» »

iBook

iBook

edini ::

zadne case se zanimam za applove izdelke.. natancneje iBook.
pa me zanima kaj mislite o njem, na netu sem nasel zelo malo info, pa me zanima kaksna je cena v slo in tujini in ce imamo v sloveniji kaksnega uvoznika za apple, da bi se lahko sel malo pozanimat tja.

MAC vs PC? kdo zmaga po vasem mnenju?

lp, edini

jype ::

Pri Mac vs. PC zmaga tisti, ki je za dano nalogo boljsi.

iBook je lustkan in ni predrag. Njegovi veliki plusi so seveda vgrajen wifi, bluetooth in baterija, ki zdrzi ~6 ur in vse ostalo, kar spada k sodobnemu notebooku.

http://www.epl.si/

Jaz imam powerbooka in sem z njim vedno bolj zadovoljen, in ceprav je ful pocasen za nekatera opravila ki jih PC opravlja ful hitro, je za druga opravila ful hiter, ceprav se na PCjih dogajajo ful pocasi. Skratka, arhitektura je bolj primerna za nekatere vrste nalog. Aja, pa MacOS X je bolj stabilen od Windows, definitivno.

krator ::

Poglej tudi tole stran: www.jabuk.net

Sam tudi razmišlam da bi si ga jeseni kupo. Iz vsega, kar sem se pozanimal lahko rečem takole: Ibook je odličen nakup, če le ne potrebuješ pretirane procesorske moči. Če iščeš kaj hitrega, potem poglej rajši kak PC prenosnik.

Pa kar se mita o cenah tiče, se mi zdi,da je znajnovejšimi modeli padel po davgen in počes (ibook 14,1 , 1ghz G4, 256MB, Radeon 9200 - 340K).

edini ::

mja.. dolga leta sem uporabljal linux (ajde, recimo 5 let) tako da win sem cisto pozabo..
zdaj uporabljam/testiram ze kak mesec FreeBSD in mislim da bom na njem kr ostal.
ker je mac os x kao nekaksna izpeljanka freebsdja.. pa me zanima primerjava med njima.
je razlika velika ali je podobna zadeva?

skratka: iger ne igram skoraj nic (bzflag edino:-) in ne vem ce je mac os x pravilna izbira za mene.

jype: koliko si dal za powerbook?

jype ::

Ja, OS X je kr podoben FreeBSDju. Jaz mam rajs Linux, ampak v OS X vse dela, kar je v powerbooku. Poleg tega lahko prakticno vse za BSD skompajlas tut na OS X, vcasih je pa tut treba kaj popravljat. Naceloma itak vse GNU reci dobis v finku (neke vrste apt-get za OS X).

Placal sem 650 jurjev in mi ni zal. Masina je velika kot A4 list in debela 3 cm, tezka 2 kili, zdrzi 5 ur na bateriji in ima not vse, kar bi rabu: 768M rama, 80G diska, DVD-R/CD-RW, vim in ssh :)

Gandalfar ::

hmm... neki taksnega ima tudi moj iBook pa je stal samo 1/3 tvoje cene :)

drugace je pa iBook cisto huda stvar. Lahka, dolga avtonomija pa se dost poceni.

IceIceBaby ::

En testič iBooka G3 700 si lahko prebereš na slo-techu pod rubriko "testi". Sicer je zadeva že kar stara in od takrat se je spremenilo zelo veliko. Ampak mogoče bo pa koristno.

Drugač sem pa pred kratkim dobil novega 12" iBooka z 1GHz G4 procesorjem. Zadeva je v primerjavi z G3 modeli izredno hitra, pri normalnem delu ga lahko primerjam s kakšnim centrino 1,4 notebookom. Cena cca 300k, in iBook je vreden vsakega tolarja. Baterija mi ob pisanju texta in optimalnih nastavitvah zdrži pribljižno 6 ur. Računalnik je zelo majhen in lahek in res prenosljiv. Zelo mi je všeč tudi sleep mode, ko ga zapreš zaspi v parih sekundah in ko ga odpreš lahko že v 3, 4 sekundah delaš normalno naprej. Tudi če je po 1 teden v sleep modu. Če recimo predvajaš film in računalnik zapreš gre v sleep, in ko odpreš takoj začne predvajati film naprej. Ok, pač nekaj cukrčkov pa še veliko jih je.

