» »

Radeon 9800 pro

Radeon 9800 pro

Guru 3D - Podjetje ATI -- znano po fantastičnih grafičnih karticah -- je nedavno izdalo naslednika do sedaj najhitrejše grafične kartice Radeon 9700 Pro, Radeona 9800 Pro. V bistvu je prav presenetljivo, kako hitro je napredovalo to kanadsko podjetje. Še pred kakimi tremi leti so se borili za najnižji cenovni razred, danes pa so čisto pri vrhu. Ta kartica naj bi bila odgovor na nVidiino NV30 serijo. Na Guru 3D so na test postavili najnovejšega Radeona in spisali kar 17 strani dolg članek.

Kartica temelji na R350 jedru. Za razliko od Radeona 9700 Pro ima Radeon 9800 Pro GPU zgrajen v 0,13 mikronski tehnologiji. Grafični procesor deluje pri frekvenci 380 MHz, pomnilnik pri 680 MHz, upoštevajoč DDR. Prav tako uporablja 256-bitno vodilo kot Radeon 9700 Pro, po teh podatkih bi torej grafična kartica morala biti za okoli 2 0% hitrejša od starejšega brata. K testu so kartici dodali še Geforce FX 5800 ULTRA ter Radeona 9700 Pro za primerjavo. Nova grafična kartica se izkaže kot odlična, saj prehiti tako GeforcaFX kot "starega" Radeona za kar občutno razliko. Torej, če iščete najhitrejšo grafično kartico, si le preberite ta test. Naj še omenim, da bo ATI kmalu izdal tudi 256 MB različico.


38 komentarjev

mrTwelveTrees ::

ma dej dej... me bo že glava bolela od tega...
velja samo eno: za denar se vse dobi (za velik denarja)
Cena je glavno...

zile ::

Kaj je s tabo model. A maš probleme, ker si ne moreš privoščit, da samo kritiziraš najboljše izdelke ? Ye to edina stvar, ki jo znaš ? Povej kakšno lepo besedo enkrat za spremembo.

MrX ::

nv35 bo pa posekala 9800pro za vsaj 20%

Sid Izprijeni ::

Mah, sej po svoje ma prav. Price/performance je važn...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

tejo ::

naslednik r9800 pro pa nv35 za 20% >:D itak je tale kartica konkurenca nv30, ne pa nv35

mrTwelveTrees ::

zile: je treba tud Mercedez, bmw, ferrari ali podobne, tudi pokritizirat glede cene, a ne ? >:D

nodes ::

Price/performance samo zavisi od zahtevnosti uporabnika. ;)

P.S
ne gre matematično

flipflop ::

zile,zakaj si pa ti tečen?

morphling1 ::

Zakaj je pa Zile tečen ?? Mr12trees, že non-stop pošilja butaste komentarje kako mu je vsaka druga komponenta predraga, ja pismu kaj bi rad 9800 za 50$, 10GB usb key za 2$, get real. Iz česa pa naj bi si firme plačevale razvoj, konkurenca je dovolj huda da si noben ne privošči iti pod ceno zato da bo v nekem trenutku malo več prodal potem pa za prihodnost ostal brez vseh rezerv, ki jih še kako potrebujejo za težke čase in nove produkte. Zanimo pa je kako naenkrat en folk ni več z ničemer zadovoljen, kar vsak bi imel rad Hi Hi end komponente za minimalne denarje. Saj še vedno obstajajo produkti, ki ponujajo ogromno za lep dober denar.
Kako že gre, kdor z malim ni zadovoljen ...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

boštjan ::

Kako že gre, kdor z malim ni zadovoljen ...

...si velikega ne zasluži:D

bf4ed ::

Jaz sem z gf3 zadovoljen>:D

Radiant ::

Za zacetek: R350 NI 0.13 mikronski ampak 0.15! Glavna razlika do R300 je dodatek F-Buffera ki onogoci popolni podporo OpenGL 2.0 specifikacijam (trenutnim)kar pomeni da lahko uporablja neskoncno dolge shader programe ala renderman in jih ne rebi segnetirat ali kako drugace delati v vec passih ( za razliko on R300 in NV 3x - ki taksne shaderje lahko obdelujeta le omejeno in seveda zelo pocase! - To je zelo pomembno za ljudje ki se profesionalno ukvarjajo z grafiko in seveda game developerje a ne toliko za koncnega uporabnika! Za nas je pac to da je bolji AA in Aniso pa bolj efficiente Z kompresiske tehnike ter vecji takt cipa!

