»

AMD izdal cenovno ugodne DX10 grafikulje

Slashdot - AMD-ju so po izidu HD 2900 XT manjkale grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki bi bile zgrajene na novih jedrih RV630 in RV610. O omenjenih karticah se je v preteklosti precej besedičilo, a v trgovinah niso bile na voljo. Sedaj je temu konec in nVidia je dobila konkurenco tudi v tem segmentu, saj je AMD izdal kartici HD 2400 in HD 2600. Najbrž ne rabimo posebej razlagati kateri model je namenjen komu, treba pa je omeniti, da trenutna verzija gonilnikov ni sposobna realizirati rezultatov, ki bi jih pričakovali.

Izvorna novica.

Mogoče pa se bo AMD-ju uspelo pobrati, če bo le uspel narediti spodobne gonilnike.

30 komentarjev

Pant, pant, puf... Halo, mama?

The Register - Si predstavljate, da bi Ermin Šiljak na tekmi s Hrvaško, potem ko je zadel gol, potegnil iz žepa mobilca in poklical mamo? Ne?

No, nekaj podobnega se je zgodilo na tekmi ameriškega nogometa med New York Giantsi in New Orleans Saintsi. Joe Horn je bil očitno tako navdušen nad svojo igro (dosegel je že drugi touchdown na tekmi), da je moral poklicati svojo mamo in se ji pohvaliti. Verjemite pa, da se trenerju zadeva ni zdela preveč...

5 komentarjev

Novi mobilni procesorji iz AMDja

X-Bit Labs - AMD je danes najavil začetek prodaje svojih novih mobilnih procesorjev: Athlon 4 (Palomino) 1.2 GHz in Duron (Morgan) 950 MHz. Procesorja poleg višje frekvence nimata drugih razlik med njunimi predniki. Kljub temu pa so cene impresivne; Athlon 4 1.2 GHz stane 525 ameriških zelencev, če naročite več kot 1000 kosov, medtem ko Duron 950 MHz stane 160 dolarjev. Samo za primerjavo naj povem, da je cena Athlon MP procesorja pri 1.2 GHz 175 dolarjev in desktop Durona 1 GHz (narejen na enakem Morgan jedru) 74 dolarjev. Ampak vseeno je pa dobro vedeti, da novi Pentium III-M (Tualatin/512) 1.2 GHz procesor stane 722 ameriških dolarjev, če naročite več kot 1000 kosov, tako da zgleda novi Athlon precej poceni v primerjavi s svojim tekmecem.

3 komentarji

Hitri Palomino

Guru 3D - V sredini septemba bo AMD izdal nov Athlon procesor. Šlo bo za 1,5 GHz Athlona 4 (Palomino jedro). AMD se bo v prihodnje spustil tudi v tekmo z Intelom, ne samo pri cenah (kjer je AMD nesporni zmagovalec), ampak tudi v hitrosti procesorjev.
AMD bo v prihodnjih mesecih (gre namreč za dolgoročni načrt) poizkušal ujeti Intel, ki vodi s frekvencami svojih P4 procesorjev. Vsi vemo, da se Athlon 1 GHz veliko bolje obnese kot P3 ali P4 pri isti frekvenci (razen v nekaterih v nekaterih aplikacijah za P4). To bo nedvomno v pomoč AMD-ju, ker bo verjetno zagovarjal performanse pred hitrostjo. Vsaj dokler ne prehiti Intela...

13 komentarjev

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz...

0 komentarjev

Primerjava TBirda in Palomina

Slo-Tech - Te dni se očitno vsi spravljajo teoretizirati o prihodnjih produktih le na podlagi objavljenih specifikacij. Tudi ta članek na Wild Andy C strani je tipičen predstavnik takšnih teoretiziranj. Torej, če ste zamudili odličen AnandTechov predogled Athlonov4 (Palominov) in vas zanima nekaj najbolj očitnih razlik med straimi in novimi Athloni, potem si člančič mirno oglejte. Če ga boste preskočili pa tudi ne bo velike škode . Thnx, Tomi.

0 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

Vojna in opazovalci

HardOCP - Kot veste, se bije vojna med dvema proizvajalcema mikročipov, Intelom in AMD-jem. Intel na bojišče dovaža nove sile v obliki P4 procesorjev, AMD pa zaenkrat igra defenzivno igro (do prihoda Palomina, to je ). Kakšno je trenutno stanje? Fantje (in mogoče tudi kakšna punca?) pri HardOCP so se tu odpravili na vojno območje. Stestirali so namreč P4 1.7GHz in Athlon 1.33GHz procesorja. Takih testov je bilo pred časom kar precej, ampak od takrat so prišla nova čipovja in predvsem izboljšana verzija P4. Procesorja so tudi navijali in P4 navili iz 1.7GHz na 2.1GHz, Athlon-a pa iz 1.33Ghz na 1.53GHz. Kdo je trenutni zmagovalec na bojišču? Spet je tu odgovor odvisno kje. Ampak glede na cena/zmogljivost lestvico, AMD. P4 je še vedno procesor prihodnosti, za katerega, nažalost, danes programska oprema še ni pripravljena. Ne izkoristi namreč njegovega potenciala.

5 komentarjev

P4 in GF3 nekompatibilna

Jaz - Sodeč po Reactor Criticalu in nekaterih drugih straneh, imajo uporabniki Pentium4 sistemov veliko težav z GeForce3 karticami. Sistem naj bi bil zelo nestabilen, nezmožen opraviti kakršenkoli dinamičen test. Glede na to, da je Nvidia še pred par dnevi zatrjevala, da so GF3 gonilniki optimizirani za P4 in SSE2 lahko samo zaključimo, da je problem hardversko v sami kartici. Tako smo po Voodooju5, ki fizično ni bil kompatibilen s P4 ploščami dobili še eno, za P4, problematično kartico. Thnx, Boris!

1 komentar