Za info poglej www.epl.si in www.apple.com.

OSX in FreeBSD ? Glede na to da sem FreeBSD na svojem PCju laufal le kake 3 dni za probo ti ne morm povedat kaj dosti podrobnega. Lahko pa rečem da OSX združuje enostaven, lep in logičen uporabniški vmesnik z močjo in robustnostjo UNIXa. Če bi se dost matral bi verjetno lahko na FreeBSDju ali linuxu postavil podoben GUI s podobno funkcionalnostjo. Ampak čar Applov je ravno v tem da delajo out of the box.
OSX je zelo stabilen, zanj je napisano veliko popularnih programov (MS office, igre, photoshop...) pa zelo logičen je in preprost za uporabo.

Če potrebuješ majhen prenosnik (tudi 14" model ni ravno velik) z dolgo avtonomijo je iBook prava zadeva. Za relativno malo denarja boš dobil izredno kvalitetno narejen prenosnik z zadovoljivo računsko močjo in zelo dobrim operacijskim sistemom.

PC VS Mac ? Po mojem mnenju zmaga Mac za večino stvari. Razen za zagrizene gamerje je sigurno boljši PC pa še kakšno specifično opravilo bi se našlo za katerega bi jaz izbral PCja. Za splošno uporabo pa mislim, da je Mac boljši. Seveda se nekareri ne strinjajo s tem (in prav je tako), ampak to smo že predebatirali v nekaj temah tukaj na slo-techu, tako da mal pobrskaj in preberi kaj piše.

edini ::

ok, dosti ste mi pomagali...
stvar je sledeca;
300-400k sit mi je zelo tezko dat, zato o powerbooku sploh ne sanjam.. iBook bi se mogoce sel, ampak morem bit res 100% da je to to.
zanima me kako dolgo imas potem tako stvar (iBook). PC (recimo, ce vedno kupis novo kisto) se menjava na 3leta - vsaj pri meni, ne?
Ce bi si kupil iBooka si tega 100% ne morem privoscit.. zanima me kako dolgo je potem "povprecen" uporabnik zadovoljen s tem kar ima..
mac os x se mi zdi kr ql zadeva, kot sem napisal; iger ne igram (oz. samo eno), tudi m$ zadev ne bom kupoval (nikoli nisem - nikoli ne bom>:D ) pravzaprav bi OS uporabljal za enake zadeve kot freebsd.

prebral sem vse strani, vse maile, vsega boga in sem navdusen.. mogoce pa bom le sel malo sluzit "kruh" med pocitnicami :>

--
lp, e.

IceIceBaby ::

Kako dolgo si zadovoljen z njim ? To je čist odvisno od tebe. Poznam ljudi ki še vedno z veseljem uporabljajo 4 leta stare iBooke 500, so pa taki ki vsake 3 mesece kupijo najnovejši model. Torej, vse je odvisno od tebe in od tega kaj boš počel z računalnikom. Za internet, office in podobne manj zahtevne reči bo verjetno računalnik uporaben kar nekaj časa. Poleg tega imajo rabljeni Maci kar dobro ceno in ga boš čez 3 leta lahko prodal dražje kot primerljivega PCja.

Drugače je bil OSX zaenkrat precej hvaležen do hardvera. Do sedaj je še vsaka nova verzija delovala občutno hitreje od stare (za razliko od winsov recimo pa kašnjega mandraka), tako je tisti iBook 500 zdaj v praksi hitrejši kot pred 3, 4 leti. To je blo do sedaj, nevem pa kako bo z naslednjo verzijo OSXa, ampak sigurno počasnejša ne bo.

