» »

Nvidia uradno najavila nForce

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz pomnilnika in ustrezno s tem organizira predpomnilnik. Rezultat je še manjša latenca.
  • Integrirana grafika je v osnovi GeForce2 MX pri 175MHz, na pomnilniško vodilo pa je povezana preko AGP 8x (!!!). Ker je pomnilniško vodilo širše od procesorskega, grafika ne trpi za upočasnitvijo zaradi preozkega pomnilniškega vodila, kot je to v navadi pri ostalih integriranih čipovjih. Grafika ima tudi integrirani 300MHz RAMDAC.
  • Čipovje podpira zunanjo AGP 4x grafiko.
  • Povezava med North in South Bridgom čipovja je izvedena preko AMDjevega HyperTransporta, kar pomeni 800MB/s prepustnosti.
  • Integrirana je tudi zvočna enota (APU), ki je zmožna AC97 ali kar Dolby Digital zvoka (odvisno od različic).
  • 10/100MB Ethernet podpora.
  • ATA 100 podpora.
  • 6 USB portov.
Nvidia je pri predstavitvi pokazala tudi nekaj benchmarkov, ki so nič manj, kot impresivni. Seveda jih ne gre jemati za absolutne, saj so bili izbrani za predstavitev, toda vseeno dobimo dober občutek o moči nForca 220 in 420. Kar poglejte si spodnje slike! nForce je trenutno čipovje s prepričljivo največjo pomnilniško prepustnostjo (zahvaljujoč tudi zgoraj omenjeni DASP tehnologiji), primerjave ostalih integriranih grafik pa so že skorajda smešne. Še več: nForce se brez težav kosa tudi z neitegriranimi čipovji, ki delujejo v navezi z grafičnimi karticami podobnega razreda. Impresivno!
Proizvajalci matičnih plošč seveda ne mislijo kar tako izpustiti te odlične priložnosti. V času najave novega čipovja je svoje matične plošče najavilo in predstavilo kar 5 podjetij: ABIT, ASUS, Gigabyte, Mitac in MSI. Vsi razen ASUSa so na žalost predstavili za nas manj zanimive MicroATX plošče, toda brez skrbi... ASUSova A7N266-V nakazuje, da je nForce še kako primeren tudi za entuziaste. Vse plošče bazirajo na močnejši, 420 različici čipovja.

9 komentarjev

miha ::

Kupim, kdaj bodo te plate v Sloveniji

zizi ::

Brat mi teži za računalo...
BOm to matično nabavu pa lohk pozabim na velko ceno komplet računala:D:D

frudi ::

pa nvidia se ne šali... te specifikacije zgledajo prav luštno 8-O

||_^_|| ::

fetiš direkt...ma tale čipek je kriminalen!

undefined ::

"Fastest architecture on Earth"? nVIDIA zgleda da še ni slišala za besedo "exaggerating".

sleby ::

In potem spet pride iceman in zacne z svojo anti-propagando proti nvidii.

Radiant ::

Na zalost se moram z Icemanom strinjat kajti poznamo se druge tehnologije ki se jih da za dektop kupit pri Sgi-u ki pa majo po zelji tudi do 1 TB prepustnosti ampak seveda imajo kot vse svojo ceno kaj pa se tice integriranega GF2MX pa je to dober vic ker je ta karta tehnolosko tako zaostala ko Rage128!!!:))

luni ::

ti primerjas gf2 mx z ragom 128? torej sklepam, da bi ti bilo popolnoma vseeno, katerega izmed njiju imas v sistemu?

me prav zanimas kako tipkas, ko imas roke zvezane skupaj z belim đemperom

Shadowman-x ::

Sodeč po specifikacijah bo to dobra osnova za super računalnik, poraja pa se vprašanje cene in vrednosti nakupa, saj na tržišču video kartic divja prava vojna in s tem vse skupaj rahlo izgublja na vrednosti (imeti GF2MX kot integrirano kartico in onemogočeno ter GF3 kot drugo oz. prvo kartico???).
Kot pa sem že napisal, če bo prava cena bo zadeva absolutno vredna razmisleka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD hoče trg veznih čipovij zase

Oddelek: Novice / Matične plošče
343719 (2684) Dr_M
»

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Oddelek: Novice / Procesorji
102762 (2571) flipflop
»

epox 8RDA+

Oddelek: Kaj kupiti
221658 (1241) ferdo
»

nForce

Oddelek: Strojna oprema
101080 (857) js

Več podobnih tem