»

AGT računalniki gre v stečaj

AJPES - Po dolgi agoniji je prejšnji petek predlagal stečaj. S tem se končuje saga, ki se je vlekla kar nekaj let.

Spletna stran se je sicer že leta 2013 preimenovala iz AGT računalniki v AGT trgovina. V primeru, da imate do tega podjetja (AGT računalniki) kakšno terjatev (npr. plačana a nedobavljena oprema), imate sedaj tri mesece časa, da se kot upnik prijavite v stečajni postopek.

28 komentarjev

T-2 ne gre v stečaj, potrjena prisilna poravnava

vir: Delo
RTV Slovenija - Telekomunikacijsko podjetje T-2 vendarle ne gre v stečaj, je včeraj razsodilo mariborsko sodišče, ko je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije, ki je sicer največji upnik mariborskega podjetja.

Uradno se je saga podjetja T-2 začela konec preteklega leta, ko je bilo podjetje zaradi plačilne nesposobnosti prisiljeno na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. S tem so se želeli izogniti stečajnemu postopku, ki ga je Telekom Slovenije kot tretji upnik zahteval septembra 2010. Še leto pred tem sta sicer manj resna predloga za začetek stečajnega postopka vložila Smartcom in kasneje še Lokainvest. Prisilna poravnava se je na mariborskem sodišču začela januarja letos, Telekom Slovenije pa je...

83 komentarjev

Potrjena prisilna poravnava T-2

vir: Delo
Finance - Upniški odbor, ki so ga sestavljali Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija, je izglasoval prisilno poravnavo podjetja T-2. Zanjo je po neuradnih podatkih glasovalo več kot 60 odstotkov upnikov, tako da bo sprejeta. Uradne rezultate pričakujemo 13. avgusta, ko se izteče glasovalni rok, a je rezultat znan že po doslej prejetih glasovih.

Telekom Slovenija je največji upnik, ki predlogu nasprotuje. Zato so aprila na mariborsko sodišče vložili ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahtevali začetek stečajnega postopka. Prisilna poravnava bo uradno potrjena pred odločitvijo sodišča. Težko je napovedati, kako se bo...

75 komentarjev

Začela se je prisilna poravnava T-2

vir: Delo
Finance - Danes se je na Okrožnem sodišču v Mariboru začel postopek prisilne poravnave nad podjetjem T-2, ki je konec decembra vložilo predlog za njen začetek in ga zaradi pomanjkljivosti ta četrtek dopolnilo. Upravitelj podjetja bo v tem času stečajna upraviteljica Milena Sisinger. T-2 ima dva tedna časa, da založi predujem za stroške postopka v višini 33 tisoč evrov, sicer bo razpisan stečajni postopek, upniki pa imajo mesec dni časa, da prijavo svoje terjatve do podjetja. Člani upniškega odbora so Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija.

Prva ponudba podjetja T-2 predvideva v osmih letih približno tretjinsko poplačilo terjatev, ki...

49 komentarjev

GM cvetica pokaže mino

Slashdot - Danski strokovnjaki so razvili genetsko spremenjeno rastlino, ki ob prisotnosti NO2, ki izhaja iz min, zakopanih v zemlji, obarva svoje cvetove. Nekakšen alarm, da je v bližini bomba. Ta 'plevel' je treba samo še posejati po sumljivih krajih, da bo izdajal prežečo nevarnost. A to še ni vse. Na ta način lahko odkrivajo tudi težke kovine in še marsikaj nevarnega v prsti. Biodetekcija.

16 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Finance - V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge...

6 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Finance - Nekaj zgodovine: stečajni postopek podjetja Jerovšek Computers kot enega od velikih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji se je začel že leta 2001. Upniki so prijavili terjatve v vrednosti dobrih 545 milijonov tolarjev, vendar bodo dobili le "napitnino" (63 milijonov tolarjev). Največ izgube je podjetje pridelalo v letu 2000, ko so zaradi uvedbe DDVja pričakovali največji obseg prodaje. Recesija v računalniški industriji jih je presenetila, zato je izguba še naraščala in tudi prodaja nove poslovne zgradbe (330 milijnovov tolarjev) ni podjetja rešila iz rdečih številk. Letu 2001 je izgubi v vrednosti več kot dveh milijonov evrov sledila uvedba prisilne poravnave in stečaj družbe.

Stečajni upravitelj pa tokrat ni pozabil niti na Matjaža Jerovška, kateremu grozi kazenska ovadba. V postopku prisilne poravnave so bile namreč zaloge podjetja ocenjene na okoli 400 milijonov tolarjev, nekaj mesecev pozneje pa so znašale le še 80 milijonov tolarjev. Jerovšek, sicer začuden nad...