Dalje : kar se pa tice kritiziranje tega produkta pa samo eno: V kolikor si nvidiot ( ali fanATIc - cisto vseeno poglej z tega zornega kota; GF GX nikoli nebo na voljo v uporabnih kolicinah medtem ko je ATI pordal do zaj ze vec kot milion DX9 kartic - v bencmarkih pa tak vsi vemo da obe firmi frizirata gonilnike predvsem Nvidia si zadnje cajte z vsako novo verzijo od detonatorov nazira svojo preostalo se kredibilnost pac v upanju da jih bo ta iluzija priblizno konkurencnega produkta drzala nad vodo v oceh uporabnikov do NV 35 ! kak pa bo z trzno dosegljivostjo tega pa tudi ne vem ker postaja prav dobava z vsako generacijo hujsi problem ce hoces dobiti kako vredu mid ali high end graficno ala AIW 9700PRO zaradi tega ker gre vecina teh kar k izdelovalcem kompletnih pcjev ala MEDIOn! Aja Pa se nekaj od naslednjega meseca dalje bojo novi Medion komplet PC ( t.i. ALDI racunalniki imeli vsi Radeona 9600PRO ker je ATI sklenil pogodbo z medionom za verjemi ali ne 300.000 komadov RV350 bazirajicih kartic! Po najnovejsih inofrmacijah bodo v krakem sledili se podobni deali za Dellom HP/Compaqom in MSIjem(v tako velikih kvantitetah drugace ze tak majo tudi ti ali NV ali ATI graficne)! TO pa ni dobor za nas ze tako ali tako slabi reteiler trg kjer je tak treba vse narocit da sploh kaj dobis pa se takrat je drago ! S tem se pac moramo sprijazniti!

Super Sonic ::

..V kolikor si nvidiot ...

kje si to najdu? odlicno Mafija:D :D :D

WQuenya ::

;(( To je samo SRANJE!!!nVidia bo idala novo kartico NV35 POKOSILA ZA 20-30%.In nVidia bo zopet zavladal MUAHAHAHAHA!!!!!!!!>:D


PS:Še nekaj:Čeprav je ATI zdajle za nekaj časa nVidiji vzel prestol ga bo nVidia spet zavzela z mojo pomočjo in pomočjo drugih KI NE MARAJO RADEONOV KER SO ZANIČ!!!!!!!!!!!!!!!!!>:D

Muflon1 ::

Heheh hardcore Nvidia fan ;) Sej ne rečem da je nVidia slaba... ampak radeon je pa tanartabuljš:D in tako bo po vsej verjetnosti ostalo še lep čas.

WQuenya ::

:)) NE NISM hardcore fan:Meni se zdijo ATI-jeve kartice slabše izdelane kar se vidi na kakovosti izdelka!ATI s tem nVidiji ne doseže čez kolena!!:P

Jackal ::

Ehm... Koliko se meni zdi dela NVIDIA samo čipe za kartice, kartice delajo pa druge firme, medtem ko ATI dela tut svoje kartice s svojimi čipi.
Lahko pa da se tudi motim...
Walking the way is something completely different than imagining the way.

boštjan ::

maš tudi od nVidie reference design,ki pa ni nikdar v prodaji,če se ne motim

Hojne ::

Čeprav je ATi boljši od Nvidie, je slednja še vedno boljša, ker ima večjo podporo v igrah, saj so njim v prvi vrsti namenjene.

San ::

Kaj je po tvojem pol bolš - Ati k je boljš od nV, al nV ki je bolša od Ati v grafiki iger?

Sam res, tolk klobas in buč vidš sam še na tržnici. Očitno je velik branjevk med bralci Slo-Techa.

Hojne ::

Kaj je pa po tvojem pol bolšje - ATi ki v kakšni igri ne dela, ali Nvidia, ki dela ampak par % počasneje kot bi delalo z ATi-jem (če bi delalo).

Buče prodajaš pa ti, ker jaz sem napisal čisto dejstvo in resnico, klobasaš pa ti brez argumentov.

Mikelus ::

Povej igro ki dela na Nvidi in NEdela na ATI, da sprobamo, ce je to res.

tejo ::

Mikelus, Gejmer: večina zadnjih dirkaških iger ne dela na ati, no dela, sam od avta vidiš sam kolesa pa voznika

Muflon1 ::

Na primer katera dirkaška igra to TOCA? al katera druga?

AtaStrumf ::

ATi ima še vedno veliko problemov z gonilniki. Sam sem končno prišel do ATi grafične in lahko to le potrdim (Counter Strike ne dela oz. bolj natančno ko hočeš ven iz igre dobiš črn zaslon in nikakor ne prideš več v WInse, pomaga samo še RESET gumb) , če pa vas zanimajo ostali problemi v igrah pa berite tole temo na anandtechovem forumu. Se lahk sam za glavo držiš.

tejo ::

Jest sem imel v mislih Live For Speed in Toca Race Driver :|

Muflon1 ::

Men tako Live for speed kot tudi toca čist lepo delata na radeonu 9500@9700. Sej verjamem da mogoče komu kaj ne dela ampak a sem samo jaz tak talent da sem natrofu glih takšne gonilnike ki mi ne delajo problemov (3.1 Catalyst se mi zdi)? Namreč preizkusim skoraj vsako novo igro ki pride ven pa pri prov nobeni ampak res nobeni nisem imel še nikakršnih niti najmanjših problemov. Weird

tejo ::

Očitno čudeži obstajajo :))

Mikelus ::

Vsem, ki jim te igre ne delajo, se mi smilijo, res. Al pa mam jest sreco...

