» »

Hitri Palomino

Hitri Palomino

Guru 3D - V sredini septemba bo AMD izdal nov Athlon procesor. Šlo bo za 1,5 GHz Athlona 4 (Palomino jedro). AMD se bo v prihodnje spustil tudi v tekmo z Intelom, ne samo pri cenah (kjer je AMD nesporni zmagovalec), ampak tudi v hitrosti procesorjev.
AMD bo v prihodnjih mesecih (gre namreč za dolgoročni načrt) poizkušal ujeti Intel, ki vodi s frekvencami svojih P4 procesorjev. Vsi vemo, da se Athlon 1 GHz veliko bolje obnese kot P3 ali P4 pri isti frekvenci (razen v nekaterih v nekaterih aplikacijah za P4). To bo nedvomno v pomoč AMD-ju, ker bo verjetno zagovarjal performanse pred hitrostjo. Vsaj dokler ne prehiti Intela...

13 komentarjev

OldSkul ::

Bogi AMD,nikoli ne bo ujel Intela,ko bo AMD poslal recimo 1,8 ali manj GHZ bo intel že čez 2 Ghz oz. prišel bo northwood in itak da bo posekal palominota za male šale!

BaTeMaN ::

jah, kot da bo Intel stal pa gledal kako ga AMD dohaja... :) Men je sicer vseeno ampak naivno --> da.

msmiha ::

Why to go AMD. Jaz bom itak kupo tistega, katrei bo mel najboljši kompromis med ceno in zmogljivostjo.

Daishi ::

Intel P4 je danes zanimiv samo zaradi 850 chipseta in njegovega dvojnega RDRAM kanala z 3200 MB/s. to pa je treba placat. Kar se tice varjante, kaj dobim za X denarja pa je itek AMD zmagovalec ( od Durona pa do Athlon 1400 )

Za AMD se slabo pise, kar se financ tice ker se ga je Intel ustrasu in bo posekau cene vsem P4 procesorjem.

Ostrejsa konkurenca med AMDin Itlom pa pomeni za nas nizje cene in boljse produkte. :D

ilanium ::

Ja, pa mislite da bo zadeva res prišla ven že sredi Septembra. Aja, a pa bo kompatibilna z starimi platami za T-Birda?

FireSnake ::

Jaz sem pa TAKOO vesel tele novice :D

VASkO ::

vse plate bodo kompatibilne s palominotom, ce pa bos hotel, da se vklopijo SSE ukazi, pol bo treba nadgraditi BIOS na verzijo, ki podpira prav Palominota

OldSkul ::

Palomino je en shit!
AMD s takim pristopom ne bo nikamor prišel,palominota je samo malo posodobil,da bi vgradil v njega kakšno novost kakor intel pa ne.Mislim bojo mogli kaj naredi ker ko bodo prišli optimizirani programi za P4 bo mogu AMD kakšno novost nardit,drgač se jim ne piše dobro.Če jo bodo znal!

slycer ::

Res je, da ima AMD nižje cene. Vendar pa nenapisano pravilo pravi, da so dražje stvar bokljše in tudi bolj kvalitetne (OK, obstajajo izjeme). AMD ima v razmerju cena/zmogljivost res prekleto dobre procesorje, ki pa proti P4 izpadejo bedno, če jih primerjaš po pakiranju. AMD se je pri pakiranju procesorjev kar precej uštel - samo poglejte, kako se Duroni in Athloni lomijo samo če jih malo grdo pogledaš. Pa še tako radi se pregrejejo na majhnem mestu. Intel teh težav nima, saj na svoje novejše procesorje daje železne ploščice. Sicer je res, da so procesorji potrošna roba, ampak kdor bo hotel kvaliteto ...

Shadowman-x ::

Kolikor je bilo dosedaj videnih testov, se je in se še vedno Athlon drži zelo dobro, kljub nižjim frekvencam delovanja, da o ceni sploh ne zgubljam besed. Prekosa Intela na precej višjih frekvencah.
Seveda pa ima tudi nekaj slabih strani, velika poraba energije, krhko jedro, pa še kaj se bi mogoče našlo.
Vsak si pač naredi računico pri sebi, kaj se mu izplača, kaj si želi in koliko je pripravljen zato odšteti denarja.
Sam sem se po daljšem oklevanju odločil za AMD-jev procesor - Athlon. Ko bom sistem dokončno sestavil, bom lahko podal svoje mnenje.
Sedaj pa lahko povem že, da so Celeron procesorji nekaj popolnoma zgrešenega, saj C-II oc. na 1 GHz ne seže do gležnjev P-III 600 MHz. Preizkušeno.

Paramedic ::

Bolj ko berem tele odgovore, manj jasno mi je zakaj bi danes kdo hotel kupiti procesor, ki je po hitrosti slabši od cenovno enakega. Že res, da se athloni raje krušijo - pa si kupite tisti distančnik - še vedno te pride ceneje kot če bi kupoval P4. Al pa to da se Athlon bolj greje - a ga mate pod riti in vas peče? Sej vas to ne briga kolk se greje, važno da deluje stabilno, to pa je ves čas, če ni navit - če je navit, si si pa itak sam kriv in nabaviš boljše hlajenje. Pa tista sadarjeva zgoraj - o tem, da je P4 čist nova arhitektura, Palomino je pa sam mal predelana Athlonova: sej P4 je takorekoč naret tako, da lahko zdrži višje frekvence in se Intel lahko hvali z najhitrejšim, medtem ko ma Palomino tisto pravo surovo moč. Sicer je pa Athlon arhitektura stara komaj kako leto, P3 se pa že ne spomnim kdaj je sploh izšel - torej je bil že nujno potreben obnove oz. nove arhitekture, medtem, ko je pa Athlon še ne.Pa še bi lahko našteval o antiP4 zadevah!

OldSkul ::

P4 in naslednja generacija bodo prišli do izraza šele nekje v prihodnosti ko bodo prišli primerni programi.Intel ima znanje,in lahko v tem trenutku izda 2ghz+ procesor samo jim tega ni potrebno še ker je AMD daleč zadaj.Po moči je resda boljši AMD toda samo do nedavnega ko je prišel ven P4 1.8 ghz!
Kaj pa northwood!A?
Pa kmalu bodo prišle DDR plate pa pocenlo se bo vse skup pa Rambus se bo pocenil in P4 se bo mogu prjet!Zakaj?Ker ne boš bil tako živčen kaj se ti lahko nardi s procesorjnem nasljedni trenutek!Ter tudi s sistemon!Ala VIA čipovja!

cahahopie ::

Ee... mene samo zanima... Bodo Palomički še pasal na mojo MSI K7T Turbo Limited plasto? Aaa?:8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomagajte pri veliki odločitvi: Prescott ali AMD64

Oddelek: Kaj kupiti
261641 (1069) ronaldo
»

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Oddelek: Novice / Procesorji
372343 (2343) morphling1
»

Bartoni

Oddelek: Novice / Procesorji
362576 (2576) Gejmer
»

Je Intel megaherčni goljuf?

Oddelek: Novice / Procesorji
212166 (2166) ragnarock
»

P4 1.6A Northwood (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734927 (3855) Mr.B

Več podobnih tem