» »

MPEG - 4

MPEG - 4

Tom's Hardware - Stric Tom nam je zopet pripravil en zelo dober članek. Tokrat so pregledali kodek za stiskanje videa in sicer MPEG 4, bolje poznan kot DivX. Podrobno so tudi pregledali program za encodanje, Flask. Ustavili so se pri vsaki podrobnosti, kot je recimo ali izbrati low-motion ali high-motion DivX codec, kakšno naj bo kodiranje, kakšna zrnatost in tudi kakšen zvok. Članek je zelo dobro napisan in ogled vam toplo priporočam, še posebej, če ste v tem "poslu" začetnilk.

7 komentarjev

matevzm ::

Fast in Low motion nista ravno podrobnosti.
IN cprav nimam nic proti Tomu, je tale clanek bolj zalost. Flask pa Fast motion, a se sploh da narediti slabse...

Mate ::

Matevzm... hmm.. kork jest vidm po tvojih postih iz foruma ti nisi ravno zacetnik... tud jest cist simpl locm to razliko, pa tud marsikatero drugo.. samo je veliko folka k ne ve o cem se gre.

undefined ::

Zakaj izbirati med Low in High Motion? Zakaj ne izbrati oboje, kamor je kaj primerno? Govorim namreč o MM4. Nekateri ljudje še vedno živijo v preteklosti. :D

matevzm ::

Vem, da nisem vec zacetnik, a mi je skoda ljudi, ki so zavedeni in potem delajo take ripe (Flak+Fast). Sicer upam, da ni vec dalec cas, ko bo lahko vsakdo naredil dober rip. Ce FairUse doda se zvok, smo na konju. Flask je res najlazji, a bi ga jaz za kaj drugega kot zacetno igranje odsvetoval.

Sharac ::

Tole novico je skor bolje brisat, ker tisti k je pisal ta review za tomshardware nima pojma ne o mpeg kompresiji ne o codecih v uporabi. Namrec mpeg razbije sliko v 16x16 okvircke in vecja ko je resolucija (polna pal resolucija ima 1620 teh okvirjev ali 45x36 resolucijo gledano s temi okvirji) vec teh "makrookvirjev" je in manj "bitrata - dodeljene kolicine podatkov" dobi posamezen okvir (kar pomeni slabso kvaliteto), ce pa resolucijo zmanjsamo recimo na 5xx ali celo 4xx (visina je odvisna tudi od uporabljenega croppinga zato je ne navajam, xx je pa vrednost deljiva s 16 se pravi 576 ali 480 ipd) s tem dejansko zmanjsate stevilo okvirjev in s tem si lahko privoscite ali vecjo kvaliteto s istim bitratom (kot v full PAL) ali pa zmanjsate bitrate (koncno velikost fila) brez izgube kvalitete.

PS: low motion codec je itak standard vendar pri high action scenah zelo poveca velikost fila (pred encodanjem poglejte film in ce je veliko dogajanja vzamite razne bitrate kalkulatorje z rezervo, ce pa encodate kak romanticen easy film s malo premikanja pa lahko dodate 300-400 pri bitratu, ki ga zracuna kak bitrate kalkulator)

EASYdoor ::

Nekdo ki obvlada! bravo!

sekundek ::

In kaj naj bi bil MM4?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

seminarska - pomoč Bs Player ......

Oddelek: Šola
194073 (3527) bobby
»

kateri divx codec packi/codeci

Oddelek: Zvok in slika
223755 (3489) ferjan
»

div3?

Oddelek: Zvok in slika
91387 (1224) Kawl6
»

NOLF2 + talk/speach

Oddelek: Igre
131701 (1546) cooolah
»

DVD-DIVX

Oddelek: Pomoč in nasveti
71682 (1520) matevzm

Več podobnih tem