» »

Umik magistrske naloge iz googla

Umik magistrske naloge iz googla

1
2
»

Grizzly ::

Dejstvo je, da se nekateri glede teh stvari niste niti malo pozanimali, pišete pa pa karnekaj.

Takole so mi povedali na FRI-ju: To ima vsaka fakulteta urejeno po svoje in na FRI-ju je že nekaj časa takšna praksa, da se take stvari pač objavlja. Fakulteta si je na nek način prilastila akademska dela (čeprav so le-ta nastala pod prsti avtorjev, ne fakultete) in vztraja pri tem, da je to pač neko znanstveno delo in je dobro, da je na voljo širši javnosti. Ob oddaji akademskega dela imaš samo možnost objave z zakasnitvijo nekaj mesecev ali enega leta - tudi če bi to možnost takrat izkoristil, bi bilo danes to objavljeno, torej ne bi dosegel nič. Druge možnosti nimam, ker se je fakulteta tako odločila.

Če povem na kratko: Akademsko delo mora biti online, to te sploh nihče ne vpraša in nimaš izbire. Vprašanje pa je, ali se to lahko skrije znotraj iskalnika (omejil sem se na Google), tako da ga ne prikazuje med rezultati, dostopno pa je preko URL-ja? Zdaj nekih stvari ne bi šel dodajat, da bo izpodrinilo zadetke in bo na prvi strani vsebina po moji želji. Želim, da tega Google ne najde in pika.

Uporabnix ::

Na katerih mestih vse se objavi delo?
Najprej fakulteta v svoji knjižnici fižično verzijo in na svoji strani elekronsko verzijo, to je jasno. Še kje? Kako pride COBISS do teh podatkov? Zgolj tko, da je fakulteta povezana s to bazo in ta baza nato le pokaže podatke do lokacije fizične oblike dela? Ali tudi COBISSu pošljejo tisti CD in še oni objavijo? Ni mi čisto jasnen ta cobiss, kakšno mesto sploh ima pri vsem.

jype ::

Uporabnix je izjavil:

Kako pride COBISS do teh podatkov?
Knjižnice sproti posredujejo podatke v lastnih bazah.

borisk ::

Grizzly je izjavil:

Akademsko delo mora biti online, to te sploh nihče ne vpraša in nimaš izbire.


super, potem pa naj bodo še vsi akademski članki, ki so financirani z javnim denarjem (delno ali v celoti) prosto dostopni!! moja diploma je sicer dostopna prek cobissa, ampak me ne moti..

Uporabnix ::

Javno že mora biti, za kar zadošča tiskana verzija v knjižnici. Kok bo pa online, se pa zaenkrat še lahko sami odločimo, glede na naše osebne politike zasebnosti. In če fakulteta ne zahteva online objave, ne razumem, zakaj se ne bi smeli sami odločiti.
-------------
Zdej ker mi ni čisto jasno kaj vse je s čim povezano, kam se kaj prenaša in komu fakulteta delo posreduje, bi rad ugotovil pot zaključnega dela. Torej kam pride elektronska verzija najprej in kam se od tam prenese (indeksira). Če je kdo tok dober in bi mal spisal razumljivo od kod-kam-kako.

Torej, ko narediš recimo diplomsko delo, ga predaš fakulteti v tiskani verziji in na CDju v elektronski verziji. Kje vse pristane slednja? (poleg tega, da jo uporabijo za lasten arhiv).
Najprej na strani fakultete, v kolikor ima online bazo zaključnih del. Recimo naš faks je nima. A kljub temu so nekatera ta dela na internetu.
Npr. na tej strani: http://www.unaslovenia.org/knjiznica/di...
Kako pridejo zaključna dela na to stran?

Še par strani, kjer objavijo podatke (a ne same vsebine) zaključnega dela (vzel sem primer naključnega dela naključne fakultete):
Na BOOK.GOOGLE:
https://books.google.at/books?id=I3_srQ...
Na COBISS:
https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/ff...
Na Worldcat:
https://www.worldcat.org/search?q=diplo...

Predvidevam, da so bili podatki o delu najprej na Cobissu in sta jih potem Google Book in Worldcat le poindeksiral. Kako so pa prišli podatki na Cobiss? Pošlje podatke fakulteta?
Zanima me zaradi mojega nedavnega diplomskega dela, pri katerem sem iz točke, ki pravi, da je elektronska oblika identična s tiskano in da soglašam z objavo na fakultetnih straneh, pred oddajo odstranil zadnji del. Ker se lahko enkrat zgodi, da bodo to spregledali in delo vseeno uploadali, je verjetno smiselno čim prej ukrepati, da jo druge strani ne poindeksirajo/kopirajo (glede te terminologije sem bolj okoren, ker mi ni tok poznan postopek).
Zatorej, kje se začne, kaj kdo dobi od koga, kam vse fakulteta posreduje podatke o nalogi,...?
Predvidevam, da je v primeru objave, ki ji nasprotuješ, potrebno čim prej presekati verigo indeksiranja, zahtevati od fakultete umik z njihove strani in verjetno enako tudi čim prej od cobissa?

Jype, s kakšnim argumentom si od cobissa zahteval umik?

