kajti cene imamo res zelo ugodne. Torej naj se združijo vsi pa naj bodo močni za Evropo ;) samo upam, da ne na račun domačih uporabnikov.

frenk ::

ah tuja firma jih pa ne bo kupila...se jim ne splača...zakaj pa potem mobitela niso kupil?:D

antonija ::

Jst tud mislm da jih naujo kupil... Bi pa blo fajn dobit vecjo konkurenco, sam tud to bl dvomim...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Dojče Telekom je še bolj na tleh kot Sloweniše Telekom.

A ne veste, al kaj?

Če veste, zakaj ne poveste. Če ne veste, zakaj potem o tem govorite?

A?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Kdo je pa govoril o kakšni prodaji Telekoma. Da ga lahko hudobni kapitalisti kupijo, mora biti najprej naprodaj. Kolikor vem ni in ne bo. Načeloma naj bi bila združitev dobra. SiOL bo lahko prišel do Telekomovega mošnjička, zmanjša se administracija, pohitrijo se dela, ki so soodvisna... Seveda pa ni dobro, da ima eno podjetje tudi uradno tako velik del komunikacij pod kontrolo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Thomas ::

Samo vprašanje časa je, kdaj bo Telekom naprodaj. EU direktive pač. Prav je tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gasperino ::

Zakaj je prav?

Filo ::

ja seveda, država bo pa pustila, da se kupi edini slovenski telefonist...a ste na to pomislili? hehe ne vem kaj vam ni jasen. lol To bi bil en tak začetek invazije...npr. nemčija (4 rajh (bog ne daj)), kupi edinga telefonista, na dan invazije sklopi možnost komunbikacije in basta, začne se boj za sončne aple hehe tak lep extremen primer hehe (nesojeni, pankrt (nezakonski), sin)

Thomas ::

Nujno je, da se zagotovi konkurenca. Zato ne moremo imeti monopolista, kar Telekom je. Kupil ga bo pa seveda kdor bo hotel.

Pozabimo telekom. Itak gre klasična telefonija ven. Po ZDA je vse več zastonjskega WiFija in tudi pri nas bo to pokopalo fixno in potem tudi mobilno telefonijo.

Move on!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gasperino ::

Če bo nekdo kupil telekom, bomo dobil konkurenco? Res? Sej še vedno ostane samo en telekom.

Thomas ::

Ne. Saj le dokler je Telekom državni, bo zaradi tega (priviligirani) monopolist. V naročje matere države se bo zatekal in špecal vso konkurenco, kadarkoli ga bo ta rahlo privila. Tako pač državna podjetja vedno funkcionirajo. Zato EU direktiva o prodaji nacionalnih operaterjev in podobnih tičev.

Bo reku kdo, ja pa naj ne hodi špecat! Ja pa bo vseeno skušnjava velika. Pa ne samo skušnjava, ampak podleganje skušnjavi. Tako kažejo stoletne izkušnje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rekunius ::

Se strinjam s Filom, telekom je EDINI slovenski ponudnik telefona, zakaj bi ga prodali, mogoče ga res lahko tujci pogoltnejo brez problema, ampak država ima tudi svoje interese - zaščiti domače prebivalstvo pred prevelikim monopolom, itn.,...
Tako da bo združitev ugodno vplivala na nas.
Aja, glede wifija in ostalih stvari, ko bo to zastonj bo preteklo še krneki časa, tako da smo mi ostali pri stacionarnih ali pa mobilnih omrežjih.

Filo ::

lejte no TELEKOM-a se ne da kupit spljoh! ker je the one and only everlasting faker

mchaber ::

Telekom hoče pojest Siol, preden bo Siol njega.Voice over IP je cenejše in kot vse bolj razširjeno komunikacijsko sredsto dobra alternativa običajnemu telefonu.
.

Thomas ::

> Voice over IP je cenejše in kot vse bolj razširjeno komunikacijsko sredsto dobra alternativa običajnemu telefonu.

