» »

Delovna postaja vs. hišni računalnik

Delovna postaja vs. hišni računalnik

Stajerc ::

Torej to me že dolgo teži in me zanima če se kdo spozna na to.

Torej namen je opremo prilagoditi CAD/CAM programski opremi. (risanje, modeliranje in preračuni, analize...)

Zanimajo me predvsem te podstavke:
1) Vpliv grafike pri modeliranju in 3d risanju. Torej pri manipulacijah kot so povečave, rotiranje v vse smeri in podobno. Koliko na te operacije vpliva grafična kartica in koliko centralna procesna enota.

Ker za pravilen izris površin že pomoje skrbi grafična kartica ampak za preračune med manipulacijami pa CPE ali se motim?

Vrjetno niso grafične kartice za te procese enake kot grafične kartice za igranje igric in če je tako za kakšne kartice potem gre( firme, modeli in na kaj je treba biti pazljiv)

2) Centralna procesna enota. Tukaj me zanima če se morda za delovne postaje uporabljajo kake posebne matične plošče in procesorji ali isti kot za te naše hišne računalnike. V tej branži se bolj ceni intel ali amd ali kdo drug? Ker eden je sigurno bolje optimitran.

Potem razlika med eno in večjedernimi procesorji me zanima. Če imaš večjederni procesor in programsko opremo ki ga ne zna uporabljat potem učinkovitost zelo pade a ne?

3.) Operaciski sistem na hišnih računalnikih je v večini Windows in so ti komercialni programi mu tudi prirejeni. Zanima me če so kake opcije tudi z operaciskimi sistemi pri delovnih postajah ker nevem če tam teče ravno windows XP.

Torej da zaključim na primeru

Recimo dvojederni intel ali amd z grafično kartico 7900gt ali 1800xt naprimer se dobro sliši samo pri igricah. Kaj pa pri tem ko mene zanima?

Tam do miljona recimo... Še ne kupujem ampak dolgo me že zanima in rad bi se že zdaj malo informiral na tem področju da dobim nek občutek zanj.

EDIT: Še en čisto konkreten primer iz lastnih iskušenj. Računalnik star 2 leti ki še zažene marsikatero igro že odpove v avto-cad programu pri 3D operacijah ki še sploh niso tako zahtevne. Glede na to da Avto-cad velja za prijazen CAD program do računalnika je to malo zaskrbljajoče.

Torej težave se že začnejo pojavlat ko gre za malenkost večji sklop 3D elementov in če hočeš na njih izvesti preprosto manipulacijo kot je zasuk....
Have a nice day.
  • spremenil: Stajerc ()

tiborrr ::

Sam ti priporocam strojcke tipa HP workstation xw4300 ali 4500. So ze vnaprej prilagojeni CAD/CAM operacijam, opremljeni z P4 HTT procesorji, 4GB DDR2 rama in SATA ali SCSI RAID diski. Imajo certifikat raznoraznih firm tipa Autodesk, CoCreate, Unigraphics ipd. Ker vecina modelirnikov za strojno modeliranje dela pod OpenGL graficno knjiznico, ti priporocam nVidia Quadro oziroma ATi FireGL graficne resitve. Najugodneje bos dobil tak stroj v podjetju Techsoft Rand v Linzu, Avstrija - blizu nemske meje. Pri nasem biroju smo odsteli za (HP xw4300 customized) P4e 3.4GHz, 4GB DDR2, 2x74GB Raptor in Quadrom 2000 okoli 1900 EUR (da se barantati, drugace je cena okoli 2000~2050EUR). Tudi 20" TFT zaslone, namenjene prav strojnemu modeliranju (model HP L2035) dobis za okoli 550EUR).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

Zheegec ::

Če bi si sam sestavljal, potem bi tam do milijona dobil že kar pošteni dual-core procesor pa FireGL V5x00, pri sestavljenih konfiguracijah je pa ponavadi problem da nimaš na izbiro katerekoli konfiguracije...
Načeloma so vsi programi za 3D modelliranje optimizirani za SMP (multi-CPU/multi-core), tako da če imaš denar za kaj takšnega se kar splača.

Grafična je pri recimo Mayi, Archi Cadu kritična, CPU pa mora biti tudi dober, prav tako je priporočljivo 4GB RAM.

Načeloma se uporabljajo podobne matične plošče kot za navadne računalnike, seveda boljših znamk, že sestavljeni sistemi so zelo stestirani.
Dvoprocesorske matične so pa seveda že druga zadeva, tukaj slabših matičnih skoraj ni, cena je pa tudi visoka.

Če imaš dual-core Athlon64 2.2GHz, pa program ki ne podpira SMP, potem deluje zadeva enako kot če bi nabavil Athlon64 3700+ (2.2GHz 1MB L2), če program podpira SMP, potem je ta procesor dosti hitrejši kot recimo bi bil Athlon64 3GHz.

Recimo dvojederni intel ali amd z grafično kartico 7900gt ali 1800xt naprimer se dobro sliši samo pri igricah. Kaj pa pri tem ko mene zanima?

