» »

ATi X800 XT: Kraljeva vrnitev

ATi X800 XT: Kraljeva vrnitev

Beyond 3D - Po skoraj dvoletni suši na področju grafičnih procesorjev, nas je pomlad 2004 presenetila s pravim monsunskim deževjem. Najprej je kot strela iz jasnega udarila nVidia s 16 cevno GeForce 6800 Ultra, sedaj pa se ji je pridružil še ATi z nič manj pretresljivo serijo grafičnih kartic X800.

Čeprav smo lahko danes uradno pričakovali le Radeona X800 Pro, pa smo zaradi istega kodnega imena (R420) mnogi čakali tudi na prihod X800 XT. K sreči nas ATi tokrat ni razočaral, zato si kar poglejmo, kakšne vojake je poslal v boj proti GeForce 6800 Ultra:
  • RADEON X800 Pro: arhitektura 12x1, GPU 475 MHz, MEM 450 MHz, cena: $399, dobavljivost 4. maj 2004
  • RADEON X800 XT Platinum Edition: arhitektura 16x1, GPU 520 MHz, MEM 560 MHz, cena $499, dobavljivost 21. maj 2004
Takoj lahko vidimo, da so frekvence precej višje od nVidinih 400 MHz na 6800 Ultra. Zahvala gre očitno zelo zrelemu 0.13-mikronskemu proizvodnem postopku low-k v TSMC-ju ter dejstvu, da R420 sestavlja precej manj tranzistorjev kot NV40. Posledično je tudi napajanje in hlajenje manj zahtevno, saj obe kartici potrebujeta le en priključek molex in povsem standarden hladilnik.

Kar se same arhitekture tiče, je več ali manj kar lepo prekopirana iz R300. Po svoje to sploh ni slaba stvar. PS 3.0 verjetno tako ali tako še lep čas ne bo širše uporaben.

Preden vas napotim na katerega od številnih preskusov, le še primerjava ATi X800 XT in nVidia 6800 Ultra v Far Cryu pri ločljivosti 1600x1200, bez AA in Aniso: ATi 88 FPS, nVidia 62 FPS.

Kot odgovor je nVidia že najavila kar dve novi kartici: GeForce 6800 GT in GeForce 6850 Ultra in izdala nove gonilnike različice 61.11. Prva bo s 350 MHz GPU-jem poskušala tekmovati proti Radeonovemu enemu molexu in standardnemu hladilniku, druga pa s 450 MHz GPU-jem Radeonovi hitrosti. Razen omenjenih sprememb bosta po ostalih lastnostih enaki GeForce 6800 Ultra.

Preskusi!

Novica je očitno ena pomembnejših v zadnjem obdobju, saj so nas nanjo opozorili tudi root987, monster-x in HardwareMaster.

53 komentarjev

«
1
2

Spc ::

ATi bo tak ftrgal nvidio spet.
Že vidim iz specifikacij.
Drugače pa je to huda grafična 8-O

Ahiles ::

Hehe raj si teste preber prvo kartice so si tolk skupi da je skor vse en kero izberes le da ma ati prednost v nekaterih Dx9 spilih na drugi strani pa ati pusi opengl teste pri ostalih testih so si pa skor enak k jajc jajcu. Pa ko bo Doom3 izsel(upejmo da zlo v kratkem ksn mesec se) bo folk sam se te bence gledu kjer bo pa Nv usula Atija total(Pac opengl).





WTF sfukana skripta za slike kr eno sliko pripopal. Upam da bo zdej delal.

Tuki nc ne vidm da bi kdo skermu pometal,

Dr_M ::

sam je zanimiv....
ena kartica ma 103fps, druga pa 104 in ta druga je cist huda in on in sploh dobra...in prva je pa navadn crap za v smeti...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

|bLaD3| ::

Jst ostajam zvest ATI-ju .

