» »

MacWorld San Francisco

MacWorld San Francisco

'Prenosnik' ;-)

vir: Apple
Apple - V torek se je končal uvod v MacWorld San Francisco, kjer je Steve Jobs, predsedujoči podjetja Apple, predstavil novosti, ki so nam jih pripravili.
  • Izšla je nova različica programa Final Cut z imenom Final Cut Express. Programu, ki predstavlja standard za montažo filmov v Holivudu, so odstranili nekaj lastnosti in spustili ceno na $299.
  • Druga novost so nove različice "iAppsov". To so iMovie, iTunes, iPhoto in iDVD. Novost je pravzaprav integracija in povezava teh 4 programov: sedaj lahko v iPhoto vidimo playlisto iz iTunesov in direktno zapečemo DVD s slikami...
  • Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.
  • Očitno se pri Applu počasi želijo znebiti Microsofta in odvisnosti od njega, zato so predstavili tudi nov program za izdelavo prezentacij. Poudarek je predvsem na enostavnosti in zmogljivosti, saj program podpira prosojne slike, pri prikazovanju pa mu pomaga OpenGL. Prezentacije so kompatibilne a PowerPointovimi, saj jih lahko tako uvažamo kot izvažamo, program pa je predstavitev sposoben izvoziti tudi v QuickTime ali PDF.
Najbolj nepričakovana novost MWSF pa sta nova modela PowerBooka, zahtevnejšim uporabnikom namenjenega prenosnega računalnika. Prvi model ima 17" widescreen ekran in je tako prvi prenosnik s tako velikim zaslonom. Poleg tega debelina znaša samo 1" (2,5 cm), teža pa 6,8 lbs (malenkost več kot 3 kg), baterija pa kljub velikemu zaslonu zdrži 4 ure in pol.

Z drugim modelom so šli v drugo skrajnost: uspelo jim je narediti enega najmanjših prenosnih računalnikov, 12" PowerBooka. Prodajali ga bodo za $1799.

Poleg tega imata oba računalnika možnost DVD pekača (17" serijsko), novi FireWire 800, Airport Extreme brezžično povezavo, ki zmore nekaj čez 50 Mb/s in je kompatibilna s starimi 802.11 standardi, 1 Gb ethernet, vgrajen BlueTooth in še nekaj dobrot, ki naredijo Mace tako privlačne in vredne svojega denarja.

16 komentarjev

Sid Izprijeni ::

Klinc, kaj pa vem. Zmeraj sem imel občutek, da so Appli bolj za šminkiranje in furanje nekega kvazi elitizma. Saj so narejeni nadvse pametno in so že nemalokrat posekali takrat obstoječe x86 zasnove, pa vendar se zdi, da je bilo to vodstvo vedno le začasno, ko pa si zraven dal še ceno, pa je njihov blišč kar nekako zbledel. Nesposobni so držati cenovno sprejemljiv korak z odprto arhitekturo PC-ja. Komu so pravzaprav namenjeni? Kar se cene tiče, jo v splošnem navadni uporabniki bolje odnesejo s PC platformami, profiči pa bolje s strojčkom z kakšnim derivatom Unixa. Seveda je to samo moje mnenje, ki ni podprto s konkretnimi podatki...8-)

IceIceBaby ::

OSX je derivat UNIXa in ti profiči čezdalje bolj prehajajo na apple.

Kar se cene tiče se delno strinjam s tabo. Sploh pri nas so nekateri računalniki predragi. Ampak iMac, eMac in iBook, torej compi narjeni za consumer market imajo pa kar uredu ceno.
Pa še nekaj je. V USA recimo iMac stane 1200 dolarjev. Že to je VELIK manj kot pri nas. Poleg tega jim pa 1 dolar pomeni manj kot nam zaradi višjih dohodkov. Torej se jim ne zdi pretirano da dajo tistih 200 dolarjev za lep design in uporaben, delujoč računalnik.

Pa tudi glede tistega začasnega vodstva se ne strinjam s tabo. Po mhz res zaostajajo ampak poglej wireless networking, poglej serijski bluetooth, 17" notebook, DVD pekač v notebookih (ki so povrh vsega majhni ne tako kot VAIO ki ma 6kg) pa poglej recimo FireWire 800. V PCjih se firewire šele uveljavlja medtem ko majo maci že FireWire 800 ki je 2x hitrejši...

Uglavnem obstaja veliko razlogov zakaj plačati malo več in tista logika da dobiš več Mhz pri PCjih za manj denarja se mi zdi napačna.

Dirkac ::

Moje pisanje je malo off-topic, ampak vseeno. Ob vsakem testu bo moral napisati opis opreme in potek testa, se pravi nekakšen članek podoben testom na Slo-techu. Če koga zanima delo testerja Applove opreme, ki je na voljo na slovenskem trgu, naj mi piše mail na bostjan@3delavnica.com. Napišite nekaj informacij o sebi (krajši življenjepis) in kako si zamišljate to delo (ideje, predlogi,...).

Beat-O ::

Mislim, da so novi prenosniki super, sploh pa 12" model, saj je zelo majhen in s dokaj sprejemljivo ceno (1800$), software pa je pri Applu kot vedno prvovrsten. Sam sem gledal, Macworld, v živo prek interneta, in sem navdušen nad novostmi. Moti pa me, da je novica na slo-techu objavljena šele v petkek, medtem ko je bilo predstavitve Steva Jobsa konec že v torek zvečer.