Lp ;)

Pa ne skrbet, nisem paranoičen, le zaenkrat še živimo v času, ko si na internetu kot fizična oseba dejansko še lahko javno neobstoječ (s tem mislim npr. na iskalnike - na itisu ne rabiš biti, tvoje delo ne rabi biti gor, na socialnih omrežjih ne rabiš biti,...). In to mi je všeč. In dokler bo tako, bom poskrbel za to. Zakaj, ni važno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uporabnix ()

jernejl ::

Uporabnix je izjavil:

Torej kam pride elektronska verzija najprej in kam se od tam prenese (indeksira). Če je kdo tok dober in bi mal spisal razumljivo od kod-kam-kako.

Ljubljanska univerza ima svoj repozitorij del:
https://repozitorij.uni-lj.si/Iskanje.p...

Mariborska tudi:
https://dk.um.si/Iskanje.php?lang=slv

Glede (ne)objave pa ima vsaka fakulteta svoj pravilnik o zaključnih delih.
EF recimo pravi tako:
En izvod magistrskega dela zadrži mentor/ica oziroma somentor/ica, dva izvoda pa se vključita kot redni knjižni deli v CEK. V CEK-u je delo dostopno tudi preko elektronskega medija. Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani zadrži pravico uporabe magistrskega dela v izobraževalne in raziskovalne namene v okviru šole.
V primeru, da magistrsko delo vsebuje pomembne zaupne podatke, lahko kandidat/ka pisno zaprosi fakulteto, da dela ne da na vpogled javnosti v roku do največ dve leti od dneva predložitve magistrskega dela.


Za FRI pa recimo tako:
V primeru, da je delo ustrezno, študent v Študentskem referatu odda en vezan izvod magistrskega dela in pisno izjavo, s katero potrdi, da je zaključno delo rezultat njegovega samostojnega dela, da je tiskani izvod identičen z elektronskim in da na univerzo neodplačno, neizključno, prostorsko in časovno neomejeno prenaša pravice shranitve avtorskega dela v elektronski obliki in reproduciranja ter pravico omogočanja javnega dostopa do avtorskega dela na svetovnem spletu preko univerzitetnega spletnega arhiva.

ginekk ::

borisk je izjavil:

Grizzly je izjavil:

Akademsko delo mora biti online, to te sploh nihče ne vpraša in nimaš izbire.


super, potem pa naj bodo še vsi akademski članki, ki so financirani z javnim denarjem (delno ali v celoti) prosto dostopni!! moja diploma je sicer dostopna prek cobissa, ampak me ne moti..


Good point!
Pa saj verjetno, samo nihče jih ne zbira nikjer, moraš poiskat avtorja in prosit.
Tudi predavanja so javna in jih lahko obiskuje kdorkoli (samo nekatere fakultete se delajo, kot da tega nočejo vedet).

next3steps ::

Kaj se zgodi, ko to delo skriješ pred iskalci na Googlu, ne pa tudi pred tistimi na Yandexu, Baidujem, Sogoujem ?

borisk ::

v zahodnem svetu ne obstajaš če te ni na googlu

mauriciofabi ::

jype je izjavil:

Če imaš Google račun s svojim imenom imaš pod nastavitvami zasebnosti nekaj možnosti, ki ti omogočajo, da v skladu z evropsko zakonodajo glede zasebnosti dosežeš, da Google ne kaže več teh reči. Žal to velja samo za Google - drugi iskalniki bodo zelo verjetno še vedno pokazali vse te reči na enak način kot prej.

če recimo to želim prebrat in uporabim vpn z usa ipjem, mi bo google pokazal ali ne

Grizzly ::

Glede googla pa sem pravkar preizkusil: Izpolnil sem tisti obrazec, noter skopiral linke in poslal googlu. Včeraj sem prejel odgovor, da se je google odločil, da zaenkrat ne bo ukrepal, ker ni zasledil nobene nevarnosti oz. grožnje zame.

Skratka linki so še vedno vidni v googlu in moja akademska dela so na razpolago vsem. Druge možnosti pa več ne vidim. Žalostno, da kot avtor nimam popolnoma nobene pravice do umika.

Mare2 ::

Grizzly je izjavil:

Druge možnosti pa več ne vidim. Žalostno, da kot avtor nimam popolnoma nobene pravice do umika.


Eno je, kaj se je zgodilo "na lepe oči".

Lahko poskusiš s tožbo. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Okapi ::

Precej pogosta praksa (na samo Googla) je, da je prošnja ali zahtevek najprej bolj ali manj samodejno zavrnjen. To je kot nekakšen filter, s katerim se znebijo vseh, ki ne mislijo resno, oziroma se s tem sprijaznijo. Zadeve začnejo resneje obravnavati in ukrepati šele po pritožbi.

StarMafijec ::

Kako je sedaj s tem, ko je prišel v veljavo GDPR?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6720267 (3401) guestalison9
»

Fax in neprimeren odziv profesorja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13230771 (17968) Phantomeye
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8729420 (24722) bajsibajsi
»

Avtorske pravice diplomskega dela oz. njeno zavarovanje

Oddelek: Šola
112072 (1645) PaX_MaN
»

Diplomska na FDV... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22580949 (73620) Matako

Več podobnih tem