AtaStrumf ::

Ni kaj fantje res ste hitri. Uspelo vam je ujeti še isti dan za objavo novice, pa čeprav 4 ure po tem ko je bila že tako ali tako bolj pozno napisana. Vmes je seveda že cel svet vse zvedel drugje, folk se je razpisal po forumu, tako da ... whatever.

Ahiles ::

AtaStrumf ti pa drugic mal bol pametn naslov dej al si pa teste prej preber ;)

lambda ::

Res ne vem, zakaj so eni tako navdušeni, če en proizvajalec povozi drugega. Testi se pojavljajo kot gobe po dežju, pa niso si nič kaj podobni med seboj. Potem pa vsak poišče tistega, ki je v korist njegovemu favoritu med karticama in že na prvi dan, ko se pojavijo primerjalni testi, ponosno proslavlja, kako je nv povozila ATI ali obratno. Bedarija ... :\


Najlepše bi blo, če bi bili kartici čimbolj izenačeni ... pa da bi imele veliko navijalskega potenciala. Konkurenca je nenazadnje najbolj koristna stvar za nas uporabnike.

vasquez ::

Kaj pa benchmark od Solitarie? To je edina igrica, ki jo lahko igram v službi. Zanima me, koliko bi se povečala moja produktivnost, če bi šef kupil eno tako zverino.

Karaya 52 ::

Avtor novice je očitno "ati's fan". Lahko bi vedel da je sama frekvenca jedra in pomnilnika ne določa kakovosti kartice, v bistvu je to ravno slabost. nvidia pri manjših frekvencah dosega enaka oz. boljše rezultate.

Tudi NV40 bo uporabljal en molex ko bo končno presedlali na pcx, saj ne bi radi ostali na AGP-ju, ali pač?

PS3 se ne bo uporabljal še dolgo časa? Seveda, seveda...

Ko pa pridejo na dan AA in AF, je pa zmagovalec znan.

SavoKovac ::

Sploh še malo iger izkorišča poln DX9 potencial kartic kot so Radeon 9800Pro/XT, GF9500... in že so tukaj novi modeli. 1:0 za Hardware.

AtaStrumf ::

He, he najraj mam pa tako nabijanje v prazno kot ga vsi tukaj delate. Cifre folk, cifre! Še najraje v procentih. Mal uporabite tisto statistiko, ki so jo vas učili, pa mi dokažite kdo je boljši. Jaz nisem za nobeno kartico trdil, da je boljša. Naslov je tako mal v stiku s časom, malo provokativen, kot tudi edini benchmark, ki sem ga podal je samo za predjed, glavna jed so pa itak podrobni testi. No in ko jih preberete in malo analizirate pa DOKAŽITE kdo je boljši. Trenutno je meni itak bolj vseeno, važno, da sta OBA proizvajalca naredila orenk korak naprej. Kaj več se bom pa pozanimal ko bom razmišljal o nakupu katere od teh zverin in ko preteče malo vode in se stvari bolj izkristalizirajo.

BTW: I'm nobodys fan >:D!

AngelOfDeath ::

Se bom presedlal k pametnim in še kakšen mesec ali dva počakal da vidimo kdo je boljši v bistvu smo mi na boljšem ker se bodo stare grafične še bolj pocenile :)
Vojne med atijaši pa nvidijaši pa tako nemoreš preprečiti.

Lep Pozdrav

SasoS ::

@Master D.: sure, NV bo imela 1 molex na PCX, Ati bo pa brez :D. Sicer pa...tako kot vedno, 1 karta je hitrejša tam, druga drugje. Meni je ati ljubši (zadnji 2 grafični sta bili atijevi, 1 prej nvidia, še prej pa 3dfx :D). Kot sem bral v enmu testu...atijev design je veliko bolj "clean". Powerja pobere mnj, hladilnik je normalen ne pa nvidiin space age ki it pobere 2 slota. Poleg tega pa...kdo od vas bo dou 150K za novo grafično? Jaz ziher ne, ostanem še pri 9600xt :))

JustVi ::

evo mene

mal sem se res bal, da ATIju ne bo uspel taksen dolg korak in sploh ne zato, da bi razmislal o nakupu ATI-ja. sam men se tele vedno podobne hitrosti ne zdijo vec naklucne.

