» »

IBM predstavil Itanium delovno postajo

IBM predstavil Itanium delovno postajo

The inquirer - Z Pro, kakor se bo delovna postaja imenovala, bo vsebovala dva 800 MHz Itanium procesorja, grafično kartico z Nvidia Quadro 2 Pro grafičnim čipom ali Matroxovo klasiko G450, ki se bo v tej postaji znašla predvsem zaradi Dual-heada. V delovni postaji bodo še Ultra 160 SCSI disk, CD-RW enota, integrirana Ethernet kartica, 8 rež (gotovo za razne kartice), 9 ležišč za trde diske in 800 W (!) napajalnik. Delovna postaja se bo odlikovala tudi s 16 režami, v katere bomo lahko stlačili kar 16 GB SDRAM pomnilnika. Kaj pa operacijski sistem? Windows XP, vendar pa bodo le-ti imeli bolj preizkusno vlogo, saj se bo velika večina kupcev raje preselila na bolj resne operacijske sisteme, kot so razni Unixi in Linux .

3 komentarji

Brane2 ::

Vsaj preliminarni podatki za Itanium so cista beda.
Upam, da bo s AMD Hammerjem bistveno boljse...

slycer ::

Hehe, se strinjam. Ampak zakaj Hammerji, če ima Intel že sedaj hudo konkurenco v obliki Utra Sparc III procesorjev, ki povrhu ponujajo še združljivost z 32-bitnimi programi. Kot gotovo že veš, je Intel v Itaniume vgradil samo podporo 64-bitnim operacijam. Drugače, pa ne vem, če bo Hammer lahko konkuriral Itaniumu. Vsaj zmogljivostno. Če ne bo ravno primerljiv, pa bo gotovo poceni, kar je tudi nekaj, pa še združljiv bo za nazaj.

Brane2 ::

>Hehe, se strinjam. Ampak zakaj Hammerji, če ima Intel že sedaj >hudo konkurenco v obliki Utra Sparc III procesorjev, ki povrhu >ponujajo še združljivost z 32-bitnimi programi. Kot gotovo že veš, >je Intel v Itaniume vgradil samo podporo 64-bitnim operacijam.

UltraSparc je prsu (valjda, vidi mene pametnog) iz Sparca, o tem pa sem nazadnje bral v edini pravi hardveraski reviji, "Racunarih".:D
Ze takrat je blo slisat cool (IIRC 192 32bitnih registrov, organiziranih tko, da si naenkrat lahko videl eno okno od kokze?-IIRC 16 registrov) Kam je stvar sla zatem, ne vem- je pa blo govora slisat o tem.

Motorola je takrat zacela z MC88000, AMD pa je dobesedno sesul vse z AMD29000. Slednji je bil bistveno cenejsi od MC88000 in nebistveno slabsi. MIslim, da ga je zagrabla predvsem vojska, medtem, ko so politiki pri MC zasrali stvar in ubili 88000ko...
Intel je takrat naredil dva zajeba:80960 (vecji zajeb) in 80860 (manjsi zajeb) slednji je bil deklariran kot prvi superracunalnik na cipu, pa kar nekako ni zazivel. Cez nekaj let se je nekdo usmilu in uporabu stvar v printerju >:D

OTOH za Japonce je znacilno, da delajo nore in poceni stvari, ki pa siroki publiki niso tok znane. Najbolj znacilno je to recimo za CPUje in mikrokontrolerje.
Recimo, Hitachijeva SuperH serija rastura. Samsung ma tud ene par adutov v rokavu. StrongArm je cool (naceloma), vendar ni zrasu na Intlovem zelniku. Njegov dedi je bil ARM, ki ga je naredu Acorn za Arhimeda (takrat slavno RISC konkurenco Atariju in Amigi, vendar v Acornovem stilu svinjsko drag, ceprav jim tega ni blo treba-hotl so prevec zasluzit.)

>Drugače, pa ne vem, če bo Hammer lahko konkuriral Itaniumu. Vsaj >zmogljivostno. Če ne bo ravno primerljiv, pa bo gotovo poceni, kar >je tudi nekaj, pa še združljiv bo za nazaj.

Pri teh zadevah so previdni oboji. Gre namrec za to, d so obstojeci chipi pripeljali stavri do maximuma. Vsi, ki bodo hoteli preiti na 64 bitov in ne narediti prevec kompromisov, bodo morali bistveno povecati stevilo tranzistorjev, to pa pomeni vec gretja in NIZJO FREKVENCO ob enaki geometriji in bistveno visji ceni cipa.

Nekako tako se je zaklala Motorola z MPC chipi samo par let nazaj (ajd v redu cca 5 let). Ceprav PowerPC konstrukcija to dovoljuje (saj so jo tko napenalil) so ob prehodu na 64-bitni (MPC-620) naleteli na tezave. Stvar je bla 64 bitna, pa ocitno ni sla nikamor, kamor 32-bitna verzija ne bi.
Tako jo Apple ni prisvojil zase in umrla je tiho na par 100 MHz, medtem, ko so jo nove 603ke in 604ke prehitevale z vseh strani.

Aja, nazaj k Hammerju... Zakaj bi se sekiral.Reskira AMD, ne pa jaz.
Ce jim rata, alal jim vera-gremo kupit novo plato, chip in Gorenje piksno (vsaj 240 L z globokim freeezom :D)
Ce jim ne rata, jih bo IMHO vse skupaj povozilo nekaj kokr PPC (ali MPC v Motorolini verziji). Ze skoz, zadnje cas pa sploh delajo jako lepe stvari.
To bo upam tud zadnji v seriji razlogov za folk, da preskocjo na Linux....




Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zmogljiva delovna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716894 (4360) špela113
»

PDM: server, priporočila in nasveti

Oddelek: Strojna oprema
212718 (2131) archer
»

grafična postaja?

Oddelek: Kaj kupiti
381620 (1127) Tea Time
»

Delovna postaja vs. hišni računalnik

Oddelek: Strojna oprema
74282 (3874) zee
»

Predstavljen ThinkPad X300

Oddelek: Novice / Procesorji
385899 (4096) link_up

Več podobnih tem