Btw...a si še 100% prepričan da potrebuješ prenosnik ali bi samo rad sprobal Maca ? eMac je drugače odlična zadeva za relativno malo denarja. V tvojem primeru bi prihranil 100k, kar je ogromno če prenosnik ni nuja.

edini ::

zelo zanimivo. 8-O

ne, prenosnik ni nuja. vendar, ne vem zakaj, ampak si ze od nekdaj zelim prenosni racunalnik. ce bi bil prenosn, bi 100% tudi bil izkoriscen, ziher ne bi bil cel cas na pisalni mizi.
eMac mi ni vsec, in tudi ce si bom kupil macintosha bom raje dal 100k vec ni kupil ibooka (mogoce sem samo razvajen :| )
stvar je v tem, da si zelim nekaj novega, nekaksno alternativo, ker sem navelican ze vse te klasike, denarja imam dovolj za zelo dober p4, in povprecen laptop, vendar ce me prepricate, bom sel se za 1mesec delat med pocitnicami in kupil ibooka (saj vem, da vas ne zanima moja zivljenska zgodba, ampak samo hocem da me razumete:D )

odgovor kst-ja o MacOSX je zelo zanimiv..
pravkar imam na disku ze 85% macosx, tako da, se 30min in bom probal z emulacijo namestit macosx. 8-)

edit:
btw, med "Testi" iBooka sem prebral, da je mozno iBooka prikljucit na monitor. To pomeni, da lahko ta 19" monitor, ki ga imam zdaj prikljucim na iBooka?

--
lp, edini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edini ()

Gandalfar ::

don't ... ker dela 400x pocasneje kot na ibooku

IceIceBaby ::

ne, prenosnik ni nuja. vendar, ne vem zakaj, ampak si ze od nekdaj zelim prenosni racunalnik. ce bi bil prenosn, bi 100% tudi bil izkoriscen, ziher ne bi bil cel cas na pisalni mizi.
eMac mi ni vsec, in tudi ce si bom kupil macintosha bom raje dal 100k vec ni kupil ibooka (mogoce sem samo razvajen :| )


No, sej jaz sem isto naredu. Čeprav bi preživel brez prenosnika sem se odločil za iBooka. In zdaj mi ni žal, ker je res kul če lahko neseš računalnik sabo na fax ali do stranke da pokažeš kako predstavitev :)
Sem pa samo opozoril na eMaca, ker je zelo kul mašina za svoj denar.

Glede OSXa na PCju ti tudi jaz svetujem da pozabiš na vse skupaj. Če boš pa že probavu pa vzemi vse skup z veliko rezervo.

Na iBooka lahko priključiš zunanji monitor, zraven dobiš adapter. Serijsko pa omogoča le zrcaljene slike. Za dvojno namizje obstaja en hack, ki pa baje lahko vpliva na garancijo. Čeprav meni niso nič težili.

Jebiveter ::

edini: Tudi jest sem bil pred isto dilemo - kupiti Centrino notebook ali Apple iBook. In pristal sem na iBooku! 8-)
In moram reci, da sem vec kot zadovoljen! Zadeva me je totalno prevzela in to je to!
Na zacetku sem bil malo skepticen itd. ampak ko enkrat sprobas ease of use OSX (program namestis tako, da ga skopiras v folder Applications - in to je to!) in avtonomijo 5ur+ (pri poslusanju mp3jev + surfanju) si ne zelim nic drugega!
Sicer, za namizno delo je zaslon malo majhen (imam 12" 1GHz 256MB model), a zadevo kot vsak racunalnik priklopis na vsak monitor. Mogoce ima po defaultu malo premalo RAMa (256MB DDR), a bomo pac malo potrpeli in zbrali za se enkrat toliko :)
Edino kar zamerim Applu je to, da Airport Express kartica ni standardna oprema! ;((

V 14-ih dnevih, od kar imam iBooka, prizgem main racunalo kvecjemu 1x na dva dni! Zakaj? Zaradi TISINE!!! Je iBook sicer pocasnejsi od moje glavne mashine (AXP 2600+, itd), a za to kar ga potrebujem (programiranje, g++, irc, net, prebiranje knjig,...) je popolnoma dovolj hiter.