Blizz ::

Kaj pa kej hitrost v 3D aplikacijah? A ATI se vedno tko pusi pred Nvidio?

Dr_M ::

BTW: I'm nobodys fan !

potem pa se napis novico tako.

jest se vedno neb upu kupit ATIjeve graficne...prevec razkiran nakup. ceprov sm vidu, da so driverje ze precej postimal,ampak nevem ce bi biu pripravljen razkirat... ostajam pri nvidii :) in tako bo tut v prihodnosti.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

frenk ::

zgleda da bo 6800GT odličen nakup:)

Dzonson ::

oba proizvajalca sta se potrudila na polno in se je glede na performens res tesko odlocit katero kartico kupit. edino dejstvo, ki je trenutno pri meni mocno v prid X800 pa je 480W napajalnik, ki ga potrebuje 6800-ka za delovanje. 480W napajalniki pa trenutno se niso zastonj >:D

Dr_M ::

no ja...tut pr x800 ne prides z ksnim 300W cez...
ce pa je kvaliteten napajalc (ksn antec) bi pa lepo delal tut z TP 380W...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ahiles ::

6800GT bo mela sam en molex sam bo pa ksn mesec kasnej prisla stala bo pa 399 sam bo pa cenal padla pol k vec firm pride na ene 350 in se mi zdi da bo to najbol kartica glede na zmogljivost in ceno.

AtaStrumf ::

V idealnem primeru zna bit 6800GT dejansko najboljša izbira, ampak najbolj važno je, da bi sedaj 8 cevna arhitektura pricurljala v rang 9600XT/5700Ultra. Me prav zanima kaj bosta oba giganta pri tako veliki ponudbi top-end GPU-jev pripravila za mid-range in low range kartice. To je tisto, kar mene osebno najbolj zanima pri vsem skupaj. Rang 20 do 35k SIT. Ta razred že dolgo trpi in je najbolj potreben nečesa pametnega.

nsignific ::

Master_D: PS3 je bullshit, to ve ze vsak, AGP pa se v 4x inkarnaciji ni biu izkoriscen do konca, kaj sele v 8x, o PCX pa sam sanjej da bo kej razlike naredu.

Tko da, ja, ATI zaenkrat all the way. O gonilnikih pa tut blage nimas vec kot ocitno.

Dr_M ::

nsignific: ti sploh neves o cem govoris...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Freelancer ::

Dr_M: Ja in kje je rizik pri ATIju?
Jaz sem imel kartice od ATIja in nVidie (trenutno imam nvidio) in sem bil (sem) zadovoljen z obema znamkama.

Ahiles ::

nsignific se vid da nimas pojma PS3 ni noben shit ampak je le nadgradnja ps2.0 vizualno sta si ps2 in ps3 enaka le da je ps3 veliko bol efektivna v smislu programiranja zato pa so tudi vsi skocil na to in vrjetno bo ze kar nekaj spilov podpiral ps3 do konca leta.

Kar se pa tice low end ranga zihr bo ena 6800 verzija ki bo v 150-200 rangu mrbit ne na zacetku sam ker pridejo ene 4-5 verzij 6800 bo najslabsi zihr cena padla na ene 150$ sam ker se vsi prodajalci jemlejo 1$-1eu bo pri nas to prislo ene 150eu + ddv + carina + debela marza.

6800GT je nekaj takega kot je bila gf4400 ko je vn prisla najbolsa kartica za svojo ceno.

Mavrik ::

Ahiles: Toliko kot jih podpira PS1 to leto a ne? ;)
The truth is rarely pure and never simple.

ghostkop ::

Sam v nekaterih špilih ma ta nov FX porazne rezultate, sploh v višjih resolucijah. Človk kr kmal pomisl če so ta pravi. Ati je pa ustvaru zver, ni kej.