San ::

AtaStrumph, neki mas po mojem narobe nastimam, kot da je to zato, ker imas Ati karto - to bi bilo pri Hojnetu. Probaj z novimi šoferji od Atija.

Hojne, to kar si napisal je ena res debela buča. Mogoče res večina piše igre na nnV kartah, kar ne pomeni, da bo zato delal na Ati karti z podobnimi lasnostmi očitno slabše. Po večini tega ne boš sploh opazil. To me je spomnl ko je prišel UT2003, k imam na začetku tisto trapasto špico nV - the way to be played, pa pri kolegu ni delal dokler ni prišel pač, pri meni pa je šopal BP - Ati.
Enako kot večino sistemov pišejo na Intel proc. pa če imaš AMDja še nisi zasledil, da bi kaj očitnega izpustil. Prej bi rekel da je to nateg, tako kot Doom3, ki ga promovirajo z Ati karto, predvsem zato, da se proda več Ati kart, pa vsi vemo da bo na v srednji klasi kart delal špil enako dobro (oziroma bedno), poznal pa se bo za malenkost na grafah nad 100k.
V glavnem, karta je dobra al pa ne in nV lahko sam liže pete Atiju, kej vepč ni zmožna že par let.
Teorija in praksa sta v realnosti dva zelo različna pojma, zato manj beri in več igraj.

AtaStrumf ::

SunTrace zgleda da nisi prebral linka, ki sem ga dal, kjer bi lepo videl, da nimam samo jaz težav z CS-om in Catalysti 3.2. Res ti priporočam da si ga ogledaš, če zastopiš angleško seveda. Težave SO in to dost več kot pri nvidii. To trdim iz lastnih izkušenj, ki segajo nazaj do Voodoja II za 3D + ATI Expert za 2D pa vse najnovejših kartic z izjemo FX serije in 9800Pro seveda.

Filo ::

...a mi posod kdo jurja za novo grafo...

San ::

Tisto sem mal na hitro pogledal in nisem ravno dobil občutka da je stvar tako huda, pač imajo nekateri probleme in bi res težko trdil, da zato ker je Ati. Pravzaprav vsi vemo, da je problem večinoma v šoferjih, pa še to je bolj stvar zgodovine. Meni dela vse BP z Cata 3.4, mislim pa da imaš 9500 navito z softmodom na 9700 in pač nočeš menjat šoferje. Kot želiš, meni in kolegom dela CS tud na Voodoo3, zato ne bi krivil Atija, še posebi ne zarad parih postov na enem forumu.

Zdele sem se spomnil - mislim da je bilo na istem forumu - še ene bose, ko so KAO Inteli v 0,13 izvedbi crkavali kot muhe, če si ga navil in je bila spet ena huda teorija o preskakovanju e-jev in blablabla. Pa o tem ni več duha ne sluha, pa nas večina ima tud AMDje v 0,13, navite k ure pa je vse OK. Pač, še ena kvaka za pisat na raznih forumih in e-revijah.

Ati seka riti in to je dejstvo!

noraguta ::

kdor z malim ni zadovoljen ma majhnega. al kako gre ze tist pregovor?

boštjan ::

sam sem mel radeona7000 eno leto in vse igre špilale tako koz se spodobi,tudi zdaj ko mam 9500pro ni problemov.Nikoli problemi z driverji,so pa 3.1catalysti boljši od vseh do sedaj.Komaj pa čakam 3.3,kar naj bi bli superca.Me pa res full moti začetek UT2003,ampak to je zgolj komercialna poteza.

Hojne ::

ATi-jaši probajte Metal Gear Solid 2: Substance >:D

jamiroq ::

pri MGS2 je bolj problem nesposobnost/lenoba/pohlep/... Konamija, ki je šel izdajat nepopolno narejen port špila (portan direkt iz XBoxa, ki ima Nvidiino grafično); sicer se ga pa da tudi na ATI grafičnih komot igrat (magari samo v oknu..:D); poleg tega so se zelo hitro spravili delat patch za ATI grafične (skupaj z ATIjem).

Zoidberg ::

No sicer pa tudi obstajajo igre ki ne delajo na nvidi-ji. Recimo Starship Troopers. To mi je povedal sošolc ki mu ni delalo in zadaj na škatli z mikrotiskom piše da ne podpira.Pa kajpoj sej je bedast špil>:D >:D
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeon 9550

Oddelek: Novice / Grafične kartice
212754 (2754) Dr_M
»

Je nakup Radeona 9700 pro priporocljiv?

Oddelek: Kaj kupiti
151224 (965) AtaStrumf
»

V soboto zvečer nad grafikulje!

Oddelek: Novice / Grafične kartice
101788 (1788) flipflop
»

Leadtek Winfast A300 Ultra TD MyVIVO

Oddelek: Novice / Grafične kartice
61856 (1856) Super Sonic
»

AtaStrumf: Radeon 9800 PRO

Oddelek: Strojna oprema
142350 (1913) Gejmer

Več podobnih tem