»

Prvoaprilske potegavščine leta 2011

CNet - Niti letošnji prvi april ni minil brez tradicionalnih potegavščin, s katerimi so nepazljive bralce poizkusili naplahtati na vseh večjih internetnih straneh razen Slo-Techu. Nekatere potegavščine so tako odbite, da jih prepoznamo že od daleč, medtem ko so druge povsem verjetne, tako da se na njih marsikdo opeče. Pregled so pripravili na Cnetu, omenimo jih le nekaj.

Google se vsako leto posebej izkaže in letos ni bilo nič drugače. Pripravili so Gmail Motion, ki omogoča upravljanje elektronskega predala kar s telesom. Na podoben način je mogoče krmiliti tudi z Google Docs Motion, ki bo omogočala ustvarjanje dokumentov s kretnjami (podprtih bo več kot 10.000). Da se ne bi spremenili v zavaljene in zamaščene računalnikarje, so predstavili...

15 komentarjev

Izšla Theora 1.1 - Thusnelda

Slo-Tech - Odprtokodni kodek za stiskanje videa, Theora, je te dni doživel različico 1.1, ki prinaša številne izboljšave.

Tako so razvijalci optimizirali stiskanje videoposnetkov (videoposneti izgledajo bolje oziroma so ob dani kvaliteti bolj stisnjeni), pohitrili so tudi dekoder, kodek pri stiskanju vključuje tudi tim. two-pass način stiskanja, optimizirali so stopnjo popačenja (ang. rate-distortion), boljše zaznavanje gibanja (ang. motion search), prilagodljivo kvantizacijo (ang. adaptive quantization), katere posledica je predvsem izboljšana kvaliteta videa pri višjih hitrostih, Thusnelda pa prinaša podporo za 4:2:2 in 4:4:4 video, itd. Celoten spisek izboljšav je na voljo na poštnem seznamu razvijalcev.

Kot je znano, Theoro v HTML5 standardu podpirajo Firefox, Chrome in Opera (za MSIE in Safari je v razvoju ustrezen dodatek) s čimer Theora skuša resno konkurirati komercialnemu kodeku H.264. Glavna slabost Theore je bila do sedaj predvsem slabša kvaliteta (ob dani velikosti datoteke),...

6 komentarjev

Google prevzema On2

Heise - Google je včeraj pozno popoldne objavil novico, da prevzema podjetje On2 Technologies. Za podjetje, ki se specilizira za tehnologijo stiskanja videa, bo v obliki delnic odštel 106,5 milijona dolarjev. To pomeni, da bodo lastniki delnic On2 Technologies dobili Googlove delnice v protivrednosti 60 centov za vsako delnico On2, kamor je s prejšnjih 40 centov novica izstrelila tečaj delnice včeraj. Podjetje je sicer maja zabeležilo izgubo in v zadnjem četrtletju vknjižilo štiri milijone dolarjev prihodkov. Google se za podjetje zanima predvsem zaradi svojih apetitov pri YouTubu, kjer bo dober kompres videa prišel še kako prav. On2 je npr. lanskega septembra razvil kodek TrueMotion VP8, ki v primerjavi z MPEG-4 nudi enako kakovost slike pri polovico manjši velikosti.

39 komentarjev

Plošček vrti se

Slo-Tech -

Obiskovalci Slo-Techa poznate POT - pipine odprte termine, na katerih vsakokrat izveste to ali ono stvar ali pa se vam enostavno predstavi nek projekt, ki ga niste poznali. Če se vam toži po takšnih predavanjih na štajerskem koncu, vas bom razveselil, saj se bo prihajajoči ponedeljek odvilo prvo takšno predavanje v Mariboru.

Beseda bo tekla o samostojnih predvajalnikih okroglih ploščkov, natančneje o predvajlanikih DivX. Na predavanju bom povedal nekaj o prvem kodeku DivX, nadaljnjih različicah, uporabi predvajalnikov ter udobnosti ob rokovanju v primerjavi z računalnikom. Kako nato tak predvajalnik predvaja podnapise, ki vsebujejo tudi naše krilate znake, pa bo razložil piki64. Piki64 je član...

18 komentarjev

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev

MPEG - 4

Tom's Hardware - Stric Tom nam je zopet pripravil en zelo dober članek. Tokrat so pregledali kodek za stiskanje videa in sicer MPEG 4, bolje poznan kot DivX. Podrobno so tudi pregledali program za encodanje, Flask. Ustavili so se pri vsaki podrobnosti, kot je recimo ali izbrati low-motion ali high-motion DivX codec, kakšno naj bo kodiranje, kakšna zrnatost in tudi kakšen zvok. Članek je zelo dobro napisan in ogled vam toplo priporočam, še posebej, če ste v tem "poslu" začetnilk.

7 komentarjev

Intelov Roadmap

Tom's Hardware - Hja.. danes je pa na Slo-techu neko pomanjkanje novic...
No nekaj vam jih bom priskrbel jaz.

Začnimo s Tom's Hardwareom. Napisali so obširen članek o Intelovih čipovjih in procesorjih. Opisano je vse od sedanjega Pentiuma 4, novega izboljšanega Pentiuma 4 (Northwood), preko prihodnikov Pentiuma III do mobilnih rešitev in strežnikov. No ja kakorkoli, tale članek je zelo dobro napisan in zelo informativen, zato vam ga priporočam.

0 komentarjev