Dr_M ::

ghostkop: hm...ocitno ti res narobe gledas... gf6800 NI vec FX....tko da si verjetn gledu ksn 5950 al pa kej >:D

drugac pa nikjer ne vidm, da bi biu 6800 porazen in x800 zverina. oba sta nekak izenacena, pac nekje je en hitrejsi, nekje drug. ampak sploh ni take velike razlika. vse je v rangu 0-5%.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ghostkop ::

sej ni važn kako se imenuje, mislu sm na nov izdelek nvidie
link1poglej pike 3dMArk 1600*1200 6xAA 16AF
link2slabši od R360 pri 6xAA in 16AN
Še ostalo dosti zaostaja, kmalu mu zmanjka moči

Ahiles ::

ghostkop pa si ti pogledu na kolk ma NV Fsaa? Ker nv ne podpira 6xfsaa?

Da ti pomagam za slucaj low IQ Ati je na 6xFSAA na drugi strani pa NV z 8xFSAA

Stem se vid da je cel test naredu ATI fanboy in taki testi so super ja za atifane.

Se ena slikca real testa tko kot se zagre.

Dr_M ::

ghostkop: tole si ti hudo zbluzil....ravno v COD je gf6800 mnogo hitrejsi.

klik

poglej se ostale podstrani CODa.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PlayTheGame ::

Se strinjam z tistimi, ki pravijo da sta tokrat nVidia in Ati praktično izenačena, pravega zmagovalca ali poraženca ni. :) O nakupu ene ali druge kartice bodo torej odločali drugi faktorji. V prvi vrsti tuki je cena, kvaliteta driverjev,... in konec koncev naklonjenost eni ali drugi znamki (že vidim številne topice tipa "vojna: nVidia vs. Ati" in pa milijon postov...>:D :D ). Po moje bosta najbolj zanimivi Geforce 6800 GT in pa Radeon X800 PRO (višje-srednji razred), res bo pa zanimivo videti tudi kaj lahko eni ali drugi ponudijo v srednjem in nižjem cenovnem razredu. 0:)
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Dr_M ::

a sploh veste kasni ste ATIjasi....

folk vidi, da ma ATI najhitrejso graficno... valda, ati rula in je oh in sploh najboljsi....potem pa tisti najglasnejsi grejo v stacuno in kupijo R9600SE in mislijo, da drzijo boga za jajca. ja kupil so radeona, sej je "najhitrejsi"... (ceprov bi se v tem cenovne razredu najdla graficna od nvidie ki je se hitrejsa, ampak ne, oni majo radeona)
to je inteligenca povprecne ovce...oz ATIjasa, ki ne zna mislt s svojo glavo.....:\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SasoS ::

In..kolk je nvidiašev ki kupijo fx5200 in mislijo da imajo najboljšo grafično ker je nvidia? Kolk je blo 3dfxovcev ki so drli po nakupih voodooja v zadnjih zdihljajih samo zato ker je bil gor znak 3dfx? Jaz imam atija in stojim za svojo odločitvijo. Da me boš pa zaradi tega zmerjal z ovco...pa povej kdo potem bolj slepo sledi svoji znamki??

Dr_M ::

kolk je nvidiašev ki kupijo fx5200 in mislijo da imajo najboljšo grafično ker je nvidia?

mogoce se tut kje ksn najde, ampak taki kupijo tako graficno, ZATO KER JE POCENI in NE zato ker misljo, da je hitra.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SasoS ::

In zakaj pri 9600se potem naekrat ta logika ne velja??

Dr_M ::

zato ker je Radeon in Radeon je najhitrejsi (pa ni vazn kateri). get it??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SasoS ::

ne. :D Prepričan sm da je vsaki ovci jasno da grafična za 15 jurjev ne more konkurirat oni za 150. Zakaj bi bili pa nvidiaši toliko bolj pametni in bi se zavedali da za 20 jurjev kupujejo mačka u žaklju to mi pa ni jasno.