Vlada je (po izjavi ministra) Telekomu leta nazaj lepo povedala, da naj razvija IP telefonijo, ker bo drugače out. Grašek & Co., pametni kot so, so itak "vedeli da je to utopija".

Zdej bi pohrustali Siol zato in samo zato. Da bi ohranili lepe čase zase, na krilih IP telefonije seveda, do katere bi prišli (precej zlahka) na ta način.

Take them down!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Paramedic ::

Ko bo EU, se bo moral Telekom počasi privatizirat in takrat mogoče ne bo več tako zelo bogat, ko bo vsa vlaganja v TK omrežje povrnu. Le-ta niso ravno mačji kašelj, right? >:D
End transmission.

MCSE ::

Nacionalni interes? "Politika" bo prodala telekom, ker bodo od tega zaslužil. Ne bodo prodal celega seveda ampak delež, tako kot banke in zavarovalnice, in podobno... Utopije, da država ne bo prodala komunikacij so debilne, saj potemtakem nebi smeli prodat niti bančništva, niti luke koper , niti zavarovalništva... Na žalost "politika" pri takih poslih mastno služi provizije, in so nacionalni interesi sekundarni.

Namen zdržitve? Telekom noče vložit 5 miljard v IP telefonijo in si bo zato priklopil siol, in prišparal 5 miljard, siolova uprava in veliko delavcev pa bo naj*****, ker jih bodo (tiste, ki oporekajo priključitvi) preprosto odpustili.

Ministrovo mnenje? Kaj pa on ve sploh kaj je konkurenca? A to da ADSL prodajajo z ISDN je konkurenca? Siol in Telekom nista konkurenčni podjetji, in predlagat da bo to slabo za konkurenco je spet, debilno.

Sicer pa mora telekom konkurenci itak nudit svojo infrastrukturo v uporabo...

antonija ::

Ce bi Telekom zacel z IP telefonijo bi to ratali konkurencni podjetji. Ce Telekom kupi Siol ni konkurence (tko kot zdaj). Skratka ostajamo kjer smo se za nekaj casa...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ahac ::

Mah... sej Telekom SiOL že ima v 100% lasti.. tako, da ga ne kupuje..
Takrat se je moral odcepit zato, da bi omogočil enake pogoje za vse ISPje, kar se do zdaj ni zgodilo.
Za VoIP bi lahko samo rekl: "Sine, SiOL.. VoIP bomo prodajal mi in ne ti!" pa mora ubogat.
Tako jim pa ne bo treba več odgovarjat Amisu, K2.netu in ostalim ISPjem, ki bi radi ponujal ADSL, zakaj ima SiOL boljše pogoje od njih.
Samo lažje bo obdržat monopol v EU.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Kaboom ::

now the shit's gona hit the fan...

*pof*

da Telekom ne gre kupit, pa ne se zezat, vsaka k*rba ma svojo ceno
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

swar ::

ampak država ima tudi svoje interese - zaščiti domače prebivalstvo pred prevelikim monopolom, itn.,...

Hahaa kdaj je pa nasa drzava prebivalce nazadnje zascitila?Matr mamo hudo konkurenco v sloveniji,sam poglejte mobilno telefonijo kako simobil & mobitel lepo sodelujeta pri oblikovanju cen(15sek obracunavanje sta z veseljem uvedla)

Jeebs ::

Blah, SiOL, Telekom, Mobitel... A nebi bilo najbolj enostavno, če bi blo vse skupaj Tulikom corp.?:D Itaq gre za eno in isto stvar, samo neki se presiravajo.:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Bakunin ::

en ISP...en Telekom....ena rasa .......en vodja........

Krambi HEIL.....Krambi HEIL! :(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol je ponovno pod okriljem Telekoma Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
558660 (6337) Bistri007
»

Zamenjava v vrhu Telekoma

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
313684 (3684) Mate
»

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
313647 (3647) Bakunin
»

Vlada razrešila Podobnika!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
402780 (2780) Boeing

Več podobnih tem