» »

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Finance - Nekaj zgodovine: stečajni postopek podjetja Jerovšek Computers kot enega od velikih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji se je začel že leta 2001. Upniki so prijavili terjatve v vrednosti dobrih 545 milijonov tolarjev, vendar bodo dobili le "napitnino" (63 milijonov tolarjev). Največ izgube je podjetje pridelalo v letu 2000, ko so zaradi uvedbe DDVja pričakovali največji obseg prodaje. Recesija v računalniški industriji jih je presenetila, zato je izguba še naraščala in tudi prodaja nove poslovne zgradbe (330 milijnovov tolarjev) ni podjetja rešila iz rdečih številk. Letu 2001 je izgubi v vrednosti več kot dveh milijonov evrov sledila uvedba prisilne poravnave in stečaj družbe.

Stečajni upravitelj pa tokrat ni pozabil niti na Matjaža Jerovška, kateremu grozi kazenska ovadba. V postopku prisilne poravnave so bile namreč zaloge podjetja ocenjene na okoli 400 milijonov tolarjev, nekaj mesecev pozneje pa so znašale le še 80 milijonov tolarjev. Jerovšek, sicer začuden nad ovadbo, pravi, da so njihovi podatki o zalogah drugačni kot tisti pri stečajnem upravitelju. Strinja pa se o prisotnosti nepoštenih prstov. Izvorna novica.

31 komentarjev

Arthur ::

hja, kakšne zaloge pa imajo? vuduje, 10GB diske, 15" monitorje? če ja, potem se ne čudim, da jim vrednost pada.

Ziga Dolhar ::

?

Gre [verjetno] za opazovanje vrednosti zaloge v obdobju od pričetka stečajnega postopka do neuspešne prisilne poravnave.
https://dolhar.si/

cekr ::

To sem nekoč že napisal, da je Jerovšek propadel samo zaradi lastnega napuha. Firma ni propadla zaradi svetovne recesije ampak iz čistega važenja vodstva, ki si je dajalo graditi gradove.
Kdor je kadarkoli kupoval v tej firmi, dobro ve, da so bile cene pri tej firmi kar precej višje kot pri konkurenci, ki jo je Jerovšek omaloževal.
Čeprav je čez Mlacom kar precej pripomb, samo za razliko od zgoraj omenjenega, se vsaj niso šopirili, pa tudi kakšno nemogočo stvar so ti včasih zrihtali, kar je bilo Jerovšku pod častjo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

borchi ::

Gre [verjetno] za opazovanje vrednosti zaloge v obdobju od pričetka stečajnega postopka do neuspešne prisilne poravnave.

???!!! od kdaj je pa stečajni postopek pred prisilno poravnavo?
l'jga

mlakar ::

Me se pa ta Jerovšel lr mal smil, bi mu kr za en jogurt dal>:D

Mrugač sm pa učas skos pri Jerovšku nabavlu, pa morm povedat, da nikol nism mev res nobenih težav z njihovo robo in osebjem!


LP

Ziga Dolhar ::

Borchi: stečajni postopek obsega poskus sanacije podjetja, reorganizacije, prisilno poravnavo in likvidacijo [ki ji po domače pravimo 'stečaj'].

Vsaj tako so nas učili v šoli :-).
https://dolhar.si/

ripmork ::

dve leti skomin......sem svoj prvi komp. pri jerovšku nabavu....
če bo kdo kdaj srečal tega Jerovška nej ga vpraša kam je šla moja garancija;(( ...

ah,iz napak se učimo ane?

mrTwelveTrees ::

hahahhahahhahahahahha :D :D :D

samo norc je kupoval pri Jerovšku ! Take cene so mel, da si dol padu...
ni čudno da so propadl, če so nabijal cene...

sami so si krivi !

Sam poglejte Mlacom - čisto nasprotje, če bo to podjetje kdaj propadlo, bom pa tudi jaz pokadu cigaret !

MrX ::

sej v mlacomu tud sam norci kupujejo :D

borchi ::

Ziggga: v kiri šoli??!!!
l'jga

Ziga Dolhar ::

Srednja ekonomska v Radovljici
https://dolhar.si/

Fury ::

jerovsek je bil itak en drek od stacune.
drago in se izbira je bla majhna...