Za Avto-cad je to več kot preveč, za kakšno Mayo pa kaj podobnega je pa 7900GT že kar solidna zadeva, če nisi zahteven. Pri "igračarskih" karticah se probaj držati nVidie.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Stajerc ::

Hvala za kvalitetna odgovora.

Pri teh HP workstation-s me zanima sledeče. Glede na to da so sestavljene prav za namen CAD/CAM gre zagotovo za super zadeve. In firma HP bi tudi naj imela nek pozitivni predznak po mnenju mnogih. Zanima me pa uporabna življenska doba take delovne postaje preden jo je treba zamenjati. Recimo ob vsakodnevnem delu srednje ali višje zahtevnosti.

Tudi nadgradljivost teh HP delovnih postaj je vrjetno nekoliko težja kot če kupuješ po komponentah? Je pa res da so te HP jeve delovne postaje vrjetno dosti bolje optimizirane če jih kupiš kot celota?

Zanima me pa še vaše iskušnje o smiselnosti nabave 2 ali 3 monitorjev. Gre za koristno in uporabno stvar ali le za bahanje? Ker ljudje tako ali tako lahko delamo eno stvar naenkrat in ne treh.

Razen če mogoče se da smislelno povezat delovanje teh monitorjev na način da na vsakem teče popolnoma drug program oziroma proces, mogoče celo kaka avtomatiziranost? Tu vidim neke razloge zakaj bi morda bil tak nakup smiseln.
Torej ima kdo v CAD/CAM delovnem procesu več monitorjev in je se mu zdi da je to potrata ali pač koristna stvar?
Moje mnenje zaenkrat je da je to pač potrata.
Have a nice day.

tiborrr ::

Naceloma so postaje nadgradljive, tudi maticna plosca je zelo spodobna (po pisavi na plosci ocitno ASUS made z i955XE cipsetom). S 64-bitnim procesorjem nisi vec omejen na 4GB pomnilnika, tako da to tudi ni problem. Kista je zelo spodobno sestavljena, jo lahko kaj poslikam naslednji teden (ta teden me ne bo v biro) od zunaj in od znotraj. In kar je se tudi vazno - tiha je (full load je mislim da ta okoli 60°C s Primeom95) pri tem, da je verjetno tako tiha kot kaksna vodno hlajena kista.

Res se jo splaca kupiti, ker je celota cenejsa od vsote posameznih delov.

Glede operacijskih sistemov: Zraven kiste dobis licenco za XP-Pro, tako, da lahko namestis XP-64bit brez tezav.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

opeter ::

Pred kratkim smo imeli eno temo (mogoče celo anketo) v zvezi z več zasloni. Jaz bi želel le to dodati (drugi so ti vse odlično napisali): po mojem se splača (seveda če imaš toliko denarja) vložit v nakup dveh monitorjev (tri - ne vem). Dva pa vsekakor, saj je večina programov obdarjena z lebdečimi paletami (sicer sem jaz grafični oblikovalec in pri delu uporabljam predvsem Adobejeve programe, občasno QuarkXpress) in moram takoj povedat, da ni boljšega, ko imaš na enem monitorju glavno paleto, okno z dokumentom, vseostale palete pa na drugem ekranu.
Tudi sam načrtujem (v naslednjih mesecih) investirat v nakup še enga LCD ekrana, ker mi postaja tenutni monitor preozek. :)

Itak pa imajo vse današnje grafične kartice dva izhoda za monitorje, pazi le, da bosta to DVI izhoda.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

dc4303 ::

Pozdravljeni!

Na vas se obračam v upanju da mi boste mogoče lahko pomagali. Na hp workstation xw4300 bi si rad na novo naložil oprecijski sistem. Vendar ko pridem tako daleč, da bi določil particijo na katero bi naj sistem naložil računalnik ne vidi nobenega diska in tako ne morem nadaljevati inštalacije.

Zato imam sedaj vprašanje.

Je pri teh postajah mogoče še kakšna posebna nastavitev v BIOS-ih, da lahko naložiš sistem???


Za odgovor se vam v naprej že najlepše zahvaljujem.
Svet potrebujemalo besed in veliko ljubezni.

zee ::

SATA kontroler moras v BIOSu nastaviti na Native oz. Compatible (ne AHCI).

ali

S program nLite si v instalacijo (i.e. CD) zapeces gonilnike za tvoj chipset.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

cad/cam izbira računalnika

Oddelek: Strojna oprema
242554 (2056) D3m
»

Računalnik za modeliranje.

Oddelek: Kaj kupiti
356458 (5314) x45
»

grafična postaja?

Oddelek: Kaj kupiti
381622 (1129) Tea Time
»

PRO Grafična postaja

Oddelek: Kaj kupiti
212740 (2065) krneki0001
»

AMD ali INTEL

Oddelek: Kaj kupiti
121409 (1053) Good Guy

Več podobnih tem