» »

Sony s čipi iz PlayStationa3 konkurent Intelu?

Sony s čipi iz PlayStationa3 konkurent Intelu?

Design Technica -

Na spletu so se pojavile informacije o novi Sonyjevi video-konzoli, ki bo luč sveta ugledala nekako do leta 2005, če bo šlo vse po načrtih. Po Sonyjevih besedah bo ta konzola, če jim bo uspelo premagati vse tehnične težave, revolucionarna na tem področju, saj naj bi bila do stokrat zmogljivejša od sedanjih osebnih računalnikov, po potrebi pa se bo lahko povezala tudi z ostalimi napravami iste vrste in izkoristila njihove zmogljivosti -- vse seveda prek interneta.

Uporabili bodo t.i. cell microprocessor tehnologijo, ki so jo potihem patentirali že septembra letos. S to tehnologijo naj bi ustvarili unverzalne čipe, ki ne bodo uporabljeni le v PlayStation3, marveč tudi v veliki večini ostalih računalniških naprav -- od PC-jev do zmogljivih strežnikov, upajo Sony in partnerja IBM ter Toshiba. Če bodo uspeli, se lahko nadejamo celo resne konkurence Intelu, pravijo.

Na en čip nameravajo spraviti 72 procesorjev -- osem primarnih PowerPC-jev, od katerih bo vsak kontroliral še osem pomožnih procesorjev. S pomočjo sofisticirane programske opreme naj bi se potem kompleksnejši problemi razdelili na preprostejše in dodeli posameznim procesorjem.

Več informacij lahko najdete na tem naslovu, a nekaj je že sedaj kristalno jasno. Stvar je pod velikim vprašajem, saj so mnogi priznani računalniški strokovnjaki skeptični, saj naj bi bil Sony preoptimističen, a če celotna zadeva uspe, se lahko nadejamo popolnoma novih rešitev in pristopov na tem področju.

13 komentarjev

undefined ::

Intel bo do leta 2005 že izdal dve različici Pentiuma 5, ki bo gotovo dober konkurent. Sicer pa lepo, da tudi Sony dviga in pospešuje raven razvoja. :)

IceIceBaby ::

hmmm...could this be... G6 ?

Glede na to da Apple že dolgo sodeluje z motorolo, in da bo zdej v kratkem dobil IBMov 64bitni PPC970 procesor kot nasledika G4 je čist možno da bo tale zverina enkrat v jabkah.

Sicer pa 2005 niti ni tako daleč. Jaz še vedno uporabljam cca. 2 leti star CPU in se zaenkrat še zlo dobr obnese. Sicer se nemore primerjati z današnjimi CPUji ampak 100x hitrejši pa tudi niso.

McHusch ::

Ja, samo rast je eksponentna, ne pozabit. ;)

R0K ::

Ta stvar se mi zdi dost podobna zadnjim zamislim 3dfxa, le malo bolj napredna...

Thomas ::

> ki so jo potihem patentirali že septembra letos.

>:D

Sicer pa super ja. 100 krat do 2005 mi je zelo všeč!

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

Že nekaj časa si PC poskuša razširiti svoj prostor. Se spomnim ofenziv Microsofta: video in, aut v vsak računalnik in naj postane kot osrednji center digitalne zabave.

Sony poskuša zakoličit svoje meje na games in kasneje še na video sceni. Priznati jim moramo prednost tako po stabilnosti, enostavnejši izvedbi, stroških vzdrževanja kot enostavnost uporabe.

PC zona je Intel svet in po zakonu, da se procesorska moč poveča za 100%
vsakih osemnajst mesecev nimajo v tem spopadu nobenih šans.