AngelOfDeath ::

zanimivo jaz mam pa pozitivne izkušnje z jerovškom:

-nizke cene
-prijazno osebje
-dalo se je nenavadne in nove stvari dobit
-dobenih problemov pri uveljavljanju garancije
skratka samo pozitivne stvari


Včasih se mi zdi da govorimo o 2 različnih firmah ali res ?

Sid Izprijeni ::

Mogoče sem res že malo blesav in imam slab spomin, ampak jaz sem tudi en komp pri Jerovšku nabavu. Cene so bile takrat ugodne, ker je tipo imel veliko prometa. Ko sem skuril plato zaradi šarjenja po napajalniku, so bili jako prijazni in so si vzeli precej časa, da so stuhtali, kaj je ostalo celo in kaj je šlo k vragu. Tudi sicer je bilo osebje zelo uslužno in niso potem nič težili, da moram novo robo nabavit pri njih. Seveda nisem, ker sem takrat šaltal potem na AMD, ki jih Jerovšek ni imel.

Kaj pa vem...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Cokolesnik ::

Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

borchi ::

Cokolesnik: hmmm, a pa si prebral kaj piše npr. v .pps fajlu?

prvič je zigga zapisal, da kao stečajnemu postopku sledi prisilna poravnava. kar ni res, je ravno obratno (če postopek prisilne poravnave ni uspešno izveden je naslednji korak stečaj). drugič je pa navedu, da stečajni postopek zaobjema tudi postopek prisilne poravnave, kar očitno ni res (glej tvoj link).
l'jga

kuglvinkl ::

Kaj ko bi si kdo v resnici vsaj pogledal Zakon o prislilni poravnavni in stečaju?
Your focus determines your reallity

Cokolesnik ::

Borchi: joj no. Stečajni postopek in stečaj Žiga ni mislil kot isti pojem. V stečajnem postopku je likvidacija npr. zadnja faza, likvidacijo pa marsikdo poimenuje tudi kot stečaj. Torej je stečaj na koncu stečajnega postopka. Razumeš zdej? :)
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

V-i-p ::

Jah, v tistih časih, ko je bila firma "kao" močna (jaz pa še nisem toliko poznal računalniškega sveta) sem mislil in o računalniški firmi Jerovšek Computers govoril "s spoštovanjem", kar pa se je spremenilo enkrat, ko sem bil v prestolnici. Imeli so trgovino v, (pozor, pozorno preberite !!!) BTC Cityu, v Ljubljani. Takole je šlo:

Prodajalec: Dober dan, pomagam kaj?
Boštjan: Ne, hvala, malo gledam.
Prodajalec: vredu, izvolite.
Boštjan: hvala.
Telovadim 3 minutke po štacuni, kliče brat: Alo, boško, kaj je z tvojo miško, kar na miru je, jaz pa jo premikam, pa ravno en špil sem igral. Ne dela, res.
Seveda, ni panike, smo v štacuni, bomo pa ja kaj nabavli, če drugega ne, tako za prvo silo.
Boštjan: gospod, lahko nekaj vprašam?
Prodajalec: izvolite.
Boštjan: miško bi rabil, nujno, kakšne kaj imate?
Prodajalec: ehm, oprostite gospod, nimamo nobenih mišk na zalogi, res ne.
Boštjan: niti najcenejše, kakšne ta poceni???!!!
Prodajalec: ne, žal res ne, nič nimam, konec meseca se kaj oglasite, takrat bodo.
Boštjan: [cenzurirano]
...

Toliko o tem. Sredi "mojega mesta", v Ljubljani, v Btcju, središče nakupov, stric pa nima mišakov in ja, dobi jih šele konec meseca :D.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

rav3n ::

Mah jerovsek je bl mutil z podjetji za vecje zaloge se ce si sam prsu za en komp so te gledal k da se zajebavas k hoces neki od njih zvedet...unoh 300mio al kok je zginilo je slo pa itk za njegovo novo jahtico pa avtomobilcek ...>:D

poweroff ::

Hja, jaz sicer pri njih nisem nikoli kupoval, sta mi pa dva kolega opisala svoje izkušnje. En kolega je nesel na popravilo računalnik, gor pa je imel polno piratskih programov. Disk so mu lepo sformatirali - pa disk sploh ni bil v okvari.