Dr_M ::

Prepričan sm da je vsaki ovci jasno da grafična za 15 jurjev ne more konkurirat oni za 150.

ste stekas. ni fora da ne more konkurirat uni za 150k, ampak taka ovca lahko misl da lohk konkurira geforceu do 50k sit. usak gre pogledat teste in vidi da je npr 9800XT najhitrejsi in se pac odlocijo za radeona, ampak ker tip nima 150k sit, ampak samo 25k, kup 9600se. ampak on je car, sej je kupu radeona.
sam dobr...vidm, da ti ne potegne to.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

Tako kot kupujejo fx 5200 in 5600 in mislijo da bo boga za jajca prijeli.
Potem pa jamrajo kako malo pik dobijo in kako slabo jim delajo igre.
V obeh taborih je isto sranje zato STFU

Dr_M ::

bom raj leps napisu...

jest10: POJMA NIMAS O CEM GOVORIS!
mogoce se res sm pa ke ksn tak najde, ampak to so taki ki niti testov niso pogledal, ampak so pac kupil graficno na slepo.
pr ATIju je pa glih obratno. na podlagu high-end modelov se odlocajo za nakup low-end...

tko da STFU, ker se ti niti ne sanja o cem govoris.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ferdo ::

tako nisko sta šla, da se že plazita po tleh:D

nakup grafične je svobodna odločitev, in zato se je brezveze prerekat, zakaj nekateri kupujejo banane in zakaj hruške, ker jim je pač to kar kupijo všeč iz takih in ovakih razlogov, največkrat je to finančno stanje...

LP

jest10 ::

Kako je že bilo z gf4 mx? Ej stari jz sem pa gf4 kupu....
In ravno tako je še vedno.
Veliko pri tem imajo pa tudi tupi prodajalci, ki neukim podturijo vse kar se najde po skladiščih:D

ghostkop ::

Dr_m v tvojih linkih so rezultati NV40 celo bolši od R420. SAm zakaj se potem rezultati od strani do strani tako razlikujejo? Kdo goljufa?

Dr_M ::

Kako je že bilo z gf4 mx? Ej stari jz sem pa gf4 kupu....

ja..in isto je blo pri gf2 mx :)
ne gre se tuki kaj je bols in slabs, ampak kaj lohk dubis za podobno ceno. ceprov sm na nvidiini strani, bi vseeno pri nakupu nove greficne definitivno pogledu tut v ATIjev tabor. 100%.
ampak ATIjasi pa raj kupjo eno sranje, kot da bi pogledal k nvidii. obratno pa ne velja, ker je zelo veliko ljudi migriralo k ATIju. pa ves zakaj? ker so slisal da radeoni sekajo.


ghostkop: ceprov je tut THG na strani ATIja, bi reku da ma vseen bolj tocne rezultate. aja...pa se1x preber kaj je Ahiles napisu.
X800 uporablja v tistem testi fsaa 6x, gf6800 pa 8x. zato taka razlika.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

undefined ::

Three words: pixel & vertex shader 3.0.

ATI je to rundo popušil.

See ya next year. ;)

ghostkop ::

jp my bad. Zgleda da sta bolj izenačena:D. No zdej si bom teste malo bolj podrobno pogledal, prej sm sam grafe na hitro preletel

Dr_M ::

vedno poglej vec strani kjer majo teste, sele tko dubis eno realno sliko, nikol gledat samo ene.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tilen ::

saj, ATi da stricku tomu malo pod palec pa ze ma ATI vec FPS >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slo-Tech 3D Team: 3D Mark 2003 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Navijanje
32991319 (43257) Shark-357
»

Slo-tech 3d team: AquaMark 3 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
24148965 (33167) Yuka
»

Nov članek: Nova bitka v vojni grafičnih kartic

Oddelek: Novice / Nova vsebina
172350 (2350) Death Knight
»

katero graficno? geforce 6800GT? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
834888 (3176) Jeronimo
»

Pogled na NV40 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Strojna oprema
39218359 (10527) MrX

Več podobnih tem