Vrnil se bo nazaj v laboratorije.

chuck ::

Dvomim, da bo konzola kdaj sposobnejša od PCja. Možno je sicer, da če bodo skupaj dali več procesorjev bo sposobna procesirati več informacij, vendar le če bodo vsi procesorji v celoti obremenjeni.. Kot je že v članku omenjeno je zelo težko pisati programe kjer se toliko procesov odvija istočasno in so med seboj povezani.
Ideja pa sploh ni slaba, lahko pa bi šli še korak dlje. Že dolgo časa se mi zdi nesmiselno da moraš kupovati grafično kartico, zvočno kartico, mrežno kartico, IDE/USB/SCSI/FIrewire in še 100 drugih. Vsaka izmed teh komponent ima procesor, ki je ponavadi prirejen za določeno opravilo. Zakaj ne bi kupovali samo priključek in CD s softwerom, ki bi del procesorja programiral za opravilo in gotovo. Glavna komponenta bi bila razmeroma hiter procesor, ki se ne segreva preveč in se ga da programirati. Ter najpomembnejša funkcija da lahko dodaš več procesorjev zraven. Tako bi naprimer samo dokupil procesor ko bi "hotel hitrejšo grafično kartico". Poleg tega ne bi bilo slabo če bi bili starejši procesorji kompatibilni z novejšimi.
Si predstavljate?
400Mhz X procesor - uporablja za mrežo, IDE,...
2000Mhz procesor - uporablja za grafiko in zvok
2000Mhz procesor - centralni procesor
Ko izide nova verzija DirectXa (oz. X knjižnice) pa preprosto preprogramiraš procesor

Mogoče se malo kiksnil, vnedar mislim da Sony in ostali ciljajo v tej smeri. Izdeluje se procesor, ki bo večnameski (PS3, Apple,...) in ravno zaradi tega bo proizvodnja bistveno cenejša, saj jih bodo izdelovali v veliko večjem številu.

Če jim bo uspelo, bomo pa videli.

Fury ::

Chuck mislm da jo te prej misljen sistem ala RISC (razbijes ukaz na velik majhnih in potem razporedis delo) kot pa multi threading tako da bi se dalo z dobrim compajlerjem hudo stalo delat s takim CPUjem kot je ta na PS3...

sicer pa.. graficno kartico na procesorju.. AKA Software mode :) ce bi cist lowlevel naprogrameru bi se slo.. ampak to se ne bo zgodil zaradi:

a) superiornosti dedicated resitev
b) ker graficni giganti tega ne bojo pustili :)

ripmork ::

sama tehnologija se mi zdi zelo zanimiva-namreč več procesorjev skupaj
in ker je že ravno SONY,verjamem da jim bo še marsikaj uspelo-še posebno v navezi z IBM
toda bodimo malo realni...
v letu in pol že ne bomo dočakali tako močnih procesorjev
saj se še programerjem ne bo dalo več razvijat tako kompleksnih iger za ta ps3

Smorny ::

še tako dober proc lahko 100% obremeniš z bedastim programom [:\]
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

undefined ::

> PC zona je Intel svet

> Vrnil se bo nazaj v laboratorije.

In potem bo svizec zavil čokolado v folijo. Nodes pa bo kupil Milko. :D

Sid Izprijeni ::

Sej so ze bile debate na to temo. Le zakaj bi se Sony pretegnu in naredu 100x hitrejše zverinice, če pa bi bilo vrh glave dovolj že, če naredi 2x hitrejše in lepo najprej zasluži s temi. In tako počasi naprej...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Tako kapitalizem ne funkcionira.

Naredil bo toliko hitrejše procesorje (bolj zapečene žemljice), da bo maksimiziral pričakovani profit.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM daje na razpolago 53-kubitni kvantni računalnik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
226561 (4424) vostok_1
»

Pixel 4 bo prepoznaval gibe in obraze

Oddelek: Novice / Android
65917 (4882) Vazelin
»

Bodo Ultrabooki predragi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
11324832 (21609) driver_x
»

AMD pripravlja 12 novih DirectX 11 čipov

Oddelek: Novice / Grafične kartice
244070 (2726) mspiller
»

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5011151 (8626) lukanium

Več podobnih tem