»

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev

Izvirnost

NeoSeeker - Za drugo generacijo Itanium procesorjev je Intel najavil, da se bo imenovala kar preprosto Itanium2. Kodno oziroma razvijalsko ime za to 64-bitno mašinico je bilo McKinley, in je predvsem namenjeno za delovne postaje in strežnike. Njegov predhodnik Itanium je sicer močan procesor, toda Itanium2 naj bi bil 1,5 do 2x boljši (hitrejši?) od predhodnika. Več si preberite na NeoSeekerju.

0 komentarjev

IBM predstavil Itanium delovno postajo

The inquirer - Z Pro, kakor se bo delovna postaja imenovala, bo vsebovala dva 800 MHz Itanium procesorja, grafično kartico z Nvidia Quadro 2 Pro grafičnim čipom ali Matroxovo klasiko G450, ki se bo v tej postaji znašla predvsem zaradi Dual-heada. V delovni postaji bodo še Ultra 160 SCSI disk, CD-RW enota, integrirana Ethernet kartica, 8 rež (gotovo za razne kartice), 9 ležišč za trde diske in 800 W (!) napajalnik. Delovna postaja se bo odlikovala tudi s 16 režami, v katere bomo lahko stlačili kar 16 GB SDRAM pomnilnika. Kaj pa operacijski sistem? Windows XP, vendar pa bodo le-ti imeli bolj preizkusno vlogo, saj se bo velika večina kupcev raje preselila na bolj resne operacijske sisteme, kot so razni Unixi in Linux .

3 komentarji

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar

Linuxi za Itaniume

Slo-Tech - Slycer je včeraj poslal novico o Red Hat linuxu za Itanium procesorje, danes pa še o SuSEjevem odgovoru. Ker sta si novici precej sorodni, ju bo združil kar v eno:

Sodeč po tej novici, je Red Hat najavil Red Hat Linux 7.1 za Itanium procesorje. Ta različica Linuxa celotno bazira na novem 2.4 jedru. Red Hat je, kot se spodobi za vsako novo različico Linuxa, vgradil tudi nekaj novosti. Red Hat Linux za Itanium procesorje je bil nareje predvsem za poganjanje zahtevnih programov na high-end serverjih in delovnih postajah. Pomembno vlogo je pri tem imel tudi Intel, ki je spoznal, da Linux utegne biti eden izmed najpomembnejših operacijskih sistemov v prihodnosti. Zato si je Intel izbral podjetje Red Hat za strateškega tehnološkega razvijalca. Še za konec: vsi srečneži, ki imate Itaniume, si boste lahko to distribucijo iz interneta sneli v prihodnjih tednih. Če pa vas zanima še kaj več, pa oddeskajte na Red Hatovo domačo stran.

Ter še o SuSE:

Takoj po najavi Red Hata, so se zganili tudi pri...

1 komentar

IBM predstavil novi strežniški disk

IBM - IBM je danes najavil novi strežniški disk, Ultrastar 36Z15. Stvarca je mišljena kot direktna konkurenca trenutno najhitrejšim Seagatovim diskom in moram priznati, da so lastnosti impresivne:
  • Velikost: 18.4 ali 36.7GB,
  • Hitrost vrtenja: 15.000rpm,
  • Vmesnik: Ultra 160 ali Ultra 320 SCSI,
  • Povprečen dostopni čas: 3.4ms ,
  • Veliko predpomnilnika: 4MB,
  • Akustične lastnosti in poraba energije enaka kot pri 10.000rpm diskih
Očitno bo šlo za pravo pošast, saj IBM napoveduje 25% boljše performanse kot konkurenčni 15.000rpm diski ter 50% izboljšanje glede na 10.000rpm. Ultrastari 36Z15 s Ultra 160 SCSI vmesnikom bodo na voljo že to četrtletje, Ultra 320 SCSI/ 2Gbit Fibre Channel Ultrastari pa v drugem četrtletju tega leta. Slin!

0 komentarjev

Plastični čipi

3D News - Čeprav je že sama besedna zveza dokaj absurdna, trenutno poteka razvoj plastičnih čipov. Podjetje Plastic Logic je namreč razvilo tehnologijo, podobno inkjet tiskalnikom, ki brizga majhne kapljice plastike na podlago in tako lahko tvori polprevodnik. Seveda plastični čipi nikoli ne bodo izpodrinili silikonskih, toda po vsej verjetnosti bi bili zelo uporabni v raznih vsakdanjih zadevah, kot so razne kartice, cenovne oznake pa tudi TFT flat-panel zasloni. Slednji bi se z uporabo plastičnih čipov celo precej pocenili, tako da le upajmo, da se bo kmalu začela serijska proizvodnja. Jaz se nikakor ne bi branil 21" TFTja namesto sedanjega monitorja [:\\].

0 komentarjev

Seagate z 180 GB diskom

Electic Tech - Woha, ta je pa prostoren![8-O]. Definitivno je to največji disk, za katerega sem slišal doslej. Barracuda 180, kakor se ta disk imenuje, ima torej 180 GB prostora, vrti se z 7.200 RPM, prenos gre vse do 47 MB/sec, priklopi pa se ga na Ultra 160 SCSI konektor. Cena? Sitniš...$2195...

6 komentarjev