Se strinjam - piratstvo imajo pravico preganjat. Samo s takim načinom si niso pridobili njegovih simpatij, poleg tega pa se vprašam tudi kdo jim daje pravico, da pregledujejo zasebne datoteke strank??? Če so mu res šarili po disku - kje je garancija, da mu niso prebirali mailov, itd???


No, drugi kolega je pa kupil printer. Zraven so mu pa dali grozilno pismo proti piratstvu. Mislim halo? Kupiš eno zadevo, pa te že obravnavajo kot potencialnega pirata. Ta kolega tudi ni več kupoval pri njih...

Super Sonic ::

Jerovška je takrat ko mu je to najmanj ustrezalo zagodil -servis. Ja prou ste slišal. Enostavno ni bilo dovolj kontrole, ni bilo strokovnega vodstva in njegovi serviserji so tako brez dokumentacije, brez nadzora menjavali stvari, marsikej pa se je domov odnesel.
Človek kr ne more verjet, ampak je popolnoma res-en ušiv servis je težko zrihtat.
Seveda pa so bile storjene napake tudi drugje.
cene pa ja-men se je zdej drag, toda kokr se spomnm so pr njem kupovali petičneži in takšni da so potem lahko nažigal da imajo Jerovškov računalnik.

nodes ::

Če se prav spomnim je pisalo na garancijskem listu, da če uporabljaš kakšen nelegalen program garancija za hardwer ne velja. Izgorel je kot Wintelov prokurator v SLO.
Bill mal se ga spomni v teh težkih trenutkih, zate bo to malenkost.

ahac ::

kakor sem slišal so na servisu menda kr z paintball pištolo streljal okrog.. če je kej zadel.. vseen..

drugač se mi pa zdi, da je tam kupoval folk, ki nima pojma o računalnikih.. zato so pa lahko imel visoke cene..
pač so bili znana firma.. in kdor ne pozna je raje kupil tam, kot pa v eni majhni neznani trgovinci..

je pa res, da so mi dal enkrat DVD enoto novo in to boljšo, ker je bila stara zanič pa jih niso imel več.. ampak seveda ne kar takoj..
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

ripmork ::

k je že govora o ceni:
ko sem kupoval comp. sem pri jerovšku dobil
za isti keš kot marsikje drugje dosti bolšo konfiguracijo.....pa sem res pregledal celo paleto štacun in cenikov.....

ripmork ::

no,loh da sem kje kej spregledal,ampak nakup je bil
pri jerovšku čist ql.

david ::

prigodica :)

nekaj let nazaj smo imeli pri nas bore malo racunalniskih stacun, edini vecji je bil jerovsek, bilo pa jih je se nekaj manjsih, ki pa niso imeli imen ... in smo ravno napeljevali mrezo, takrat se coax kable, na doloceni osnovni soli, kar ugotovimo, da ni vec nobenega terminatorcka ... zmankal :) sej ves, tisti cepki z zeleno glavico ... no, klicem v jerovska in povprasam, ce imajo na zalogi kaksn terminator za coax kabl ... dobim odgovor: kaksn terminator? odgovorim: za coax kabl ... in kaj mi odgovori prodajalec nazaj? najprej nic, ker je z roko nerodno pokril slusalko (tako da sm slisal kaj je vprasal kolega) in kolega vprasal, ce imajo kaksn DVD ... ravno toliko, da nism celjusti spahnil ... k sreci me potem ni vprasal, ce cem original al nadaljevanje :)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

Ziga Dolhar ::

Kdo imel kakšne slabe izkušnje v Kranju? :)
https://dolhar.si/

Azrael ::

Še ena zgodba o Jerovšku.

