» »

BBUL

BBUL

AnandTech - BBUL - Bumpless Build-Up Layer je nova Intelova tehnologija pakiranja procesorjev. "Pakunga" ali embalaža, ploščica okoli samega jedra procesorja - to je tisto, za kar ponavadi držite procesor, je zelo pomemben del procesorja, saj ga povezuje z "zunanjim svetom" in v veliki meri določa hitrost samega procesorja. Kako je to mogoče? Današnji procesorji temeljijo na FC-PGA (Flip-Chip) tehnologiji, pri kateri je samo jedro procesorja obrnjeno na glavo, da s tem omogoči boljše hlajenje. Na strani, ki je mi ne vidimo pa je jedro z majhnimi bunkicami prispajkano na embalažo procesorja. Za orientacijo; AMDjev Duron ima okoli 25 milijonov tranzistorjev in 3000 teh bunkic ... To je uvod v še en odličen Anandtechov članek, katerega priporočam vsem, ki ste že držali procesor v rokah, saj je zelo zanimiv in postreže z veliko novimi informacijami o sestavi procesorjev sedaj in v prihodnosti.

1 komentar

Brane2 ::

To je stvar prej evolucije kot revolucije. Pri takem napredku elektronike, ki gre stopnico po stopnico, se zmeraj v naslednji stopnici rešuje ozko grlo, kjer pač je.
BGA ohišja so naprimer prišla IIRC na Motorolino pobudo, in to nekje v času prvih PowerPC čipov. Ker BGA ohišje nima nogic, ampak kroglice cina s katerimi se pricini na tikanino, ko se vse skupaj zadosti segreje, je bilo sprva dosti zapletov okrog prehoda s CPGA na BGA. Ena od težav je bilo vprašanje obstojnosti in termične odpornosti kroglic, ko so enkrat že zalotane. Sedaj pa najdete BGA že na vsakem motherboardu (chipset) in grafični kartici. Kadarkoli naletiš na čip z vsaj 300 nogicami, je to skoraj gotovo BGA.. Nato so nekega dne pogruntali FLIP-CHIP, čeprav prej ni bilo videti, da je kaj takega možno v doglednem času. Evolucija pač...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
304265 (2356) Pyr0Beast
»

Članek: Kištica utišaj se (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
13613095 (8090) Glicerin
»

temperatura athlona 64 3000+

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131294 (1061) Keyser Soze
»

CPU jedro?

Oddelek: Pomoč in nasveti
91139 (968) krucymucy
»

TOPLO!!! VROČE!!! MSI-K7T TURBO!!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
491658 (1193) Boško

Več podobnih tem