» »

Šah - Človek : Računalnik

Šah - Človek : Računalnik

X-Bit Labs - Zgodovina računalniških šahovskih programov je že kar dolga. Tokrat so na X-Bit Labs spisali zanimiv članek, ki govori o večni bitki -- človek proti računalniku. V veliki večini govori članek tudi o partiji med enim najboljših šahistov na svetu - Kasparovom - ter računalnikom. Na koncu je celo dokazano, da več kot očitno računalniški programi uporabljajo počasen algoritem. Zelo zanimiv članek si lahko preberete tukaj.

6 komentarjev

Thomas ::

> Conclusion: To good or bad, but artificial intelligence is still very far away from the human brain. The example of chess programs proves it.

Kar misli si! ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Super Sonic ::

zame je bil računalnik poražen takrat ko se je sesul med dvobojem

Sid Izprijeni ::

Se strinjam s Thomasom. AI ima vsaj teoretično vse zmožnosti, da umsko poseka človeka. Sploh pa v striktno namenskih operacijah, kot je šah. Stroj je hladen, brez vsega miselnega in čustvenega balasta. Brute force.

Samo vprašanje časa, samo vprašanje časa, pa še to ne prav dosti časa...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

kuglvinkl ::

.
Your focus determines your reallity

Krofojed ::

Da je AI se dalec od cloveskega uma, bo ze drzalo. Ni pa sah tako dober zgled tega. Nasprotno, prav igre so eno izmed podrocij, kjer je AI precej dobra. Morda pri sahu clovek se ima nekaj moznosti, pri reversiju ali scrabblu jih pa recimo nima vec.

Brane2 ::

IMHO tip naklada.

Ko je program naredil napako, jo je po njegovem zato, ker programi enostavno "niso sposobni videti" določenih stvari. Ko pa jo je Kasparov, je imel slab dan, bil je izčrpan, "ni mogel verjeti česarkoli že itd". Z drugimi besedami, na človeškem koncu table, tip vidi človeka, ki ga v bistvu ni in kateremu je celo Kasparov nek približek. Gre za človeka, ki lahko igra kot Kasparov, vendar ne dela neumnih človeških napak... :D
Avtor tudi govori o stvareh "ki jih računalnik ni sposoben videti" in stvareh, "ki jih Kasparov ni videl". Kaj pa stvari, ki jih Kasparov NI SPOSOBEN videti ?


Poleg tega bistvo tiste partije ni bilo v tem, da bi računalniki morali skozi igro šaha dokazati svojo vrednost obstoja ali se boriti za osnovne eksistencialne pravice. Šlo je za zabaven contest, ki naj bi predvsem pokazal napredek računalnikov v zadnjih letih, čeprav je IBM svojega igralca prav (nečloveško :D ) razkosal, in to po DOBLJENEM dvoboju...

Tudi ni jasno, kaj naj bi bila nepoštena prednost računalnika, ki da ima v glavi nenehno "milijone šahovnic". Vsak pač igra to igro kot jo pač zna in mentalna orodja in postopku ki jih pri tem uporablja so njegova stvar.

In nazadnje, tu sploh ni šlo za dvoboj računalnik---človek. Računalnik tu ni nek samostojen oponent, ki lahko skrbi sam zase, temveč ga upravlja človek. Torej je bil to dvoboj človek---človek/računalnik. Šlo je torej za vprašanje, ali lahko računalnik prevzame določene miselne naloge človeku in jih opravi enako dobro ali celo bolje ?

Sedaj je očitno, da lahko...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je 420 W dovolj.

Oddelek: Strojna oprema
7901 (706) opeter
»

Dvojedrni procesorji v 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
253699 (2514) Zheegec
»

Western Digital WD740GD - Raptor 2

Oddelek: Novice / Diski
102857 (2857) Dami
»

Springdale/Canterwood -- kaj je že boljše? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565762 (4536) VASkO
»

CRT, LCD, OLED

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
63430 (3430) GTi

Več podobnih tem