Ziga Dolhar ::

Novico je iKst spisal v torek 5 minut po MacWorldu, pa smo jo 'spregledal' (Nekaj vprašanj ni blo odgovorjenih in novica je spolzela navzdol...). Naša napaka.

Sid Izprijeni ::

No, tkole sem mislil. Zdi se mi, da je šibkost Applov ta, da je manj pestra izbira strojne opreme. Za najbolj navadnega uporabnika je to čisto vseeno, ni pa vseeno, če želiš računalnik bolj po svojem okusu. Glede prehitevanja PC-jev nisem imel v mislih Mhz-jev, ker je seveda znano, da imajo PowerPC-ji številne prednosti, kljub nižjifrekvenci, pač pa to, da vsakič ko Apple da na trg eno revolucionarno mašino, jo PC-ji kmalu s surovimi mišicami in prilagodljivostjo, sploh pa nižjo ceno dohitijo in prevzamejo vodstvo, vse dokler se pri Applu spet ne potrudijo z nečim novim. Hočem reči, da vidim vsa Applova izvajanja zgolj kot male revolucije kratkega roka, ki nimajo sape, da bi dolgoročno diktirale razvoj (čeprav ga sprožijo). Seveda gre ta prednost PC-jev na račun zanesljivosti delovanja, kar pa pač mora preceniti vsak uporabnik sam.

Čas bo pokazal, kdo bo dolgoročno uspešnejši: prilagodljiva in na nobenega specifičnega proizvajalca vezana, a manj dovršena arhitektura PC-jev, ali Applov centralističen in zato zelo zanesljiv, a manj prožen pristop.

Evo, tok! Res samo kot mnjene... ;)

GrizlyBear ::

Kdo pa pravi, da moras kupit maca v Sloveniji. Jaz sem eMaca kupu v Avstriji in me je stal s SLo DDV (na meji) 307.000 SIT, kar je skoraj 100.000 SIt ceneje kot je enak model stal pri nas. Sploh pa je ta cena v Avstriji z misko in tipkovnico, pri nas pa moras kupit tipkovnico ekstra (16.000 SIT). Da jih ni sram!;(.

Aja, operacijski sistem z vsemi dobrotami, ki jih premore je ze vkljucen v ceno. Torej je cenovno kar primerljivo s PCjem.

Sid Izprijeni ::

Ajde, predam se fantje! :D

IceIceBaby ::

Sid, sej maš prav po eni strani. PCji so cenejši pa res da mogoče Macom zmanjka sape. Ampak to ni nič nenavadnega glede na njihov tržni delež.

Grizli, kje si pa ti kupu eMaca. V apple storu al tko pri kakem privatniku ? Kako se kej obnese ?

mathjazz ::

Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.

Naj dodam samo to, da ta brsklalnik lahko na nek nacin preizkusi vsak linuxac. Gre namrec za Konqueror z vmesnikom aqua, saj Safari gradi na KHTMLju. Pa smo spet tam:-)
www.getfirefox.com

IceIceBaby ::

No ja, ni čisto tako. Res je narejen na KHTMLju, ampak je vseeno razlika. Nevem kaj je boljše konq. ali Safari ampak razlika je.

Sicer pa na x86 ni problema z browserji ker je dosti dobrih, na macu je pa do sedaj edin spodoben browser bil Chimera. Mozilla je POČASNA, prav tako IE in Netscape, obstaja pa še nekaj drugih ki niso bli ravno blesteči.

Sicer pa po teh nekaj dneh testiranja lahko rečem da bo Safari verjetno prevzel večinski delež ko bodo izdali final verzijo in dodali še nekaj stvari. Zdaj ko je še beta se tudi obnaša kot beta.

Beat-O ::

kst a ti maš maca?

IceIceBaby ::

ja, iBook 700, tanov model z radeonom 7500.

Beat-O ::

uuuu... kok si dou pa kje si kupu, pa a si kej na ircu a pa msn d se bl pomenvao tem

IceIceBaby ::

Kupu sem ga v EPL, dal sem 310k sit + 12k za dodatnih 256 rama.

Na ircu sem pa dost, če sem gor sem 100% na #slo-tech. Nick mam pa iKst.

GrizlyBear ::

Malo pozen odgovor!

Glede na to, da sem bil vsaj 10 let na PCju, je sprememba kar dobrodosla. Zaenkrat je zadovoljil vse moje zelje, ima pa eno veliko napako: ignorira Slovenijo. Sicer obstajajo SLo tipkovnice, ampak podpora nasim znakom zal ni taksna kot na WINsih.

Kupil sem ga pri firmi CANCOM v Grazu, so podruznica nemskega CANCOMA in so dokaj specializirani za MACe.

Probaj www.cancom.at


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5630012 (25961) PrimozR
»

Nazaj k Macom, iLife '11

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
73162 (2575) d'Regi
»

Mac World Expo 2005 v San Franciscu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
628414 (6833) borchi
»

iBook

Oddelek: Kaj kupiti
151621 (1440) jype
»

Hitrejši iBooki in PowerBooki

Oddelek: Novice / Procesorji
82718 (2718) Byla

Več podobnih tem