Sodelavec je nenadoma ugotovil da nujno rabi rčunalnik, ker ga imajo že vsi. Najprej je na brzino nekje kupil XT s tipkovnico z zabrisanimi črkami, enim 360 disketnikom, defektno plato (kar naprej se je resetiral), 512 kB RAM, z diskom, ki je imel veliko bad blokov in virusov in prežgan hercules monitor, komplet za "samo" 5 jurjev , ne boste verjeli leta1998 !!! (mogoče je že bil XT takrat že zgodovinska vrednost). Potem je prijokal, k meni ,da ni čisto zadovoljen, in sem dal v škatlo 286 plato, drug disk in disketnik in tipa poslal kupit novo tipkovnico. Računal nisem nič samo tipkovnico sem zaplenil, ker sem imel še eno tako skurjeno, da sem iz dveh naredil eno. Sicer je bil za tipkanje je bil 286 kar uporaben. Čez čas si je možakar zaželel barv in SLO Win in je šel, ne da bi kogarkoli sploh kaj vprašal, k Jerovšku, ker so najboljši, se spoznajo na stvari in samo malo dražji od drugih, on že ne bo kupoval od teh majhnih trgovinah tu naokoli... Potem me je poklical, da naj pridem sestaviti nov računalnik, ker ne ve kako. Pridem, sestavim, prižgem, in glej dela. Že je napis Windows 98 se zaganja, potem pa... Windows je odkril neznano napravo: miška !?!, pa chipset, pa grafika, pa zvočna ... Očitno ta mlinček prej sploh ni bil zalavfan kot celota. Windowsi so se veselo sesipali, ampak povsod je bil napis Jerovšek Computers, modema Windowsi niso našli. Ko sem Windowse ponovno namestil je vse delovalo, kot je treba, razen modema. Ko je napako reklamiral so mu povedali, da modem ni delal zato, ker je namestil nelegalne Win98 ???, samo ne vem kako, če je bil OS nameščen iz originalne MS CDke, ki jo je dobil zraven, šifra pa je bila tudi, no modem je potem začuda delal. Disk so seveda pridno sformatirali, kar pa ni bilo posebme škode, ker, kar je bilo za skopirat z 286 je bilo že na disketah.

Tako pri Jerovšku so večinoma kupovali komplete tisti s preveč denarja ali niso imeli pojma o računalnikih ali pa so samo mislili, da vedo vse o računalnikih.

Lp, Azrael

p.s. Ja Ziggga, ta sodelavec je kupil Jerovškov računalnik v Kranju.
Nekoč je bil Slo-tech.

mrTwelveTrees ::

od moje mat prijateljici je kao strela sesula računalnik - kuplen pri Jerovšku ...
ker garancije NISO priznali, so ji zamenjali plato, procesor... in ram ? - ostalo ne...
ok, ji jaz naložim enkrat windowse 98 (ker so se ji sesuli) in mi pove kar se je zgodilo - pa jo vprašam, če je dobila skurjene dele ? pa mi pokaže SAMO plato ! (osnovno ploščo) - mi jo da... jaz jo doma sprobam - DELA ! testiral sem jo več ni na igricah, programih... vse delal - pa še onboard grafična je bila gor... delala

plačala pa je velike denarce za "popravilo"

finta pa je v tem, da ji je Jerovšek zameju plato + procesor (močnejši)
procesorja ni dobila ! pa čeprav bi ga mogla...

hvala bogu da je šel ta Jerovšek v "cogrunt"..

nodes ::

Poslal sem človeka v Kranj da mi prinese Cd rom Teac in mi je tip prinesel potem Cyberdrive, prodajalec ga je uspel ga je prepričat, da je to totalno isti šmorn. Podobno z modemom, ki se mi je potem stepel z vso opremo. Z RAM-om sem imel srečo, to je vse kar smo vzeli v tem Jerovsku Kranj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče razveljavilo sklep o uvedbi stečajnega postopka T-2

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2512900 (1171) bbbbbb2015
»

Mt.Gox gre v stečaj

Oddelek: Novice / Kriptovalute
86280 (4560) s6c-gEL
»

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
67177 (7177) microman
»

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Oddelek: Novice / Ostale najave
316922 (6922) nodes

Več podobnih tem