PS: Da niti ne zacnem o AH-OH-MEGA-kako-je-lep-lahek-majhen-oh-in-sploh efektu, ki ga iBook ustvari med sosolci! 8-) 8-) Predvsem dekleti! :D Za uporabo med poukom je zadeva idealna! Velikost cca. A4 prav lepo pase na solsko klop. Edin, kar mors pazit je, da ga obrnes tko, da vsi cimlepse vidijo Jabolko, ki se sveti na zadnji strani zaslona! :P


OT: A bi se vam dalo, mac userji, napisat katere programe uporabljate najpogosteje? (po moznosti, da so open source)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

edini ::

trenutno namescam mac os x, imam majhne tezave z diskom, vendar mislim, da jih bom resil.
pravzaprav bom system dal na disk samo za test, nimam namena kaj delat na njemu, samo da vidim kako zgleda konzola itd.

do zdaj sem bil za iBook 14", vendar, ker ga lahko prikljucim na 19", mislim, da bom kr vzel cenejsega 12".
zdaj imam amd 1,3ghz in ga mislim uporabit za server.. tako da cisto brez PCja tud ne bi ostal.
pa me zanima; kako se ujameta freebsd in macoxs v LANu? mislim.. ne bo dobenih problemov?

iBook bi uporabljal za podobne stvari kot Jebiveter (irc, programiranje) vse service (httpd, psybnc, ipv6...) bi pa laufal na serveru (PC - freebsd) zato mislim, da bi bil iBook dosti zmogljiv za moje potrebe. Kaj mislite na to kombinacijo?

Jebiveter ::

OSX v lanu: podpira vse protokole, verjetno bo za sharing z bsdjem prisel najbolj v upostev NFS (ki mi ga na linuxu se ni uspelo postelat - lack of time - zato uporabljam trenutno SMB). Ker mas izkusnje z bsdjem verjetno ne bos mel vecjih tezav to postelat.

konzola: prilozena konzola je bolj tko, okrnjena (nic podobnega Konsole, recimo, v KDEju), po defaultu pa uporablja bash. Za zahtevnejso uporabo ti bo vrjetno prav prisel FINK project.

Zunanji monitor: Po defaultu podpira iBook samo "mirroring" internega displeja, kar ni najbolj uporabno na vecjih monitorjih, ker si omejen z nizko resolucijo (1024x***). Zato pa obstaja Spanning Hack, ki ti omogoci uporabo raztegnjenega desktopa na vec monitorjih (to kar je najbolj uporabno, a Apple cuva to za drazje PowerBooke). Zadeva deluje super!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

jype ::

Powerbooka sem kupil zato, ker sem kolesar. Zgleda namrec veliko trsi od iBooka in do zdaj, ceprav nisem najlepse ravnal z njim, dela super. iBook tudi nima builtin bluetootha (razen najnovejsega modela, ki ga takrat se ni bilo) in nima builtin 802.11g. Poleg tega se takrat ni dalo dobiti dvd-r v iBooku in najvec rama je bilo premalo za moje potrebe (izrazit multitasker).

Glede aplikacij: ves cas mi laufa terminal z ene 10 okni, Safari in Firefox, iTunes, X11 in notri Kmail, iCal in obcasno iPhoto.

Slikce urejam z gimpom in imagemagick, sicer pa v glavnem poganjam ssh.

Filme gledam z DVD Playerjem od appla in mplayerjem.

Evo me lani decembra:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD64 vs P4 vs iBook

Oddelek: Kaj kupiti
51006 (910) Gandalfar
»

Prenosnik za študi

Oddelek: Kaj kupiti
171367 (1118) Jebiveter
»

Hitrejši in cenejši eMaci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
705365 (5365) Jebiveter
»

Ibook ali P4 prenosnik??

Oddelek: Kaj kupiti
111734 (1554) IceIceBaby
»

kupiti iBook v tujini?

Oddelek: Kaj kupiti
61201 (1146) IceIceBaby

Več podobnih tem