31 komentarjev

Eden manj.

Jaz - Če bi vas vprašal, katero računalniško oz. 'informacijsko' podjetje je imelo v Sloveniji najbolj odmevno ime, bi vas nemalo odgovororilo z 'Jerovšek Computers'.

Znalci vedo, veste ter vemo, kakšna recesija (strokoven izraz za nazadovanje oz. krčenje gospodarstva ter trga) je zadela IT gospodarstvo, koliko odpuščanja, propadov podjetij ter nasploh črnih scenarijev je povzročila.

Danes ob 11:00 pa je Slovenija izgubila še eno podjetje, katerega stečaj bo morda eden medijsko najbolj odmevnih (dejstvo je, da slovenski mediji temu podjetju že tako ali tako niso bili zelo naklonjeni). Gre za podjetje Jerovšek Computers, ki je svojo pot pričelo pred dvanajstimi leti, ter jo po približno letu bitk z recesijo tudi končalo. Zaenkrat mi je znanega le toliko, da je bilo glasovanje o prisilni poravnavi ob 11:00 negativno, uradno sporočilo pa bomo mediji prejeli jutri, tako da bodite na tekočem.

24 komentarjev

Hecno - nevarni napajalniki

The Register - Se spomnite, kakšen vik in krik so zagnali vrli VIP-ovci (brez Pamele), ko so odkrili potencialno nevarnost napajalnikov pri zvočnikih, ki jih je (med drugimi) prodajalo podjetje Jerovšek Computers? No, žal je ostalo pri 'potencialni nevarnosti', medtem ko dejanskih napak oz. pomanjkljivosti sploh niso (dosledno) omenjali (kar se vsaj meni osebno zdi jako sporno ob dejstvu, kakšen medijski pomp so iz tega naredili).

Današnjemu Prometeju pa je ime CISCO. Namreč, podobno kot Compaq, se tudi proizvajalec predvsem mrežne opreme (usmerjevalniki...) spopada z težavnimi napajalniki, ki grozijo z nenapovedanim () staljenjem ter grožnjo električnega šoka - do sedaj naj bi bil znan 1 primerek nesreče, brez žrtev. Svojeglavi napajalniki (95.000 jih je) nosijo številko '34-0949-02', priloženi pa so bili ADSL usmerjevalnikom 827, 827-4V, 826, SOHO77, SOHO77-50 in 827-EUR. V kolikor kakšen primerek posedujete, se brž obrnite na Ciscovo spletno stran ali pa na 'brezplačni' telefon +1 (800)...

1 komentar

Caldera z izgubo

CNet - Da se na Linuxu ne cedita samo med in mleko priča izguba Caldere, ki znaša 11.7 milijona dolarjev, ali 29 centov na delnico. Izguba je bila višja, kot so pričakovali. V Calderi so zadnje čase odpustili 32 ljudi, kar predstavlja 17 % Calderinih uslužbencev. Vzrok za izgubo je predvsem pomanjkanje investitorjev, ki so se prenehali tako množično zanimati za Linux. Poleg investitorjev pa je vzrok za izgubo gotovo tudi nakup podjetja SCO, ki se ukvarja z Unixi. Z nakupom tega podjetja naj bi Caldera pokrila potrebe po strežniških programih - od low-end strežnikov z Linuxom do visokozmogljivih strežnikov z Unixom. Click.

0 komentarjev

Quo vadis Jerovšek

Jaz - Kot veste vsi, ki spremljate zadeve, je nekoč največje slovensko računalniško podjetje, Jerovšek Computers, že nekaj časa v resnih težavah. In z nekaj časa ne mislim par mesecev, temveč prej kakšno leto. Zadnje dejanje velike krize pa je uradna potrditev prisilne poravnave z upniki, ki jim je podjetje dolžno denar. O razlogu za krizo bi lahko ugibali kar nekaj časa, toda verjetno gre za posledico prepočasnega prilagajanja tako velikega podjetja. S samo tržno dejavnostjo je dandanes težko preživeti in podjetje ni dovolj hitro opravilo prehoda na storitvene dejavnosti. Prihodnost podjetja je trenutno na precej trhlih nogah kljub temu, da novo vodstvo napoveduje ponovni vzpon prestrukturiranega podjetja. Bomo videli...

Ob vsem skupaj pa velja opozoriti, da maloprodajne trgovine z Jerovškovim nazivom že kar nekaj časa poslujejo pod okriljem franšiznih podjetij. Največje podjetje, ki je vzniknilo iz pogorišča nekoč velikega Jerovška je tako NetStore, ki upravlja s trgovinami v Mariboru,...

10 komentarjev