»

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Computex 2010: AMD predstavil Fusion APU

engadget - AMD je na Computexu predstavil prvi delujoč primerek pospešene procesne enote (angl. accelerated processing unit, APU), ki je v resnici enojedrna združitev centralnega procesorja (CPU), grafične kartice (GPU), 3D-pospeševalnikov in dekoderjev. Na predstavitvi je APU moral izrisati nekaj prizorov iz igre Alien vs. Predator, kar mu je solidno uspelo. Ni šlo za pretirano akcijske prizore, marveč zgolj za ležerno hojo po listnatem terenu, pri čemer je število sličic na sekundo občasno padlo pod 30. To daje slutiti, da ima Fusion še nekaj težav z DirectX 11. Fusion je sicer v prvi vrsti namenjen za ultraprenosljive naprave, kjer izris vrhunske grafike ni prioriteta. Izšel naj bi v prvi polovici prihodnjega leta.

16 komentarjev

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

Test ASUS-ove nForce plošče

hARDWAREMANIA - Končno so se na spletu pojavili tudi testi uradnih nForce plošč. Ena izmed takih je A7N266, ki prinaša kar nekaj zanimivih rešitev. Najprej pade v oči za 45 stopinj zavrteni Northbridge ali IGP (Integrated Graphics Processor), kakor ga imenuje Nvidia, Southbridge ali MCP (Media and Communications Processor) pa je v normalni legi. Če povzamemo še enkrat celotno strukturo nForca, lahko rečemo, da IGP skrbi za Twinbank tehnologijo, integrirano grafično kartico, HyperTransport in DASP, MCP pa ima pod seboj I/O naprave, ATA100 in PCI krmilnik. HyperTransport povezuje IGP z MCP z vodilom, ki ima prepustnost kar 800 MB/s in naj bi onemogočalo nastajanje ozkih grl ali tako imenovanih bottleneckov. Zaradi posebne Twinbank arhitekture naj bi nForce omogočal prepustnost s pomnilnikom kar 4,2 GB/s, vendar pa se v praksi izkaže, da prepustnost znaša le 900-1000 MB/s. Za doseganje te prepustnosti moramo v pomnilniške reže dati dva pomnilniška modula DDR, drugače bodo prepustnosti mnogo manjše....

2 komentarja

Prvi (uradni) testi nForca

več strani - Uradni zato, ker smo lahko zmogljivosti nForca občudovali že konec septembra v Anantechovemu testu (ki pa ga še vedno nisem utegnil prebrati - damn). Iz grafov smo lahko videli, da Nvidiin dolgo opevan čip ni dober samo na papirju, ampak tudi v resničnosti, saj je posekal skoraj vso konkurenco (preglavice sta mu delala SIS735 in VIA KT266A). Kljub vsem odlikam pa smo še vedno brali test inženirskega primerka, ki ponavadi ne slovijo ravno po najboljšem delovanju. No, po tem, ko je Nvidia poslala nForce v prosto prodajo, se lahko veselimo tudi uradnih testov. Enega izmed prvih testov (če odštejemo Italijane, ki so brez vednosti Nvidie nForce opisali že v začetku septembra in Anandtech) so opravili pri nemškem c't. Test najdete tukaj, vendar pa povezava v času, ko pišem to novice (še) ne deluje, zato se sklicujem na The Inquirer. nForce (na MSI-jevi 6373) so primerjali z GeForcem 2, ter naborom D850MD, ki mu je prav tako pomagal GeForce 2....

2 komentarja

Malo o nForce-u

Amdmb.com - Saj vsi veste kaj to je, ne? No, za tiste, ki ste se pravkar zbudili iz 20 let trajajoče kome, je tu pojasnilo.
Gre namreč za velik "preview" prihajajočega Nvidiinega nForce čipovja. Razložili vam bodo IGP (Integrated Graphics Processor tj. vgrajeni grafični procesor; dejansko gre za GeForce2), TwinBank Memory Architecture, DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-processor tj. dinamični prigodljivo-ugibalni predprocesor), integrirani GeForce2 grafični kartici, ki bo vgrajena in še o ogromno drugih stvareh. Ta članek vam, če ste tech navdušenec, iskreno priporočam!

0 komentarjev

ASUS A7N266 - nForce plošča

The inquirer - nFoce je vsekakor vroč nabor, ki ga marsikdo kar težko pričakuje, saj na papirju izgleda zares izjemno, zato se je marsikatero podjetje, ki izdeluje matične plošče odločilo, da ga podpre. Za nas bo precej zanimiva plošča ASUS A7N266, ki bo gotovo zadovoljila tudi navijanja željne osebke. Njene specifikacije bodo:
  • Podpora procesorjem AMD Athlon/Duron s frekvencami od 550 MHz do 1.4 GHz

  • nForce Platform Architecture z 200/266 MHz FSB, vgrajeno GeForce 2 MX grafično kartico in podporo 6 kanalnemu zvoku

  • 3 DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika

  • 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ACR reža

  • vgrajena LAN kartica

  • vgrajen RAID krmilnik

  • 2 UltraDMA 100/66/33 kanala

  • ATX faktor

The Inquirer navaja, da bo to najverjetneje edina matična plošča, ki ne bo uporabljala Nvidiinega referenčnega dizajna, ampak bo izdelana v ATX obliki. Videli jo bomo v Q3 2001, se pravi nekje v zelo bližnji prihodnosti. ...

2 komentarja

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

Mobilni nForce

The inquirer - Po nekaj dneh govoric je The Inquirer (zadnje čase so vedno bolj in bolj prodorni) skoraj potrdil, da namerava Nvidia izdelati tudi mobilno različico nForce veznega čipovja. Če bolje pomislimo, je nForce kot nalašč za mobilni trg, saj s svojo visoko zmogljivo integrirano grafiko, dobrimi multimedijskimi sposobnostmi in hitrim pomnilniškim vodilom ne bi imel prave konkurence na mobilnem trgu. Obstaja pa en, zaenkrat še velik problem, in sicer segrevanje čipovja. Zaradi vgrajene grafike potrebuje nForce aktivno hlajenje NorthBridga (kot lahko vidimo na ASUSovi plošči), kar utegne biti na mobilnem področju težava. Tako se utegne zgoditi, da nForca v prenosnikih ne bomo videli vsaj do konca leta, ko bo Nvidia prešla na 0.13 mikronski proizvodni proces.

0 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

MSI spet prvi

Slo-Tech - Le nekaj dni po prvih neuradnih govoricah o preimenovanju Nvidiinega veznega čipovja iz Crush v nForce, je MSI že najavil prvo matično ploščo, 6367. Gre za MicroATX platko (1 AGP, 3 PCI, 1 CNR), ki je zgrajena okoli Nvidiinih IGP (integrirana GeForce2 MX grafika, DDR kontroler) in MCP (Nvidiin zvočni čip (APU), ATA100 kontroler...) čipov. Najbolj zanimiva lastnost plošče je 128 bitna TwinBank arhitektura, ki pri uporabi dveh DRAM slotov naenkrat omogoča podvojitev prepustnosti PC2100 DDR SDRAMa na 4.2GB/s. Tudi prepustnost sistemskega vodila je 800MB/s, saj sta IGPP in MCP povezana z...

2 komentarja

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
  • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
  • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
  • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
  • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev